Το 1981, η νεολαία του χωριού, βαδίζοντας στα βήματα παλαιότερων
συλλόγων και μάλιστα της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος "Η Νανζιανζός", που υπήρχε απ΄το 1884 στην Κωνσταντινούπολη, ιδρύουν τη Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης που έχει ως στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής των Καρβαλιωτών. Ένα από τα πρώτα μελήματά τους ήταν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια του παρελθόντος, που τα χνάρια του άρχισαν να σβήνουν στο διάβα του χρόνου. Δεν είχε σβήσει, όμως, η καππαδοκική οντότητα των ανθρώπων. Προσπάθησαν, λοιπόν, να διασώσουν τα ιστορικά-θρησκευτικά απομεινάρια της γενέτειράς τους για να αναδείξουν τα δημιουργήματα και τα πολιτισμικά
δεδομένα της Καππαδοκίας. ΄Αρχισαν να συλλέγουν μεγάλο αριθμό
αντικειμένων, εγγράφων, βιβλίων, φωτογραφιών, εκκλησιαστικών εικόνων, παραδοσιακών φορεσιών, και το 1989 βάζουν το θεμέλιο λίθο του
Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου του Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού, το οποίο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 26 Μαρτίου 1995.
Στις
συλλογές του Μουσείου φυλάσσεται όλος ο κύκλος ζωής του χθές. Βαρύτιμες καππαδοκικές φορεσιές, οι περίφημες Τσουχάδες, που προήλθαν από εργαστήρια μοναχών, οι οποίοι τις κεντούσαν, χαράσσοντας πάνω σ΄αυτές, με σύρμα ή με κορδόνι, τα χνάρια του Βυζαντίου.
Χαλιά της φημισμένης Καππαδοκικής Σχολής, διακοσμημένα με πράσινα πλατανόφυλλα και λιοντάρια. Καππαδοκικά αγγεία, τα λεγόμενα Λικ-Λικ, που χρησιμοποιούνταν ως κανάτες νερού, κατασκευασμένα και ζωγραφισμένα με περίτεχνο τρόπο από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Αγιογραφίες, κοσμήματα και κεντήματα, συμπληρώνουν τα εκθέματα τέχνης του Μουσείου. ΄Ενα σπάνιο κεραμικό, που δείχνει τη δύναμη του καλού και του κακού, φανερώνει το δρόμο που διάβηκαν οι Καππαδόκες για να περάσουν από την ειδωλολατρεία στον Χριστιανισμό.
Στο Μουσείο υπάρχει και μια σπάνια συλλογή βιβλίων όλων των τότε γνωστών τυπογραφείων του κόσμου, όπως του πατριαρχικού τυπογραφείου της Κωνσταντινούπολης, της Βενετίας, των Ιεροσολύμων, της Σμύρνης, της Μόσχας, της Αλεξάνδρειας. Υπάρχουν βιβλία του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και του 14ου και του 15ου αιώνα. Στο Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου βρίσκονται εκατοντάδες έγγραφα, στα οποία υπάρχουν καταγεγραμμένα τα βήματα των Καππαδοκών από το χθές στο σήμερα.