gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΩΝΙΑ Δήμος ΧΙΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (11)

Ανάμεικτα

ΒΟΥΝΟΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Το Βουνό, χωριό το οποίο ανήκει στη ζώνη όπου ευδοκιμεί ο μαστιχοφόρος σχίνος, πήρε το όνομά του από την περίοπτη κορυφή στην οποία βρίσκεται. Aλλοτε στο χωριό υπήρχε μεγάλος πύργος που όμως δεν διασώθηκε από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή. Στο χωριό υπάρχουν οι ναοί του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Νικολάου.

ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Το Θολοποτάμι κατέχει ζηλευτή θέση στις πλαγιές του λόφου του Προφήτη Ηλία, τριγυρισμένο από δροσερές και κατάφυτες τοποθεσίες. Το Θολόποτάμι χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την Επάνω Γειτονιά, με εκκλησία του Σταυρού και την Κάτω Γειτονιά με τα στενά ανηφορικά δρομάκια να πλέκουν έναν ιστό γεμάτο οπτικές εκπλήξεις γύρω από τις εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Βικτώρων. Στην περιοχή του Θολοποταμίου, αξίζει να επισκεφτεί κανείς την τοποθεσία του Αγίου Πέτρου, όπου κάτω από τον ναό βρίσκεται μικρή πηγή που θεωρούταν αγίασμα. Κοντά στην εκκλησία σώζονται λείψανα οχυρού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιμασίων

ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ (Κωμόπολη) ΧΙΟΣ
Δεκατρία (13) χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου βρίσκεται η Καλλιμασιά. Υπήρξε από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά χωριά οχυρωμένο με τείχη που έκλειναν περιμετρικά γύρω του. Το 1881 με τον καταστροφικό σεισμό καταστράφηκε εντελώς το χωριό και ανασυγκροτήθηκε σιγά-σιγά. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την καλλιέργεια της μαστίχας. Ο γυναικείος Χειροτεχνικός Συνεταιρισμός του χωριού είναι ξακουστός για τα παραδοσιακά χιώτικα κεντήματά του. Στην Καλλιμασιά υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Πλακιδιώτισσας που θεμελιώθηκε το 1625. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με τις καταστροφές του 1822 σφαγιάστηκαν περισσότερες από 600 μοναχές.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
Katarraktis is a small fishing village located 15 km south of the town of Chios. It is a small, cozy port perfect for sailboats and fishing boats. The fishing boats provide the village with the fresh fish served by the taverns lined up alongside the harbor of Katarraktis. The village has a beautiful beach suitable for swimming.

ΚΟΙΝΗ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
Η Κοινή είναι το χωριό ανάμεσα στα χωριά Πατρικά, Φλατσιά, Βουνό, Παγίδα και Καλαμωτή γι’ αυτό και το όνομα Κοινή = γη των περικείμενων χωριών. Υπήρξε αξιόλογο Βυζαντινό κέντρο με πολλές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες είναι σήμερα ερειπωμένες. Είναι γνωστό ότι η Κοινή ανήκει στα χωριά που έπαθαν πολύ μεγάλες καταστροφές τόσο στον καταστροφικό σεισμό του 1881 όσο και πριν από αυτόν. Οι Κοινούσοι στην πλειοψηφία τους είναι γεωργοί και ασχολούνται με τη μαστίχα που είναι η κύρια παραγωγή των Μαστιχοχωρίων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


ΜΕΣΑ ΔΙΔΥΜΑ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τα χωριά Διδύμα (Μέσα και Έξω), βρίσκονται κοντά στο Μυρμήγκι και το Θολοποτάμι και μεταξύ της Παγίδας και Καλλιμασιάς και είναι μικρά χωριά που όμως άλλοτε στα χρόνια της Μεσαιωνικής Χίου είχαν μεγάλη ακμή. Η Μέσα Διδύμα είναι γενέτειρα του Ροΐδη. Εκεί υπάρχει και το αξιόλογο μοναστήρι της Αγίας Ματρόνας. Οι πρώτες μοναχές ήταν οι αδελφές του. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ο ηγούμενος Νικηφόρος της Χίου συνέθεσε εκεί τους 24 ύμνους στην Αγία Ματρόνα. Σήμερα στη μονή ζουν 2-3 μοναχές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


Μονή Αγίας Ματρώνης Χαλάνδρων

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΤΡΩΝΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΩΝ (Μοναστήρι) ΧΙΟΣ
  Κτίσθηκε το 1470 κοντά στην Μ. Διδύμα από τον ευγενή Ροίδη. Αυτός ήθελε να κτίσει πύργο εξοχικό, αλλά η Αγία στον ύπνο του, του υπέδειξε το κτίσιμο της Μονής. Οι πρώτες μοναχές ήταν οι δυο αδελφές του. Στην Τουρκοκρατία είχε πνευματικό καθοδηγητή τον όσιο Νικηφόρο τον Χίο, ο οποίος έγραψε και την ακολουθία των Χαιρετισμών (24 οίκοι) της Αγίας Ματρώνας. Σήμερα στη Μονή που γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου, μένουν 4 μοναχές.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Χίου.

Μονή Πλακιδιώτισσας

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ (Μοναστήρι) ΧΙΟΣ
  Βρίσκεται κοντά στην Καλλιμασιά. Ιδρύθηκε το 1625. Ονομάζεται έτσι από τις πλάκες που έβγαζε η περιοχή. Τιμάται στο όνομα της Δεκαπενταυγουστιανής Παναγιάς. Στις τρομερές σφαγές του 1822, από τις 600 μοναχές της, άλλες σφαγιάσθηκαν και άλλες εγκατέλειψαν το Μοναστήρι. Μια από τις λιγοστές που επέστρεψαν, η Καταφυγή Μαστρογιαννάκη, με θαυματουργικό τρόπο βρήκε το εικόνισμα της Παναγιάς. Σήμερα η μονή έχει 3 μοναχές.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Χίου.

Μονή Ταξιαρχών

ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (Μοναστήρι) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 61469
  Ιδρύθηκε το 1305, προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το 1306 μετονομάσθηκε σε «Μονή Ταξιαρχών» ύστερα από θαυματουργή εύρεση της Εικόνας του αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο Ιερομόναχος Παρθένιος από τον Μωριά, όταν ιστόρησε την εικόνα, την αφιέρωσε στη Μονή και την έριξε στην θάλασσα. Το κύμα την έφερε στην παραλία Θυμιανών. Οι Θυμιανούσιοι που την βρήκαν αποφάσισαν να κτίσουν Εκκλησιά για να την τοποθετήσουν. Ο αρχάγγελος όμως, στον ύπνο τους, τους υπέδειξε να την φέρουν στο Μοναστήρι. Τα σημερινά μοναστικά κτίσματα είναι μεταγενέστερα, γιατί η Μονή στους φοβερούς σεισμούς του 1881 έπαθε μεγάλες καταστροφές. Σήμερα εδώ μένουν 8 μοναχές και γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Χίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νενητών

ΝΕΝΗΤΑ (Κωμόπολη) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 61451
Τα Νένητα, ένας μεγάλος οικισμός, απλωμένος στην επίπεδη στέψη μιας πλατιάς ράχης, από όπου εποπτεύει τους ελαιώνες και την ακτή, απέχει περίπου 18 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους τα Νένητα ήταν το μεγαλύτερο χωριό από όλα τα Μαστιχοχώρια με 2,5 χιλιάδες κατοίκους, ενώ σήμερα αριθμεί περίπου 1000 κατοίκους. Τα Νένητα θεωρούνται το πολιτιστικό κέντρο των Μαστιχοχωρίων. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και ιδιαίτερα τα μαστιχόδεντρα. Πάνω από τα Νένητα βρίσκεται το νεώτερο μοναστήρι των Ταξιαρχών. Αλλοι ναοί της περιοχής είναι του Αγίου Γεωργίου και οι Αγιοι Ανάργυροι. Συνοικισμοί των Νενήτων είναι τα Γρίδια και η Βοκαριά που βρίσκονται κοντά στην παραλία. Η Βοκαριά είναι το κοντινότερο σημείο στις μικρασιατικές ακτές.

ΣΚΛΑΒΙΑ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
  Νοτιοδυτικά των Βαβύλων και σε απόσταση 2 χλμ. βρίσκονται τα Σκλαβιά που ανήκουν στους δήμους Καμποχώρων και Ιωνίας. Περιοχή με πηγαία νερά, φυσικό κάλλος και ωραία θέα προς τα Καμποχώρια και την θάλασσα. Εδώ κατά το διάστημα της Γενουατοκρατίας υπήρχε μεγάλο κτήμα με εξοχική διαμονή, ίσως μάλιστα των ίδιων των Ιουστινιάνι. Σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και τα κτήρια σε ερείπωση.
  Μια πύλη με συμμετρικές σκάλες ανόδου στο δώμα, οδηγούσε σε δρόμο πλαισιωμένο με σειρές κυπαρισσιών που έφερνε στο πύργο, την στέρνα και το σπίτι. Η εσωτερική σκάλα, το γενικό συμμετρικό σχήμα και η ιδιότυπη θολοδομία πιστοποιούν την παλαιότητα του σπιτιού και το καθιστούν πολύ ενδιαφέρον (για τους ειδικούς τουλάχιστον) σαν πρόδρομο των κατοικιών του Κάμπου. Το συγκρότημα συμπληρώνεται με μια καθολική εκκλησία (του Αγίου Ιωάννου) ερειπωμένη επίσης καμαροσκέπαστη με οξυκόρυφη στέγη, περιορισμένου ενδιαφέροντος. Ένα άλλο παρεκκλήσιο (της Παναγίας) καταστρεμμένο σήμερα κτίστηκε σύμφωνα με επιγραφή 1427.
  Οι τουλίπες είναι το σήμα του Δήμου. Οι κάτοικοι της Χίου τους αποκαλούν "λαλάδες" και τις βρίσκουμε ανθισμένες κάθε Μάρτιο, τόσο στα Σκλαβιά όσο και σε άλλες περιοχές του Δήμου όπως ο Δαφνώνας και το Χαλκειός. Δύο είδη τουλίπας φύονται στη Χίο, η Tulipa Clusiana και η Tulipa Aegenensis.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καμποχώρων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ