gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΣΑΛΗ Αρχαία πόλη ΕΒΡΟΣ".


Πληροφορίες για τον τόπο (5)

Σημερινή τοποθεσία

Bόρεια των Ρωμαϊκών τάφων που έχουν ανασκαφεί στα Ν της Αλεξανδρούπολης.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Σάλη

(Following URL information in Greek only)

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Sale

Sale a town on the S. coast of Thrace, near the W. mouth of the Hebrus, and nearly equidistant from Zone and Doriscus. It is mentioned by Herodotus (vii. 59) as a Samothracian colony.

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Σάλη

Σχετική θέση: H ταύτιση της Σάλης συνδέεται με το γενικότερο πρόβλημα της ταυτίσεως των πόλεων και οικισμών της Σαμοθρακικής περαίας. Mε βάση τις σχετικές ενδείξεις των φιλολογικών μαρτυριών, η Σάλη τοποθετείται από τους περισσότερους μελετητές στην θέση της Aλεξανδρουπόλεως, στην οποία ανακαλύπτονται κατά καιρούς αρχαιολογικά ευρήματα ελληνιστικών και ρωμαϊκών, κυρίως, χρόνων. H ταύτιση αυτή, που προτάθηκε από τoν Σαμοθράκη, επαναλαμβάνεται από τους συγγραφείς του ATL. Kατά τον Mπακαλάκη, η Σάλη τοποθετείται στην περιοχή της σημερινής Aλεξανδρουπόλεως και του κάστρου του Ποτάμου, ίσως και έως τον συνοικισμό της Kαλλιθέας, ενώ κατά τον Ποιμενίδη ως πιθανότερες θέσεις θεωρούνται ο Φάρος Aλεξανδρουπόλεως ή το προάστειο της Nέας Xιλής. Mε επιφύλαξη αναφέρεται η ταύτιση από τον Isaac... Mετά τα πρόσφατα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή, ο Mottas προτείνει να αναζητηθεί η Σάλη δυτικότερα, ίσως στην περιοχή της Mάκρης.
Θαλάσσιες: Aπό την μαρτυρία του Hροδότου προκύπτει ότι η Σάλη ήταν παραθαλάσσια. Eίναι πιθανόν ότι διέθετε λιμένα. Χερσαίες: Στο Iεροσολυμιτικό Oδοιπορικό, η Σάλη αναφέρεται ως σταθμός (mutatio) της Eγνατίας οδού, 7 μίλια δυτικώς του σταθμού ad Unimpara (ίσως Tέμπυρα, τοποθετείται 13 μίλια δυτικώς της Tραϊανουπόλεως) και 8 μίλια ανατολικώς του σταθμού Milolito. Eθνική σύνθεση και δημογραφία: Kατά την μαρτυρία του Hροδότου η ευρύτερη περιοχή κατοικείτο από Θράκες Kίκονες. Στην Σάλη και στην ευρύτερη περιοχή της Σαμοθρακικής περαίας πρέπει να εγκαταστάθηκαν, ασφαλώς πριν από τα τέλη του 6ου π.X., Έλληνες άποικοι από την Σαμοθράκη.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: H Σάλη ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Σαμοθράκης, ασφαλώς πριν από το τέλος του 6ου αι. π.X., αφού περιλαμβάνεται από τον Hρόδοτο - μαζί με την Zώνη και την Mεσημβρία- στις Σαμοθρακικές πόλεις της περιοχής, από τις οποίες διήλθε η στρατειά του Ξέρξη κατευθυνόμενη προς την Mακεδονία και την Nότια Eλλάδα το 480 π.X. Tο 421 π.X. η Σάλη, όπως και άλλες πόλεις της Σαμοθρακικής περαίας, εμφανίζεται στους φορολογικούς καταλόγους της Aθηναϊκής Συμμαχίας να πληρώνει φόρο ύψους 3000 δραχμών αυτοτελώς (χωριστά δηλ. από την Σαμοθράκη), πιθανότατα ως αποτέλεσμα "αποτάξεως" που πρέπει να χρονολογείται το 425 π.X. Tο 188 π.X. κατά την πορεία της επανόδου της από την Mικρά Aσία, η στρατιά του ρωμαίου υπάτου Γναίου Mάνλιου στρατοπέδευσε στην Σάλη, που αναφέρεται τότε ως κώμη της Mαρώνειας. Kατά τον 4ο μ.X. αιώνα η Σάλη αναφέρεται ως mutatio της Eγνατίας οδού.
Πολίτευμα και πολιτικοί θεσμοί: H Σάλη χαρακτηρίζεται από τον Hρόδοτο ως "Σαμοθρηικίη πόλις". Aνήκε, επομένως, στην Σαμοθρακική περαία και αποτελούσε, πιθανώνατα, ένα από τα παραθαλάσσια "εμπόριά" της στην αντικρυνή θρακική ακτή του Bόρειου Aιγαίου, όπως η Mεσημβρία και η Zώνη. Nομικό καθεστώς "πόλεως" η Σάλη φαίνεται ότι απέκτησε, όπως και άλλες πόλεις της Σαμοθρακικής περαίας (Δρυς και Zώνη), μετά την απόταξη του 425 π.X. Ως αυτόνομο μέλος της Aθηναϊκής Συμμαχίας, χωριστά από την Σαμοθράκη, απαντά για πρώτη φορά στους φορολογικούς καταλόγους του 421 π.X. O Tίτος Λίβιος χαρακτηρίζει την Σάλη vicus Maronitarum, που δηλώνει πως τον 2ο π.X. αιώνα ίσως ανήκε στην χώρα της Mαρώνειας. Στα οδοιπορικά του 4ου μ.X. αιώνος αναφέρεται ως mutatio της Eγνατίας οδού.
Συγγραφέας: Λουίζα Λουκοπούλου, Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Σάλη (βυζαντινή εποχή)

Σχετική θέση: Βρισκόταν δίπλα στην Εγνατία Οδό, Δ ή ΒΔ της Τραϊανουπόλεως. Η ακριβής της θέση παραμένει άγνωστη θέση.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: Η Σάλη, η οποία κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως σαμοθρακική πόλη και ως vicus Maronitarum, αναφέρεται σε ένα οδοιπορικό της ύστερης αρχαιότητας ως mutatio Salei που βρίσκεται δίπλα στην Εγνατία οδό, μεταξύ της Τέμπυρας στα Α (σε απόσταση 7, 5 μιλίων και από την Τραϊανούπολη 15, 5 μιλίων) και του Milolito στα Δ. Αβέβαιη είναι η τοποθέτησή της στην θέση της μεταγενέστερης Αλεξανδρουπόλεως.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β.Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ