Το
ιερό του Δία στη Νεμέα αναπτύσσεται στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα με την
καθιέρωση των Νεμείων πανελλήνιων αγώνων, σε μία περιοχή όπου μαρτυρείται ανθρώπινη δραστηριότητα από τα προϊστορικά χρόνια. Στα αρχαϊκά χρόνια χρονολογείται ο πρώτος ναός του Δία και οι δύο πρώτες φάσεις του Ηρώου. Στον 5ο π.Χ. αιώνα κατασκευάζονται οι εννέα οίκοι-θησαυροί. Στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, στο πλαίσιο ενός μεγάλου οικοδομικού προγράμματος κτίζονται ο νεώτερος ναός του Διός, το λουτρό, ο ξενώνας, το Στάδιο και η τρίτη φάση του Ηρώου. Μετά την μεταφορά των αγώνων το 270 π.Χ. στο Άργος, το ιερό παρακμάζει. Τον 5ο και 6ο μ.Χ. αιώνα αναπτύσσεται στην περιοχή μια μικρή κοινότητα και κτίζεται στα ερείπια του ξενώνα μία βασιλική. Η κοινότητα αυτή διαλύθηκε από την επιδρομή των Σλάβων το 580-590 μ.Χ.
Οι πρώτες μικρές ανασκαφές έγιναν το 1766 από την αποστολή Dilettanti και το 1884-1912 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Το 1924, τον χώρο ανέλαβε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η οποία με τους H. Hill και C. Blegen έσκαψαν το ιερό και τον λόφο Τσούγκιζα μέχρι το 1926. Μετά από μια μακρόχρονη διακοπή, ο C. William ανέσκαψε το 1964 μέρος των οίκων και του ξενώνα και έναν κλίβανο. Από το 1973 έως το 1986 το Πανεπιστήμιο Berkeley της Kαλιφόρνιας, υπό την διεύθυνση του S. Miller, διεξήγαγε εκτεταμένες και συστηματικές ανασκαφές στον χώρο.
Το
Στάδιο της Νεμέας, χωρητικότητας περίπου 40.000 θεατών, κατασκευάσθηκε 400 μ. ΝΑ του ναού του Δία. Ο στίβος του, συνολικού μήκους 178 μ., πλαισιωνόταν από λίθινο αγωγό με λίθινες λεκάνες κατά διαστήματα για συγκέντρωση πόσιμου νερού. Στη νότια πλευρά του υπάρχει η λίθινη αφετηρία. Οι αθλητές και οι κριτές, αφού προετοιμάζονταν σε απλό ορθογώνιο κτίσμα (Αποδυτήριο) με εσωτερική κιονοστοιχία στα δυτικά, εισέρχονταν στο Στάδιο από θολωτή στοά. Οι θεατές κάθονταν σε πρόχειρα βαθμιδωτά επίπεδα, λαξευμένα στο μαλακό πέτρωμα, ενώ λίθινα καθίσματα βρίσκονται σε δύο ή τρεις σειρές μεταξύ αφετηρίας και στοάς.
Το Στάδιο, όπου κάθε δύο χρόνια γίνονταν πανελλήνιοι αγώνες προς τιμήν του Οφέλτη, κατασκευάσθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. στο πλαίσιο του προγράμματος αναγεννήσεως του Ιερού. Γύρω στο 270 π.Χ., οι αγώνες μεταφέρθηκαν στο Άργος, παρόλο που ο Άρατος ο Σικυώνιος το 235 π.Χ. επιχείρησε την επιστροφή των αγώνων στη Νεμέα. Μετά από ένα διάστημα, κατά το οποίο γίνονταν εναλλάξ στη Νεμέα και στο Άργος, οι αγώνες σύντομα μεταφέρθηκαν οριστικά στο Άργος.
Αρχαιολογικός χώρος
Τέχνες & πολιτισμός
Αρχαία μνημεία
Λουτρά: Ελληνιστική περίοδος, 323-31 π.Χ.
Ναοί: Ύστερη Κλασική περίοδος, 4ος αι. π.Χ.
Στάδιο: Ύστερη Κλασική περίοδος, 4ος αι. π.Χ.
Πληροφορίες επίσκεψης
Καθορισμένο ωράριο
Αρχαιολογικός χώρος οργανωμένος
Είσοδος με εισιτήριο
Αρχαίο ιερό
Ιερό Δία
Διοίκηση & τμήματα
Αρχαιολογική υπηρεσία:, ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, Αρχαία Κόρινθος, Τηλ.: 27410 32630, Φαξ: 27410 32631, Email: Απαιτείται Είσοδος ως Τουριστικός επαγγελματίας
Οργανωτική δομή / Συνεργασίες / Συμμετοχές / Μέλη / Σχέσεις