ΛΕΟΝΤΑΡΙ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ - Greek Travel Pages

ΛΕΟΝΤΑΡΙ, Χωριό, ΦΑΛΑΙΣΙΑ

Φωτο: Αποστ. Παπαγεωργίου & Θοδ. Τσάμης / © Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας

Παρουσίαση

  Γραφικό και ιστορικό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης 12 χιλ. από τη Μεγαλόπολη. Εχει 400 περίπου κατοίκους και είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής. Με το σχέδιο Καποδίστρια, το Λεοντάρι είναι έδρα του νέου Δήμου Φαλαισίας. Τα χωριά που αποτελούν το Δήμο είναι: Ακοβος, Αναβρυτός, Ανεμοδούρι, Βελιγοστή, Βουτσαράς, Γιανναίοι, Γραικού, Δυρράχι, Ελληνίτσα, Καμάρα, Λεοντάρι, Λεπτίνι, Νεοχώρι Φαλαισίας, Ποταμιά, Πετρίνα, Ρούτσι, Σουλάρι, Σκορτσινού, Τουρκολέκα και Φαλαισία (πρώην Μπούρα).
  Το Λεοντάρι έχει αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες, η σημαντικότερη των οποίων είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων (14ος αιώνας), στην κεντρική πλατεία. Μια άλλη αξιόλογη εκκλησία είναι αυτή του Αγίου Αθανασίου.
  Η περιοχή ανήκε σε μια από τις σημαντικότερες φράγκικες βαρονίες της Πελοποννήσου, ονομαζόμενη Βελιγοστή. Δίπλα στο χωριό και πάνω στον παρακείμενο λόφο υπάρχουν τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Η στρατηγική του θέση ανέδειξε το Λεοντάρι την περίοδο της φραγκοκρατίας σε εμπορικό και διοικητικό κέντρο όλης της περιοχής. Το Λεοντάρι αναπτύχθηκε ραγδαία μετά από την καταστροφή της Βελιγοστής. Μάλιστα, από το 1300 μέχρι το 1391 αποτελούσε την έδρα των δεσποτών του Μοριά. Το 1391 καταλήφθηκε από τους Τούρκους υπό τον Εβρενόζ Πασά. Σύντομα όμως οι Τούρκοι έφυγαν και το Λεοντάρι επανήλθε στους Βυζαντινούς.
  Στο Λεοντάρι διορίσθηκε Κάπος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε ηλικία 16 ετών. Μετά από λίγο όμως έγινε αρματωλός της περιοχής και βγήκε στα βουνά. Επειδή η περιοχή του Λεονταρίου, σαν αδιανέμητη σουλτανική περιουσία αποτελούσε βοσκότοπο και χειμαδιό των ορεινών περιοχών, ονομαζόταν Λιβαδειά. Ετσι τα 40 παληκάρια από τη Λιβαδειά που αναφέρονται στο γνωστό δημοτικό τραγούδι είναι από την περιοχή αυτήν. Ο γέρος που συναντούν στο δρόμο τα παληκάρια είναι ο πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γιώργος. Αυτό εξηγεί τη σχέση των 40 παληκαριών με την Τριπολιτσά. Το 1786 το Λεοντάρι γίνεται προσωρινή πρωτεύουσα του Μοριά και εγκαθίσταται σε αυτό για λίγους μήνες ο Βαλής του Μοριά μετά την αναχώρησή του από το Ναύπλιο. Κατόπιν έφυγε από το Λεοντάρι και εγκαταστάθηκε στην μικρή τότε Τριπολιτσά. Το 1811 η περιοχή του Λεονταρίου είχε 600 χριστιανικές και 150 τούρκικες οικογένειες. Από τους 109 επίσημους Αρκάδες φιλικούς, οι 5 ήταν από το Λεοντάρι. Κατά την κύρηξη της Επανάστασης του 1821, πρωτοστάτησε η κόρη του δολοφονημένου από τους Τούρκους αρματωλού Κώστα Ζαχαριά, Κωνσταντίνα Ζαχαριά, η οποία ύψωσε την επαναστατική σημαία, σκότωσε τον Τούρκο διοικητή και έβαλε φωτιά στο σπίτι του, έκαψε τα τζαμιά και ξεσήκωσε τους κατοίκους στην επανάσταση. Στην περιοχή του Λεονταρίου έδρασε επίσης ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος).
  Νότια του Λεονταρίου, υπάρχουν ανάμεσα σε βράχους χτισμένα ασκηταριά. Αξίζει επίσης να περπατήσει κανείς το γραφικό δρόμο που ξεκινά από την κεντρική πλατεία και οδηγεί στο παραδοσιακό κτίριο του Δημαρχείου.
  Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή προς τα νότια ακολουθεί το δρόμο προς την Σπάρτη και οδηγεί στη Μονή Μπούρα και στη Μονή Αμπελάκη. Μια άλλη ωραία διαδρομή είναι προς τα βόρεια και οδηγεί προς την υπόλοιπη Φαλαισία, τα χωριά Ποταμιά, Καμάρα, το γραφικό χωριό Δυρράχιο (22 χιλ.) και από εκεί στην Καλαμάτα μέσω του Ταϋγέτου.
Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών
Φωτο: Αποστ. Παπαγεωργίου & Θοδ. Τσάμης / © Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας

Βρείτε στην περιοχή ΛΕΟΝΤΑΡΙ

pin
5
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
3
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΛΕΟΝΤΑΡΙ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (6) μέλη μόνο
Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 13 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Οικισμός παραδοσιακός-χαρακτηρισμένος, Εδρα δήμου, Σιδηροδρομικός σταθμός, Γεφύρι, Νεότερα μνημεία, Βυζαντινό κάστρο/φρούριο
Ταχ. Κωδικός 22021
Ταχ. Κωδικός 22021
Τηλ. +30 27910
Υψόμετρο 516 μέτρα
Γ. Μήκος 22o 08' 42.7" E
Γ. Πλάτος 37o 19' 15.97" N

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 306
1981 392
Αποστάσεις:
12 Χιλιόμετρα Βόρεια (Β) η πρωτεύουσα της επαρχίας: ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ Πόλη, ΑΡΚΑΔΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ
Αρχαίοι τόποι στα όρια του Δημ. Διαμερίσματος:
ΚΡΩΜΟΙ Αρχαία πόλη, ΦΑΛΑΙΣΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις