gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΤΑΓΙΡΑ ΑΚΑΝΘΟΥ Δήμος ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (9)

Δημαρχεία

Δήμος Αριστοτέλη

ΙΕΡΙΣΣΟΣ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +3023773 50000
Φαξ: +3023770 22414

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμμουλιανής

ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ (Νησί) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23770 51208
Φαξ: +30 23770 51108
Η Αμμουλιανή είναι το μοναδικό νησί της Χαλκιδικής με μόνιμο πληθυσμό (600 κάτοικοι). Βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους. Από την Θεσσαλονίκη απέχει 130 χιλιόμετρα και συνδέεται με φέριμποτ με την απέναντι ακτή Τρυπητή (Αμμουλιανή - Τρυπητή 2 ναυτικά μίλια). Τα δρομολόγια των πλοίων είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Έχει έκταση 4,5 χιλιόμετρα. Λόφοι και μικρές κοιλάδες εναλλάσσονται στην επιφάνεια του νησιού, που είναι κατάφυτο από ελιές και χαμηλή βλάστηση. Καλλιέργειες συστηματικές δεν γίνονται με αποτέλεσμα το οικοσύστημα να παραμένει ανέγγιχτο. Οι ακτές παρουσιάζουν εναλλαγές σχηματίζοντας κολπίσκους με υπέροχες αμμουδιές. Οι καιρικές συνθήκες δε χαρακτηρίζονται από έντονες εναλλαγές και πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα το καλοκαίρι οι άνεμοι είναι ασθενείς. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ιερισσού

ΙΕΡΙΣΣΟΣ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23770 22216
Φαξ: +30 23770 22414
  Η Ιερισσός είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο χωριό του Δήμου με 3118 κατοίκους. Αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Ακάνθου, η οποία υπήρξε αποικία των Ανδρίων από τον 7ο αιώνα π.Χ. και σπουδαία πόλη της Μακεδονίας όπως αναφέρεται από τους ιστορικούς και αναδεικνύεται από την αρχαιολογική έρευνα.
  Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τον τουρισμό και την μεταποίηση. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σημαντική επαγγελματική δραστηριότητα σχετιζόμενη με το Aγιον Όρος. Αποτελεί σημαντικό λιμάνι στην Βόρεια Ελλάδα με πολυπληθή αλιευτικό στόλο και τα ψάρια του κόλπου της Ιερισσού είναι ξακουστά στο Πανελλήνιο για την νοστιμιά τους.
  Οι παραλίες της και οι αμμουδιές της καθώς και η ζωντανή της διασκέδαση, την καθιστούν μοναδικό τόπο διακοπών. Η αξιόλογη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα των κατοίκων της έρχεται από το βάθος των αιώνων και δείγμα της είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός αξιόλογων δημοτικών τραγουδιών που παραμένουν ζωντανά και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.
  Υπάρχουν πάρα πολλοί σύλλογοι που αναπτύσσουν δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων ο πολιτιστικός σύλλογος "Κλειγένης", ο σύλλογος των "Φίλων του Περιβάλλοντος", ο μουσικογυμναστικός σύλλογος "Ακανθος", καθώς και επαγγελματικοί σύλλογοι και σωματεία (σύλλογος επαγγελματιών, σωματείο αλιέων, σωματείο οικοδόμων, γεωργικός συνεταιρισμός).

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέων Ρόδων

ΝΕΑ ΡΟΔΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23770 31023
Φαξ: +30 23770 31203
  Τα Νέα Ρόδα είναι το μεγαλύτερο προσφυγικό χωριό της βόρειας Χαλκιδικής. Ιδρύθηκε αμέσως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στη θέση "Πρόβλακας" (= πριν από το αυλάκι= πριν τη Διώρυγα του Ξέρξη) από 40 περίπου οικογένειες Ροδιατών προσφύγων, που μετά από ενός χρόνου περιπλανήσεις, έφθασαν στη Χαλκιδική το καλοκαίρι του 1923.
  Τα Ρόδα Μ.Ασίας βρίσκονται στην Προποντίδα, στη θάλασσα του Μαρμαρά ή "Θάλασσα της Ρωμιοσύνης", στη δυτική ακτή της Κυζικινής χερσονήσου, βόρεια της Αρτάκης και της Γωνιάς και νότια από το Χαράκι. Το 1901 το χωριό κατοικείται από 700 περίπου Έλληνες. Κατά την παράδοση και βάσει των γλωσσικών ιδιωματισμών είναι άποικοι από τη Ρόδο. Στο χωριό ζούσαν και 100 περίπου Τούρκοι, που έχουν έλθει από την Κούταλη γύρω στο 1700, με διαταγή τούρκου αξιωματούχου, που θέλησε να ευχαριστήσει τους Κουταλιανούς.
  Οι διηγήσεις παρουσιάζουν το χωριό αλλά και την ευρύτερη περιοχή σαν παράδεισο: Πλούσια θάλασσα, εύφορη γη. Παράγουν κουκούλια μεταξοσκώληκα, γρανίτη σε κυβόλιθους, αλιεύματα, φρούτα, ελιές, σταφύλια, ποτιστικά κρεμμύδια και πολλά άλλα, που προωθούν με καράβια προς την Κωνσταντινούπολη. Έχουν τρεις εκκλησίες (μεγαλύτερη ο Αϊ Δημήτρης) και ψηλού επιπέδου σχολείο. Μέχρι το 1912 ζουν ευτυχισμένοι. Τότε έρχονται στα πράγματα οι νεότουρκοι. Σε όλα τα ελληνικά Μικρασιατικά χωριά επικρατεί ο φόβος της σφαγής και της εξορίας, με την γνωστή κατάληξη εκείνο τον μαύρο Αύγουστο του 1922. Οι Ροδιάτες φεύγουν άρον-άρον με δύο τρόπους: Δύο καΐκια για Μυτιλήνη, ενώ οι περισσότεροι περνούν στο διπλανό νησί Αλώνη και μετά στο νησί του Μαρμαρά, από όπου μετά από 20 μέρες τους παραλαμβάνει το πλοίο "Προποντίς" και τους αποβιβάζει στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης, για να καταλήξουν στην Αγία Βαρβάρα της Τούμπας, απ' όπου οι περισσότεροι διασκορπίζονται σε μικρές ομάδες.
  Η ομάδα της Μυτιλήνης είναι που φθάνει το 1923 για διερεύνηση στην περιοχή, απορρίπτει τη θέση της σημερινής Ουρανούπολης σαν στενάχωρη και μικρή, διαμένει λίγους μήνες πρόχειρα στην Ιερισσό, προτείνει για το νέο χωριό την πλαγιά στο σημερινό λιμάνι της Ιερισσού, και αφού οι Ιερισσιώτες αντιδρούν φοβούμενοι μελλοντική ένωση των χωριών, τελικά επιλέγει τη θέση "Πρόβλακας" και ευνόητα ονομάζει το νέο χωριό "Νέα" Ρόδα.
  Το νέο χωριό αρχίζει να προσελκύει περισσότερους πρόσφυγες. Ένας σημαντικός αριθμός φθάνει με ιδιόκτητα καΐκια από τα Σκοπιά (αλλιώς "τα Σκουπιά" ή "η Σκοπιά"), που ήταν στο νησί Αλώνη, απέναντι και πολύ κοντά στα Ρόδα. Οι κάτοικοι ήταν κυρίως θαλασσινοί και έμποροι. Ευσεβείς, το πρώτο που πήραν μαζί τους ήταν η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που σήμερα είναι η προστάτιδα και το καύχημα των Νέων Ρόδων. Οικογένειες φθάνουν επίσης από την Ανατολική Θράκη, αλλά και από το Χαράκι και τη Γωνιά της Κυζίκου. Στο μεταξύ ειδοποιούνται οι Ροδιάτες που διαμένουν αλλού και οι περισσότεροι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, φθάνουν στα Ν. Ρόδα.   Μεσολαβεί η ανταλλαγή των πληθυσμών, που ξεκινά στις 14 Ιουνίου 1924. Οι τελευταίοι Έλληνες της Μικρασίας ξεριζώνονται και μπαίνουν στην Ελλάδα αναζητώντας νέα πατρίδα. Μια μεγάλη ομάδα Καππαδοκών φθάνει το 1926 στα Νέα Ρόδα, και το χωριό παίρνει την οριστική του μορφή. Το Ανταβάλ (η "Ανταβαλίς" ή "Αντίβαλον") της περιφέρειας Νίγδης στην Καππαδοκία, είναι η πατρίδα της ομάδας αυτής. Χωριό τουρκόφωνο αλλά ελληνικότατο, με 1800 περίπου κατοίκους. Η εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου είναι κτίσμα του 500 μ.Χ και ερείπιά της σώζονται μέχρι σήμερα. Το όνομα του χωριού προέρχεται πιθανότατα από το ρήμα «αντιβάλλω» (=εναντιώνομαι), λόγω της διαρκούς αντιδικίας με τους τούρκους. Τόπος βραχώδης, φτωχός και άγονος, με οριακή παραγωγή, οδηγεί συχνά τους άντρες για περιοδική εργασία στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικά στην περίοδο 1913-1923 υποφέρουν από τούρκικες λεηλασίες και ζουν με τον φόβο για τη ζωή τους. Όταν δίνεται η εντολή της εγκατάλειψης των εστιών, με επικεφαλής τον ιερέα τους Αγαθάγγελο, ξεκινούν με τα κάρα τους για Νίγδη-Ουλούγουσλα και κατεβαίνουν στη Μερσίνα. Μετά 1-2 μήνες φθάνουν στον Αϊ Γιώργη του Πειραιά και μετά στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί, ένα μεγάλο μέρος περνά από Πυργαδίκια, Ουρανούπολη και Ορφάνι αλλά η ελονοσία και οι κακουχίες τους φέρνουν τελικά στην περιοχή. Για περίπου 5 χρόνια διαμένουν στα γύρω μετόχια, και στη συνέχεια, με την όποια κρατική βοήθεια, εγκαθίστανται και δίνουν στο χωριό την σημερινή του μορφή.
  Δύσκολα χρόνια ακολουθούν για όλους τους κατοίκους. Η νοσταλγία για τις πατρίδες εκφράζεται συνεχώς με την ευχή "άντε γεια μας και καλή πατρίδα !". Υπάρχει όμως και μεγάλη θέληση για το νέο ξεκίνημα. Ανοίγονται στη θάλασσα, καλλιεργούν τη γη, και σιγά- σιγά προοδεύουν σημαντικά.
  Ελάχιστοι είναι σήμερα οι εκπρόσωποι της πρώτης γενιάς προσφύγων που τα θυμούνται όλα αυτά. Η γνώση όμως της ιστορίας μας, είναι πολύτιμη και για μας τους νεώτερους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ολυμπιάδας

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23760 51275
Φαξ: +30 23760 51275
  Η Ολυμπιάδα βρίσκεται στην Β.Α. πλευρά της Χαλκιδικής, στον κόλπο του Στρυμονικού. Απέχει 95 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη μέσω Σταυρού ( Στο 80ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσ/νίκης - Καβάλας υπάρχει η διασταύρωση προς Σταυρό. Από τον Σταυρό η Ολυμπιάδα απέχει 12 χιλιόμετρα ασφάλτινης διαδρομής).
Η Ολυμπιάδα σήμερα
  Η Ολυμπιάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό 700 κατοίκων, χτισμένο κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας που απλώνεται στο μυχό ενός φυσικού λιμανιού και πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά και μαγευτικές παραλίες (Η παραλία της Ολυμπιάδας βραβεύεται τα τελευταία χρόνια συνεχώς με την «γαλάζια σημαία») υπέροχα συνδυασμένα, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνδυάζει την ατμόσφαιρα του χωριού με την άνεση του σήμερα, διαθέτοντας πλήρη τουριστική υποδομή. Στην περιοχή υπάρχουν 3 ξενοδοχεία δυναμικότητας 120 κλινών και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια με δυναμικότητα άνω των 400 κλινών. Επίσης υπάρχουν 2 κάμπινγκ με σύνολο 500 θέσεων.
  Η Ολυμπιάδα προσφέρεται για τον επισκέπτη που θέλει να κάνει ήσυχες διακοπές, σε καθαρή θάλασσα, με ψάρεμα, περιπάτους στην γύρω κατάφυτη περιοχή και στους Αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς όμως να υπολείπεται σε τίποτα από νυχτερινή ζωή για αυτούς που επιθυμούν να συνδυάσουν και τα δύο. Για όσους έχουν μικρά παιδιά, η Ολυμπιάδα είναι ο καταλληλότερος τόπος διακοπών διότι τα νερά της είναι αβαθή, μόλις 30-50 εκατοστά βάθος για τουλάχιστον 50 μέτρα απόσταση από την ακτή.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ουρανούπολης

ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23770 71216
Φαξ: +30 23770 71460
  H Ουρανούπολη είναι το κατώφλι του Αθω. Είναι ο τελευταίος κοσμικός τόπος στον οποίο φθάνει ο επισκέπτης που σκοπεύει να επισκεφθεί τη μοναστική πολιτεία. Καθημερινά από το μικρό λιμάνι στη σκιά του Πύργου ξεκινούν τα καράβια στα οποία επιβιβάζονται οι προσκυνητές (αφού προηγουμένως εφοδιαστούν από το «γραφείο προσκυνητών» τη σχετική άδεια ) για να φθάσουν στο επίνειο του Αγίου Όρους, τη Δάφνη. H Oυρανούπολη πήρε το όνομά της από την αλεξανδρινή πόλη που ίδρυσε το 315 π.Χ ο Αλέξαρχος, ο γιός του Αντιπάτρου και αδελφός του Κασσάνδρου.
  Η πόλη αυτή κτίσθηκε πάνω στα ερείπια της Σάνης αποικίας των Ανδρείων, την οποία κατέστρεψε εκ θεμελίων ο Φίλιππος ο Β'. Σωζόμενα νομίσματά της φέρουν την επιγραφή "ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ" και άλλα «ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΠΟΛΕΩΣ» και παράσταση της Ουρανίας Αφροδίτης, καθισμένης σε σφαίρα από τη μια όψη και από την άλλη τον ήλιο ακτινοστεφή με οκτώ ακτίνες.
  Τον 10ο αιώνα στη χερσόνησο του Αθω ιδρύονται τα πρώτα μοναστήρια. Ένα από αυτά είναι και η "Μονή Ζυγού" ή "Φραγγόκαστρο" που βρίσκεται κοντά στην Ουρανούπολη, όπου ασκήθηκε για ένα περίπου χρόνο ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ο ιδρυτής της Μεγίστης Λαύρας. Η Μονή αυτή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανασκαφής κατά την οποία αποκαλύπτονται σημαντικά ευρήματα και κατέχει το σπουδαίο προνόμιο να είναι η μοναδική εκτός Αγίου Όρους και επομένως επισκέψιμη από γυναίκες.
  Στις αρχές του 14ου αιώνα χτίζεται από τη Μονή Βατοπεδίου ο βυζαντινός Πύργος που δεσπόζει στην Ν.Δ άκρη του χωριού με σκοπό τη προστασία του μετοχιού και είναι ο πιο μεγάλος και ο πιο καλά διατηρημένος (ιδιαίτερα μετά από την πρόσφατη αναπαλαίωσή του από την 10η Εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων) στη Χαλκιδική. Τον 19ο αιώνα μετά από σεισμό γκρεμίζεται ο τελευταίος όροφός του. Τότε επισκευάζεται και παίρνει τη τελική του μορφή. Παράλληλα κτίζονται τα συνοδευτικά του κτίρια. Ένα από αυτά στεγάζει σήμερα το γραφείο της κοινότητας.
  Μετά την μικρασιατική καταστροφή, πρόσφυγες από τα νησιά του Μαρμαρά στη Προποντίδα συγκεντρώνονται στο χώρο αυτό βρίσκοντας στέγη στο Πύργο, στα κοντινά του κτίρια και σε αντίσκηνα. Το 1926 κτίζονται από μια Γερμανική εταιρεία τα πρώτα σπίτια του χωριού, κάποια από τα οποία διατηρούνται ακόμη. Αργότερα οι κάτοικοι χτίζουν την Εκκλησία, το Σχολείο και αρχίζει να οργανώνεται μια κοινότητα με το όνομα «Προσφόριον», ύστερα «Πύργος» και γύρω στο 1960 παίρνει το οριστικό της όνομα «Ουρανόπολη». Το 1928 συνδέεται με τη ζωή του χωριού το ζεύγος Lock που εγκαθίσταται στον πύργο. Η συνεργασία του ζεύγους που χρησιμοποιεί σχέδια αντιγραμμένα από κώδικες των μοναστηριών με κατοίκους του χωριού που γνωρίζουν τη τέχνη του χαλιού, βάζει τα θεμέλια μίας τοπικής βιοτεχνίας που έδωσε δουλειά και έσοδα σε πολλές οικογένειες. Τη δεκαετία του 60 έρχονται οι πρώτοι τουρίστες, κατασκευάζονται δρόμοι, έρχεται ο ηλεκτρισμός, κτίζεται το Ξενία.
  Σήμερα η Ουρανούπολη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της βόρειας Χαλκιδικής. Διαθέτει αρκετά εστιατόρια και Ξενοδοχεία που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη καλό φαγητό και άνετη παραμονή. Τους θερινούς μήνες κάθε μέρα εκτελούνται κρουαζιέρες από το λιμάνι του χωριού στη δυτική πλευρά του Άθω, στις οποίες μπορεί κανείς να δει (από μακριά) όσα μοναστήρια βρίσκονται εκεί. Μπορεί ακόμη να χαρεί τη θάλασσα στις όμορφες και καθαρές ακτές της ή να εκδράμει δια θαλάσσης στα απέναντι νησιά, τα Δρένια.
  Για όσους αγαπούν τη φύση υπάρχουν αρκετοί δρόμοι περιπάτου στους κοντινούς κατάφυτους από ελιές και πεύκα λόφους. Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να επισκεφθούν την περιοχή "Σέρβικο" στη Βόρεια πλευρά της χερσονήσου η τη «Μονή Ζυγού» που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το χωριό.
  Στο χωριό μπορεί να επισκεφθεί τον βυζαντινό πύργο σε μια πτέρυγα του οποίου υπάρχει έκθεση βυζαντινών αρχαιοτήτων και εικόνων. Σε κάποια μαγαζιά λαϊκής τέχνης υπάρχουν τα φημισμένα χαλιά με τα βυζαντινά σχέδια και τα χαλιά από τρίχα κατσίκας καθώς και δείγματα βυζαντινής αγιογραφίας ή κοσμήματα φτιαγμένα με φυσικές πρώτες ύλες. Μπορεί επίσης να προμηθευτεί προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας όπως λάδι, κρασί, μέλι, τσίπουρο, ρίγανη, διάφορα τσάγια κ.α. Τα βράδια στις ταβέρνες μπορεί να γευτεί τα φρέσκα ψάρια του Σιγγιτικού και να απολαύσει ξένοιαστες στιγμές στα διάφορα σημεία αναψυχής και αν σταθεί τυχερός μπορεί να ζήσει και πολιτιστικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν τις πανσέληνες νύχτες του Αυγούστου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σταγίρων

ΣΤΑΓΙΡΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23760 41335
Φαξ: +30 23760 41335
  Η γενέτειρα του Αριστοτέλη και η είσοδος του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου. Βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του όρους Στρατονικού (Στρεμπενίκος), με υψόμετρο 500 περίπου μέτρα. Στην είσοδο του χωριού, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το πάρκο στο οποίο βρίσκεται ο αδριάντας του Αριστοτέλη καθώς επίσης και πολλά υπέργεια μνημεία, όπως πύργοι, δημόσια λουτρά και το κονάκι του Μαδέμ Αγά, από την εποχή των Σιδηροκαυσίων.
  Τα Σιδηροκαύσια ήταν η έδρα του μεταλλείου και σημαντικό διοικητικό κέντρο της περιοχής, με δικό του νομισματοκοπείο. Κατηφορίζοντας προς το χωριό συναντούμε τον κεντρικό ναό «Γενέθλια της Θεοτόκου», μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, που χτίστηκε το 1814 με την βοήθεια της Ι.Μ. Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, και είναι ένας από τους ελάχιστους στην Ελλάδα σε σταυροειδή ρυθμό.
  Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξωκλήσι «Παναγία η Σπηλιώτισσα» χτισμένο μέσα σε βράχο. Στο χώρο αυτό γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του χωριού, στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσα σε καταπράσινες διαδρομές με πανοραμική θέα. Οι κάτοικοι που ζουν σήμερα στο χωριό είναι περίπου 500 και ασχολούνται κυρίως με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και των δασών. Το πανέμορφο και ιστορικό χωριό Στάγειρα βρίσκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα Θες/νίκης Ουρανούπολης και απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την θάλασσα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Στρατονίκης

ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23760 41217
Φαξ: +30 23760 41469
  Η Στρατονίκη είναι ένα από τα ορεινά χωριά του Δήμου στο Στρατονικό όρος, με θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στην χερσόνησο του Αθω. Είναι ένα από τα μαντεμοχώρια του Δήμου και οι κάτοικοί της -κυρίως παλαιότερα- είχαν σαν κύρια ασχολία τους τα μεταλλεία. Εικάζεται ότι κτίστηκε από τον βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα, προς τιμήν της αδερφής του Στρατονίκης.
  Η Στρατονίκη γνώρισε μεγάλη ακμή από το 1530 μ.Χ, αφότου ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Α', αναδιοργάνωσε τα μεταλλεία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που ήταν γνωστά στην περιοχή από τους βυζαντινούς χρόνους, ως Σιδηροκαύσια ή Σιδερόκαψα (Σεντέρ -καπισί). Από τα χρόνια εκείνα, συνέρεαν στην περιοχή εκτός από έλληνες και εργάτες πολλών άλλων εθνικοτήτων (Βούλγαροι, Σέρβοι, Βλάχοι, Κιρκάσιοι, Τούρκοι, Αλβανοί, Εβραίοι, ακόμα και Γερμανοί ως τεχνικοί). Η ακμή των μεταλλείων μετέβαλε την Στρατονίκη σε ένα μεγάλο και ακμαίο κέντρο, καθώς δούλευαν εκεί περί τους 6.000 εργάτες, σε 500-600 φούρνους, διάσπαρτους μέσα στα βουνά και αποτελούσε μία μικρή Βαβέλ, καθώς μιλιόταν πολλές γλώσσες από τους εργάτες των ποικίλων προελεύσεων. Ελληνικά, Ισπανοεβραϊκά και πολλές βαλκανικές γλώσσες.
  Οι Εβραίοι ασκούσαν κυρίως το επάγγελμα του σαράφη και φαίνεται ότι ήταν πολλοί και κυριαρχούσαν στην αγορά. Οι Εβραίοι σαράφηδες και οι Τούρκοι ενοικιαστές των μεταλλείων αγόραζαν από τους μεταλλωρύχους τον άργυρο σε καθορισμένη από το κράτος τιμή. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο αν ως κοινή γλώσσα συνεννοήσεως επιβλήθηκε ή Ισπανική. Παρ' όλα αυτά, στην αγορά ακούγονταν και τα ελληνικά και τα σερβικά από τους χωρικούς των γύρω χωριών, πού κατέβαιναν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Έτσι, όταν το Σάββατο έκλειναν τα καταστήματά τους οι Εβραίοι, νέκρωνε η αγορά και επομένως οι ημέρες αργίας στα Σιδηροκαύσια ήταν δύο, το Σάββατο για τους Εβραίους και η Κυριακή για τους χριστιανούς.
  Υπολογίζεται ότι στα μέσα του 16ου αιώνα, ο σουλτάνος έπαιρνε κάθε μήνα από τα μεταλλεία, μετάλλευμα αξίας 20.000-30.000 χρυσών νομισμάτων. Στα Σιδηροκαύσια εικάζεται ότι λειτουργούσε νομισματοκοπείο από την εποχή του Μουράτ του Β' (1421-1451).

Δημοτικό Διαμέρισμα Στρατωνίου

ΣΤΡΑΤΩΝΙ (Λιμάνι) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23760 22222
Φαξ: +30 23760 22577
  Το Στρατώνι, παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο στο μυχό του κόλπου της Ιερισσού, αριθμεί σήμερα 1000 περίπου κατοίκους. Στην περιοχή του έχουν εντοπιστεί ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής, με σημαντικότερο ένα «ηρώο» (ταφικό μνημείο) του τέλους του 1ου αι π.Χ. Από αυτό προέρχονται δύο περίφημα αγάλματα, ένα ανδρικό και ένα γυναικείο (η λεγόμενη «δέσποινα του Στρατωνίου»), που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Πολυγύρου.
  Η ίδρυση του Στρατωνίου ως συγκροτημένου οικισμού ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν άρρηκτα δεμένη με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Τα πλούσια κοιτάσματα μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων, γνωστά ήδη από την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους, αποτέλεσαν τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή του χωριού. Από τότε άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Στρατώνι άνθρωποι από τις γύρω περιοχές αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδας για να απασχοληθούν ως εργατικό δυναμικό στα Μεταλλεία. Ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά με τους πρόσφυγες που κατέφυγαν εδώ μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Το 1932 το χωριό γνώρισε εκτεταμένες καταστροφές από το σεισμό που είχε επίκεντρο τον κόλπο της Ιερισσού και θρήνησε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Στα αμέσως επόμενα χρόνια ανοικοδομήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου.
  Οι κάτοικοι του Στρατωνίου, αν και προερχόμενοι σε μεγάλο ποσοστό από διαφορετικές περιοχές, αποτέλεσαν ένα ενιαίο, αρμονικό σύνολο με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Αποδείχθηκαν εργατικοί, φιλόξενοι και φιλοπρόοδοι και ανέκαθεν τους διέκρινε αγάπη για τον πολιτισμό. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής του πορείας το Στρατώνι υπήρξε πλούσιο σε καλλιτεχνικά δρώμενα και τοπικές εκδηλώσεις. Ανέβασμα ερασιτεχνικών θεατρικών παραστάσεων -προπολεμικά ακόμη-, ίδρυση μουσικογυμναστικού ομίλου ήδη τη δεκαετία του '50, εκθέσεις ζωγραφικής, λειτουργία μπάντας, χορευτικό συγκρότημα, διοργάνωση εντυπωσιακών αποκριάτικων εκδηλώσεων, τριήμερα ειρήνης, συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών είναι μερικά δείγματα της πολιτιστικής παράδοσης που έχει το Στρατώνι να επιδείξει και που συνεχίζεται και σήμερα μέσα από τη δραστηριότητα των Τοπικών Συλλόγων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ