Βιότοποι ΠΡΕΣΠΕΣ (Δήμος) ΦΛΩΡΙΝΑ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι για το τοπωνύμιο: "ΠΡΕΣΠΕΣ Δήμος ΦΛΩΡΙΝΑ".


Βιότοποι (2)

Natura 2000 (SPA)

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών

Σελίδες επίσημες

  Μοναδικό το τοπίο για τον επισκέπτη. Από τον αυχένα του βουνού που εισχωρεί στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας βλέπει αριστερά το χωριό των ψαράδων , βόρεια τη Μεγάλη Πρέσπα καταγάλανη και με διάφανα νερά και στο βάθος μια ψηλή οροσειρά, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου χιονισμένη και με φωλιασμένο στον μεσημβρινό θύλακα τον ιστορικό οικισμό του Αγίου Γερμανού.
  Μπροστά βρίσκεται η πλατιά λωρίδα γης πάνω στα νερά της Μικρής Πρέσπας. Εδώ η όχθη είναι βαλτώδης, γεμάτη νούφαρα και πυκνές καλαμιές, όπου φωλιάζουν τα σπανιότερα είδη του φτερωτού βασιλείου. Αντίθετα, οι όχθες της Μεγάλης Πρέσπας είναι πεντακάθαρες και βοτσαλοστρωμένες όπως κι ο βυθός της. Και τα ψάρια της Μεγάλης ( πέστροφες, πεταλούδες, κέφαλοι, τσιρόνια) διαφέρουν από αυτά της Μικρής Πρέσπας (γριβάδια, σκουμπούζια, γουλιανοί, πέστροφες, τσιρόνια και χέλια).
  Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών είναι ένας από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας και ιδρύθηκε κυρίως για να προστατευτούν τα σπάνια είδη πουλιών - πελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδιοί, αρπακτικά - που φωλιάζουν μέσα του, καθώς και μια συστάδα ( μοναδική στην Ευρώπη ) από αιωνόβια κυπαρισσόδεντρα. Εκτός από αυτά, η ίδρυση του Δρυμού δικαιολογείται και από τα παρακάτω :
"Το τοπίο που δημιουργούν οι λίμνες και τα γύρω βουνά είναι εξαιρετικής ομορφιάς."
"Μέσα στον περιορισμένο χώρο του Εθνικού Δρυμού υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων."
"Ο αριθμός των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας που υπάρχουν στην περιοχή - δηλαδή η φυσική της ποικιλότητα - είναι σε σχέση με την έκταση της, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη."
"Οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Πρέσπας είναι υψηλής αισθητικής και επιστημονικής αξίας."
  Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να συναντήσει κανείς τα σπάνια υδρόβια πουλιά, τους πελεκάνους, τους ερωδιούς, τους κορμοράνους κατά τις αναπαραγωγικές τους διαδικασίες. Εκτός από τις υπέροχες πανοραμικές όψεις της λίμνης που βλέπει ο επισκέπτης από τα ψηλά σημεία, όλα τα αξιοθέατα χαρακτηρίζονται από μικρή, διακριτική κλίμακα και για να τα απολαύσει κανείς πρέπει να τα πλησιάσει, να τα αναγνωρίσει, να σκύψει πάνω τους και να τα αισθανθεί από κοντά. Κάθε γωνιά στον Εθνικό Δρυμό έχει τις δικές της ομορφιές και τον δικό της χαρακτήρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Πρεσπών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις