gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 40 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΝΙΤΣΑ Επαρχία ΙΩΑΝΝΙΝΑ" .


Κεντρικές σελίδες (40)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Βρίσκεται κοντά στα σύνορα και έχει δάση με παραθεριστικό κλίμα. Κάτω από το χωριό κυλάει ο Σαραντάπορος, που χάνεται μετά από μικρή διαδρομή στην Αλβανία. Κάθε πρώτη Κυριακή μετά τον 15αύγουστο η αδελφότητα Αγίας Βαρβάρας αναβιώνει το παλιό έθιμο του "Καζανιού". Στην πλατεία του χωριού πραγματοποιείται γλέντι με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και φαγητό από το καζάνι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής με πυκνά δάση και όμορφη θέα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Έχει αρκετές εκκλησίες και εξωκλήσια και στις 26 Ιουλίου γίνεται το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΑΕΤΟΠΕΤΡΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Δασώδης περιοχή με βοσκοτόπια, κοντά στη γέφυρα Μπουραζάνι και στη Μονή Μολυβδοσκεπαστής.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αηδονοχωρίου

ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 61326
Xτισμένο ψηλά με θέα προς τον Αώο και τον Σαραντάπορο μέσα στην πλούσια βλάστηση το Αηδονοχώρι μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα. Κάποτε είχε όμορφα και μεγάλα σπίτια, που στην κατοχή κάηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα. Σε βράχο χτισμένο σώζεται, λίγο έξω από το χωριό, το Μοναστήρι των Ταξιαρχών Γκούρας, όπου βρίσκονται και οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως-Πωγωνιανής και Κονίτσης. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον παραδοσιακό νερόμυλο με την νεροτριβή και το μαντάνι κοντά στην γέφυρα του Μπουραζανίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμαράντου

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 22257
  Σε πευκόφυτη πλαγιά ο Αμάραντος με άγριο και δροσερό τοπίο είναι από τα καλύτερα χωριά για παραθέριση. Με τα περίφημα ατμόλουτρα ελκύει πολλούς επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες και παρουσιάζει μεγάλη κίνηση. Τα λουτρά, που έχουν και ράδιο είναι θεραπευτικά για πολλές παθήσεις ιδιαίτερα ρευματικές και ισχιαλγικές. Το πέτρινο γεφύρι είναι χτισμένο στα 1862.

ΑΡΜΑΤΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Στις ψηλές παρυφές του Σμόλικα είναι χτισμένα τα ´Αρματα με τα πυκνά δάση και τα πολλά νερά. Χωριό με πλούσια υλοτομία και με το μοναδικό νεροπρίονο, που λειτουργεί στην περιοχή. Παλιότερα εντοπίστηκαν εδώ κοιτάσματα χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων που μέχρι σήμερα παραμένουν στα σπλάχνα της γης. Το πιο αξιόλογο μνημείο είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου με χιονιαδίτικες τοιχογραφίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Ασημοχωρίου

ΑΣΗΜΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 31597
Καλοδιατηρημένο το Ασημοχώρι (παλιά Λισκάτσι) με αρκετά πετρόχτιστα σπίτια και το διόροφο παλιό σχολείο (1903) να ξεχωρίζει στη μικρή πλατεία. Στη βάση του είναι χτισμένη η κεντρική βρύση του χωριού. Οι τουρνοβίτες ταλιαδόροι στόλισαν την εκκλησία της Παναγίας (1877) με ένα τέμπλο που είναι από τα αξιολογότερα έργα της τέχνης τους. Ο καινούριος ξενώνας, που σύντομα θα λειτουργήσει, είναι χτισμένος στην άκρη του χωριού. Διαθέτει εννέα (9) δωμάτια, εστιατόριο και ευρύχωρο περιβάλλοντα χώρο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βούρμπιανης

ΒΟΥΡΜΠΙΑΝΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 31115
Βούρμπιανη και Πυρσόγιαννη, τα πιο περιώνυμα και πολυάριθμα άλλοτε μαστοροχώρια της Ηπείρου. Ισχυρίστηκαν με έπαρση ότι «έχτισαν τον κόσμο», αλλά μεταξύ τους δεν έλειψαν και οι υπαινιγμοί ότι «ο ένας κουβαλούσε λάσπη για τον άλλο».
Η Βούρμπιανη πρωτοστατεί από τα μέσα του 19ου αιώνα με τη λειτουργία του πρώτου σχολαρχείου - γυμνασίου της περιοχής μας, την ίδρυση του αρχαιότερου ηπειρωτικού συλλόγου στην Αθήνα (Φιλοεκπαιδευτική Αδελφότης Βούρμπιανης, 1883), με τη δυναμική και πλούσια δράση των παροικιών της (Αθήνα, Λαύριο, Λίμνη Ευβοίας, Πάτρα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Αιθιοπία, Σουδάν και Αμερική). Ο επισκέπτης αξίζει να δει το ναό της Παναγίας που «ανακαινίστηκε εκ βάθρων μεγαλοπρεπέστατος και επιβλητικός στα 1903», το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και ένα αγιογραφικό θησαυρό από εικόνες χιονιαδιτών ζωγράφων, το λιθόκτιστο διόροφο ιστορικό γυμνάσιο (1927), τους Αγίους Αποστόλους (1824) και τον Aγιο Δημήτριο με το διπλό γυναικωνίτη (1859).

ΓΑΝΑΔΙΟ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Το Γαναδιό είναι από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς στην περιοχή. Χτισμένος μέσα στο πράσινο φημίζεται για τα αρχοντικά του και τη φιλοξενία των κατοίκων του. Στις 8 Νοεμβρίου η αδελφότητα Γαναδιωτών "οι Αγιοι Ταξιάρχαι" πραγματοποιούν θρησκευτική εκδήλωση και γλέντι στην γραφική πλατεία του χωριού, όπου και ο Ναός των Ταξιαρχών από το 1870. Στο χωριό υπάρχουν και νερόμυλοι, που δεν λειτουργούν σήμερα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Γοργοποτάμου

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 31128
Κατηφορίζοντας από το Πληκάτι, χαμηλά στην ποταμιά, μας υποδέχεται ο Γοργοπόταμος (παλιά Τούρνοβο). Ξακουστό για τους περιώνυμους ξυλογλύπτες και μαραγκούς του που άφησαν σπουδαία έργα σε όλη την Ελλάδα και τη Βαλκανική. Αξίζει να δούμε το εξαιρετικής τέχνης τέμπλο του ναού της Παναγίας (1914), έργο και δωρεά του Βασίλη Σκαλιστή, παλιά σπίτια με ξύλινα παράθυρα και στα ψηλώματα του χωριού πετρόχτιστες χορτοκαλύβες.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας και πριν ανηφορίσουμε στους Χιονιάδες, συναντάμε στη θέση Παρασπόρι, το μικρό μονότοξο γεφύρι (19ος αιώνας).

Δημοτικό Διαμέρισμα Δροσοπηγής

ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 81252
Ανηφορίζοντας από το γεφύρι για την Δροσοπηγή (παλιά Κάντσικο), χαιρόμαστε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά της επαρχίας μας. Μαστόροι από το Κάντσικο δούλεψαν σε όλη την ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό (Περσία, Σουδάν, Αμερική). Ένα ναυάγιο στη διαδρομή Πρέβεζας - Λευκάδας στα μέσα του 19ου αιώνα με 50-70 νεκρούς καντσιώτες βαρελάδες συγκλονίζει τη μικρή κοινωνία. Το 1892 καντσιώτες μαστόροι ιδρύουν στην Αθήνα τον ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ. Πέτρινα σπίτια, μια πλατεία μοναδικής ομορφιάς με βρύση (1903) στα θεμέλια του κοινοτικού γραφείου, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1930) και το πετρόχτιστο σχολείο (1927) είναι αξιοπρόσεχτα δείγματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής παράδοσης. Την εικόνα συμπληρώνουν το παλιό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στις άκρες του πάνω μαχαλά και η Κοίμηση της Θεοτόκου (1902) στην είσοδο του χωριού. Πρόκειται για εξαιρετικές κατασκευές με αγιογραφικό διάκοσμο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Μετά από διαδρομή 22 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα φθάνουμε στο Ελεύθερο. Όμορφο χωριό με τρεχούμενα νερά, νεροτριβές και πολλά "κηπάρια," όπου καλλιεργούνται νόστιμοι γίγαντες και καλόγευστες πατάτες. Πιο πάνω υψώνεται ο "Κλέφτης"' μία από τις κορυφές Σμόλικα, του δεύτερου μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΕΞΟΧΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από την Κόνιτσα. Αμφιθεατρικά χτισμένο μέσα σε πυκνές και μεγάλες εκτάσεις από δρυς και χαμόδεντρα. Η Ζέλιστα έχει μοναδική θέα προς την κοιλάδα του Σαραντάπορου και το ψηλό βουνό Κούκος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΗΛΙΟΡΡΑΧΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Δυτικά της Κόνιτσας και απέναντί της βρίσκεται η Ηλιόρραχη. Ηλιόλουστη ράχη-όπως λέει και το όνομά της- έχει αποδοτικά χωράφια στον κάμπο της Κόνιτσας καθώς και μαγευτική θέα. Απέναντί της προς την πλευρά της Κόνιτσας βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου από τον 15ο αι., το οποίο αξίζει μίας επίσκεψης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΚΑΒΑΣΙΛΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Λίγα χιλιόμετρα μετά την Ηλιόρραχη, προβάλλουν τα Καβάσιλα μες απ’ τους κατάφυτους με κουμαριές λοφίσκους. Είναι γνωστά από τα περίφημα ιαματικά λουτρά ειδικά για δερματικές παθήσεις. Μεταξύ του χωριού και των λουτρών είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας με αξιόλογες τοιχογραφίες χιονιαδιτών ζωγράφων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιθέας

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 22520
Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κόνιτσας. Όπως αναφέρει το όνομα του, το χωριό έχει πανοραμική θέα. Παλιά λεγόταν Γορίτσα. Ζωντανό χωριό με γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες. Με το μόχθο των κατοίκων του τροφοδοτείται η επαρχία και τα Γιάννινα με τα φημισμένα αρωματικά ροδάκινα και πεπόνια. Τον καιρό της παραγωγής πωλούνται δίπλα στο δρόμο σε αφθονία.

ΚΑΛΟΒΡΥΣΗ (Οικισμός) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Μικρός οικισμός της Μελισσόπετρας, που στα πόδια του πρασινίζει ο κάμπος και πλάι του κυλάει ο Σαραντάπορος, το φυσικό σύνορο με τους απέναντι λόφους της Αλβανίας. Πριν από τον οικισμό συναντάμε τη γέφυρα της Μέρτζιανης, γκρεμισμένη από την εποχή του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, που συνέδεε την Ελλάδα με την Αλβανία. Έξω από τον οικισμό σώζεται το όμορφο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου από τον 16ο αι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Καστανέας

ΚΑΣΤΑΝΕΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 31110
Αξίζει να δείτε την Καστανέα (παλιά Καστάνιανη), το ονομαστό μαστοροχώρι και ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ηπείρου. Ο Αγιος Νικόλαος (1926), με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Χαράλαμπου Σκαλιστή, το διόροφο πετρόκτιστο σχολείο (1894), ο Αγιος Δημήτριος (εκ παραδόσεως εκτίσθη κατά το έτος 1670), τα τέσσερα μονότοξα γεφύρια, το αρχοντικό του Γκόσιου, πολλά πετρόχτιστα σπίτια, καλντερίμια και τοιχοποιίες αναδεικνύουν ένα χωριό με σπάνιες αρχιτεκτονικές αρετές. Η εικόνα συμπληρώνεται με το εξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων «εις το άκρον του χωριού της συνοικίας Μεσαργιάς σε ένα τοπίο εκπληκτικής ωραιότητος». Σύντομα περατώνεται ο πετρόχτιστος ξενώνας στο αγνάντι του πλάτανου στο μαχαλά της Ράχης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κλειδωνιάς

ΚΛΕΙΔΩΝΙΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 22193
  Η Κλειδωνιά είναι γεωργικό χωριό κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη. Απέχει από την Κόνιτσα 15 χιλιόμετρα και από το παλιό πέτρινο γεφύρι ξεκινάει ένα πανέμορφο μονοπάτι μέσα στην χαράδρα του Βοϊδομάτη. Στην νότια όχθη του Βοϊδομάτη, λίγο πιο πάνω από το πέτρινο γεφύρι, βρίσκεται η παλαιολιθική βραχοσκεπή Μποϊλα. Μεγάλο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλιό χωριό, η ´Ανω Κλειδωνιά, με την πλούσια ιστορία της και τα πολλά μεταβυζαντινά μνημεία της. Μεταπολεμικά το παλιό χωριό είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε σιγά-σιγά να ζωντανεύει και πάλι με τη διάνοιξη δρόμου και την κατασκευή σπιτιών για φιλοξενία επισκεπτών. Η θέα από την ´Ανω Κλειδωνιά συνθέτει ένα πολύχρωμο πίνακα ζωγραφικής με φόντο τον ορίζοντα και τον κάμπο της Κλειδωνιάς και της Κόνιτσας. Έχει εκκλησίες και μοναστήρια από τον 17 και 18ο αι. με αξιόλογες τοιχογραφίες.

ΚΟΝΙΤΣΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  Η πόλη της Κόνιτσας απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα και έχει υψόμετρο 600μ περίπου. Στα πόδια της προεκτείνεται ο κάμπος της Κόνιτσας και της Κλειδωνιάς. Στην πεδιάδα αυτή συνενώνονται τρία ποτάμια: ο Σαραντάπορος, ο Αώος και ο Βοϊδομάτης.
  Η περιοχή ορίζεται από τους συμπαγείς όγκους του Γράμμου στα βόρεια, του Σμόλικα στα ανατολικά, της Γκαμήλας στα νότια και του Κάμενικ και της Νεμέρτσικας στα δυτικά.
  Η μορφολογία του εδάφους και η υδρογραφία του χώρου διαμορφώνουν στην περιοχή τέσσερις φυσικές μικροπεριοχές: α) της κοιλάδας του Σαραντάπορου (βόρεια), β) της κοιλάδας του Αώου (ανατολικά), γ) του λεκανοπεδίου της Κόνιτσας (νότια) και δ) της αλπικής ζώνης.
  Σχετικά με την προέλευση του τοπωνυμίου υπάρχουν πολλές εικασίες. Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη της Κόνιτσας είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Κονισσού.
  Ο ιστοριογράφος της Ηπείρου Π. Αραβαντινός υποθέτει ότι το τοπωνύμιο προήλθε από την ονομασία αρχαίας ηπειρώτικης πόλης που λεγόταν Κνωσσός με την σχετική παραφθορά.
  Επίσης, ο ταξιδευτής Πουκεβίλ θεωρεί την προέλευση της ονομασίας σλάβικη, Κόνιτζα, δηλαδή αλογότοπος. ´Ενας άλλος μύθος θέλει τον άρχοντα Κόνι να έχει χτίσει κάστρο, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται πάνω από το εκκλησάκι της Αγ. Βαρβάρας.
  ´Ετσι η πόλη μπορεί να πήρε το όνομά της από τον άρχοντα αυτό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Λαγκάδας

ΛΑΓΚΑΔΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 31406
Ο δρόμος από το μεγάλο πλάτωμα της ποταμιάς αφήνει τη γέφυρα και ανηφορίζει απότομα για τη Λαγκάδα (παλιά Μπλίζγιανη). Η επίδοση των μαστόρων της στο 18ο και 19ο αιώνα ήταν ονομαστή. Στη Σιάτιστα (1740) μερικά λαμπρά αρχοντικά φέρουν επιγραφές με το όνομα πρωτομαστόρων και το ακριβές όνομα της γενέτειρας τους « αν ρωτάτε, Αρχοντες ποιός μάστορας το έχτισε, Νάκος το όνομα από χώρα Μπλίσδιανη, Βιλαέτι Κόνιτσα, 1740». Έχασε μεγάλο μέρος του δυναμικού της, όταν στα 1863 ολόκληρες οικογένειες μαστόρων εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Δρακότρυπα (Σκλάταινα) της Θεσσαλίας, συνεχίζοντας την οικοδομική παράδοση. Η σημερινή Λαγκάδα άλλαξε όψη από τις καινούριες κατασκευές. Ελάχιστα πέτρινα σπίτια έμειναν άθικτα. Ξεχωρίζουν το παλιό σχολείο και το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής με εξαιρετικά δείγματα τοιχογραφιών της χιονιαδίτικης αγιογραφικής σχολής. Στα χαμηλά της Γύφτισας το Γλυκονέρι (Πηγή) κρατάει ακόμα ζωντανό σε όλα τα χωριά το μύθο με τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

ΜΑΖΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Δύο χωριά παραγωγικά που διασχίζονται από τον ασφαλτόδρομο και λούζονται από τον ήλιο χτισμένα στην πλαγιά μιας χαμηλής λοφοσειράς. Οι κάτοικοί τους ασχολούνται με την γεωργία στα εύφορα χωράφια που ποτίζονται από τον Αώο και την κτηνοτροφία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΜΕΛΙΣΣΟΠΕΤΡΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Κοντά στο Μπουραζάνι πάνω από τον Αώο απλώνεται κλιμακωτά στην πλαγιά προστατευτικού λόφου η Μελισσόπετρα. Μπροστά της το ποτάμι ξανοίγεται και πλαταίνει με όμορφες αμμουδιές και βαθύσκια πλατάνια.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΜΟΛΙΣΤΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Είναι το κεντρικό χωριό της άλλοτε ομώνυμης κοινότητας που συμπληρώνονταν από τα άλλα δυο κοντινά χωριά, το Γαναδιό και το Μοναστήρι. Παλιά σπίτια, που ανακαινίστηκαν πρόσφατα δίνουν μια όμορφη εικόνα στο επισκέπτη, η οποία συμπληρώνεται από τον ναό του Αγίου Νικολάου με το όμορφο χαγιάτι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Μολυβδοσκεπάστου

ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 24182
  Σε όμορφη θέση με νερά πηγαία και ωραία θέα το σημερινό "Μολύβι" είναι το απομεινάρι της παλιάς βυζαντινής πόλης Διπαλίτσας. Εκτός από το ενεργό Μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης, χαμηλά δίπλα στον Αώο, σώθηκαν από την φθορά του χρόνου μέσα και έξω από το χωριό παλιές εκκλησίες και ερείπια σπιτιών που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου. Η παλιά πόλη καταστράφηκε σύμφωνα με την παράδοση από τους πρώτους σταυροφόρους. Αλλά και μετέπειτα επειδή βρισκόταν στο σταυροδρόμι της πορείας διαφόρων φυλών πάθαινε καταστροφές από τις συχνές επιδρομές. Σήμερα είναι ένα ήσυχο και όμορφο μεθοριακό χωριουδάκι, που αγναντεύει την κοιλάδα του Αώου και του Σαραντάπορου. Είναι από τα χωριά που η ιστορία άφησε αδρά τα χνάρια πάνω του στο πέρασμά της. Ο ενοριακός ναός των Αγίων Αποστόλων από το 1537 και οι αναστηλωμένοι ναοί του Αγίου Δημητρίου ( 13ος αι. ) και του Αγίου Σώζοντα (16ος αι. ) είναι μερικά από τα πολλά αξιόλογα βυζαντινά μνημεία του χωριού.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Παραδοσιακό χωριό με γραφικά σπίτια και αρκετές εκκλησίες. Σημαντικό μνημείο το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, με την ιστορική εικόνα της Παναγίας.

ΝΙΚΑΝΩΡΑΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Απέναντι από την Τράπεζα στην άλλη πλευρά του δρόμου αντικρίζουμε το εκκλησάκι του Αγίου Νικάνορα χτισμένο σ' ένα ψηλό βράχο. Απ’ αυτό πήρε και το όνομά του το χωριό. Γιορτάζει στις 7 Αυγούστου και η θέα του θυμίζει Μετέωρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Οξυά (παλιά Σέλτση)

ΟΞΥΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Το αγνάντι της ποταμιάς από την Αγία Τριάδα της Οξυάς (παλιά Σέλτση) είναι εικόνα σπάνιας ομορφιάς και ωραιότητας. Η αδελφότητα της Οξυάς ο Αγιος Νικόλαος ιδρύθηκε το 1905 από σελτσιώτες μαστόρους που ταξίδευαν για δουλειά στο Χαρτούμ (Σουδάν). Το μικρό καμπαναριό και τα λιθανάγλυφα του Αγίου Νικολάου (1851), η πλατεία με το καφενείο (παλιό σχολείο 1871), οι λουλουδιασμένες αυλές και οι καλοκαιρινοί μπαξέδες ξεχωρίζουν την Οξυά για την νοικοκυρεμένη της εικόνα και αρχοντιά.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαστοροχωρίων


ΠΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Χωριό με δροσερά νερά και καλό κλίμα για παραθέριση. Βρίσκεται στους πρόποδες του Σμόλικα όπου αγναντεύει κανείς τη βουνοσειρά της Γκαμήλας. Από εδώ αρχίζουν τα κοιτάσματα χαλκού. Το αξιοθέατο του χωριού είναι η "πέτρινη γριά"' ένας βράχος που μοιάζει με γριά καθώς βλέπουμε τα βράχια πάνω από το χωριό, καθώς και οι εκκλησίες και οι παλιοί νερόμυλοι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοσελλίου

ΠΑΛΑΙΟΣΕΛΛΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 24682
  Βρίσκεται λίγο μετά το Ελεύθερο. Από αυτό το χωριό αρχίζουν τα Βλαχοχώρια με τα κοινά έθιμα όπου το Δεκαπενταύγουστο κάνουν πανηγύρια. ´Εχει παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1864), με όμορφο τέμπλο και εικόνες χιονιαδίτικης ζωγραφικής. Ο ναός έχει πάρει σταδιακά μια θεαματική κλίση από καθίζηση και παραμένει έκτοτε στέρεος στην θέση του. Με το μεγάλο υψόμετρο, τα κρύα νερά και το πράσινο τοπίο είναι δροσερό όλους τους μήνες του καλοκαιριού. Απ’ εδώ μονοπάτι μας οδηγεί στη "Δρακόλιμνη" του Σμόλικα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πηγής

ΠΗΓΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 22960
Απέχει 7 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και αποτελεί ιδεώδη τόπο παραθερισμού με τα δροσερά νερά και τον καθαρό αέρα. Αν και δεν έχει ορίζοντα είναι όμως πολύ γραφικό γιατί περιβάλλεται από ένα υπέροχο πευκόδασος. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία και τη μαστορική τέχνη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον επισκέπτη οι ναοί του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Παντελεήμονα.

Ζέρμα

ΠΛΑΓΙΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Είναι λίγο γνωστό ότι η Ζέρμα υπήρξε ένα έστω μικρότερο κέντρο αγιογραφίας. Το 1662 στη Μονή Κάμενας έξω από το Δέλβινο της Αλβανίας διαβάζουμε «δηα χυρος του αμαρτολου Μιχαλις ζογραφος εκ κομις Ζερμας». Επίσης τεκμηριώνεται η δραστηριότητα οικοδομικών συνεργείων της στο Aγιο Όρος, Αγρίνιο, Αμφιλοχία (Καρβασαράς), Θεσπρωτία, Θεσσαλία και Αλβανία (Δέλβινο, Αργυρόκαστρο).
  Στη δεκαετία του 1970-80, τα χωριά Πλαγιά (Ζέρμα), Θεοτόκος (Φετόκο) και Κεφαλοχώρι (Λούψικο - Λυκόραχη) λόγω υποχωρήσεως του εδάφους - κατολισθήσεων, μετακινήθηκαν χαμηλότερα στον Εθνικό δρόμο. Η καινούρια Πλαγιά χτίστηκε απέναντι από την παλιά Ζέρμα στο ίδιο υψόμετρο και πιο κοντά στο Μοναστήρι της Παναγίας. Τα τρία νέα χωριά έχουν ρυμοτομικό σχέδιο, φαρδείς δρόμους και αυλές γεμάτες λουλούδια, κληματαριές και οπωροφόρα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαστοροχωρίων


Δημοτικό Διαμέρισμα Πληκατίου

ΠΛΗΚΑΤΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 31285
Στο Πληκάτι (παλιά Πληκάδες) "οι μικροί κλήροι με τους φυτοφράκτες, η ύπαρξη μονοπατιών και οπωροφόρων δένδρων και τα ρυάκια μεταξύ των χωραφιών κοντά στις ορθοπλαγιές που ζει το αγριόγιδο και σε ένα χωριό με πολλά παραδοσιακά στοιχεία, είναι από τα πιο όμορφα ορεινά αγροτικά τοπία." Το 1841 μεγάλος αριθμός οικογενειών από το Πληκάτι εγκαθίσταται στο νέο χωριό Μπελκαμένη (σημερινή Δροσοπηγή) στο Νομό Φλώρινας. Σύντομα πάλι το 1861 μεταναστεύουν ξανά και φτιάχνουν εκεί κοντά νέο χωριό τη Νεγοβάνη (σημερινό Φλάμπουρο) και στο Καζακλάρ της Θεσσαλίας (σημερινός Αμπελώνας) Οι πληκαδίτες μαστόροι ταξίδευαν στην Αθήνα, Μεσολόγγι, Αστακό, Θεσπρωτία, Καβάλα, Αλβανία (Δέλβινο, Κορυτσά), Γαλλία, παραλιακή Τουρκία (Προύσα), Ρωσία (Ιρκούτσκ, Βλαδιβοστόκ) Μπορούμε να δούμε στο ναό του Αγίου Αθανασίου (17ος αιώνας) το τέμπλο και το ταβάνι, έργα μοναδικής ομορφιάς και καλλιτεχνικής αξίας. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται εναπομείναντα τμήματα από το τέμπλο του παλιού ναού της Παναγίας της Πληκαδίτισας (1775) που τη θαυματουργή της εικόνα γιορτάζουν πανηγυρικά στις 16 του Φλεβάρη όλα τα Μαστοροχώρια, ακόμα και από τη γειτονική Κολώνια (Αλβανία).

Δημοτικό Διαμέρισμα Πουρνιάς

ΠΟΥΡΝΙΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 24159
  Ομορφο χωριό με νερά κρύα και δάση οξιάς και πεύκου τριγύρω. Αξιοθέατο και εντυπωσιακό στην Πουρνιά είναι το γεφύρι της Μαύρης Πέτρας. Φύση και άνθρωπος εργάστηκαν για να μας εντυπωσιάσουν με μια σύνθεση μοναδική. Υπάρχει ο μεγάλος απότομος βράχος με την τοιχογραφία του Παντοκράτορα, το πέτρινο γεφύρι με την εντυπωσιακή καμάρα, το εικόνισμα, η βρύση, ο μισογκρεμισμένος μύλος που συνθέτουν ένα ωραίο πίνακα.

ΠΥΞΑΡΙΑ (Οικισμός) ΚΟΝΙΤΣΑ
Προς τα σύνορα, κοντά στην Εξοχή, απομονωμένη και βυθισμένη μέσα στην πυκνή βλάστηση προβάλλει η Πυξαριά. Κυνηγότοπος πρώτης τάξης συγκεντρώνει κάθε χειμώνα κυνηγούς αγριογούρουνων.

ΠΥΡΓΟΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Γραφικό χωριό με μαγευτική θέα προς τον Σαραντάπορο. Με πλούσια βλάστηση, που παίρνει μοναδικούς χρωματισμούς το φθινόπωρο, αποτελεί ιδανικό τόπο για εκδρομές όλες τις εποχές του χρόνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πυρσόγιαννης

ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Η Πυρσόγιαννη είναι η έδρα του νεοσύστατου Δήμου Μαστοροχωρίων. Ο επισκέπτης θα σταματήσει για λίγο στην πλατεία της Κόκα - Καρυάς. Τα κτίρια που έδωσαν σιγά - σιγά το σχήμα της άρχισαν να κτίζονται από τα 1750 και είναι πλούσια σε κτητορικές επιγραφές και λιθανάγλυφες παραστάσεις. Αφήνουμε την πλατεία ανηφορίζοντας το καλντερίμι για τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που στη σκιά του φιλοξενεί τον ανακαινισμένο πρόσφατα ξενώνα - εστιατόριο, Β κατηγορίας. Προτιμήστε ένα εξαιρετικής γεύσης ντόπιο φαγητό, όπως το τσιριβίρι (σάλτσα - χυλός με λαγό, κουνέλι, κόκορα ή κεφτέδες), πίτες και ντόπια γλυκά. Στα 1772 σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή ανεγείρεται ο Αγιος Νικόλαος και «με το υπέροχον περιστύλιον του χαγιατιού του αποτελεί ως όλον μοναδικόν λείψανον παληάς εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής...». Ο Αγιος Γεώργιος (1904) εντυπωσιάζει με την τεχνική και τον όγκο του, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του τουρνοβίτη ταλιαδόρου Βασίλη Σκαλιστή (1926) και το ζωγραφικό διάκοσμο του σέρβου ζωγράφου Νίκολιτς. Σύντομα περατώνονται οι εργασίες σε τρία λιθόκτιστα κτίρια που θα στεγάσουν τη ΣΧΟΛΗ ΜΑΣΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ. Η αναδίφηση και τεκμηρίωση του έργου των μαστόρων είναι έργο ζωής του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΣΤΟΡΩΝ και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ που δημιουργείται στην Πυρσόγιαννη.

Σμόλικας

ΣΜΟΛΙΚΑΣ (Βουνό) ΗΠΕΙΡΟΣ
  Ο Σμόλικας φιλοξενεί έναν από τους τελευταίους αξιόλογους πληθυσμούς αγριόγιδων της χώρας, ενώ σε όλα τα βουνά ζουν αρκούδες, λύκοι, αγριογούρουνα και ζαρκάδια. Σημαντική είναι και η ποικιλία των πουλιών, με αρκετούς εκπροσώπους στα είδη του δάσους, όπως δρυοκολάπτες, παπαδίτσες, δασόβια αρπακτικά. Στα δροσερά και καθάρια νερά των ορεινών ρεμάτων κολυμπάνε ακόμα οι πέστροφες και κυνηγάνε οι βρίδες, ενώ στις πολυάριθμες αλπικές λίμνες θα βρούμε τους παράξενους τρίτωνες.
  Ο Σμόλικας, ο ψηλότερος και επιβλητικότερος ορεινός όγκος της βορειανατολικής Πίνδου, είναι και το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Ολυμπο. Ο εκτεταμένος όγκος του Σμόλικα οριοθετείται από δυο μεγάλες κοιλάδες, του Αώου στα νότια που τον χωρίζει από το Γράμμο, βουνό των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων. Ο κύριος όγκος του Σμόλικα - όπως και της Βασιλίτσας και του Λύγκου - σχηματίζεται από οφιόλιθους που είναι αδιάβροχα πετρώματα και σε συνδυασμό με τις άφθονες βροχοπτώσεις τον έχουν προικίσει με μια ασυνήθιστη αφθονία επιφανειακών νερών. Αλπικές λίμνες με πιο ξακουστή τη Δρακόλιμνη δυτικά στη ράχη της ψηλότερης κορυφής και άλλες μικρότερες όπως αυτή της Μόσιας, ανατολικά και κάτω από την ομώνυμη κορυφή και του Βαθύλακκου στο ξεκίνημα της χαράδρας, τρεμίζουν τα παγωμένα νερά τους σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 2.000 μ. Αφθονες ρεματιές αυλακώνουν τον άμορφο όγκο και ενισχύουν με τα νερά τους τον Αώο και το Σαραντάπορο.
  Οι ψηλότερες κορυφές του Σμόλικα σχηματίζουν ένα πέταλο γύρω από τον απόκρημνο Βαθύλακκο που οδηγεί τα νερά του αφού τα σμίξει και με τα νερά μερικών ακόμα ρεμάτων, προς το ολόδροσο χωριό της Αγίας Παρασκευής (Κεράσοβο) στα βόρεια. Στην ανατολική όψη του βουνού, ένα παρακλάδι του πέταλου των κορυφών αγκαλιάζει την κακοτράχαλη χαράδρα «Βάλια Κίρνα» που κρύβει στο βάθος της έναν εντυπωσιακό καταρράχτη. Στα ανατολικά του κυρίως όγκου ξεκόβεται μια χαμηλότερου υψόμετρου ράχη που κορυφώνεται στην Κίρκουρη και δημιουργεί την ομαλή κοιλάδα της Σαμαρίνας. Στην περιφέρεια του οικισμού της Σαμαρίνας αλλά και μέσα στο ίδιο το χωριό, ένας εντυπωσιακός αριθμός πηγών καθιστούν χαρισματική την τοποθεσία του.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

ΤΡΑΠΕΖΑ (Οικισμός) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Προχωρώντας στον ασφαλτόδρομο Κόνιτσας-Κοζάνης συναντάμε αριστερά στο 10ο χιλιόμετρο το χωριουδάκι Τράπεζα. Είναι χτισμένο σε μια τραπεζοειδή προεξοχή του εδάφους μέσα στο πράσινο φόντο των βελανιδόδενδρων και με αξιόλογη θέα ολόγυρά του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Χιονάδων

ΧΙΟΝΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 31169
Οι Χιονιάδες είναι γενέτειρα μεγάλης ζωγραφικής παράδοσης. "Η Χιονιαδίτικη ζωγραφική, ασκήθηκε σε διάστημα δυόμιση περίπου αιώνων και καλύπτει όλη την πορεία της λαικής τέχνης από την ύστερη μεταβυζαντινή της φάση έως πριν λίγες δεκαετίες." Δεν υπάρχει μικρό και μεγάλο χωριό ή πολιτεία σε όλο τον Ελλαδικό και Βαλκανικό κόσμο που να μην άφησαν έργο, εκκλησιαστικό ή κοσμικό, οι χιονιαδίτες ζωγράφοι. Στο ξέφωτο της πλατείας με την πανοραμική θέα, δεσπόζουσα θέση κατέχει ο Αγιος Αθανάσιος (1866) που φιλοξενεί εικόνες όλων των περιόδων της χιονιαδίτικης αγιογραφίας. Το πετρόχτιστο σχολείο (1912) είναι ένα οικοδόμημα εξαιρετικής τεχνικής που θα στεγάσει το Μουσείο Χιονιαδιτών Ζωγράφων. Την ευθύνη του έργου έχουν ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, το λαμπρό περιοδικό «Εκ Χιονιάδων» και ο Δήμος Μαστοροχωρίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ