gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΚΑΔΙ Δήμος ΡΕΘΥΜΝΟ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (13)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αδελε

ΑΔΕΛΕ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Τηλέφωνο: +30 28313 41011, 41030, 41023
Φαξ: +30 28313 72125
  Το Δημοτικό διαμέρισμα Αδελε, βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου και εκτείνεται από την παραλία του Αδελιανού Κάμπου μέχρι την βορινή πλαγιά της κορυφής Γκαργκάνι (641μ.). Το μεγαλύτερο μέρος της είναι πεδινό.
  Το Τοπικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει το χωριό Αδελε με 350 κατοίκους, τον οικισμό Αγία Παρασκευή, πολύ κοντά στο Αδελε με 155 κατοίκους και τον παραλιακό οικισμό του Αδελιανού Κάμπου, με 566 κατοίκους. Το Αδελε είναι έδρα του Δήμου Αρκαδίου. Το Δημοτικό κατάστημα βρίσκεται στον οικισμό Αδελε. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με την γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά τα τελευταία χρόνια και με τον τουρισμό, προσφέροντας αξιόλογες υπηρεσίες στους επισκέπτες.
  Για την ονομασία του χωριού οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Η πρώτη λέει ότι το όνομα προέρχεται από τον ιδρυτή του χωριού, τον Ενετό ADOL. Η δεύτερη, πιο κοντά στη φύση των κατοίκων, λέει ότι προέρχεται από τη λέξη "αδούλωτος".
  Οποια και αν είναι πάντως η προέλευση του ονόματός του το Αδελε λέγεται έτσι για πάνω από 450 χρόνια. Αναφέρεται από τον Barozzi ως ADHELE το 1577, από τον καστροφύλακα με 154 κατοίκους το 1583 και από τον Βασιλικάτα ως Adheli το 1630. Στην Αιγυπτιακή απογραφή του 1834 αναφέρεται σαν Adhili, με 50 Χριστιανικές και 180 Τούρκικες οικογένειες.
  Σε απογραφή της 10ης Ιανουαρίου 1659 που αφορούσε τίς οικίες των χωριών βρίσκουμε το Αδελε με 114 σπίτια δηλαδή το μεγαλύτερο από τα χωριά του Καφτανίου Ρεθύμνης. Το 1928 αποτελεί δική του κοινότητα μέχρι την δημιουργία του Δήμου Αρκαδίου.
  Στο Αδελε γεννήθηκε ο πυρπολητής της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, Κωστής Γιαμπουδάκης. Κεντρικός δρόμος του Αδελε φέρει το όνομα του πυρπολητού. Κατά την Γερμανική κατοχή το Αδελε έδωσε γενναίο παρόν, στην αντίσταση κατά του κατακτητή. Τότε οι Γερμανοι είχαν συλλάβει 18 άνδρες από τα χωριά Αδελε και Αγία Παρασκευή για να τους τουφεκίσουν, γιά αντίποινα, και τους διέταξαν να σκάψουν το λάκκο όπου θα ταφούν. Η σφαγή αυτή, των Αδελιανών είναι σήμερα γνωστή σάν η σφαγή στη "Σαρακίνα", και η κοινότητα γιά να τους τιμήσει, έστεισε μνημείο με τα ονόματα τους στη πλατεία του χωριού.
  Ο Αδελιανός Κάμπος είναι παραλιακός οικισμός της κοινότητας Αδελε με 566 κατοίκους. Η Αγία Παρασκευή είναι οικισμός του τοπικού διαμερίσματος Αδελε και βρίσκεται 500 μετρα νοτιότερα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Έρφων

ΕΡΦΟΙ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Τηλέφωνο: +30 28340 93305

Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσης

ΜΕΣΗ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Τηλέφωνο: +30 28310 71133

Δημοτικό Διαμέρισμα Πηγής

ΠΗΓΗ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Τηλέφωνο: +30 28310 71669
   Το Δημοτικό διαμέρισμα Πηγής, βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου και εκτείνεται από την παραλία του Πηγιανού Κάμπου μέχρι την βορινή πλαγιά της κορυφής Γκαργκάνι (641μ.). Το μεγαλύτερο μέρος της είναι πεδινό.
   Το Τοπικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει το χωριό Πηγή, τον οικισμό Αγιο Δημήτριο, πολύ κοντά στην Πηγή και τον παραλιακό οικισμό του Πηγιανού κάμπου. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με την γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά τα τελευταία χρόνια και με τον τουρισμό, προσφέροντας αξιόλογες υπηρεσίες στούς επισκέπτες.
  Στην Πηγή εζησε αρκετά χρόνια ο γίγαντας του Ελληνικού πνεύματος, πολυγραφότατος, με πολλές μαρτυρίες για το χωριό Πηγή Παντελής Πρεβελάκης. Η κεντρική πλατεία της Πηγής έχει πάρει το όνομά του. (...)
  Ο Αγιος Δημήτριος είναι οικισμός του τοπικού Διαμερίσματος Πηγής. Βρίσκεται ένα χλμ νοτιότερα του οικισμού Πηγής.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πρίνου

ΠΡΙΝΟΣ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Τηλέφωνο: +30 28340 93350

Δημοτικό Διαμέρισμα Σκουλουφίων

ΣΚΟΥΛΟΥΦΙΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Τηλέφωνο: +30 28340 93345
Το Δημοτικό διαμέρισμα Σκουλουφίων αποτελείται από δύο οικισμούς, τον οικισμό Σκουλούφια και τον οικισμό Ρούπες.
Οικισμός Σκουλούφια: Το χωριό Σκουλούφια βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου, από την διακλάδωση μετά την Βιράν Επισκοπής παλαιάς εθνικής οδού Ρεθύμνου - Ηρακλείου. Εδώ βρίσκονται ερείπια αρκετών Βυζαντινών εκκλησιών
Οικισμός Ρούπες: βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Βιράν Επισκοπή -Ελεύθερνα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Χαρκίων

ΧΑΡΚΙΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Το Δημοτικό διαμέρισμα Χαρκίων, βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, βρίσκεται στη βορινή πλαγιά της κορυφής Γκαργκάνι (641μ.). Το μεγαλύτερο μέρος του χωριου είναι ορεινό.
  Το Δημοτικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει το χωριό Χάρκια και τον οικισμό Καβούσι, ένα χιλιόμετρο ανατολικά των Χαρκίων προς το Αρκάδι.
  Τα Χάρκια είναι ένα από τα χωριά που αποτελούσαν την περιοχή του αρχαίου "Αρίου" ή "Αγρίου" που περιελάμβανε τα χωριά που βρίσκονται βορειανατολικά της σημερινής επαρχίας Ρεθύμνου. Ο ποταμός Αριος, το σημερινό φαράγγι του Αρκαδίου, καθόριζε τα σύνορα Αρίου-Μυλοποτάμου ενώ τα νότια όρια του έφταναν στις περιοχές όπου σήμερα βρίσκονται τα Χάρκια και το Καβούσι.
  Επί Ενετών αναφέρονται σε Νοταριακά έγγραφα ως χωριά του Αρίου μεταξύ άλλων και τα χωριά αυτά. Επίσης,αναγράφονται στις απογραφές του 16ου αιώνα αλλά και στην φρουριακή έκθεση των παραλίων Ρεθύμνου με συμμετοχική υποχρέωση 5 φρουρών, στη φρουριακή θέση "Αγιος Σωτήρας του Βρύσσινα" με αποστολή να λαμβάνει σήματα από τις φρουρές της νότιας θάλασσας και να τα μεταδίδει στο Ρέθυμνο. Επί Τουρκοκρατίας, αναφέρεται από τον ποιητή Μαρίνο Τζανέ Μπουνιαλή ότι ήταν ένα από τα χωριά που ένιωσαν την μανία του κατακτητή:
"...Αλιάκες, Χάρκια παίρνουσι, Καβούσι και Κυριάννα..."
  Στην επανάσταση του 1866 πολλοί Χαρκιανοί πολέμησαν στο ηρωικό Αρκάδι αλλά και στο χωριό Σκουλούφια, όπου προσπάθησαν μάταια να αναχαιτίσουν τις Τουρκικές δυνάμεις. Στο βιβλίο του Τιμόθεου Βενέρη, "Το Αρκάδι Δια Των Αιώνων" αναφέρονται οι εκ του χωριού Χάρκια πεσόντες : Ιωάννης Κατικάς ή Καπαρός, Μιχαήλ Κατικάς ή Καπαρός, Νικόλαος και Ελισάβετ Τσιγώνη.
  Το 1881, καταγράφονται ανάμεσα στα χωριά που αποτελούσαν το Δήμο της Αμνάτου, τα Χάρκια με 130 χριστιανούς και 7 μωαμεθανούς κατοίκους και το Καβούσι με 74 χριστιανούς και 22 μωαμεθανούς. Έντονη επίσης η παρουσία Χαρκιανών στην αντίσταση των Κρητών εναντίον της Γερμανικής εισβολής και κατοχής την περίοδο 1941-1945 κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.
  Ο Οικισμός Καβούσι ένα χιλιόμετρο ανατολικότερα του οικισμού Χαρκίων. Οι φιλόξενοι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και γεωργία.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ