gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ (ARC), Χωριό, ΣΦΑΚΙΑ


Πληροφορίες για την περιοχή


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Κόμβοι, εμπορικοί

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Αγία Ρουμέλη

  Η Αγία Ρουμέλη είναι ένα μικρό χωριό στη νότια Κρήτη που θα συναντήσετε καθώς βγαίνετε από το Φαράγγι της Σαμαριάς, Σφακίων. Η Αγία Ρουμέλη έχει μερικά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Διαθέτει επίσης μια υπέροχη παραλία με βότσαλα και κατακάθαρα νερά. Το Μάη του 1941 η ελληνική κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού και του Βασιλέα Γεωργίου εγκατέλειψε από κει την Ελλάδα όταν έπεσε η Κρήτη στα χέρια των Ναζί. Η Αγία Ρουμέλη καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1867 μετά τη μάχη στην Αράδενα. Πάντως οι Τούρκοι δεν κατόρθωσαν να παραβιάσουν την ασφάλεια του φαραγγιού όπου βρίσκονταν προστατευμένα τα γυναικόπαιδα. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και το 1866. Η αρχαία δωρική πόλη της Τάρρας βρίσκεται αριστερά (ανατολικά) του λόφου στην έξοδο του φαραγγιού. Αρκετά από τα ευρήματα της Τάρρας εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. H Τάρρα άκμασε κατά τα Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά Χρόνια. Ήταν μια αυτόνομη πόλη και είχε εργοστάσιο παραγωγής γυαλιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Αξιοθέατα (1)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Το Τουρκικό κάστρο στην Αγία Ρουμέλη

  Στη δυτική πλευρά του νότιου άκρου του Φαραγγιού της Σαμαριάς, στην κορυφή ενός λόφου βρίσκονται τα ερείπια ενός τουρκικού κάστρου.

Προσκυνήματα (3)

Εκκλησίες

Αγία Τριάδα

  Η βυζαντινή εκκλησία Αγία Τριάδα που βρίσκεται κοντύτερα στο Φαράγγι της Σαμαριάς είχε πολλές εξωτερικές ροδοειδείς διακοσμήσεις, μερικές από τις οποίες διατηρούνται ακόμα και σήμερα. Δύο παλιοί τάφοι ακουμπούν στους εξωτερικούς τοίχους της εκκλησίας.

Εκκλησία της Παναγιάς

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς στην Αγία Ρουμέλη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βρίσκεται κοντά στην παραλία, μετά το νεόκτιστο χωριό και πριν αρχίσει να φαίνεται το φαράγγι. Είναι εύκολο να τη δει κανείς από τα καραβάκια που πλησιάζουν από τα Σφακιά. Ήταν μια πολύ παλιά τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε με τεράστιες πέτρες. Μονάχα ένα μέρος της διατηρείται σήμερα και η παλιά αυθεντική εκκλησία μπορεί να διακριθεί γύρω από άλλη μεταγενέστερη, βυζαντινή που χτίστηκε. Στο κέντρο της εκκλησίας υπάρχουν κομμάτια από άσπρο, μαύρο και κόκκινο μωσαϊκό με γεωμετρικά σχήματα. Πιστεύεται ότι η εκκλησία σ' αυτά τα σημεία δεν είχε σκεπή. Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές βασιλικές της Κρήτης και το μωσαϊκό, που μπορούμε να δούμε σήμερα στην αυλή της νεότερης εκκλησίας, περιζώνεται από τους τοίχους μίας παλιότερης εκκλησίας, που πιθανότατα ήταν ελληνικός ναός του 1ου αιώνα π.Χ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Παύλος Ρούμελης

  Μπορείτε να φθάσετε στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παύλου από την Αγία Ρουμέλη ακολουθώντας ένα μονοπάτι στα ανατολικά του χωριού. Χρειάζονται 30 λεπτά για να φτάσετε στην εκκλησία από ένα εύκολο δρομάκι πλάι στη θάλασσα. Η εκκλησία βρίσκεται στο σημείο όπου σύμφωνα με τις γραφές ο Απόστολος Παύλος βάφτιζε ανθρώπους στο δρόμο του για τη Ρώμη. Η εκκλησία δε φαίνεται από μακριά γιατί είναι φτιαγμένη από πέτρες ίδιες μ' αυτές που βρίσκονται στην παραλία. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική, ένα κυλινδρικό θόλο στο κέντρο και βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία. Η εκκλησία πιθανότατα χτίστηκε κατά το δέκατο αιώνα και οι τοιχογραφίες της χρονολογούνται από το 13ο αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Παραλίες (1)

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Η παραλία της Αγίας Ρουμέλης

  Μπροστά από την Αγία Ρουμέλη απλώνεται μια υπέροχη παραλία με αμμουδιά ενώ πίσω της τα βουνά και οι ορεινές σπηλιές συνθέτουν ένα καταπληκτικό τοπίο. Στ' ανατολικά της Αγίας Ρουμέλης, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παύλου υπάρχει μια όμορφη παραλία με ανάλογο φόντο.

Χρήσιμες πληροφορίες (1)

Υπεύθυνη λιμενική αρχή

Λιμενικός Σταθμός Σφακίων

Τηλέφωνο: +30 28250 91292
Φαξ: +30 28250 91292

Επιλεγμένες επιχειρήσεις τουρισμού (1)

Γραφεία ταξιδίων

Danae Travel Bureau

Τηλέφωνο: +30 210 3247512

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ