Αξιοθέατα ΣΥΡΟΣ (Πόλη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ - GTP + Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΣΥΡΟΣ Πόλη ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Αξιοθέατα (10)

Κτίρια

Πρώτο Νοσοκομείο Ερμούπολης

Τηλέφωνο: +30 22810 79133
  Κτήριο ογκώδες μνημειακού χαρακτήρα. Απλή αρχιτεκτονική με ενδιαφέρουσα κατασκευή. Μαρμαρόκτιστα με αρμούς σαρδελωτούς. Μαρμάρινες ταινίες χωρίζουν τους ορόφους και κοιλόκυρτο κυμάτιο τονίζει την βάση του κτηρίου. Το τελικό γείσο είναι μαρμάρινο και το στηθαίο του δώματος κτιστό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολυκατοικία διότι υπήρχαν διαφορετικές είσοδοι.
  Κτήριο μορφολογικά και ιστορικά αξιόλογο. Οπως φαίνεται από τις επιγραφές, εκεί έζησε ο Χ. Α. Κριαράς, διέμεινε ο βασιλιάς ΄Οθων και προσέφυγε νήπιο ο Ε. Βενιζέλος. Από το 1935 μέχρι το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως Γυμνάσιο θηλέων.
  Εχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης ως το όριο της ιδιοκτησίας του (Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/989/16681/10.8.87, ΦΕΚ 475/Β/3.9.87). Σήμερα κατοικείται ένα μέρος του κτηρίου και το υπόλοιπο είναι κενό.

Κληροδότημα Κουτσοδόντη-Πρώτο Νοσοκομείο

Αρχοντικό Βελισσαροπούλου

Τηλέφωνο: +30 210 3253059, 3243289
Φαξ: +30 210 3232547
  Αρχοντικό με βαρύ εξωτερικό αρχιτεκτονικό διάκοσμο και ενδιαφέρουσα εσωτερική διακόσμηση. Μαρμαρόκτιστο με λαξευτή ισόδομη λιθοδομή και αέτωμα στον άξονα του τρίτου ορόφου. Χαρακτηριστικά είναι τα καλοδουλεμένα τοξωτά ανοίγματα των καταστημάτων στο ισόγειο και ο εξαιρετικής τέχνης διάκοσμος στους ορόφους (μπαλκονοποδιές, φουρούσια, γείσα παραθύρων με γεισίποδες). Είναι έργο του Συριανού αρχιτέκτονα Τ. Βλυσίδη.
  Μετά από πρόσφατη επισκευή έχουν καταστραφεί οι τοιχογραφίες (κυρίως του κλιμακοστασίου).
  ΄Εχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης με ζώνη προστασίας ως τα όρια της ιδιοκτησίας του. Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/989/16681/10.8.87, ΦΕΚ 475/Β/ 3.9.87.

Δημοτικό Γυμνάσιο

  Στην πίσω πλευρά του Δημαρχείου βρίσκεται το 1ο Γυμνάσιο Ερμούπολης που ήταν το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα το 1833. Μαζί με το Γυμνάσιο του Ναυπλίου είναι τα από πρώτα οικοδομήματα που χτίστηκαν γι΄ αυτόν ειδικά το σκοπό. Είναι διώροφο κτίριο με κτιστές παραστάδες και επίκρανα που κοσμούν το κεντρικό τμήμα του πρώτου ορόφου. Χτίστηκε με σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα Χερλάχερ και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 13 Νοεμβρίου 1834. Πρώτος γυμνασιάρχης ήταν ο Νεόφυτος Βάμβας όπως μας θυμίζει και η επιγραφή που υπάρχει στην είσοδό του. Οι αίθουσες είναι άνετες με ψηλά ταβάνια. Στην κεντρική αίθουσα του πρώτου ορόφου μια μεγάλη τοιχογραφία παριστάνει τον Παρθενώνα. Στο Γυμνάσιο αυτό εκτός από τους Συριανούς φοίτησαν και μαθητές από τη Χίο, τα Ψαρά, την Κρήτη...
  Επιφανείς μαθητές του Γυμνασίου ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Δημήτριος Βικέλας, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Κλων και ο Κυπάρισσος Στέφανος και άλλοι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Αρχοντικό Βελισσαροπούλου

Δήμος Σύρου Ερμούπολης

Τηλέφωνο: +3022813 61000
Φαξ: +3022810 88232

Πλατείες & κήποι

Πλατεία Μιαούλη

Η πλατεία Μιαούλη που είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Είναι πλακόστρωτη και τις άκρες της κοσμούν πανύψηλοι φοίνικες. Δεσπόζει ο ανδριάντας του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και η μαρμάρινη κυκλική εξέδρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας. Σε αυτή βρίσκεται και το Δημαρχείο.

Πλατεία Τσιροπινά

Στην πλατεία Τσιροπινά, πίσω από το κτίριο του ΟΤΕ, στεγάζεται η Νομαρχία Κυκλάδων σε νεοκλασικό αρχοντικό.

Παραδοσιακοί οικισμοί

Συνοικία Βαπόρια

Κόσμημα για την Ερμούπολη αποτελεί η συνοικία Βαπόρια, πίσω από το Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται πολλά αναπαλαιωμένα αρχοντικά με εξαιρετικές τοιχογραφίες και εσωτερικές οροφογραφίες. Ήταν τα σπίτια των παλιών καραβοκύρυδων. Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πλημμυρίζει τα μάτια καθώς η θέα είναι μαγευτική. Τα σπίτια που βρίσκονται χαμηλά ξεπηδούν μέσα απ' τη θάλασσα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις