gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 28 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΝΙΤΣΑ Δήμος ΙΩΑΝΝΙΝΑ" .


Κεντρικές σελίδες (28)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Βρίσκεται κοντά στα σύνορα και έχει δάση με παραθεριστικό κλίμα. Κάτω από το χωριό κυλάει ο Σαραντάπορος, που χάνεται μετά από μικρή διαδρομή στην Αλβανία. Κάθε πρώτη Κυριακή μετά τον 15αύγουστο η αδελφότητα Αγίας Βαρβάρας αναβιώνει το παλιό έθιμο του "Καζανιού". Στην πλατεία του χωριού πραγματοποιείται γλέντι με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και φαγητό από το καζάνι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής με πυκνά δάση και όμορφη θέα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Έχει αρκετές εκκλησίες και εξωκλήσια και στις 26 Ιουλίου γίνεται το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΑΕΤΟΠΕΤΡΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Δασώδης περιοχή με βοσκοτόπια, κοντά στη γέφυρα Μπουραζάνι και στη Μονή Μολυβδοσκεπαστής.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αηδονοχωρίου

ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 61326
Xτισμένο ψηλά με θέα προς τον Αώο και τον Σαραντάπορο μέσα στην πλούσια βλάστηση το Αηδονοχώρι μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα. Κάποτε είχε όμορφα και μεγάλα σπίτια, που στην κατοχή κάηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα. Σε βράχο χτισμένο σώζεται, λίγο έξω από το χωριό, το Μοναστήρι των Ταξιαρχών Γκούρας, όπου βρίσκονται και οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως-Πωγωνιανής και Κονίτσης. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον παραδοσιακό νερόμυλο με την νεροτριβή και το μαντάνι κοντά στην γέφυρα του Μπουραζανίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμαράντου

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 22257
  Σε πευκόφυτη πλαγιά ο Αμάραντος με άγριο και δροσερό τοπίο είναι από τα καλύτερα χωριά για παραθέριση. Με τα περίφημα ατμόλουτρα ελκύει πολλούς επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες και παρουσιάζει μεγάλη κίνηση. Τα λουτρά, που έχουν και ράδιο είναι θεραπευτικά για πολλές παθήσεις ιδιαίτερα ρευματικές και ισχιαλγικές. Το πέτρινο γεφύρι είναι χτισμένο στα 1862.

ΑΡΜΑΤΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Στις ψηλές παρυφές του Σμόλικα είναι χτισμένα τα ´Αρματα με τα πυκνά δάση και τα πολλά νερά. Χωριό με πλούσια υλοτομία και με το μοναδικό νεροπρίονο, που λειτουργεί στην περιοχή. Παλιότερα εντοπίστηκαν εδώ κοιτάσματα χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων που μέχρι σήμερα παραμένουν στα σπλάχνα της γης. Το πιο αξιόλογο μνημείο είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου με χιονιαδίτικες τοιχογραφίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΓΑΝΑΔΙΟ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Το Γαναδιό είναι από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς στην περιοχή. Χτισμένος μέσα στο πράσινο φημίζεται για τα αρχοντικά του και τη φιλοξενία των κατοίκων του. Στις 8 Νοεμβρίου η αδελφότητα Γαναδιωτών "οι Αγιοι Ταξιάρχαι" πραγματοποιούν θρησκευτική εκδήλωση και γλέντι στην γραφική πλατεία του χωριού, όπου και ο Ναός των Ταξιαρχών από το 1870. Στο χωριό υπάρχουν και νερόμυλοι, που δεν λειτουργούν σήμερα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΕΛΕΥΘΕΡΟ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Μετά από διαδρομή 22 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα φθάνουμε στο Ελεύθερο. Όμορφο χωριό με τρεχούμενα νερά, νεροτριβές και πολλά "κηπάρια," όπου καλλιεργούνται νόστιμοι γίγαντες και καλόγευστες πατάτες. Πιο πάνω υψώνεται ο "Κλέφτης"' μία από τις κορυφές Σμόλικα, του δεύτερου μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΕΞΟΧΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από την Κόνιτσα. Αμφιθεατρικά χτισμένο μέσα σε πυκνές και μεγάλες εκτάσεις από δρυς και χαμόδεντρα. Η Ζέλιστα έχει μοναδική θέα προς την κοιλάδα του Σαραντάπορου και το ψηλό βουνό Κούκος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΗΛΙΟΡΡΑΧΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Δυτικά της Κόνιτσας και απέναντί της βρίσκεται η Ηλιόρραχη. Ηλιόλουστη ράχη-όπως λέει και το όνομά της- έχει αποδοτικά χωράφια στον κάμπο της Κόνιτσας καθώς και μαγευτική θέα. Απέναντί της προς την πλευρά της Κόνιτσας βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου από τον 15ο αι., το οποίο αξίζει μίας επίσκεψης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΚΑΒΑΣΙΛΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Λίγα χιλιόμετρα μετά την Ηλιόρραχη, προβάλλουν τα Καβάσιλα μες απ’ τους κατάφυτους με κουμαριές λοφίσκους. Είναι γνωστά από τα περίφημα ιαματικά λουτρά ειδικά για δερματικές παθήσεις. Μεταξύ του χωριού και των λουτρών είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας με αξιόλογες τοιχογραφίες χιονιαδιτών ζωγράφων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιθέας

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 22520
Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κόνιτσας. Όπως αναφέρει το όνομα του, το χωριό έχει πανοραμική θέα. Παλιά λεγόταν Γορίτσα. Ζωντανό χωριό με γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες. Με το μόχθο των κατοίκων του τροφοδοτείται η επαρχία και τα Γιάννινα με τα φημισμένα αρωματικά ροδάκινα και πεπόνια. Τον καιρό της παραγωγής πωλούνται δίπλα στο δρόμο σε αφθονία.

ΚΑΛΟΒΡΥΣΗ (Οικισμός) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Μικρός οικισμός της Μελισσόπετρας, που στα πόδια του πρασινίζει ο κάμπος και πλάι του κυλάει ο Σαραντάπορος, το φυσικό σύνορο με τους απέναντι λόφους της Αλβανίας. Πριν από τον οικισμό συναντάμε τη γέφυρα της Μέρτζιανης, γκρεμισμένη από την εποχή του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, που συνέδεε την Ελλάδα με την Αλβανία. Έξω από τον οικισμό σώζεται το όμορφο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου από τον 16ο αι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Κλειδωνιάς

ΚΛΕΙΔΩΝΙΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 22193
  Η Κλειδωνιά είναι γεωργικό χωριό κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη. Απέχει από την Κόνιτσα 15 χιλιόμετρα και από το παλιό πέτρινο γεφύρι ξεκινάει ένα πανέμορφο μονοπάτι μέσα στην χαράδρα του Βοϊδομάτη. Στην νότια όχθη του Βοϊδομάτη, λίγο πιο πάνω από το πέτρινο γεφύρι, βρίσκεται η παλαιολιθική βραχοσκεπή Μποϊλα. Μεγάλο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλιό χωριό, η ´Ανω Κλειδωνιά, με την πλούσια ιστορία της και τα πολλά μεταβυζαντινά μνημεία της. Μεταπολεμικά το παλιό χωριό είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε σιγά-σιγά να ζωντανεύει και πάλι με τη διάνοιξη δρόμου και την κατασκευή σπιτιών για φιλοξενία επισκεπτών. Η θέα από την ´Ανω Κλειδωνιά συνθέτει ένα πολύχρωμο πίνακα ζωγραφικής με φόντο τον ορίζοντα και τον κάμπο της Κλειδωνιάς και της Κόνιτσας. Έχει εκκλησίες και μοναστήρια από τον 17 και 18ο αι. με αξιόλογες τοιχογραφίες.

ΚΟΝΙΤΣΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  Η πόλη της Κόνιτσας απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα και έχει υψόμετρο 600μ περίπου. Στα πόδια της προεκτείνεται ο κάμπος της Κόνιτσας και της Κλειδωνιάς. Στην πεδιάδα αυτή συνενώνονται τρία ποτάμια: ο Σαραντάπορος, ο Αώος και ο Βοϊδομάτης.
  Η περιοχή ορίζεται από τους συμπαγείς όγκους του Γράμμου στα βόρεια, του Σμόλικα στα ανατολικά, της Γκαμήλας στα νότια και του Κάμενικ και της Νεμέρτσικας στα δυτικά.
  Η μορφολογία του εδάφους και η υδρογραφία του χώρου διαμορφώνουν στην περιοχή τέσσερις φυσικές μικροπεριοχές: α) της κοιλάδας του Σαραντάπορου (βόρεια), β) της κοιλάδας του Αώου (ανατολικά), γ) του λεκανοπεδίου της Κόνιτσας (νότια) και δ) της αλπικής ζώνης.
  Σχετικά με την προέλευση του τοπωνυμίου υπάρχουν πολλές εικασίες. Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη της Κόνιτσας είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Κονισσού.
  Ο ιστοριογράφος της Ηπείρου Π. Αραβαντινός υποθέτει ότι το τοπωνύμιο προήλθε από την ονομασία αρχαίας ηπειρώτικης πόλης που λεγόταν Κνωσσός με την σχετική παραφθορά.
  Επίσης, ο ταξιδευτής Πουκεβίλ θεωρεί την προέλευση της ονομασίας σλάβικη, Κόνιτζα, δηλαδή αλογότοπος. ´Ενας άλλος μύθος θέλει τον άρχοντα Κόνι να έχει χτίσει κάστρο, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται πάνω από το εκκλησάκι της Αγ. Βαρβάρας.
  ´Ετσι η πόλη μπορεί να πήρε το όνομά της από τον άρχοντα αυτό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Κόνιτσας


ΜΑΖΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Δύο χωριά παραγωγικά που διασχίζονται από τον ασφαλτόδρομο και λούζονται από τον ήλιο χτισμένα στην πλαγιά μιας χαμηλής λοφοσειράς. Οι κάτοικοί τους ασχολούνται με την γεωργία στα εύφορα χωράφια που ποτίζονται από τον Αώο και την κτηνοτροφία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΜΕΛΙΣΣΟΠΕΤΡΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Κοντά στο Μπουραζάνι πάνω από τον Αώο απλώνεται κλιμακωτά στην πλαγιά προστατευτικού λόφου η Μελισσόπετρα. Μπροστά της το ποτάμι ξανοίγεται και πλαταίνει με όμορφες αμμουδιές και βαθύσκια πλατάνια.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΜΟΛΙΣΤΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Είναι το κεντρικό χωριό της άλλοτε ομώνυμης κοινότητας που συμπληρώνονταν από τα άλλα δυο κοντινά χωριά, το Γαναδιό και το Μοναστήρι. Παλιά σπίτια, που ανακαινίστηκαν πρόσφατα δίνουν μια όμορφη εικόνα στο επισκέπτη, η οποία συμπληρώνεται από τον ναό του Αγίου Νικολάου με το όμορφο χαγιάτι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Μολυβδοσκεπάστου

ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 24182
  Σε όμορφη θέση με νερά πηγαία και ωραία θέα το σημερινό "Μολύβι" είναι το απομεινάρι της παλιάς βυζαντινής πόλης Διπαλίτσας. Εκτός από το ενεργό Μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης, χαμηλά δίπλα στον Αώο, σώθηκαν από την φθορά του χρόνου μέσα και έξω από το χωριό παλιές εκκλησίες και ερείπια σπιτιών που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου. Η παλιά πόλη καταστράφηκε σύμφωνα με την παράδοση από τους πρώτους σταυροφόρους. Αλλά και μετέπειτα επειδή βρισκόταν στο σταυροδρόμι της πορείας διαφόρων φυλών πάθαινε καταστροφές από τις συχνές επιδρομές. Σήμερα είναι ένα ήσυχο και όμορφο μεθοριακό χωριουδάκι, που αγναντεύει την κοιλάδα του Αώου και του Σαραντάπορου. Είναι από τα χωριά που η ιστορία άφησε αδρά τα χνάρια πάνω του στο πέρασμά της. Ο ενοριακός ναός των Αγίων Αποστόλων από το 1537 και οι αναστηλωμένοι ναοί του Αγίου Δημητρίου ( 13ος αι. ) και του Αγίου Σώζοντα (16ος αι. ) είναι μερικά από τα πολλά αξιόλογα βυζαντινά μνημεία του χωριού.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Παραδοσιακό χωριό με γραφικά σπίτια και αρκετές εκκλησίες. Σημαντικό μνημείο το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, με την ιστορική εικόνα της Παναγίας.

ΝΙΚΑΝΩΡΑΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Απέναντι από την Τράπεζα στην άλλη πλευρά του δρόμου αντικρίζουμε το εκκλησάκι του Αγίου Νικάνορα χτισμένο σ' ένα ψηλό βράχο. Απ’ αυτό πήρε και το όνομά του το χωριό. Γιορτάζει στις 7 Αυγούστου και η θέα του θυμίζει Μετέωρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΠΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Χωριό με δροσερά νερά και καλό κλίμα για παραθέριση. Βρίσκεται στους πρόποδες του Σμόλικα όπου αγναντεύει κανείς τη βουνοσειρά της Γκαμήλας. Από εδώ αρχίζουν τα κοιτάσματα χαλκού. Το αξιοθέατο του χωριού είναι η "πέτρινη γριά"' ένας βράχος που μοιάζει με γριά καθώς βλέπουμε τα βράχια πάνω από το χωριό, καθώς και οι εκκλησίες και οι παλιοί νερόμυλοι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοσελλίου

ΠΑΛΑΙΟΣΕΛΛΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 24682
  Βρίσκεται λίγο μετά το Ελεύθερο. Από αυτό το χωριό αρχίζουν τα Βλαχοχώρια με τα κοινά έθιμα όπου το Δεκαπενταύγουστο κάνουν πανηγύρια. ´Εχει παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1864), με όμορφο τέμπλο και εικόνες χιονιαδίτικης ζωγραφικής. Ο ναός έχει πάρει σταδιακά μια θεαματική κλίση από καθίζηση και παραμένει έκτοτε στέρεος στην θέση του. Με το μεγάλο υψόμετρο, τα κρύα νερά και το πράσινο τοπίο είναι δροσερό όλους τους μήνες του καλοκαιριού. Απ’ εδώ μονοπάτι μας οδηγεί στη "Δρακόλιμνη" του Σμόλικα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πηγής

ΠΗΓΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 22960
Απέχει 7 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και αποτελεί ιδεώδη τόπο παραθερισμού με τα δροσερά νερά και τον καθαρό αέρα. Αν και δεν έχει ορίζοντα είναι όμως πολύ γραφικό γιατί περιβάλλεται από ένα υπέροχο πευκόδασος. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία και τη μαστορική τέχνη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον επισκέπτη οι ναοί του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Παντελεήμονα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πουρνιάς

ΠΟΥΡΝΙΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 24159
  Ομορφο χωριό με νερά κρύα και δάση οξιάς και πεύκου τριγύρω. Αξιοθέατο και εντυπωσιακό στην Πουρνιά είναι το γεφύρι της Μαύρης Πέτρας. Φύση και άνθρωπος εργάστηκαν για να μας εντυπωσιάσουν με μια σύνθεση μοναδική. Υπάρχει ο μεγάλος απότομος βράχος με την τοιχογραφία του Παντοκράτορα, το πέτρινο γεφύρι με την εντυπωσιακή καμάρα, το εικόνισμα, η βρύση, ο μισογκρεμισμένος μύλος που συνθέτουν ένα ωραίο πίνακα.

ΠΥΞΑΡΙΑ (Οικισμός) ΚΟΝΙΤΣΑ
Προς τα σύνορα, κοντά στην Εξοχή, απομονωμένη και βυθισμένη μέσα στην πυκνή βλάστηση προβάλλει η Πυξαριά. Κυνηγότοπος πρώτης τάξης συγκεντρώνει κάθε χειμώνα κυνηγούς αγριογούρουνων.

ΠΥΡΓΟΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Γραφικό χωριό με μαγευτική θέα προς τον Σαραντάπορο. Με πλούσια βλάστηση, που παίρνει μοναδικούς χρωματισμούς το φθινόπωρο, αποτελεί ιδανικό τόπο για εκδρομές όλες τις εποχές του χρόνου.

ΤΡΑΠΕΖΑ (Οικισμός) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Προχωρώντας στον ασφαλτόδρομο Κόνιτσας-Κοζάνης συναντάμε αριστερά στο 10ο χιλιόμετρο το χωριουδάκι Τράπεζα. Είναι χτισμένο σε μια τραπεζοειδή προεξοχή του εδάφους μέσα στο πράσινο φόντο των βελανιδόδενδρων και με αξιόλογη θέα ολόγυρά του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ