ΒΕΛΙΓΟΣΤΗ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ - Greek Travel Pages

ΒΕΛΙΓΟΣΤΗ, Χωριό, ΦΑΛΑΙΣΙΑ

Φιλικό URL: http://www.gtp.gr/Veligosti

Παρουσίαση

  Η Βελιγοστή είναι ένα μικρό χωριό 11 χιλ. από την Μεγαλόπολη και 3 χιλ. από το δρόμο Μεγαλόπολης-Καλαμάτας. Παλαιότερα το χωριό ονομαζόταν Σαμαράς. Είναι χτισμένη πάνω σε μικρό λόφο, σε καταπράσινο περιβάλλον και έχει λιγότερους από 90 μόνιμους κατοίκους. Η διαδρομή από το δημόσιο δρόμο μέχρι το χωριό είναι πανέμορφη. Η διαδρομή από το δημόσιο δρόμο μέχρι το χωριό είναι πανέμορφη. Ωραία είναι η τοποθεσία του Αγίου Ταξιάρχη, λίγο έξω από το χωριό καθώς και παρακείμενος λόφος (όπου βρίσκεται το νεκροταφείο) που έχει πανοραμική θέα προς το χωριό και τη γύρω περιοχή.
   Η ιστορία της Βελιγοστής ανάγεται από την βυζαντινή περίοδο και πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από σλαβόφωνο πληθυσμό από όπου προήλθε και το όνομά της. Η θέση του βυζαντινού οικισμού κατ' άλλους τοποθετείται στη σημερινή και κατ' άλλους σε μια άλλη θέση βορειανατολικότερα από αυτή. Η σημασία της περιοχής ήταν σημαντική από τότε, αφού πάνω από το βυζαντινό οικισμό υπήρχε κάστρο των βυζαντινών. Η πιθανότερη θέση του κάστρου είναι εκείνη του σημερινού χωριού. Οταν κατέλαβαν οι Φράγκοι την Πελοπόννησο ίδρυσαν εκεί Βαρωνία, την τέταρτη Βαρωνία της Πελοποννήσου, και αξιοποίησαν και οχύρωσαν το βυζαντινό κάστρο. Η Βαρωνία της Βελιγοστής ήταν από τις σημαντικότερες βαρωνίες του Μοριά και διαιρέθηκε σε 4 φέουδα. Ο πρώτος βαρώνος ήταν ο Ματθαίος Μόνης. Το 1300, μετά τη σύγκρουση Βυζαντινών και Φράγκων η Βελιγοστή καταστράφηκε. Στη συνέχεια πέρασε στους Τούρκους, αλλά έχασε τη σημασία της σαν κάστρο και έκτοτε περιήλθε στην αφάνεια ακολουθώντας των πόλοιπων κάστρων της Αρκαδίας (Μουχλίου, Νικλίου, Ακοβας κ.λ.π.).
Από την Βελιγοστή μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τα χωριά Παραδείσια, Τουρκολέκας, Ελληνίτσα και Λεοντάρ (8 χιλ.).
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών

Βρείτε στην περιοχή ΒΕΛΙΓΟΣΤΗ

pin
0
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
0
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΒΕΛΙΓΟΣΤΗ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (1) μέλη μόνο
Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 1 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή
Δεν βρέθηκαν πληροφορίες

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Κάστρο, Βυζαντινός οικισμός
Ταχ. Κωδικός 22021
Τηλ. +30 27910
Υψόμετρο 440 μέτρα
Γ. Μήκος 22o 07' 17.48" E
Γ. Πλάτος 37o 19' 25.93" N

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 98
1981 175

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις