gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΛΕΙΑ Νομός ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (5)

Δάση

Παράλιο Δάσος Θινών

ΚΟΥΡΟΥΤΑΣ (Οικισμός) ΑΜΑΛΙΑΔΑ
  Στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμαλιάδας υπάρχει το παράλιο δάσος Θινών, που εκτείνεται καθ' όλο σχεδόν το μήκος της παραλίας του Δήμου Αμαλιάδας.
  Ένα τμήμα του, σχεδόν 76 στρ., έχει παραχωρηθεί για χρήση στο Δήμο, για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων ήπιας μορφής. Ο Δήμος έχει κατασκευάσει και λειτουργεί camping, θερινό κινηματοθέατρο, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, διάφορους χώρους αναψυχής. Με προγραμματική σύμβαση, που έχει υπογράψει ο Δήμος με το υπουργείο Γεωργίας, προβλέπεται περαιτέρω αξιοποίηση και του υπολοίπου τμήματος του δάσους, έτσι ώστε να γίνει προσιτό στο ευρύ κοινό. Ο Δήμος έχει κατασκευάσει στις παρυφές του δάσους παραλιακό δρόμο κάνοντας, έτσι, ευκολότερη την προσπελασιμότητα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αμαλιάδος


Θρησκευτικά μνημεία

Μονή Αγίας Ελεούσας

ΛΥΓΙΑ (Χωριό) ΗΛΕΙΑ
   Κοντά στο χωριό Λυγιά και μέσα σε ένα βαθύ καταπράσινο φαράγγι βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας. Δίπλα είναι μια σπηλιά με σταλακτίτες που το νερό της θεωρείται άγιασμα. Κτίστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα και πήρε το όνομα από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε και της έδωσαν το επίθετο Ελεούσα ζητώντας της την προστασία των κατοίκων της περιοχής. Από τις αλλεπάλληλες καταστροφές και λεηλασίες έχουν απομείνει η εκκλησία και ένας μισογκρεμισμένος πύργος που χρησίμευε για την προστασία των μοναχών και τους επιδρομείς.
  Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Ηλείας


Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Χλεμούτσι

ΚΑΣΤΡΟ (Χωριό) ΗΛΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26230 95920
Φαξ: +30 26230 95033
  Το Χλεμούτσι (Chateau Clermont για τους Φράγκους ηγεμόνες, Castel Tornese για τους Ενετούς) είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου με άπλετη θέα στον κάμπο της Ηλείας και στο Ιόνιο πέλαγος. Ιδρύθηκε στα έτη 1220-1223 από τον ηγεμόνα Γοδεφρείδο Α' Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκηπάτου της Αχαΐας. Μετά το τέλος της Φραγκοκρατίας το κάστρο χάνει σταδιακά τη σημασία του, χρησιμοποιείται, όμως, αδιάκοπα, περνώντας από τα χέρια Ελλήνων, Ενετών και Τούρκων, μέχρι την Ελληνική Επανάσταση. Μικρής έκτασης και σημασίας επεμβάσεις δέχθηκε μόνο στη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Έτσι, το αρχικό κτίσμα διατηρήθηκε σχεδόν αναλλοίωτο, αποτελώντας εξαιρετικό δείγμα οχυρωματικής τέχνης της εποχής της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.
  Το κάστρο αποτελείται από δύο περιβόλους. Ο εσωτερικός περίβολος, όπου βρίσκονταν η κατοικία του καστελλάνου ή και του πρίγκηπα, το παρεκκλήσι του κάστρου και καταλύματα για τη φρουρά, είναι κτισμένος στο ψηλότερο σημείο του λόφου και έχει κάτοψη ακανόνιστου εξαγώνου, που σχηματίζεται από σειρά θολωτών αιθουσών γύρω από μία μεγάλη κεντρική αυλή. Στον εξωτερικό περίβολο, που εκτείνεται στα βόρεια και δυτικά, σώζονται ερείπια κτηρίων, δεξαμενών και ενός τουρκικού τζαμιού. Στα κτήρια και των δύο περιβόλων σώζονται πολυάριθμα τζάκια. Στο κάστρο κυριαρχούν τα δυτικά μορφολογικά στοιχεία, όπως τα χαμηλωμένα ή ελαφρώς οξυκόρυφα τόξα στα ανοίγματα και οι ημιελλειψοειδείς θόλοι στις αίθουσες του εσωτερικού περιβόλου, που μαρτυρούν τη δυτική καταγωγή των ιδρυτών του.

Κτίρια

Σιδηροδρομικός Σταθμός

ΖΑΧΑΡΩ (Κωμόπολη) ΗΛΕΙΑ
Στο μέσον της απόστασης Ζαχάρως - Παραλίας ευρίσκεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός που αποτελεί ένα παραδοσιακό κτίριο κατασκευασμένο στις αρχές του αιώνα μας. Ο Σιδηρόδρομος επί πολλές δεκαετίες και μέχρι πριν 30 χρόνια που αναπτύχθηκε το οδικό Δίκτυο από Πύργο προς Κυπαρισσία, ήταν το μοναδικό μέσο μετακίνησης επιβατών προς Αθήνα και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Δημοτική Αγορά Πύργου

ΠΥΡΓΟΣ (Πόλη) ΗΛΕΙΑ
  Κλασικιστικό κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα η Κεντρική Αγορά. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως του Πύργου.
  Το κτίριο ανηγέρθη βάσει σχεδίων του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller.
  ΄Εχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Πύργου στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει Αρχαιολογικό Μουσείο. ΄Εχει εγκριθεί προμελέτη αναστήλωσης του κτιρίου αλλά δεν έχει γίνει καμμία εργασία για την αποκατάστασή του.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ