Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ (Κωμόπολη) ΠΑΤΡΑ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ Κωμόπολη ΠΑΤΡΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (2)

Δημαρχεία

Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Τηλέφωνο: +3026933 60100
Φαξ: +3026930 22076

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Κάτω Αχαϊας

  Η Δυτική Αχαϊα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Ελληνικής γης. Μία περιοχή που καθηλώνει τον επισκέπτη της χάρη στις πολλές εναλλαγές τοπίων, τις θαυμάσιες και φημισμένες αμμουδιές της αλλά και τα γνωστά θέρετρα στις πλαγιές του Ερύμανθου και του Παναχαϊκού. Η Κάτω Αχαϊα είναι το σημαντικότερο εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Κατά τους ιστορικούς εδώ τοποθετείται η ιστορική πόλη της Αρχαίας Δύμης, η οποία αποτελούσε μέλος της Αχαϊκής Δωδεκάπολης. Οι κάτοικοί της έλαβαν μέρος σε όλους τους αγώνες του Έθνους κι ανέπτυξαν αξιόλογο πολιτισμό διατηρώντας το όνομα Αχαϊα που κατά τον Όμηρο ήταν το πρώτο όνομα της Ελλάδας. Κοντά στην Κάτω Αχαϊα βρίσκεται το αεροδρόμιο του Αράξου, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σημείο προσέγγισης του εδάφους της Αχαϊας με αεροπλάνο, καθώς και το χωριό Μετόχι με ένα θαυμάσιο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
  Η χρυσή ακτή της Καλογριάς, μία ατέλειωτη αμμουδιά με καταγάλανα νερά και εξωτική ατμόσφαιρα, συνθέτει σε συνδυασμό με το πευκοδάσος της Στροφυλιάς ένα ειδυλλιακό τοπίο φημισμένο σε όλη την Ευρώπη. Η λίμνη του Πάπα και ο υδροβιότοπος του Πρόκοπου αποτελούν ένα σπάνιο οικοσύστημα με ξεχωριστή ομορφιά και μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Εδώ σώζονται το τείχος των Δυμαίων και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης που αρχίζει από τα περίχωρα νοτιοδυτικά της Πάτρας και μέχρι τα δυτικά όρια του νομού συναντάμε πολλά γραφικά παραθαλάσσια χωριά με σημαντική τουριστική υποδομή όπως Βραχνέικα, Κάτω Αλισσός, Νιφορέικα, Λακόπετρα. Κοντά σε αυτά βρίσκεται και το γραφικό ψαροχώρι των Αλυκών, ο οικισμός του Δήμου Κάτω Αχαϊας.
  Στην περιοχή της Χαλανδρίτσας, στο εσωτερικό της Δυτικής Αχαϊας, ανασκαφές το 1928 έφεραν στο φως τάφους μυκηναϊκής εποχής. Ανάλογα ευρήματα ανακαλύφθηκαν το 1995 στην Κοινότητα Πόρτες. Ο Καταρράκτης, τα Δεμέστιχα και το Λεόντιο (όπου υπάρχουν ερείπια αρχαίας πόλης και θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα) είναι τρία από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής όπως και ο Μίχας σε υψόμετρο 1100μ. Σ’ ολόκληρη την περιοχή υπάρχουν θαυμάσιες τοποθεσίες και πυκνή βλάστηση. Το Καλέτζι, στο εσωτερικό της Αρχαίας Τριταίας, με τουριστική υποδομή προσφέρει στον επισκέπτη του μία καταπληκτική θέα, ενώ αξιόλογη είναι και η περιοχή των Φαρών με τους παραδοσιακούς οικισμούς και εμφανή ίχνη από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Στο χωριό Σκιαδά σώζεται ο αρχαίος Πύργος του βυζαντινού στρατηγού Δοξαπατρή ενώ νοτιότερα στο Σανταμέρι βρίσκονται ερείπια των ανακτόρων του Παλαιολόγου. Τέλος στην περιοχή της Δυτικής Αχαϊας ανήκει και το μοναστηριακό συγκρότημα της λοφοσειράς Μόβρης (Αγιος Νικόλαος Σπάτα, Αγιος Δημήτριος Μπάδα, Μαρίτσα και Φιλοκάλη) το οποίο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αχαϊας (1999).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις