Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, που ως σκοπό του έχει τη διαμόρφωση και την εδραίωση μιας στενής και εποικοδομητικής σχέσης των πολιτών με τα αρχαία κατάλοιπα του τόπου, φιλοξενούνται αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα από την περιοχή. Αυτά καταγράφουν το χαρακτήρα του πολιτισμού και της πολιτισμικής εξέλιξης του Ν. Καρδίτσας μέσα από μια διαδρομή που καλύπτει χρονολογικά τις περιόδους της Προϊστορίας και της Ιστορίας, από την Παλαιολιθική καιι τη Νεολιθική έως την Ύστερη Αρχαιότητα.
Το Μουσείο βρίσκεται μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, "συνομιλεί" με τη Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ συνδέεται με πεζόδρομο με τον άλλο πόλο της κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης, την ανακατασκευασμένη Δημοτική Αγορά.
Το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου αρχαιολογικού υλικού, το οποίο εκτίθεται στο χώρο της έκθεσης, αποτελούν ευρήματα που ήρθαν στο φως ύστερα από το πλήθος των σωστικών ανασκαφών σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, τις επιφανειακές και συστηματικές έρευνες, τις περισυλλογές και τις παραδόσεις αρχαίων αντικειμένων.
Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, αποσκοπώντας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος με αναφορές στις καθημερινές δραστηριότητες, στην αισθητική, τη λατρεία, το εμπόριο, την οικονομία και το θάνατο ως φυσική κατάληξη.
Στην εισαγωγή της έκθεσης τον επισκέπτη υποδέχονται δύο σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, στο πλαίσιο της σχέσης και της επίδρασης του Χρόνου στο Χώρο και στον ´Ανθρωπο, ενώ για την ανάδειξη του θέματος προβάλλονται εικόνες από την περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας. Παράλληλα εκτίθενται ευρήματα της Παλαιολιθικής περιόδου από την περιοχή της τεχνητής λίμνης Ν. Πλαστήρα, από τα οποία σημαντικά είναι οι δύο φυλλόσχημες αιχμές από πυριτόλιθο της Μέσης Παλαιολιθικής.
Στη συνέχεια ο επισκέπτης έρχεται σε επικοινωνία με τις πολιτισμικές δραστηριότητες και τα τεχνουργήματα των κοινωνιών της Νεολιθικής Εποχής, κατά την οποία σημαντική υπήρξε η συμβολή της δυτικής Θεσσαλίας, καθώς επίσης και της Εποχής του Χαλκού. Στην ενότητα αυτή κυριαρχεί η παρουσίαση με σύγχρονα μέσα τμήματος νεολιθικού σπιτιού, με την οποία δίνεται στον επισκέπτη η ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και με τη βοήθεια εποπτικών μέσων την αρχιτεκτονική και την οργάνωσή του. Από τα εκθέματα ενδιαφέρον παρουσιάζουν η καρποδόχη από την Αστρίτσα, ο ιπνός (φούρνος) από τον Συκεώνα, η μικρογραφία οικίσκου από τους Μαυραχάδες, η κεραμική, ο εργαλειακός εξοπλισμός και η ειδωλοπλαστική της Νεολιθικής Εποχής.
Από τα ευρήματα της Εποχής του Χαλκού γενικότερα αξιοσημείωτα είναι το σύνολο των αντικειμένων από τον Πρόδρομο, καθώς επίσης των πήλινων αγγείων και του ταύρου από το Μαυρομμάτι. Ακόμη, οι αυθεντικές ταφές από τον Πρόδρομο και τον Πετρόπορο (Τρικάλων), τα αντικείμενα από τους θολωτούς τάφους του Γεωργικού και της Κτιμένης. Από την Εποχή του Σιδήρου πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα είναι τα αντικείμενα από το θολωτό τάφο των Αγ. Θεοδώρων.
Με την ίδρυση και τη δημιουργία των πρώτων πόλεων-κρατών στη δυτική Θεσσαλία σχετίζονται τα ευρήματα από το Ηρώο του Αιάτου, έξω από το θολωτό μυκηναϊκό τάφο του Γεωργικού, όπου υπήρχε Ιερό προγόνων.
Από τους ιστορικούς χρόνους, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις αρχαίες πόλεις Κιέριον, Όρθη, Μητρόπολι, Γόμφους και Αργιθέα, τα οποία ταυτίζουν αρχαίες πόλεις της περιοχής που αναφέρονται στις φιλολογικές πηγές και επιβεβαιώνονται μέσα από τις επιγραφικές μαρτυρίες. Επίσης τμήματα αττικών αγγείων από την Αγία Τριάδα, κτερίσματα από τον τύμβο Συκεώνα και νομίσματα του Κοινού των Θεσσαλών και πόλεων της περιοχής. Ακόμη, αξιόλογα είναι τα αντικείμενα από το Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια.
Ειδικότερα, εστιάζουμε σε ευρήματα, όπως τα μαρμάρινα αγαλματίδια από το Ασκληπιείο του Κιερίου, τα ειδώλια από το ιερό της Όρθης στον Κέδρο, η πήλινη κεφαλή του Διονύσου από τη Μητρόπολη, καθώς και η πήλινη κεφαλή ίππου και το χάλκινο άγαλμα του οπλίτη Απόλλωνα. Από τους αρχαίους Γόμφους εξαιρετική σημασία για τη λιθοξοϊκή στην περιοχή παρουσιάζει η λάρνακα με θέμα "την αρπαγή της Κόρης", ενώ από την ορεινή Αργιθέα εντυπωσιακά είναι τα κτερίσματα από τους τάφους των κλασικών και ελληνιστικών νεκροταφείων της αρχαίας πόλης, όπως χρυσά και αργυρά κοσμήματα, πήλινα και γυάλινα αγγεία, οι ορειχάλκινες περικνημίδες και σύνολο σιδερένιων αιχμών και ξιφών.
Προς την έξοδο από τον εκθεσιακό χώρο γίνεται μνεία στη μέριμνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που δεν έχει ιστορική μόνον αξία ως φορέας πληροφοριών, αλλά συνάμα πολυδιάστατη σημασία για την κοινωνία και τους θεσμούς.
Πρόθεση της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας είναι να "συστήσει" την πόλη στους επισκέπτες και στους κατοίκους της, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας νέας ουσιαστικής σχέσης. Πρωταρχικό στόχο αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την προσέγγιση περισσότερων κατηγοριών του κοινού, όπως μαθητές, ΑΜΕΑ και άλλες κοινωνικές ομάδες, καθώς επίσης και η όξυνση και διεύρυνση των οριζόντων και των ενδιαφερόντων. Πληροφορίες θα παρουσιάζονται μέσα από ένα σύνολο εφαρμογών εικόνας και ήχου, με τη μορφή προβολών βίντεο, εφαρμογών πολυμέσων σε οθόνες αφής, καθώς επίσης και κατασκευές για την καλύτερη κατανόηση του αρχαιολογικού αντικειμένου. Συμπληρωματικά στο πωλητήριο του Μουσείου θα διατίθενται έντυπες εκδόσεις αρχαιολογικού περιεχομένου, κατάλογοι εκθέσεων, καθώς και ακριβή αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων.
Συντάκτης: Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, Αρχαιολόγος, Διευθυντής ΛΔ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Πηγή:Φυλλάδιο Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, odysseus.culture.gr