gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΙΓΡΙΤΑ Κωμόπολη ΣΕΡΡΕΣ" .


Αξιοθέατα (3)

Γέφυρες

Γέφυρα του Μεγάλου Ποταμού

ΝΙΓΡΙΤΑ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
  Ένας ιδανικός χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της Νιγρίτας και της γύρω περιοχής αποτελεί η τοποθεσία στο όριο των κτηματικών περιοχών Νιγρίτας και Σοχού. Μια περιοχή ιδιαίτερα φυσικού κάλλους, ένα χλοερό λιβάδι περικυκλωμένο από υψώματα κατάφυτα με βελανιδιές με θέα το γεφύρι, που από τους κατοίκους της Νιγρίτας αποκαλείται «Σουχνιά γέφυρα».
  Από εκεί περνούσε ο παλιός δρόμος Νιγρίτας- Σοχού και μέχρι την προπολεμική περίοδο ήταν ο κύριος δρόμος για τα καραβάνια των αγωγιατών του Σοχού προς τις Σέρρες. Το γεφύρι κατασκευάστηκε από σχιστόλιθους της περιοχής, πιθανότερα το 17ο ή 18ο αιώνα, ενώ το γείσο από σχιστόπλακες που περιβάλλει το τόξο του είναι, συνήθως, χαρακτηριστικό των γεφυριών της εποχής της τουρκοκρατίας.
  Σε χάρτη του Υπουργείου Πολέμου της Αγγλίας η γέφυρα αναγράφεται με την ονομασία Sheitan Keupri (Γέφυρα του Σατανά). Η ονομασία δικαιολογείται εύκολα αν λάβει κανείς υπόψη τις μαρτυρίες του Γάλλου πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του 19ου αι., Esprit-Marie Cousinery, όπου το πέρασμα αυτό είχε γίνει επικίνδυνο για την ευκολία την οποία έδινε στους κλέφτες να συλλαμβάνουν εκεί τους περαστικούς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Νιγρίτας


Κτίρια

Καπνομάγαζα

  Τα Καπνομάγαζα, οικοδομήματα ογκώδη και υπερμεγέθη που δεσπόζουν ακόμη και σήμερα στην Νιγρίτα, αποτελούν ένδειξη της οικονομικής ευμάρειας της πόλης, στις αρχές του 20ου αιώνα. Από το 1920 και μετά οι κάτοικοι της επιδόθηκαν στην καλλιέργεια του καπνού, που αντικατέστησε την υφαντουργία και τη σηροτροφία, επιφέροντας έτσι ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
  Η Νιγρίτα, την εποχή εκείνη, είχε μετατραπεί σ΄ ένα τεράστιο εργατικό κέντρο για χιλιάδες εργάτες από τη Χαλκιδική και τα γύρω ορεινά χωριά, που απορροφούνταν αποκλειστικά στη συγκομιδή και επεξεργασία του καπνού. Τα δεδομένα της εποχής συνηγόρησαν στην κατασκευή των κτιρίων αυτών από μεγάλες, αμερικανικές και ευρωπαϊκές, εταιρείες του διεθνούς καπνεμπορίου σε διάφορες περιοχές της πόλης, ώστε να είναι δυνατό να επεξεργάζεται ο καπνός στον τόπο παραγωγής του, την ίδια ώρα που τα εργατικά χέρια υπήρχαν σε αφθονία και συνέφεραν από άποψη κόστους.
  Τα επιβλητικά αυτά κτίρια, περιφραγμένα κατά κανόνα εξωτερικά, συνήθως τριώροφα, με παράθυρα για να εξασφαλίζεται ο αερισμός αλλά και με αποθηκευτικούς χώρους, ήταν εφοδιασμένα ακόμη και με αλεξικέραυνο για να παρέχουν ασφάλεια. Γενικά είναι οικοδομήματα με στέρεα κατασκευή και ακόμη και σήμερα η κληρονομιά αυτή βρίσκει μια νέα θέση στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Νιγρίτας


Οικίες

Νεοκλασικές Οικίες

  Αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λαϊκή αρχιτεκτονική της περιοχής που εμπνέεται από τα αρχαιοελληνικά και βυζαντινά πρότυπα, διαπίστωση που αποδεικνύει τη συνέχιση της ελληνικής παράδοσης μέσα από τους αιώνες, σε μια περιοχή που μέχρι τις αρχές του 20ου αι. ήταν Τουρκοκρατούμενη.
  Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, διαμορφώθηκε στη Νιγρίτα (υπό την επίδραση παραγόντων όπως το κλίμα, η ασφάλεια, τα υλικά δομής) το γνωστό διώροφο σπίτι του οποίου το ισόγειο (κατώι) εξυπηρετούσε ως αποθήκη ή κατάστημα και ο πρώτος όροφος (ανώι) ως κατοικία.
  Στα μέσα του 18ου αι. ο κλασικισμός επιβάλλεται και στην αρχιτεκτονική και δημιουργεί, με κάποιες παραλλαγές κατά τόπους όπως και στην περιοχή μας, το νεοκλασικό σπίτι.
  Στη Νιγρίτα κτίρια επηρεασμένα από το ρυθμό αυτό κτίζονται από τα μέσα του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ου αι. Έτσι, δημιουργείται η κατοικία που αποπνέει την τάση για κάτι καινούριο και φυσικά ελεύθερο. Το σχήμα του σπιτιού είναι «Π» με το χαγιάτι-στοά στη μέση να συνιστά μια αρμονική σχέση μετάβασης από τον υπαίθριο φυσικό χώρο στον ημιυπαίθριο και τον κλειστό, σε παραλληλισμό με την αρχαιοελληνική αντίληψη : αίθριο -στοά-δωμάτιο.
  Η αποθέωση της ελευθερίας και της άνεσης : πολλά παράθυρα, εξώστης ορθογώνιος ή ημικυκλικός σε κάθε σχεδόν πόρτα, συμμετρία και λειτουργικότητα τα χαρακτηριστικά των κτιρίων αυτών που μπολιάζουν στην πόλη του σήμερα, φεγγοβολήματα του χθες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Νιγρίτας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ