Χορηγικό μνημείο κτισμένο στην δυτική πλευρά της οδού Τριπόδων από
τον Λυσικράτη, το 335-334 π.Χ., όπως αναφέρει επιγραφή χαραγμένη στο επιστύλιο.
Είναι κτίσμα κυκλικό, κτισμένο πάνω σε τετραγωνικό βάθρο από πωρόλιθο (πλευράς 2,93 μ.) με έξι κορινθιακούς κίονες από πεντελικό μάρμαρο ανάμεσα σε υμήττιους ορθοστάτες, που αποτελούν και τα πρώτα παραδείγματα κορινθιακού ρυθμού στην Αθήνα.
Έχει ζωφόρο με σκηνές από τη ζωή του Διονύσου, μονολιθική στέγη με φυλλωτή την άνω επιφάνεια που κορυφώνεται σε βάση υπό μορφή ακάνθου, όπου πατούσε ο χορηγικός τρίποδας.
Το μνημείο - γνωστό και σαν "Φανάρι του Διογένη" - είχε ενσωματωθεί το 1669 σε γειτονικό Μοναστήρι καπουτσίνων και χρησιμοποιείτο από τους μοναχούς ως αναγνωστήριο και βιβλιοθήκη, αφού είχαν μετακινήσει τον ένα ορθοστάτη για να ανοίξουν είσοδο. Η μονή καταστράφηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση.
Το 1845 Γάλλοι αρχαιολόγοι καθάρισαν το μνημείο από τα ερείπια και ερεύνησαν για αρχιτεκτονικά μέλη που έλειπαν. Το 1876-1887 ξεκίνησε η αναστήλωση από τους Boulanger και Loviot. Περατώθηκε το 1892 υπό την αιγίδα της Γαλλικής κυβέρνησης. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1982-85 στην Πλατεία Λυσικράτους, συμπλήρωσαν παλαιότερες ανασκαφές του Αλ. Φιλαδελφέως και διαφώτισαν την μορφή των θεμελίων των παρακείμενων χορηγικών μνημείων.
Αποτελεί το κέντρο ενδιαφέροντος της ομώνυμης πλατείας. Είναι το καλύτερα σωζόμενο παράδειγμα χορηγικού μνημείου.
Αρχαιολογικός χώρος
Τέχνες & πολιτισμός
Πληροφορίες επίσκεψης
Ελεύθερη είσοδος
Χώρος πάντα ανοικτός
Διοίκηση & τμήματα
Αρχαιολογική υπηρεσία:, Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μακρυγιάννη 2-4, Αθήνα, Τηλ.: 210 9238175, 210 9238724, Φαξ: 210 9239023, Email: Απαιτείται Είσοδος ως Τουριστικός επαγγελματίας
Οργανωτική δομή / Συνεργασίες / Συμμετοχές / Μέλη / Σχέσεις