Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ΠΡΕΣΠΕΣ (Δήμος) ΦΛΩΡΙΝΑ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΡΕΣΠΕΣ Δήμος ΦΛΩΡΙΝΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (9)

Δημαρχεία

Δήμος Πρεσπών

ΛΑΙΜΟΣ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23853 51300
Φαξ: +30 23853 51311

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γερμανού

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 51419
Φαξ: +30 23850 51419
  Πρόκειται για το πιο παραδοσιακό χωριό της περιοχής με σπίτια χτισμένα σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική. Η ομώνυμη Βυζαντινή εκκλησία αποτέλεσε τον πυρήνα του σημερινού χωριού και χρονολογείται στις αρχές 11ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και ολοκληρώθηκαν σε τρεις φάσεις. Λίγο παρακάτω βρίσκεται ο μονόχωρος ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίσθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Πάνω από την πλατεία του χωριού και δίπλα στο ταχυδρομείο βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή, τις διαδρομές πεζοπορία, τα σημεία παρατήρησης πουλιών και τις απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Στα βορειοδυτικά του χωριού περνά το ρέμα του Αγίου Γερμανού, το οποίο φιλοξενεί ένα ενδημικό και απειλούμενο υποείδος πέστροφας. Κοντά στο ποτάμι βρίσκονται και οι αναπαλαιωμένοι νερόμυλοι και ακολουθώντας τα μονοπάτια μπορεί κανείς να φθάσει στα εντυπωσιακά μικτά δάση οξιάς ελάτης και τις κορυφές Δεσποτικό (2.334μ) και Καλό Νερό ή Μπελλαβόδα (2.177μ).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αντάρτικου

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 46322
   Η θέση του Ανταρτικού είναι προνομιούχος, βρίσκεται κοντά στον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών, στις πηγές του Αλιάκμονα, στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου, στον οδικό άξονα Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής - Αλβανίας και στην υπέροχη διαδρομή Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας. Το Ανταρτικό είναι ένα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου μας που στους περασμένους αιώνες λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο διακίνησης. Πρόσφερε στέγη, τροφή και ανάπαυση στους οδοιπόρους. Προπολεμικά, η κοινότητα έσφυζε από ζωή με τους 2000 κατοίκους της. Μεταπολεμικά είχε την τύχη όλων των ορεινών κοινοτήτων: η μετανάστευση και η αστυφιλία ερήμωσαν το χωριό. Σήμερα το Ανταρτικό ξαναζεί και αποτελεί μια πρόκληση για τον επισκέπτη. Οι νέοι, που οργανώθηκαν σε έναν Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό, διατηρούν σε λειτουργία δύο ξενώνες κατάλληλους για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου και χαίρονται να φιλοξενούν επισκέπτες. Τα τοπικά καφενεία και οι ταβέρνες δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να χαρεί τις τοπικές γεύσεις.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βροντερού

ΒΡΟΝΤΕΡΟ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 46132
Ο δρυμός στα δυτικά της Πύλης οδηγεί στα ερείπια του Πυξού, λίγο πριν το Βροντερό. Η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική της Αγίας Παρασκευής στέκει αγέρωχη στον απέναντι από τον Πυξό λόφο. Χτισμένο στο δυτικότερο σημείο της περιοχής, το Βροντερό είναι χωριό με κτηνοτροφική παράδοση. Το κέντρο πληροφόρησης διαθέτει μόνιμες εκθέσεις σχετικά με την κτηνοτροφία και τα δάση της Πρέσπας. Από το Βροντερό ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί νότια προς το Αγκαθωτό, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται κοντά στη Μικρή Πρέσπα. Εδώ υπάρχει άλλη μια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή και κοντά στο μονοπάτι υπάρχει σπηλιά που στέγαζε το νοσοκομείο των ανταρτών κατά την διάρκεια του εμφυλίου.

Lemos Community

ΛΑΙΜΟΣ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Ο Λαιμός το μεγαλύτερο χωριό της Πρέσπας με 250 μόνιμους κατοίκους, είναι η έδρα του Δήμου Πρεσπών. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα στις δύο λίμνες από τον λόφο του Αη Γιάννη με το πανέμορφο εξωκλήσι του. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η οποία χτίσθηκε το 1896 και αυτή στη θέση παλαιότερου ναού. Στο νότιο άκρο του Λαιμού βρίσκεται η εκκλησία της Υπαπαντής που με βάση τα λείψανα των τοιχογραφιών του ιερού χρονολογείται στο 15ο αιώνα.

Mikrolimni Community

ΜΙΚΡΟΛΙΜΝΗ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
  Η Μικρολίμνη είναι ένα μικρό παραλίμνιο χωριό με μακρά αλιευτική παράδοση. Στην είσοδο του χωριού ο επισκέπτης συναντά την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Στα βόρεια του χωριού, περπατώντας προσεκτικά κοντά στους καλαμιώνες ή από το ξύλινο παρατηρητήριο, μπορεί κανείς να δει και να φωτογραφίσει τους σπάνιους ερωδιούς που τρέφονται στα ρηχά νερά με βατράχια, νερόφιδα, ψάρια και έντομα. Ακολουθώντας με τα πόδια το μονοπάτι προς τα νότια της Μικρολίμνης φθάνουμε στην μαγευτική Λάτσιστα, έναν κόλπο με πανέμορφη θέα στη λίμνη και τα υδρόβια πουλιά. Στο τέλος του περιπάτου μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του χωριού δίπλα στα νερά της λίμνης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατέος

ΠΛΑΤΥ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 51208
  Ανατολικά από το χωριό Πλατύ και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, τον οποίο η τοπική παράδοση θέλει αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τον ονομάζει Αγία Σωτήρα, έργο του 16ου αιώνα με πλούσια εσωτερική ζωγραφική διακόσμηση. Κοντά στην Μικρή Πρέσπα κείτονται τα ερείπια του οικισμού Οπάγια. Η περιοχή που ορίζεται από την Οπάγια και τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ως την τοποθεσία Κούλα αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Η Βρωμολίμνη αποτελείται από δύο εσωτερικές λιμνούλες που επικοινωνούν με τα νερά της Μικρής Πρέσπας. Εδώ βρίσκονται σημαντικές αποικίες πελεκάνων και κορμοράνων. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα πουλιά με κιάλια ή τηλεσκόπιο από το ξύλινο παρατηρητήριο στα βόρεια της περιοχής κοντά στο δρόμο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σημεία για παρατήρηση πουλιών στην Πρέσπα την άνοιξη.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ψαράδων

ΨΑΡΑΔΕΣ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 46207
  Το εξωκλήσι του Αη Γεώργη βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του δρόμου μεταξύ Κούλας Ψαράδων. Γύρω από τον ναό υπάρχει μια μεγάλη συστάδα αιωνόβιων κέδρων μοναδικών στην Ευρώπη. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο δεύτερος πυρήνας απόλυτης προστασίας του Εθνικού Δρυμού. Κατηφορίζοντας προς την Μεγάλη λίμνη φθάνουμε στους Ψαράδες. Στις ταβέρνες του χωριού σερβίρεται φρέσκο ψάρι από τις λίμνες. Οι ντόπιοι ψαράδες με τις βάρκες τους ξεναγούν τους επισκέπτες στις γαλανοπράσινες παραλίες και τις απότομες βραχώδεις ακτές που φιλοξενούν μοναδικά μνημεία και κρύβουν ομορφιές που αξίζει κανείς να δει από κοντά. Ορισμένες κοιλότητες μέσα στα βράχια χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ως ερημητήρια και ασκητήρια και φιλοξενούν βραχογραφίες και δύο εκκλησίες. Στην πρώτη από αυτές, το Ασκητήριο της Μεταμόρφωσης του 13ου αιώνα, μπορεί να πάει κανείς με τα πόδια. Στον δεύτερο ναό μπορεί να φθάσει κανείς μόνο με βάρκα. Πρόκειται για το Ασκηταριό της Παναγίας Ελεούσα, ή του Αγίου Πέτρου όπως ονομάζουν οι ντόπιοι, που χρονολογείται στα τέλη του 14ου αιώνα και έχει πανέμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του. Μεταξύ των δύο αυτών μνημείων, υπάρχει άλλο ένα ασκητήριο του 15ου αιώνα, είναι η Μικρή Ανάληψη και βρίσκεται ψηλά σε μια εσοχή των βράχων με δύσκολη πρόσβαση. Το ακρωτήρι Ρότι είναι το ιδανικό μέρος για ξεκούραση. Εκεί ο επισκέπτης στέκεται μπροστά στην υδάτινη γραμμή με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ και πάνω από το βαθύτερο σημείο της Μεγάλης Πρέσπας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις