gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ Δήμος ΚΟΖΑΝΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (4)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Η ονομασία του χωριού κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν "Τοπτσιλάρ" και μετονομάστηκε κατά το 1927. Από τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν, συμπεραίνεται ότι υπήρχε οικισμός από της εποχής των χρόνων του Μ. Αλεξάνδρου. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών κατά το 1923 αποκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες, κυρίως Πόντιοι (από την Τραπεζούντα και τη Νικομήδεια) και λιγότερο θράκες (από την Ανατολική Θράκη).

Δήμος Ελλησπόντου

ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Ο Δήμος Ελλησπόντου βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του Νομού Κοζάνης και προήλθε από τη συνένωση 2 Δήμων και 7 Κοινοτήτων. Ο συνολικός πληθυσμός του (απογραφή 1991) είναι 7.899 κάτοικοι (4ος στο Ν. Κοζάνης). Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 337.992 στρέμματα (3ος στο Ν. Κοζάνης). Είναι ημιορεινός Δήμος. Με βάση τις κλίσεις του εδάφους ανήκει στη Ζώνη II (ποσοστό κάλυψης 27% και κλίσεις εδάφους από 55 έως 15%). Το μέσο υψόμετρο των οικισμών είναι 620 m. Εδρα του Δήμου είναι η πρώην Κοινότητα Κοιλάδας. Μέσα στα όρια του Δήμου διαπερνά η Εγνατία Οδός ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου. Εν κατακλείδι, η γεωγραφική θέση του Δήμου δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης του με την ανάπτυξη πολλών μορφών τουρισμού, όπως: αγροτουρισμός, αρχαιολογικός, ορεινός, φυσιολατρικός-οικολογικός, βιομηχανικός, εκπαιδευτικός.

Η παρουσία και δράση των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου συντελούν στην αναβίωση των ποντιακών ηθών και εθίμων, αναδεικνύοντας την Ποντιακή παράδοση και τον πολιτισμό. Στους συλλόγους λειτουργούν τμήματα εκμάθησης λύρας, τμήμα μωμόγερων (θίασος θεατρικός και χορευτικός που συνδέει την εποχή του Μ. Αλέξανδρου με το σήμερα), χορευτικά, τμήματα φιλαρμονικής, εκμάθησης παραδοσιακών ποντιακών φαγητών. Σημαντικό πολιτισμικό στοιχείο του Δήμου αποτελούν οι ανασκαφές στον Πολύμυλο που έφεραν στο φως οικισμό Ελληνιστικής Εποχής και νεκροταφείο Ρωμαϊκής και Μεσοβυζαντινής Εποχής. Μερικά από τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο Αιανής.

ΡΥΑΚΙ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Από διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά καιρούς σε διάφορες τοποθεσίες του χωριού, μερικά από τα οποία βρίσκονται στο Μουσείο Κοζάνης, συνάγεται ότι υπήρχε οικισμός από τους Μεγαλεξανδρινούς χρόνους ή και προγενέστερους, που συνέχισε και σε επόμενες εποχές.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ