ΑΙΝΟΣ (Βουνό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ - Greek Travel Pages

ΑΙΝΟΣ, Βουνό, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Φιλικό URL: http://www.gtp.gr/EnosMountain
Φωτο: © straga / Shutterstock

Παρουσίαση

  Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, έχει έκταση 28.620 στρ. και αποτελείται από τον κύριο ορεινό όγκο του Αίνου και το βουνό Ρούδι. Σχηματίζει αμιγείς συστάδες και φιλοξενεί ένα από τα αποκλειστικά ενδημικά φυτά του νησιού, την poa Cephalonica.
  Αποτελεί μια ζώνη εξαιρετικής σημασίας και ομορφιάς, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρο το νησί. Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Εχει χαρακτηριστεί έτσι με το Β.Δ. 776/1962, λόγω της ύπαρξης του ενδημικού είδους ελάτης ''Abies Kefallonica'' που υπάρχει μόνο στον νότιο Ελλαδικό χώρο και κυρίως στο νησί. Το μοναδικό είδος της ελάτης καλύπτει τα 19.730 στρ. του Δρυμού.
  Επίσης σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ο.Κ. έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης, λόγω της ύπαρξης σχισμών ασβεστολιθικών βράχων σε υψόμετρο 1000 - 15000 μέτρων καθώς και λόγω ύπαρξης μεγάλης ποικιλίας ορχιδέων και λόγω ύπαρξης σάρων.
  Ηδη το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., εκτιμώντας την τεράστια σημασία του Δρυμού στην αειφορία του περιβάλλοντος, στην βιώσιμη ανάπτυξη και γενικότερα στην αναβάθμιση του νησιού, έχει προχωρήσει στην σύνταξη συγκεκριμένου προγράμματος ανάδειξης και προστασίας του, ενώ από την 25/01/99 έχει υπογράψει με τον Δήμο Αργοστολίου και την Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας & Προστασίας Περιβάλλοντος Κεφαλονιάς, προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών αξιοποίησης και ανάδειξης του Αίνου. Στα πλαίσια του χωροταξικού σχεδιασμού και της ρύθμισης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, αναμένεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τροποποίηση και επέκταση του πυρήνα του Δρυμού κατά 315 στρέμματα και για καθορισμό οριογραμμής περιφερειακής ζώνης, που θα περικλείει συνολική έκταση 47.230 στρεμμάτων.
  Ο δρυμός του Αίνου συνδέεται με ευρήματα που αφορούν τα αρχαία χρόνια και καταμαρτυρούν την ύπαρξη του και την εκμετάλλευση του από το ανθρώπινο στοιχείο.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση από την Νότια πλευρά του Αίνου γίνεται μόνο από την περιοχή των Αργινίων και οδικώς έως τους πρόποδες του.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ελειού - Πρόνων
Φωτο: © straga / Shutterstock

ΑΙΝΟΣ συλλογή φωτογραφιών

Βρείτε στην περιοχή ΑΙΝΟΣ

pin
0
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
0
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΑΙΝΟΣ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (4) μέλη μόνο
Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 4 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Βουνοκορυφή, Αρχαιολογικός χώρος
Ταχ. Κωδικός 28100
Ταχ. Κωδικός 28100
Τηλ. +30 26710
Υψόμετρο 1628 μέτρα
Γ. Μήκος 20o 40' 17.05" E
Γ. Πλάτος 38o 08' 11.96" N

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις