gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΩ ΧΩΡΑ Χωριό ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (11)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανω Χώρας

ΑΝΩ ΧΩΡΑ (Χωριό) ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
  Η Aνω Χώρα είναι πρωτεύουσα του Δήμου Αποδοτίας, (με πληθυσμό 404 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001) χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς "Σύρτα", στο όρος Παπαδιά και σε υψόμετρο 1050μ. Γύρω από το χωριό εκτείνονται απέραντα δάση με έλατα και καστανίες. Η Μεγάλη Λομποτινά, σημερινή Aνω Χώρα, βρίσκεται με την πλάτη της ν' ακουμπάει αμφιθεατρικά σε μία από τις νοτοδυτικές κλιτύες των Βαρδουσίων ορέων-της Σύρτας, με το μέτωπό της στραμένο από βόρεια κατεύθυνση ως ανατολική- νότιο ανατολική. Το χωριό παρουσιάζει μεγάλη υψομετρική διαφορά (έως διακόσια μέτρα). Το χωριό περιβάλλεται ολόγυρα από ορεινούς όγκους, που όλοι τους είναι αποφύσεις της οροσειράς των Βαρδουσίων που έχουν υψόμετρο 2495μ. και είναι το νοτιότερο σημαντικό άκρο της οροσειράς της Πίνδου. Η Σύρτα, πάνω στην οποία ακουμπάει τη ράχη του το χωριό, έχει υψόμετρο 1460μ. Ανατολικά της Σύρτας υπάρχουν με μικρότερο υψόμετρο οι κορυφές Τσονάκι, Καραούλι, Aη Γιάννης και Μαρκύβαλτο. Νοτιοδυτικά της Σύρτας και σε απόσταση δύο περίπου ωρών είναι το βουνό Τσακαλάκι με υψόμετρο 1714μ. Ανατολικά της Μεγ. Λομποτινάς υπάρχουν οι κορυφές Αυγό και Τριτσοβά καθώς και oi αδελφές τους Ομάλια και Νεραϊδάλωνο με υψόμετρα 1612 μ. και 1708μ. αντίστοιχα. Προς τη βόρεια κατεύθυνση υπάρχει η ράχη Κρυονέρια και δυτικά η κορυφή της Τσεκούρας με υψόμετρο 1734μ. Ο κύκλος κλίνει με τα υψώματα Προφήτης Ηλίας και Τούρλα προς τα δυτικά- νοτιοδυτικά του χωριού. Η Τούρλα έχει υψόμετρο 1311μ. ενώ οι εσωτερικές ράχες των γύρω βουνών από τη νότια και νοτιοανατολική πλευρά είναι προσπελάσιμες, από τη βορειοανατολική, βόρεια και δυτική πλευρά οι ράχες είναι χαώδεις, κατακρημνηστικές.
   Ανάμεσα στις κορυφές Τσεκούρα και Προφήτης Ηλίας και σε πολύ μεγάλο βάθος κυλάει το ρέμα Κάκαβος μια περιοχή σημαντικού φυσικού κάλλους. Η ανάπτυξη του έλατου και της καστανιάς στην περιοχή της Μεγάλης Λομποτινάς είναι κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής. Ο άνεμος που επικρατεί στο χωριό είναι ο βορειο-δυτικός. Οι νοτιο-δυτικοί άνεμοι, που φέρνουν τη βροχή, είναι λιγότερο συχνοί. Το χειμώνα πέφτουν άφθονα χιόνια, με αποτέλεσμα κατά τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία να πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω απ' το μηδέν. Το πέτρωμα που κυριαρχεί στην περιοχή του χωριού είναι ο γρανίτης και σε ελάχιστη αναλογία αντιπροσωπεύεται ο αργιλικός σχιστόλιθος. Σπανιότερος είναι ο ψαμίτης τον οποίο, όπως σημειώνει ο Κίλιας, οι Aνω Χωρήτες ονομάζουν ψορολίθι, τον οποίο και χρησιμοποιούν για την παραγωγή άμμου, αφού με την προστριβή, ο ψαμίτης αποσαρθρώνεται. Ο ψαμίτης παρατηρείται στις θέσεις Ντρίβα Λάκκα, Λουμάκια, Κρεμάσματα, Σκλήθρο, Ισώματα κι ακόμα στις βόρειες κλητείς του λόφου Λακκούλα. Ο γρανίτης απαντάται σ' όλη την έκταση και είναι ιδιαίτερα φανερός στη Σινόραχη και τον προφήτη Ηλία από τη δυτική πλευρά του χωριού από δε την ανατολική και νότιο-ανατολική πλευρά του ο γρανίτης απαντάται στα πέρα και δώθε ρέματα, στην Τσούρνα ή Κακοτοπία , στον Τσουνάκι κ.λ.π.

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ