gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΚΤΙΟ - ΒΟΝΙΤΣΑ Δήμος ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (3)

Ανάμεικτα

ΒΟΥΛΚΑΡΙΑ, ΛΙΜΝΗ (Λίμνη) ΒΟΝΙΤΣΑ
  Βόρεια της πόλεως της Παλαίρου απλώνεται η Λίμνη Βουλκαριά, η Λίμνη «Μυρτούντιον» κατά τον Στράβωνα. Λίμνη πιθανόν κατάλοιπο της λιμνοθάλασσας που κατέκλειε την έκταση της σημερινής πεδιάδας της Παλαίρου κατά τα Ομηρικά χρόνια. Η λιμνοθάλασσα αυτή ήταν κατά την παράδοση σωτήρας της Βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας, εξαιτίας της ρηχότητας, όπως αναφέρεται: «Μετά την ήττα της Κλεοπάτρας από τους Ρωμαίους στην Ναυμαχία του Ακτίου κατά το έτος 31 μ.Χ. κυνηγημένη από τους διώκτες της, πέρασε εύκολα με τα ελαφρά πλοία της από το ρηχό αύλακα της Παλαίρου, ενώ τα βαριά οπλισμένα πλοία των Ρωμαίων εμποδίζονταν από τον πυθμένα της διόδου».
  Ανάμνηση του παραπάνω περάσματος της Βασίλισσας της Αιγύπτου αποτελεί η διατήρηση της επωνυμίας του Αρχαίου περάσματος ως «Μόλος της Κλεοπάτρας».
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Κεκροπίας.

ΠΑΛΑΙΡΟΣ (Αρχαία πόλη) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  Η σημαντικότερη θέση στην περιοχή είναι η αρχαία Πόλη της Παλαίρου, η οποία βρισκόταν στη σημερινή Κεχροπούλα στα Νοτιοανατολικά της Χερσονήσου, που αποτελούσε τον πυρήνα σύνδεσης με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις που βρισκόταν στη Χερσόνησο και στην απέναντι στεριά. Η Πόλη θεωρείται ότι προϋπήρχε από την Μυκηναϊκή περίοδο. Απόδειξη γι’ αυτό είναι τα τείχη της πόλης που τμήμα της ανήκει στην 2η χιλιετηρίδα π.Χ.
   Η κατασκευή των τειχών εναλλάσσεται ανάμεσα σε Τραπεζιόσχημα και Πολυγωνικό σύστημα και το σύνολό τους ανήκει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
   Η Ακρόπολη βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του περιβόλου και χωρίζεται με διατείχισμα και κατά μια άποψη κοντά στην Νοτιοδυτική Πύλη της, βρίσκεται το αρχαιότερο τμήμα του τείχους που ανάγεται στη Μυκηναϊκή περίοδο.
   Το Λιμάνι της Αρχαίας Παλαίρου βρισκόταν στην θέση της σημερινής Πογωνιάς, στο Νοτιοανατολικό τμήμα της Χερσονήσου, όπου έχουν εντοπιστεί λείψανα λιμενικών εγκαταστάσεων Ανατολικά του χωριού και σε απόσταση 3 έως 4 χιλ. από το οικιστικό μέρος της Αρχαίας Παλαίρου.
   Ένα αρχαίο Ιερό υπήρχε στη θέση «Προφήτης Ηλίας», που περιελάμβανε Ναό, περίπτερο με περιμετρική κιονοστοιχία, που μπορεί να χρονολογηθεί στα τέλη του 6ου ή στις αρχές το 5ου αιώνα π.Χ.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Κεκροπίας.

ΣΟΛΛΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  Στο κέντρο περίπου της Χερσονήσου της Πλαγιάς στη θέση Στέρνα υπήρχε φρούριο, που έλεγχε οπτικά την περιοχή προς Βορειοδυτικά και Νοτιοανατολικά. Το φρούριο είχε κατασκευαστεί στα μέσα του 5ου αιώνα και κατά μια άποψη ταυτίζεται με τη Αρχαία Πόλη «Σόλλιον», αποικία των Κορινθίων. Το «Σόλλιον» εκυριεύθη κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο από τους Αθηναίους και σύμφωνα με το Θουκυδίδη (430 π.Χ.) περιέρχεται στην κατοχή των Παλαιραίων - Ακαρνάνων. Το «Σόλλιον» θεωρείται από πολλούς ιστορικούς, ότι ήταν μια πόλη σ’ ένα εχθρικό Ακαρνανικό έδαφος, όπου δέσποζε η Πάλαιρος από τη μιά και η Αλύζια προς το Νότο. Η ναυτική παρακμή της Κορίνθου σήμανε και τη δική της αφάνεια. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα το «Σόλλιον» δεν ήταν πόλη αλλά ένας ναυτικός σταθμός της Κορίνθου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Κεκροπίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ