ΓΑΛΑΞΙΔΙ (Κωμόπολη) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ - Greek Travel Pages

ΓΑΛΑΞΙΔΙ, Κωμόπολη, ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ

Φιλικό URL: http://www.gtp.gr/GalaxidiTown
Φωτο: © Anastasios71 / Shutterstock

Παρουσίαση

  Αρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά του Κρισαίου Κόλπου το ιστορικό Γαλαξίδι με 1.400 κατοίκους κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Οιάνθεια (ή στο Χάλαιον κατ'άλλους), η ναυτική πολιτεία σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του 21. Γνώρισε κατά καιρούς πολλές επιδρομές κατακτητών (Σλάβους, Φράγκους, Καταλανούς, Ιππότες της Ρόδου, Τούρκους Πειρατές), αλλά άντεξε στον χρόνο και σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα θέρετρα της Ελλάδος. Τα ιστιοφόρα του πριν την ατμοπλοϊα, έσκιζαν τις θάλασσες. Ηταν η πρώτη ναυτική δύναμη.
  Από τα πολλά αξιοθέατα ξεχωρίζουν: Ο Ναός του Αγίου Νικολάου με το υπέροχο και μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, λείψανα τειχών, κ.α. της Αρχαίας Πόλης και λαξευτοί τάφοι της κλασσικής περιόδου, στην περιοχή "Καλαφάτη". Ακόμη μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το ναό της Αγίας Παρασκευής με το ηλιακό του ρολόι, το βυζαντινό μοναστήρι του Σωτήρος χτισμένο το 1.250 μ.Χ., το σπίτι του μεγάλου ιστοριοδίφη Κ. Σάθα, τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, το Παρθεναγωγείο, το Χηρόλακα, το παλιό πέτρινο υδραγωγείο του 15ου αιώνα και να θαυμάσει τα παραδοσιακά σπίτια του και κτήρια, από τα οποία σπουδαιότερα είναι: το κτήριο Τσαλαγγύρα (σημερινό Δημαρχείο), το κτήριο Αγγελή (σημερινό Λαογραφικό Μουσείο), το κτήριο Μπουρζέικο, να χαρεί τη θάλασσα στις υπέροχες παραλίες της περιοχής, όπως και στην πλαζ Καλαφάτη, που πρόσφατα αναπλάστηκε και να γευτεί τα ντόπια θαλασσινά στις ψαροταβέρνες του Γαλαξιδίου.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
Φωτο: © Anastasios71 / Shutterstock

ΓΑΛΑΞΙΔΙ συλλογή φωτογραφιών

Βρείτε στην περιοχή ΓΑΛΑΞΙΔΙ

pin
10
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
32
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Παραλία, Παραλίες ελεγχόμενες-ΥΠΕΧΩΔΕ, Οικισμός παραδοσιακός-χαρακτηρισμένος, Τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, Αρχαία μνημεία, Εδρα δήμου, Ορμος, Νεότερα μνημεία, Αρχαιολογικός χώρος, Σημαντικές περιοχές
Ταχ. Κωδικός 33052
Ταχ. Κωδικός 33052
Τηλ. +30 22650
Υψόμετρο 10 μέτρα
Γ. Μήκος 22o 22' 60" E
Γ. Πλάτος 38o 22' 35.85" N

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 1369
1981 1264
Αποστάσεις:
30 Χιλιόμετρα Βόρεια (Β) η πρωτεύουσα του νομού: ΑΜΦΙΣΣΑ Πόλη, ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ , ΕΛΛΑΔΑ

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις