EN
Greek Travel Pages

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ, Νησί, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Είστε εδώ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
Φωτο: © jcfmorata / Shutterstock

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ συλλογή φωτογραφιών

Εμφανίζονται 10 από συνολικά 16 φωτογραφίες που βρέθηκαν για ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ. Δείτε τις όλες.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Παρουσίαση

  Βρίσκεται μεταξύ Μήλου (15 ν.μ) και Σίκινου (5 ν.μ.). Απέχει από τον Πειραιά 102 ν.μ., έχει έκταση 32 τ. χλμ. και ακτογραμμή 40 χλμ. Ο πληθυσμός πλησιάζει τους 600 κατοίκους περίπου. Ορεινό νησί, βραχώδες, έχει για ψηλότερο βουνό τον Αγιο Ελευθέριο (455μ.) που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του, ενώ στο βόρειο, ένα άλλο βουνό, το Μεροβίγλι, δεν ξεπερνάει τα 312 μ.
Λόγω του πετρώδους εδάφους, ο ιστορικός Αρατος, το ονομάζει Σιδηρά. Η ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι το νησί αυτό κατοικήθηκε από τους βοσκούς που προέρχονταν από την Δυτική Ελλάδα και έψαχναν για βοσκοτόπια. Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνδρες, το νησί ονομάστηκε τότε Πολύαντρος. Από εδώ προέρχεται η συνήθεια των ναυτικών να ονομάζουν το νησί Πολύκαντρο.
  Αργότερα, κατοικήθηκε από τους Κρήτες που είχαν σαν αρχηγό τους το Φολέγανδρο, γιο του Μίνωα που έδωσε και το όνομα του στο νησί. Οι επόμενοι επιδρομείς ήταν Δωριείς, που ήταν και οι τελευταίοι πριν την πάρουν στα χέρια τους οι Αθηναίοι τον 5 αι. π.Χ.. Στην εποχή της Αρχαίας Ελλάδας στο νησί λατρευόταν η Αρτεμις και ο Απόλλωνας. Στους ρωμαϊκούς χρόνους, το νησί το χρησιμοποιούσαν ως τόπο εξορίας.
  Κατά την Ενετοκρατία, οι κάτοικοι έχτισαν γύρο από το κυρίως χωριό, από την πλευρά της θάλασσας, ένα κάστρο για τη φύλαξη τους από τους κουρσάρους. Επί Φραγκοκρατίας, το νησί άνηκε στο δουκάτο της Νάξου.
  Το 1617, τη Φολέγανδρο καταλαμβάνουν οι Τούρκοι γεγονός που προκαλεί το τέλος της κυριαρχίας των Φράγκων στις Κυκλάδες. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Φολέγανδρος πλήρωνε φόρο υποτέλειας στο νησί και το 1715 υπέστη από τον Καπουδάν πασά τρομερή λεηλασία. Υστερα από την προσωρινή παρουσία των Ρώσων (1770-1774), η Επανάσταση του 1821 φέρνει την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους και την ένωσή του με την Ελλάδα.
  Το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό στην Φολέγανδρο είναι η Χώρα. Είναι χτισμένη στην άκρη ενός τεράστιου βράχου ύψους 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην Χώρα βρίσκεται και το επιβλητικό κάστρο που αποτελείται από σπίτια, που αρχίζουν από τη μέση του χωριού και καταλήγουν στο χείλος του γκρεμού πάνω από την θάλασσα. Το νησί διαθέτει και αναρίθμητες εκκλησίες. Στην πλαγιά του λόφου απέναντι από την Χώρα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας με μοναδική θέα όλο το νησί και το απέραντο πέλαγος.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου 21ης Γεωγραφικής Ενότητας

Βρείτε στην περιοχή ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

pin
24
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
49
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (15) μέλη μόνο


Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 37 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 558

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Ηφαίστειο, Βιότοπος, Σημαντικά νησιά
Αλλες ονομασίες ΠΟΛΥΑΝΔΡΟΣ (Αρχαία), ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΟΣ (Ντόπια ονομασία)
Ταχ. Κωδικός 84011
Τηλ. +30 22860
Υψόμετρο 455 μέτρα
Γ. Μήκος 24o 54' 07.01" E
Γ. Πλάτος 36o 37' 48.29" N
Έκταση 32 km2

Ευρίσκεται:
Βορειοδυτικά (ΒΔ) της: ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Νησί, ΚΥΚΛΑΔΕΣ , ΕΛΛΑΔΑ

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.