Αξιοθέατα ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Νησί ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ".


Αξιοθέατα (1)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

  Στα 1693 χτίστηκε μέσα στο κάστρο που μάλλον προϋπήρχε ο ναός των Πέντε Μαρτύρων - ο ένας εκ των οποίων και ο Αγιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός - μάλλον πάνω σε παλιότερα θεμέλια. Κατά τις μαρτυρίες περιηγητών οι τοιχογραφίες, με θέματα παρμένα από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, ήταν εντυπωσιακές, ενδεικτικές της πνευματικής καλλιέργειας των δημιουργών τους. Στο ναό υπήρχε και η φορητή εικόνα του προστάτη Αγίου, που σώζεται μέχρι και σήμερα. Μέσα στο κάστρο λατρευόταν και η Παναγία η Καστρινή.
  Για την εποχή που χτίστηκε το κάστρο τίποτα δεν γνωρίζουμε - άλλωστε ο Αγιος Ευστράτιος ουδέποτε αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας. Σώζονται πάντως, εκτός από τα κατώτερα τμήματα του τείχους, η δεξαμενή ύδρευσης, καθώς και ένα όρυγμα στα ανατολικά. Οι ντόπιοι το απέδιδαν στους Γενοβέζους, όπως στους Γενοβέζους απέδιδαν και πηγάδι που υπήρχε κάπου κοντά στο σημερινό σχολείο - Της Χώρας το πηγάδι. Επρόκειτο για μια μνημειακή μάλλον κατασκευή με κιονοστοιχία γύρω γύρω και με γούρνα για το πότισμα των ζώων.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Λέσβου & Επαρχείου Λήμνου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις