Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας εγκαινιάστηκε το 1988 από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, και αποτελεί τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων, σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1910.
Το Μουσείο στεγάζεται σε διώροφο κτίριο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '20 από τον πολιτικό μηχανικό Ηλ. Οικονόμου για προσωπική του οικία. Το 1985 αγοράστηκε από το Λύκειο των Ελληνίδων και διαμορφώθηκε για να στεγάσει την ενδυματολογική του συλλογή.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Για να παρακολουθήσουμε τη δημιουργία και τον εμπλουτισμό της συλλογής του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας, πρέπει να ανατρέξουμε στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα.
Η συλλογή του ενδυματολογικού υλικού του Μουσείου ξεκινά τη δεκαετία
του 1910, με τις πρώτες δωρεές και αγορές ενδυμασιών που απετέλεσαν τον πυρήνα
της Ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων. Ήδη με την απόκτηση των πρώτων
αυτών ενδυμασιών, επιθυμία της ιδρύτριας του Λυκείου των Ελληνίδων Καλλιρρόης
Παρρέν ήταν να δημιουργηθεί "εν είδος μουσείου εθνογραφικού συμπληρούντος το επίσημον του Κράτους".
Παρά την επιθυμία, όμως, της ιδρύτριάς του, οι φορεσιές της συλλογής
του Λυκείου των Ελληνίδων χρησιμοποιούνταν αρχικά στις εμφανίσεις της χορευτικής του ομάδας. Γρήγορα, όμως, η Αλεξάνδρα Βασσενχόβεν, Έφορος του τμήματος Εθνικών Ενδυμασιών για 37 έτη, συνειδητοποίησε τη μοναδικότητα των ενδυμασιών αυτών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υλικό του τμήματός της ήταν περισσότερο μουσειακά αντικείμενα παρά θεατρικά κοστούμια. Η σκέψη αυτή, που βρήκε ένθερμη υποστήριξη από την τότε Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Χρυσούλα Καλλία, οδήγησε, αρκετά χρόνια αργότερα, στην ίδρυση του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας είναι ένα κατ' εξοχήν
ενδυματολογικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει στις συλλογές του περίπου 25.000
αντικείμενα, κυρίως αυθεντικές τοπικές φορεσιές και κοσμήματα του ιστορικού ελληνικού χώρου. Τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονται στις αποθήκες του Μουσείου, ενώ μέρος τους μόνο εκτίθεται περιοδικά στις θεματικές εκθέσεις που οργανώνονται στο ισόγειο του κτιρίου.
Ελληνικές
τοπικές φορεσιές
Κοσμήματα
Αντίγραφα
Μινωικών, Αρχαϊκών και Βυζαντινών Ενδυμάτων
Πορσελάνινεςκούκλες με ελληνικές φορεσιές
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Η βασική δραστηριότητα του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας είναι η διοργάνωση περιοδικών θεματικών εκθέσεων σε ετήσια βάση. Οι εκθέσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχείο Ελληνικής Παραδοσιακής Ενδυμασίας, κατόπιν βιβλιογραφικής και αρχειακής έρευνας στον τομέα της ελληνικής ενδυματολογίας.
Στόχος των εκθέσεων του Μουσείου είναι να εξαντλήσουν, κατά το δυνατόν, το θέμα. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται θέματα που αφορούν σε φορεσιές συγκεκριμένης περιοχής ή εθνολογικής ομάδας. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να παρουσιαστούν οι φορεσιές αυτές σε μεγαλύτερη έκταση απ' ό, τι μπορεί να γίνει σε μια έκθεση που περιλαμβάνει φορεσιές απ' όλη την Ελλάδα, δίνοντας στοιχεία για την εξέλιξή τους, για τις παραλλαγές τους ανάλογα με τη χρήση (νυφικές, καθημερινές, κοριτσίστικες ή γεροντικές, κ.λπ.), για τις διαφοροποιήσεις από χωριό σε χωριό, για τις τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης, κ.ά.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Από το 1990 το Λύκειο των Ελληνίδων εκδίδει
επιτραπέζια ημερολόγια με 54 έγχρωμες φωτογραφίες, και εισαγωγικά κείμενα. Τα ημερολόγια αυτά, τα τελευταία χρόνια, αποτελούν ένα είδος καταλόγου των εκθέσεων, καθώς το θέμα τους συμβαδίζει με το θέμα της έκθεσης.