gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 22 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΤΡΑ Πόλη ΑΧΑΪΑ" .


Αξιοθέατα (22)

Αμπελώνες & οινοποιεία

Achaia Clauss

ΠΑΤΡΑ (Πόλη) ΑΧΑΪΑ
Τηλέφωνο: +30 2610 580100
Φαξ: +30 2610 325051
  Σ΄ έναν καταπράσινο λόφο, οχτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της Πάτρας, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της οινοποιίας Achaia Clauss που ξεχωρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.
  Ιδρυτής της, ήταν ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μια γερμανική εταιρία εξαγωγής σταφίδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή που τον μάγεψε με το φυσικό της κάλλος. Αγόρασε ένα αμπελάκι για να φτιάχνει κρασί για τον εαυτό του και κατέληξε στη δημιουργία του Κάστρου-Οινοποιείου που διατηρείται ακέραιο έως σήμερα. Το 1861 ίδρυσε την εταιρία Achaia Clauss και τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του, μεταξύ των οποίων και η Μαυροδάφνη Πάτρας, κατέκτησαν την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά.
  Τα πέτρινα κτίρια, τα μεγάλα δρύινα σκαλιστά βαρέλια με μαυροδάφνη ενός αιώνα, η παραδοσιακή κάβα για την υποδοχή των επισκεπτών αλλά και το μοναδικό τοπίο με την εκπληκτική θέα προσελκύουν κάθε χρόνο γύρω στα 200.000 άτομα.

Γέφυρες

Η γέφυρα του Μείλιχου

  Στη συνοικία της Πάτρας Νέος δρόμος μεταξύ της παλαιάς και της νέας εθνικής οδού υπάρχει περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος όπου βρίσκεται η γέφυρα του Μείλιχου (Παυσανία). Αποτελείται από 2 καμάρες και βάσεις από πελεκητές πέτρες και τούβλινα τόξα. Ονομάστηκε γέφυρα του Παυσανία γιατί όπως λέγεται πέρασε από εκεί ο περιηγητής πηγαίνοντας προς το Αίγιο από την Πάτρα. Το όνομα του ποταμού ήταν Αμείλιχος (σκληρός) γιατί κάθε χρόνο εκεί γίνονταν ανθρωποθυσίες προς εκτόνωση της θεάς Αρτεμης η οποία οργίστηκε και έφερε αρρώστιες , θανάτους και ξηρασία της γης, επειδή 2 νέοι, η Κομαιθώ και ο Μελάνιππος, μην έχοντας πουθενά αλλού να πάνε για να χαρούν τον έρωτά τους αφού οι δικοί τους δεν τους άφηναν να παντρευτούν κατέφευγαν στο ναό. Με την παρέμβαση όμως του Ευρύπυλου που πρόσφερε στη θεά λάρνακα με το άγαλμα του Διονύσου η θεά ηρέμησε και σταμάτησαν οι ανθρωποθυσίες. Έτσι άλλαξε και η ονομασία του ποταμού σε Μείλιχος (ήρεμος).
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Πατρών

Τηλέφωνο: +30 2610 623390
Φαξ: +30 2610 623005

Το Κάστρο της Πάτρας υψώνεται στους βόρειους πρόποδες του Παναχαϊκού. Το κάστρο της Πάτρας κατασκευάστηκε το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα μ.Χ. και καταλαμβάνει τη θέση της αρχαίας Ακρόπολης. Το Κάστρο αποτελείται από έναν ευρύ και επιμήκη εξωτερικό περίβολο με πύργους και προμαχώνες, τις τρεις πλευρές του οποίου περιέβαλε τάφρος. Η επιφάνεια που καλύπτει μαζί με τα τείχη είναι περίπου 22.600 μ2. Η είσοδος βρίσκεται στο μέσον της ανατολικής του πλευράς. Στο βορειοανατολικό τμήμα του, πάνω σε φυσικό ανάχωμα, υψώνεται ο εσωτερικός περίβολος με έξι πύργους περιμετρικά, το Εξαπύργιο.

Τοπογραφική απεικόνηση με αποτύπωση των οικοδομικών φάσεων του κάστρου της Πάτρας
Τοπογραφική απεικόνηση με αποτύπωση των οικοδομικών φάσεων του κάστρου της Πάτρας.

Η συνεχής χρήση του Κάστρου από την ίδρυσή του μέχρι τους νεώτερους χρόνους για την άμυνα της περιοχής αλλά και ως διοικητικού και στρατιωτικού κέντρου είχε ως συνέπεια τις συνεχείς προσθήκες και επισκευές των τειχών, μαρτυρίες όλων των λαών που πέρασαν από αυτό. Το Κάστρο πολιορκείται το 805 μ.Χ. από τους Σλάβους και τους Σαρακηνούς, η ήττα των οποίων αποδίδεται σε θαύμα του πολιούχου αγίου Ανδρέα. Φράγκοι ιππότες καταλαμβάνουν το 1205 την Πάτρα και προχωρούν στη διαμόρφωση κυρίως του εσωτερικού περιβόλου του Κάστρου. Το 1408 η Πάτρα παραχωρείται από τον Πάπα έναντι μισθώματος στους Ενετούς, βασικότερο έργο των οποίων αποτελεί ο κυκλικός προμαχώνας στο βορειοδυτικό άκρο της οχύρωσης. Ο Δεσπότης του Μυστρά Κωνσταντίνος Παλαιολόγος καταλαμβάνει το 1430 το Κάστρο και τότε προστίθενται δύο πύργοι στη νότια πλευρά και στο βορειοανατολικό άκρο του εσωτερικού περιβόλου, στη δυτική πλευρά του οποίου κατασκευάζονται επίσης οκτώ ημικυκλικά τόξα. Το 1458 το Κάστρο παραδίδεται στους Οθωμανούς, οι επεμβάσεις των οποίων είναι ορατές σε όλα σχεδόν τα τμήματά του. Τα Βόρεια Τείχη ενισχύονται από έναν κυκλικό πύργο, ενώ στη νοτιοανατολική γωνία του εξωτερικού περιβόλου και στο βορειοανατολικό τμήμα του Εξαπύργιου κατασκευάζονται πολυγωνικοί προμαχώνες. Την ίδια εποχή στο εσωτερικό του Κάστρου ανεγείρονται διοικητικά κτίρια και ένα τζαμί, τμήμα του οποίου διατηρείται ώς σήμερα σε ικανό ύψος.

Το 1687 οι ενετικές δυνάμεις του Francesco Morosini κυριεύουν το Κάστρο, το 1715 όμως ανακαταλαμβάνεται από τους Οθωμα-νούς. Απελευθερώνεται το 1828 από τον Γάλλο στρατηγό Maison και παραδίδεται στον Ελληνικό στρατό. Από το 1950 μέχρι το 1975 το Κάστρο ανήκε στο Δήμο Πατρέων. Έκτοτε περιήλθε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού λειτουργώντας ως αρχαιολογικός χώρος αρμοδιότητας της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πηγή: Στερέωση-ανάπλαση Βορείων Τειχών και φωτισμός ανάδειξης Κάστρου Πάτρας Νομού Αχαιας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ISBN 978-960-386-143-0

Μεσαιωνικό Κάστρο

  Το Κάστρο της Πάτρας χτίστηκε κατά το β΄ μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Βρίσκεται σ΄ ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή. Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη Β.Α. γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο.
  Κατασκευάστηκε απ' τον Ιουστινιανό μετά τον καταστροφικό σεισμό του 551 με υλικά προχριστιανικών οικοδομημάτων για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της. Στους αιώνες που ακολούθησαν και έως το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέμεινε σε αδιάκοπη χρήση για την άμυνα της πόλης, αλλά και ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο.
  Στους Βυζαντινούς αιώνες, μέχρι τον ερχομό των Φράγκων (1205) το πολιόρκησαν Σλάβοι, Σαρακηνοί, Βούλγαροι, Νορμανδοί κ.α. χωρίς όμως να μπορέσουν να το κατακτήσουν. Στα 805 μ.Χ. οι κάτοικοι της πόλης πολιορκήθηκαν στο κάστρο από Σκλάβους και Σαρακηνούς και η νίκη τους, που αποδόθηκε σε θαύμα του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, ήταν σημαντική για την αναχαίτιση των βαρβαρικών επιδρομών στην Πελοπόννησο.
  Οι Φράγκοι σταυροφόροι, το μεγάλωσαν, το ενίσχυσαν και άνοιξαν τάφρο στις τρεις πλευρές του. Το 1278 υποθηκεύτηκε στο Λατίνο Αρχιεπίσκοπο, ενώ το 1408 παραχωρήθηκε από τον Πάπα για πέντε χρόνια και έναντι μισθώματος, στους Ενετούς. Στα χέρια του Λατίνου Αρχιεπισκόπου έμεινε έως το 1430 που απελευθερώθηκε από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Ο Κωνσταντίνος προχώρησε σε προσθήκες και επισκευές των τειχών.
  Σκλαβώθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και πέρασε στα χέρια των Ελλήνων το 1828 μετά την απελευθέρωσή του από το Γάλλο στρατηγό Μαιζόν.
  Στα χρόνια 1941-1944 ήταν στη γερμανική κατοχή από την οποία ελευθερώθηκε μαζί με την Πάτρα στις 4 Οκτωβρίου 1944. Από το 1973 το Κάστρο είναι στην εποπτεία της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στο λυόμενο θεατράκι (640 θέσεων) που βρίσκεται στο εσωτερικό περίβολο, φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  Οι οικοδομικές φάσεις που διακρίνονται σήμερα στο κάστρο αποτελούν μαρτυρία των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν από τους εκάστοτε κατακτητές του για την επισκευή του και την προσαρμογή στις εξελίξεις της πολεμικής τεχνολογίας.
  Σε ειδική εσοχή στην τοιχοποιία, είναι εντοιχισμένος κορμός αγάλματος και κεφάλι ανδρός των ρωμαϊκών χρόνων. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα πήρε μυθικές διαστάσεις στα μάτια των κατοίκων της Πάτρας. Εγινε το στοιχειό της πόλης, η «Πατρινέλα». Η παράδοση λέει ότι ήταν γυναίκα μεταμορφωμένη σε άντρα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που φυλάει την πόλη από επιδημίες και κλαίει τις νύχτες, όταν πεθαίνει κάποιος γνωστός Πατρινός.
Κάστρο:
ανοικτό 8.00 π.μ. - 6.00 μ.μ. εκτός Δευτέρας
8.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. Κυριακή (είσοδος ελεύθερη)
Τηλ. 2610623390

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πατρών


Κτίρια

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων (Πάτρας)

  Το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων" ανηγέρθη το 1872 βάσει σχεδίων του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Είναι κτίριο με χαρακτηριστικά δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Κατασκευάσθηκε ως θέατρο και ευρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλεως των Πατρών.
   Εργασίες συντήρησης στο θέατρο έχουν πραγματοποιηθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αχάϊα Κλάους

  Σ΄ έναν καταπράσινο λόφο, οχτώ χιλιόμετρα ΝΑ του κέντρου της Πάτρας, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της οινοποιίας ACHAIA CLAUSS που ξεχωρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.
  Ιδρυτής της, ήταν ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρία εξαγωγής σταφίδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή που τον μάγεψε με το φυσικό της κάλος. Αγόρασε ένα αμπελάκι για να φτιάχνει κρασί για τον εαυτό του και κατέληξε στη δημιουργία του Κάστρου - Οινοποιείου που διατηρείται ακέραιο έως σήμερα. Το 1861 ίδρυσε την εταιρία ACHAIA CLAUSS και τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του μεταξύ των οποίων και η Μαυροδάφνη Πάτρας, κατέκτησαν την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά.
  Τα πέτρινα κτίρια, τα μεγάλα δρύινα σκαλιστά βαρέλια με μαυροδάφνη ενός αιώνα, η παραδοσιακή κάβα για την υποδοχή των επισκεπτών αλλά και το μοναδικό τοπίο με την εκπληκτική θέα προσελκύουν κάθε χρόνο γύρω στα 200.000 άτομα.
Επισκέψεις:
καθημερινά από 09.00 έως 17.00
Τηλ. 2610325051 έως 2610325059.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πατρών


Δημοτικό Θέατρο

  Το Δημοτικό Θέατρο "ΑΠΟΛΛΩΝ", βρίσκεται στην πλατεία Γεωργίου Α΄, χαρακτηρίζεται ως το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας ενώ είναι ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας στην Ευρώπη. Κατασκευάστηκε το 1872, βάση των σχεδίων του Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και με την οικονομική συνεισφορά των εμπόρων της Πάτρας.
  Διαθέτει τρεις σειρές θεωρείων επενδυμένες με κόκκινο βελούδο, γαλαρία, υπερώο και πλατεία. Από τον πρώτο χρόνο της κατασκευής του, οι Πατρινοί είχαν την ευκαιρία ν' απολαύσουν παραστάσεις μελοδράματος μεγάλων συνθετών όπως Βέρντι, Απολλόνι, Πατσίνι, Ρίτσι, Ντονιτσέλι, Μπιζέ, όπως και παραστάσεις όπερας, οπερέτας. Από τη σκηνή του πέρασαν αργότερα μεγάλοι ελληνικοί θίασοι όπως των Κοτοπούλη, Μυράτ, Κυβέλη, Πλέσσα, ενώ στη διάρκεια της Αποκριάς φιλοξενούσε χοροεσπερίδες και χορούς μπαλ μασκέ για να ταυτιστεί από τη δεκαετία του 1950 με τη διοργάνωση των περίφημων και μοναδικών στο Πανελλήνιο "Μπουρμπουλιών".
  Από το 1988 το Δημοτικό Θέατρο, αποτελεί τη μόνιμη στέγη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) που διακόπτει τις παραστάσεις του μόνο την περίοδο του Καρναβαλιού, όταν η παράδοση επιτάσσει ν' αρχίσουν οι χοροί και βεβαίως τα "Μπουρμπούλια"!
Τηλ. 2610273613

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πατρών


Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

  Νεοκλασικό κτίριο του Δανού αρχιτέκτονα CH. E. Hansen το οποίο λειτούργησε σαν νοσοκομείο από το 1872 έως το 1973. Μετά από εργασίες αποκατάστασης εσωτερικών και εξωτερικών όψεων το 1991 αρχίζει η λειτουργία του ως Πολιτιστικού Πολύκεντρου της Πάτρας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πατρών.

Χαμάμ

  Διατηρητέο κτίριο στην Ανω πόλη της Πάτρας, κτίστηκε πριν από 500 χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργούν σ’ αυτό χαμάμ τούρκικα θερμόλουτρα). Είναι το μοναδικό που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα και με ένα όμοιό του στο Παρίσι είναι τα μοναδικά που απόμειναν ενεργά στην Ευρώπη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πατρών.

Δημοτικά σφαγεία

  Ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα πέτρινα κτίσματα των Δημοτικών Σφαγείων λειτουργούσαν έως το 1998 και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης για την μετατροπή του χώρου σε μεγάλο εκθεσιακό κέντρο τοπικών προϊόντων.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πατρών.

Υης "Γλαυκός"

  Το πρώτο Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ελλάδος, λειτουργεί από το 1927 ως δημοτική επιχείρηση. Σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ έπειτα από ειδική παραχώρηση της κυβέρνησης το 1967.
  Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή 8 χλμ νοτιοανατολικά του κέντρου της Πάτρας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πατρών.

Οικίες

Το σπίτι του Κωστή Παλαμά

  Το συναντάμε στην οδό Κορίνθου 241 και Κολοκοτρώνη όπου το ισόγειο έχει μετατραπεί σε κατάστημα και ο πάνω όροφος μένει ερειπωμένος χρόνια τώρα αφού ο Δήμος δεν έχει καταφέρει ως τώρα να το αγοράσει από τον ιδιώτη που το έχει σήμερα και να το αξιοποιήσει όπως αρμόζει σε ένα σπίτι γεμάτο ιστορία.
  Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε το 1859 ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς όπου και έζησε σε αυτό ως το 1865 πηγαίνοντας έπειτα να μείνει στο θείο του στο Μεσολόγγι αφού έμεινε νωρίς ορφανός από γονείς. Αφού συνέβησαν αυτά το σπίτι για κάποιο διάστημα λειτούργησε ως σχολείο θηλέων.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Ομορφες τοποθεσίες

Δασύλλιο-Δημοτικό τουριστικό περίπτερο

  Ο πευκόφυτος αυτός λόφος αποκαλείται η "βεράντα" του Πατραϊκού κόλπου για την εξαιρετική θέα που προσφέρει.
  Το Δασύλλιο προσφέρεται για περιπάτους αναψυχής αλλά και για τζόκινγκ. Περπατιέται ευχάριστα, χάρη στους διαμορφωμένους δρομίσκους που το διασχίζουν και το δροσερό ίσκιο που προσφέρουν τα πανύψηλα δέντρα.
  Υπάρχει Δημοτικό τουριστικό περίπτερο εναρμονισμένο στο περιβάλλον από το οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει την Πάτρα, το λιμάνι, τον Πατραϊκό αλλά και τις χαμηλές ακτές της περιοχής του Μεσολογγίου έως τα βουνά της Ρούμελης. Τις απογευματινές ώρες η κίνηση αυξάνεται καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ανηφορίζουν στο Δασύλλιο για να δουν τον Πατραϊκό να βάφεται πορφυροκόκκινος από τα μοναδικά χρώματα του ηλιοβασιλέματος.
  Η πευκοφύτευση του Δασυλλίου έγινε το Μάρτη του 1916 από μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των δύο Γυμνασίων και της Εμπορικής Σχολής, κάτω από την επίβλεψη του Αυστριακού δασολόγου Στέγγελ. Η ιδέα της δεντροφύτευσης του άγονου λόφου, ήταν του Ανδρέα Μιχαλόπουλου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πατρών


Πηγές

Πηγή Δήμητρας - Πηγάδι Αγίου Ανδρέα

  Το σημερινό πηγάδι του Αγ. Ανδρέα παραπλεύρως του παλαιού Ι. Ναού το οποίο άλλοτε ήταν πηγή της θεάς Δήμητρας που λειτουργούσε και σαν μαντείο. Σώζεται επιγραφή "ΝΗΜΕΡΤΕΣ ΤΟΔ’ΥΔΩΡ / ΔΗΜΗΤΕΡΟΣ ΗΝ ΠΟΤΕ ΝΟΥΣΟΙΣ / "ΕΝΘΑ ΠΑΓΕΙΣ ΞΥΛΩ ΑΝΔΡΕΑΣ / ΠΑΤΡΑΣ ΑΜΦΙΒΕΒΗΚΕΝ" (Το θεραπευτικό για τις αρρώστιες τούτο νερό, ήταν κάποτε της Δήμητρας. Εδώ σταυρώθηκε και πέθανε ο Απόστολος Ανδρέας).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πατρών.

Πλατείες & κήποι

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου

  Είναι η κεντρικότερη πλατεία της πόλης. Πριν ονομαζόταν Καλαμογδάρτη, επειδή εκεί βρισκόταν η οικία του Καλαμογδάρτη. Επίσημη ονομασία της ήταν Όθωνος. Μετά το 1862 ονομαζόταν Εθνική. Όταν, όμως, στο βασιλικό θρόνο ήταν το 1863 ο Γεώργιος Α΄ πήρε το όνομά του. Το 1902 πήρε τη σημερινή μορφή, καθώς ισοπεδώθηκε και δενδροφυτεύτηκε. Ήταν χώρος που γίνονταν εθνικοί χοροί, υπαίθριες συγκεντρώσεις, κυρίως πολιτικού ενδιαφέροντος. Ήταν η πλατεία με τα κέντρα και τα καφενεία. Από το 1875 υπήρχαν τα συντριβάνια τα οποία στοίχισαν 70.000 δρχ το ένα. Υπέρογκο ποσό με τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας και Πάτρας. Ήταν η πλατεία του πολιτικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης, ο χώρος που φιλοξενούνταν οι πιο σημαντικές δραστηριότητες. Στα καφενεία της πλατείας τραγουδούσαν Ιταλοί αοιδοί. Δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός, γιατί η Πάτρα της Μπελ Επόκ, αποτέλεσε σημαντική πολιτιστική πόλη και οι επαφές της με τη Δύση ήταν συχνές και υψηλού επιπέδου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συναυλίες όπερας τελούνταν στο θέατρο της πλατείας Γεωργίου, το γνωστό θέατρο «Απόλλων». Η σημερινή πλατεία Γεωργίου εξακολουθεί να αποτελεί την πλατεία των πολιτικών συναντήσεων, των συλλαλητηρίων, των πολιτιστικών δρωμένων και κυρίως η πλατεία των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πατρών


Πλατεία Όλγας

  Η πλατεία που φέρει το όνομα της γυναίκας του βασιλιά Γεωργίου Α΄, Όλγας. Λεγόταν πλατεία Ομονοίας. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σ' αυτή την πλατεία έπαιζε ως παιδί ο Κωστής Παλαμάς, καθώς η οικία του βρισκόταν λίγο πιο πάνω επί της Κορίνθου, στη διασταύρωση με την Κολοκοτρώνη. Σύμφωνα με το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο προοριζόταν για αγορά δημητριακών, κατόπιν όμως δενδροφυτεύθηκε και ονομάστηκε «Της βασίλισσας το περιβόλι». Σήμερα αυτή η πλατεία έχει μετονομασθεί σε πλατεία «Εθνικής Αντίστασης».

Πλατεία Τριών Συμμάχων

  Η συγκεκριμένη πλατεία φέρει το όνομα των Τριών Συμμαχικών Δυνάμεων με την Ελλάδα στον αγώνα για την απελευθέρωση. Αυτές οι δυνάμεις ήταν η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Πριν η πλατεία λεγόταν πλατεία Τελωνείου, επειδή εκεί κοντά βρισκόταν το τελωνείο.

Πλατεία Υψηλών Αλωνιών

  Εθεωρείτο η καλύτερη πλατεία της πόλης. Ήταν γήλοφος με πλάτωμα. Εκεί βρίσκονταν σταφιδάλωνα, σε πιο ψηλό μέρος σε σχέση με τις σταφιδοφυτείες. Η περιοχή από τα Υψηλά Αλώνια μέχρι το ναό της Αγίας Αικατερίνης, ονομαζόταν «Ελληνικό», λόγω της πληθώρας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Το 1857 άρχισε ισοπέδωση μέρους της πλατείας και ολοκληρώθηκε το 1881 από το δήμαρχο Βεν. Ρούφο από τον οποίο πήρε τότε και το όνομά της. Πριν λεγόταν πλατείας Άρτας. Το 1863 ορκίστηκε η εθνοφυλακή εκεί. Υπήρχαν 5 βρύσες στην πλατεία. Το 1883 κατασκευάσθηκε εξέδρα για μουσική και εγκαταστάθηκαν 15 κρυστάλλινοι φανοί. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας έβοσκαν πρόβατα. Στο κάτω μέρος της υπήρχαν κρεοπωλεία. Το 1905 η πλατεία είχε πέντε καφενεία όπου διανυκτέρευαν. Αυτό αποτελεί στοιχείο της πληθώρας και 24ώρου βάσεως διασκέδασης και ψυχαγωγίας των Πατρινών. Στις 22-11-1821 οι Τούρκοι καταδίωξαν τους Έλληνες μέχρι το ύψος της πλατείας. Ο βασιλιάς Γεώργιος Η΄ είχε αγοράσει έκταση 25 στρεμμάτων στη νότια πλευρά της πλατείας για να κτίσει ανάκτορο. Αυτό βέβαια δεν έγινε καθώς ο γιος του βασιλιά που κληρονόμησε αυτή την έκταση την πούλησε. Το 1944 στην πλατεία αυτή απαγχονίστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις 20-3-1923 έγινε τελετή αποκαλυπτηρίων του χάλκινου ανδριάντος του μητροπολίτη Παλαιών Γερμανού και στις 24-3-1953 της προτομής του Κωστή Παλαμά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πατρών


Πλατεία Μαρκάτου

  Πρόκειται για την πλατεία προς το τέρμα της οδού Ερμού. Σε εκείνη την περιοχή υπήρχε αγορά από τα αρχαία χρόνια. Το Μαρκάτο προέρχεται από τη λατινική λέξη Mercurius (Ερμής). Δηλαδή, είναι η πλατεία του Ερμή, πλατεία της αγοράς. Πιθανολογείται ότι ονομάστηκε έτσι μετά την απελευθέρωση από Κεφαλλονίτες και Ζακυνθινούς. Προς τιμή όμως, του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1972 μετονομάσθηκε σε πλατεία Καποδιστρίου και στήθηκε εκεί προτομή του.

Πλατεία Βουδ

  Η πλατεία αυτή πήρε το όνομά της από το Θωμά Βούδ, που ήρθε στην Πάτρα το 1843 από την Αγγλία και λόγω της οικονομικής ανάπτυξης του λιμανιού ένεκα του εμπορίου σταφίδας, δελεάστηκε από αυτό και ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο εμπόριο. Το 1894 πέθανε ενώ ήταν πρόξενος της Αγγλίας στην Πάτρα. Διεύθυνε το μεγάλο σταφιδικό οίκο του Μπαρφ. Η περιοχή γύρω από την έπαυλη του πήρε το όνομά του. Τώρα αυτή η πλατεία έχει μετονομασθεί σε πλατεία Αγωνιστών του 1821 ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της ένδοξης επανάστασης.

Πλατεία Μαρούδα

  Η πλατεία φέρει το όνομα της οικογένειας που έμενε εκεί της οικογένειας Μαρούδα. Πρώτα λεγόταν πλατεία Γιαννιά, προς τιμή του Γεωργίου Γιαννιά ή Δεληγιώργη του Γιαννιά. Τον Απρίλιο του 1821 οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο Γιαννιά και του πρότειναν να παραδοθεί, αλλά αυτός και οι σύντροφοί του το αρνήθηκαν. Σε δημοτικά τραγούδια αναφέρονται οι άθλοι του Γιαννιά.

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

  Βρίσκεται εκεί που τελειώνουν οι σκάλες Γεροκωστοπούλου και Πατρέως. Πήρε το όνομά της από την ημερομηνία συγκέντρωσης των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης και του όρκου που έδωσαν στον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να υπερασπίσουν την ελευθερία της πατρίδας μας. Η παλαιά ονομασία προέρχεται από το ναό του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν εκεί.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ