gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΙΛΚΙΣ Επαρχία ΕΛΛΑΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (6)

Ανάμεικτα

ΔΟΪΡΑΝΗ (Λίμνη) ΚΙΛΚΙΣ
  Η λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στο Βόρειο Τμήμα του Νομού Κιλκίς και αποτελεί φυσικό σύνορο Ελλάδας και FYROM.
  Τα πεντακάθαρα νερά με τις ιαματικές τους ιδιότητες προσφέρονται για κολύμπι το καλοκαίρι και ψάρεμα όλο το χρόνο, ενώ σ’ αυτήν καθρεφτίζεται η οροσειρά του Μπέλλες.
  Ο επισκέπτης της Δοϊράνης θα νιώσει την απέραντη γαλήνη του τόπου, και θ’ απολαύσει το μαγευτικό δειλινό, με τα νερά της λίμνης να κοκκινίζουν, καθώς ο ήλιος βυθίζεται εντός τους.
  Θα γνωρίσει τη μοναδική παραλιακή διαδρομή από τον οικισμό της Δοϊράνης μέχρι τα Χίλια Δένδρα, το "Μνημείο της Φύσης" με τις αιωνόβιες βελανιδιές. Θ’ ανηφορίσει στις πλαγιές του Μπέλλες, αναζητώντας τον καταρράκτη. Τους αετοφωλιές του και τα χνάρια των αγριογούρουνων.
  Το καλοκαίρι θα κάνει σέρφινγκ και κωπηλασία στη λίμνη, θα παίξει μπήτς βόλεϋ και ποδόσφαιρο στην άμμο, θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις των ΔΟΪΡΑΝΕΙΩΝ, των ΜΟΥΡΙΩΤΙΚΩΝ ή θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους Δροσάτου. Στις ταβέρνες της περιοχής θα γευθεί το φρέσκο γριβάδι και τα ντόπια κρέατα.
  Από το συνοριακό σταθμό Δοϊράνης θα περάσει στη FYROM και στην ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή της ή θα κάνει τις αγορές του από το κατάστημα αφορολογήτων. Αν κινηθεί βόρεια θα συναντήσει την Κερκίνη και ανατολικά τα Κρούσια με το Βοτανικό τους Κήπο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Κιλκίς.

ΔΥΣΩΡΟΝ (Βουνό) ΚΙΛΚΙΣ
  Η χαμηλή οροσειρά των Κρουσών αποτελεί φυσικό όριο των νομών Κιλκίς και Σερρών.
  Αιώνες τώρα φυλά στα σπλάχνα της τις πηγές του χρυσοφόρου Γαλλικού ποταμού. Η ποικιλόμορφη χλωρίδα της απλώνεται στα πλατύφυλλα δάση με τις οξιές, τα πεύκα, τις βελανιδιές, εκεί που κρύβονται τα αγριογούρουνα, τα ζαρκάδια, οι γύπες και οι πέρδικες.
  Ο Βοτανικός Κήπος των Κρουσίων καταγράφει τα μονοπάτια της φύσης, που ο επισκέπτης μπορεί ν’ αναζητήσει, με το φόβο να χαθεί στη μαγεία των διαδρομών και να βρεθεί βόρεια στην Κερκίνη ή ανατολικά στη Δοϊράνη.
  Ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού και οι Μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Αντωνίου, των Κ. Θεοδωρακίων, της Κοκκινιάς, του Μελισσουργιού και της Φύσκας, μαρτυρούν την ανθρώπινη διαδρομή πολλών αιώνων, που βρήκε συνέχεια από τον πολιτισμό των προσφύγων του Πόντου και της Θράκης, με την "Μπάμπω" της Τερπύλλου, τους "Μωμόγερους" του Αγ. Μάρκου, τους ποντιακούς γάμους της Ευκαρπίας και της Φύσκας και τα πολιτιστικά καλοκαίρια του Δήμου Κρουσσών.
  Τα Κρούσια είναι ένα τεράστιο ανοιχτό παράθυρο στη φύση, πρόκληση για όσους αναζητούν το άγγιγμα και τη ματιά της.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Κιλκίς.

ΙΩΡΟΝ (Αρχαία πόλη) ΚΙΛΚΙΣ
  Οι ανασκαφές στην περιοχή άρχισαν το 1960 με την ανακάλυψη τεσσάρων μαρμάρινων αγαλμάτων και στη συνέχεια με την αποκάλυψη ταφικού ηρώου στην πόλη και τμημάτων κατοικιών και ενός θαλάμου τάφου.
  Η πόλη με το νεκροταφείο της απλωνόταν σε δυο λόφους στη θέση Τορτσέλι, στις λοφοσειρές του ορεινού όγκου των Κρουσίων. Η θέση της πόλης επέτρεπε τον έλεγχο του περάσματος που οδηγούσε από την Κριστωνία στην Παρορβηλία και Σιντική και σήμερα από το Κιλκίς στην Κερκίνη και στο νομό Σερρών. Η γεωγραφική της θέση στην είσοδο ορεινής διόδου επεξηγεί και το όνομά της (Ιωρός σημαίνει φρουρός).
  Στην περιοχή λατρευόταν ο θεός Διόνυσος και αυτό πιστοποιείται από αγάλματα του θεού που βρέθηκαν εκεί. Πρόκειται για ένα ολόσωμο άγαλμα του θεού με δορά πάνθηρα δίπλα σε έναν κορμό δέντρου στον οποίο ήταν τυλιγμένο ένα φίδι και κεφάλι ενός άλλου αγάλματος του θεού στεφανωμένου με κισσόφυλλα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Κιλκίς.

ΚΙΛΚΙΣ (Δήμος) ΕΛΛΑΔΑ
  Ο Δήμος του Κιλκίς είναι σήμερα ένας από τους 700 Καποδιστριακούς δήμους της χώρας, έχει στην διοικητική του εμβέλεια 23 πρώην κοινότητες και οικισμούς και διεκδικεί με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, μια εξέχουσα θέση στην προσπάθεια για την οικονομική διείσδυση της Ελλάδας στην Βαλκανική ενδοχώρα και τη ειρηνική συνύπαρξη των λαών της ευρύτερης περιοχής. Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί την αναπτυξιακή της πολιτική εκμεταλλευόμενη όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο αλλά και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν υιοθετηθεί για την ανάπτυξη και τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης. Στόχος του Δήμου είναι να αντιμετωπισθούν και να επιλυθούν με αποτελεσματικό τρόπο οι ανάγκες σε υποδομές και έργα που χρειάζεται η πόλη και οι οικισμοί που ανήκουν πλέον στη Δήμο του Κιλκίς. Στα διοικητικά όρια του Δήμου βρίσκεται και η Βιομηχανική περιοχή του Νομού με δεκάδες βιομηχανίες που συμβάλλουν στην απασχόληση και την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και οργανωμένο τρόπο παρέμβασης ο Δήμος υλοποιεί όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές που έχουν σαν στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, την διαφύλαξη και αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάπτυξη του αθλητισμού, και την διάδοση του πολιτισμού μέσα από τις τέσσερις δημοτικές επιχειρήσεις που διαθέτει.
  Ο Δήμος Κιλκίς έχει σήμερα 4 Δημοτικές επιχειρήσεις και 4 οργανισμούς που υλοποιούν σημαντικότατο έργο στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της αναψυχής και της υδροδότησης της πόλης. Οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί εκτός από τις θέσεις εργασίας που εξασφαλίζουν, υλοποιούν ορισμένες φορές πρωτοποριακές δράσεις όπως η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Παντομίμας και Κουκλοθέατρου που αποτελεί πλέον πολιτιστικό θεσμό γα την πόλη του Κιλκίς και πόλο έλξης επισκεπτών για την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα ο Δήμος υλοποιεί έργα που έχει άμεση ανάγκη το πολεοδομικό συγκρότημα και τα πολεοδομικά διαμερίσματα , έργα όπως, ο νέος αποχετευτικός αγωγός και ο αγωγός ομβρίων (το μεγαλύτερο έργο που έχει κατασκευαστεί στην ιστορία του Κιλκίς), ο νέος ΧΥΤΑ και ο βιολογικός καθαρισμός, αντικαθιστά όλο το δίκτυο ηλεκτροφώτισμού της πόλης, βελτιώνει καθημερινά το οδικό δίκτυο, δημιούργησε και δημιουργεί θέσεις στάθμευσης αξιοποιώντας ελεύθερους χώρους και φροντίζει για το αστικό πράσινο και το περιβάλλον. Έχει επίσης ολοκληρώσει τις πεζοδρομήσεις στο εμπορικό κέντρο της πόλης εκτός της κεντρικής οδού της 21ης Ιουνίου. Τόσο οι πεζοδρομήσεις όσο και οι αναπλάσεις που έχουν σχεδιαστεί, κυρίως αυτές στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, δίνουν και αναμένεται να δώσουν ακόμη περισσότερο χρώμα και ευχάριστη νότα στη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.
  Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής εφαρμόζονται για πρώτη φορά προγράμματα θερινών διακοπών για παιδιά και ενήλικες, που μαζί με το πρόγραμμα της κοινωνικής μέριμνας (αφορά στην κατ' οίκον βοήθεια των ηλικιωμένων) και την δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών, δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας σε πληθυσμιακές ομάδες που έχουν ανάγκη καθημερινής υποστήριξης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Κιλκίς


ΚΙΛΚΙΣ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Η πόλη του Κιλκίς έχει σήμερα σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 19,500 κατοίκους. Ο πραγματικός όμως πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 35,000 κατοίκους. Είναι χτισμένη γύρω από το λόφο του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο ομώνυμος μεταβυζαντινός ναός. Απέχει 45 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 550 χλμ. από την Αθήνα. Η μεγάλη ανάπτυξη της πόλης γίνεται μετά την Μικρασιατική καταστροφή, όταν στην μικρή κωμόπολη των αρχών του 20ου αιώνα εγκαταστάθηκαν πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Στρώμνιτσα, την Στενήμαχο, και την Ανατολική Θράκη. Το Κιλκίς στη διάρκεια του Α' Βαλκανικού πολέμου περνά στην κατοχή του Βουλγαρικού στρατού. Η ιστορική πόλη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού πολέμου όταν ο Ελληνικός στρατός στις 21 Ιουνίου του 1913 ύστερα από μια φονικότατη μάχη (η 4η μάχη με τους περισσότερους νεκρούς μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας) μπαίνει στην πόλη νικητής. Ο αριθμός των θυμάτων το τριήμερο που διήρκεσε η μάχη του Κιλκίς ξεπερνά τις 5.500. Η πόλη γίνεται πρωτεύουσα του Νομού το 1934, γίνεται δηλαδή διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Κιλκίς


ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ (Λίμνη) ΚΙΛΚΙΣ
Ακόμη νοτιότερα από την πόλη του Κιλκίς, σχεδόν στα όρια του Νομού, η Πικρολίμνη αποτελεί έναν τόπο ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος, αφού στις όχθες της βρίσκεται το πρώτο οργανωμένο κέντρο πηλοθεραπείας στα Βαλκάνια.Είναι μια από τις σημαντικότερες λίμνες της Ελλάδας από άποψη θεραπευτικών και καλλυντικών ιδιοτήτων, χάρη στη σύνθεση του πηλού που περιέχει.Έξι μονάδες πηλοθεραπείας καθώς και ξενώνες Α' κατηγορίας προσφέρουν όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες. Στη λίμνη γίνεται και υπαίθρια πηλοθεραπεία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Κιλκίς


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ