gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 27 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ Πόλη ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (27)

Ανάμεικτα

ΑΝΘΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό χωριό 5 χιλ. νότια της Μεγαλόπολης. Βρίσκεται στο ομώνυμο λεκανοπέδιο σε κατάφυτο περιβάλλον. Έχει 50 κατοίκους.

ΒΑΓΓΟΣ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό ορεινό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης χτισμένο στις ΝΔ παρυφές του Μαινάλου. Tο χωριό συνδέεται οδικά με την Μεγαλόπολη και το χωριό Καράτουλα.

ΒΑΣΤΑΣ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Σκαρφαλωμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά, 6 χιλ. από τον Ισαρη και σε υψόμετρο 860 μ. βρίσκεται το μικρό χωριό Βάστα. Είναι ένα μικρό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης, κοντά στα όρια με τη Μεσσηνία και έχει 90 περίπου κατοίκους. Η τοποθεσία είναι από τις πιο όμορφες της Αρκαδίας. Κάτω από το χωριό απλώνεται κατάφυτη και όμορφη ρεματιά, όπου βρίσκεται o ναός της Αγίας Θεοδώρας που απέχει 6 χιλ. Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν ορμητήριο και καταφύγιο κλεφταρματωλών. Στην απέναντι πλαγιά διακρίνεται το μεσσηνιακό χωριό Δασοχώρι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ (Οικισμός) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό χωριό κοντά στη Μεγαλόπολη, 2 χιλ. από το δρόμο προς Καλαμάτα

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΓΕΦΥΡΑ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό χωριό του λεκανοπέδιου της Μεγαλόπολης. Βρίσκεται κοντά στη Μεγαλόπολη (5 χιλ.), δίπλα από το δημόσιο δρόμο για την Καλαμάτα.

ΙΣΑΡΗΣ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Είναι από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της επαρχίας Μεγαλόπολης (50 χλμ. από Τρίπολη). Στο χωριό φτάνει κανείς μετά από μια εκπληκτική διαδρομή μέσα σε καταπράσινο και ορεινό τοπίο με δάση δρυών και καστανιών από διακλάδωση του δρόμου Μεγαλόπολης-Καλαμάτας. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην ανατολική πλαγιά του βουνού Αγιος Ηλίας, ανάμεσα σε γαλαρίες και σε γεφύρια και πάνω από δασωμένες ρεματιές, το Ισαρι είναι από τα πιο πράσινα χωριά της Αρκαδίας. Ο περίπατος στην οργιώδη βλάστηση του Καστανόλογγου είναι μια πραγματική μαγεία. Αγαπημένη έξοδος των παραθεριστών αποτελεί ο δρόμος, αντίθετα από τον Καστανόλογγο, προς τον Αγιο Βασίλη. Το χωριό προσφέρει εξάισια θέα προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης.
  Νότια από το Ισαρη μετά από μια ωραία διαδρομή είναι το χωριό Βάστα (4 χιλ.), κοντά στο οποίο, ανάμεσα σε πυκνό δάσος, βρίσκεται μια πανέμορφη ρεματιά πνιγμένη στα πλατάνια με την εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας, που είναι κτισμένη στον κορμό ενός τεράστιου πλάτανου. Δίπλα ένα κεφαλάρι με άφθονο νερό. Κατά τον εορτασμό της Αγίας Θεοδώρας οργανώνεται εκεί πανηγύρι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΙΣΩΜΑ ΚΑΡΥΩΝ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό χωριό χτισμένο στις πλαγιές του Λυκαίου πάνω από την πεδιάδα της Μεγαλόπολης. Χαμηλότερα βρίσκεται το χωριό Κάτω Καρυές. Το χωριό χτίστηκε από τους κατοίκους των Ανω Καρυών που κατέβηκαν χαμηλότερα.
  Στη περιοχή του χωριού τοποθετείται ο αρχαίος ναός του Παρασείου Απόλλωνα. Μάλιστα το όμορφο ξωκλήσι του Ψηλού Αϊ-Γιάννη που βρίσκεται έξω από το χωριό θεωρείται ότι έχει χτιστεί με οικοδομικά μέλη του ναού αυτού. Κοντά στο Iσωμα Kαρυών βρίσκεται η αρχαία κώμη Τραπεζούντα, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται ανασκαφές. Τέλος στην περιοχή έχουν βρεθεί σημαντικά απολιθώματα από τον καθηγητή Σκούφο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΚΑΡΑΤΟΥΛΑΣ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Ορεινό χωριό κοντά στη Μεγαλόπολη με λίγους μονίμους κατοίκους. Είναι χτισμένο στις νότιες παρυφές του Μαινάλου. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται από τη διασταύρωση του δρόμου για Καρύταινα στο ύψος της Αρχαίας Μεγαλόπολης. Στο δρόμο είναι η Νέα Εκκλησούλα, ενώ κοντά στο χωριό είναι ο Βάγγος.

ΛΥΚΑΙΟ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Μικρό καταπράσινο χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης, χτισμένο στις πλαγιές του Λύκαιου όρους. Απέχει 20 χιλ. από τη Μεγαλόπολη. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο για το Ιερό του Λυκαίου Διός (10 χιλ) και 3 χιλ. μετά το χωριό Λυκόσουρα. Στο δρόμο για το Λύκαιο όρος είναι η πλατεία του χωριoύ με την όμορφη πετρόκτιση μικρή εκκλησία.
  5 χιλ. πιο μετά, ανηφορίζοντας τον δρόμο για την ιερά κορυφή των Αρκάδων, συναντάμε την πηγή Κράμποβα, μια τοποθεσία με τρεχούμενα νερά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΛΥΚΟΣΟΥΡΑ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Ορεινό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης σε όμορφη και κατάφυτη τοποθεσία. Κοντά του είναι η αρχαία Λυκόσουρα. Ο δρόμος συνεχίζει πρός το χωριό Λύκαιο και το όρος Λύκαιο, όπου και το Ιερό των Αρκάδων.

Αρχαία Λυκόσουρα

ΛΥΚΟΣΟΥΡΑ (Αρχαία πόλη) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Το Ιερό της Δέσποινας

  
Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Λυκόσουρας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αρκαδίας, στην ανατολική πλευρά του Λυκαίου όρους, μέσα σε καταπράσινο και ειδυλλιακό περιβάλλον. Απέχει 49 χλμ. από Τρίπολη και 12 χλμ. από την Μεγαλόπολη.
  Το ιερό της Δέσποινας στη Λυκόσουρα ήταν ένα σύμπλεγμα βωμών και ναών αφιερωμένων σε διάφορες θεότητες. Όμως κορυφαία ήταν ο ναός και το μέγαρο της Δέσποινας. Εκεί γίνονταν από πολύ παλιά απόκρυφη οργιαστική γιορτή, με αναπαράσταση της γέννησης του Δία, όπου λάμβαναν μέρος έφηβοι υποδυόμενοι τους Κουρήτες και Κορύβαντες, που χόρευαν με ενθουσιασμό κραδαίνοντας όπλα και βγάζοντας άναρθρες κραυγές.
  Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ναό, περίβολο, το "μέγαρο", μεγάλη στοά, υπολείμματα Λουτρών, και τους βωμούς της Δέσποινας, της Δήμητρας και της Μεγάλης Μητρός. Τα σωζόμενα ερείπια είναι του 2ου αι. π.Χ. Στο ναό της Δέσποινας υπήρχε το βάθρο του περίφημου "συντάγματος"του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα (σύμπλεγμα των κολοσσιαίων αγαλμάτων της Αθηνάς, της Δήμητρας, της Αρτέμιδας και του τιτάνα Ανύτου) του 2ου π.Χ. αι. Το μέγαρο της Δέσποινας, ένα ναόμορφο οικοδόμημα-βωμός, ήταν ένας ιερός χώρος όπου γίνονταν τελετουργίες και μυστηριακές θυσίες. ΝΔ. του μεγάρου υπάρχει κρηνικό κτίσμα από μεγάλες ορθογονισμένες πέτρες.
  Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας. Οι ανασκαφές έγιναν το 1903 από την Αρχαιολογική Εταιρεία.
  Η Δέσποινα ήταν από τις αρχέγονες χθόνιες θεότητες, προς τιμήν της οποίας γίνονταν μυστηριακές λατρευτικές τελετές, τις οποίες καθώς και το όνομά της γνώριζαν μόνο οι μυημένοι σε αυτές. "Δέσποινα" δεν ήταν το κύριο όνομα της θεάς αλλά επίθετο με το οποίο την προσαγόρευαν. Τελικά όμως η Δέσποινα θα πρέπει να ήταν η Περσεφόνη, κόρη του Ποσειδώνα και της Δήμητρας: "...ταύτην μάλιστα θεών σέβουσιν οι Αρκάδες την Δέσποιναν, θυγατέρα δε αυτήν Ποσειδώνος φασίν είναι και Δήμητρος. Επίκλησις ες τους πολλούς εστιν αυτή Δέσποινα, καθάπερ και την εκ Διός Κόρην επονομάζουσιν, ιδία δε εστίν όνομα Περσεφόνη, καθά Όμηρος και έτι πρότερον Πάμφως εποίησαν. Της δε Δεσποίνης το όνομα έδεισα ες τους ατελέστους γραφείν."
  Δηλαδή, "Οι Αρκάδες σέβονται και τιμούν αυτή τη Δέσποινα περισσότερο από τους άλλους θεούς, γιατί τη θεωρούν θυγατέρα του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Οι περισσότεροι ονομάζουν αυτή τη θεά Δέσποινα όπως και αυτή που εγεννήθη από το Δία (και τη Δήμητρα) ονομάζουν Κόρη, όμως το όνομά της είναι Περσεφόνη, όπως έγραψαν ο Όμηρος και ακόμη παλιότερα ο Πάμφως στα ποιήματά τους. Το όνομα της Δέσποινας φοβήθηκα να το γνωστοποιήσω στους αμύητους."
  Η Δέσποινα ήταν άρρηκτα δεμένη με την Αρκαδική λατρεία. Κατείχε ξεχωριστή θέση μεταξύ των αρκάδων θεών και για το λόγο αυτό και υπήρχε συνέχεια από τη μια εποχή στην άλλη. Αυτό διαφαίνεται ανάγλυφα τόσο στα διάφορα ευρήματα που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εποχές, όσο και στο τεραστίου μεγέθους σύμπλεγμα του Δαμοφώντα, όπου συνδέεται η σύγχρονη τέχνη του με την αρκαδική παράδοση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΛΥΚΟΧΙΑ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό ορεινό χωριό στην νότια πλευρά του Μαινάλου. Υπάγεται στην επαρχία Μαντινείας. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται είτε από τη Μεγαλόπολη, είτε μέσω δασικού δρόμου από το Χρυσοβίτσι (24 χιλ.).

ΜΑΚΡΥΣΙ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρός οικισμός κοντά στη Μεγαλόπολη (3 χιλ.) στο δρόμο για την Τρίπολη. Απέναντι από το χωριό βρίσκεται η Μονή Μακρισίου.

ΜΑΛΛΩΤΑ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό ορεινό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης κοντά στο δρόμο για την Τρίπολη. Συνεχίζοντας, μετά 3 χιλ. συναντάμε το Ραψομμάτη.

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ (Πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Η Μεγαλόπολη βρίσκεται στο κέντρο ενός εύφορου οροπεδίου, του δεύτερου σε έκταση της Αρκαδίας μετά από αυτό της Μαντινείας. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Αρκαδίας και έδρα δήμου που περιλαμβάνει 31 οικισμούς από όλη την περιοχή. Απέχει 34 χιλ. από την Τρίπολη. Από το 1965, όταν δημιουργήθηκε ο μεγάλος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της ΔΕΗ, η Μεγαλόπολη γνώρισε αξιόλογη άνθηση οπότε και ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε. Σήμερα έχει 5.000 κατοίκους, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος εργάζεται στον σταθμό και στα έργα της ΔΕΗ.
  Στη πεδιάδα της Μεγαλόπολης γίνεται σε μεγάλες εκτάσεις εξόρυξη λιγνίτη, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής. Εχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν 4 μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Ενα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού της Μεγαλόπολης απασχολείται στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της ΔΕΗ. Για τις ανάγκες της εξόρυξης του λιγνίτη, ολόκληρα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί και μεταφερθεί. Σημαντικές είναι επίσης οι οικολογικές μεταβολές και επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον της περιοχής. Είναι ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της τηλεθέρμανσης από τα κατάλοιπα της επεξεργασίας του λιγνίτη.
  Στην αρχαιότητα βρισκόταν στην ίδια θέση η Μεγάλη Πόλη, που δημιουργήθηκε ύστερα από τη μάχη των Λευκτρών (371π.Χ.) από τον Θηβαίο Επαμεινώνδα για να χρησιμεύσει σαν αντίπαλος της Σπάρτης. Η πόλη συγκέντρωσε τους κατοίκους πολλών αρκαδικών πόλεων και αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα της Αρκαδικής Ομοσπονδίας. Τελικά οι Σπαρτιάτες κατάφεραν να την καταστρέψουν το 222π.Χ. Εκτοτε η Μεγαλόπολη έχασε την αίγλη της και σχεδόν ερημώθηκε. Επί τουρκοκρατίας ήταν κατοικημένη από Τούρκους και ονομαζόταν Σινάνο. Τελευταίες ανασκαφές έφεραν στο φως κατάλοιπα κτιρίων της αγοράς (βουλευτήριο, στοά, γυμναστήριο, ιερό του Δία κ.α.), καθώς και τμήματα του θεάτρου, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας. Στο μουσείο της πόλης εκτίθενται ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους. Το αρχαίο θέατρο και οι υπόλοιπες αρχαιότητες βρίσκονται μόλις 2 χιλ. δυτικά της πόλης.
  Κοντά στη Μεγαλόπολη βρίσκεται μεγάλη ερασιτεχνική πίστα Moto Cross στην οποία διεξάγονται αγώνες μοτοσυκλέτας, γνωστή σε όλους τους φίλους του αθλήματος στην Ελλάδα. Η πίστα αυτή φιλοξενεί επίσης και σημαντικούς διεθνείς αγώνες. Κάθε χρόνο προσεκλύει δεκάδες χιλιάδες φίλους τους αθλήματος. Τελευταία μάλιστα έχει κατασκευαστεί σύγχρονη πίστα.
  Ερευνες έχουν αποδείξει ότι η λεκάνη της Μεγαλόπολης ήταν παλιότερα μια τεράστια λίμνη με μήκος 22 χμ. και πλάτος 10 χμ. Στη λίμνη αυτή υπήρχαν υδρόβια φυτά και γύρω της πανύψηλα δέντρα, από τα οποία τρέφονταν διάφορα σπονδυλωτά ζώα. Μετά από μεγάλες εδαφικές μεταβολές, τα νερά της λίμνης ωθήθηκαν προς το άνοιγμα της Καρύταινας και δημιούργησαν την κοίτη του ποταμού Αλφειού. Στη συνέχεια χύθηκαν στο Ιόνιο πέλαγος. Στη διάρκεια των χιλιάδων χρόνων, που μεσολάβησαν, στο πυθμένα της λίμνης θάφτηκαν μεγάλοι όγκοι οργανικής ύλης από φυτά δέντρα και ζώα , τα οποία με τον καιρό απολιθώθηκαν και σχημάτισαν το στρώμα του λιγνίτη, που αποτελεί την πρώτη ύλη για το λιγνιτικό εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Η ανεύρεση κατά καιρούς στην περιοχή απολιθωμένων οστών δημιούργησε το μύθο, ότι οι Αρκάδες ήταν απόγονοι γιγάντων και στην περιοχή γίνονταν γιγαντομαχίες.
  Σήμερα, η πεδιάδα της Μεγαλόπολης καλύπτεται από εκτεταμένα και πυκνά δάση δρυών όπως και καλλιέργειες. Μεγάλες εκτάσεις όμως έχουν δεσμευθεί και έχουν ανασκαφεί για την εξόρυξη λιγνίτη. Το λεκανοπέδιο πάντως εξακολουθεί να προσφέρει ενδιαφέρουσες και σε μεγάλο βαθμό άγνωστες διαδρομές ανάμεσα στα πυκνά δάση και την πλούσια βλάστηση.
  Από τη Μεγαλόπολη ενδιαφέρουσες διαδρομές οδηγούν στην Καρύταινα, στην ανατολική Φαλαισία και στο Λεοντάρι, όπως και στο Λύκαιο όρος, στην αρχαία Λυκόσουρα, στο Ισαρη και στην Αγία Θεοδώρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό πεδινό χωριό κοντά στη Μεγαλόπολη. Το χωριό μεταφέρθηκε στη θέση αυτή από την παλιά του ορεινή θέση, στην Παλιά Εκκλησούλα, που βρίσκεται ανατολικότερα.

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Το Νεοχώριο Μεγαλόπολης (ή Λυκοσούρας) είναι μικρό ορεινό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης κτισμένο, σε κατάφυτο φυσικό περιβάλλον. Κοντά του περνά παραπόταμος του Αλφειού. Στο χωριό οδηγεί, μετά από ωραία διαδρομή μέσα από το δάσος, ασφαλτόδρομος ο οποίος διακλαδίζεται με το δρόμο για το Ισαρη, μετά το χωριό Τριπόταμο. Στο δρόμο και δίπλα από το ποτάμι συναντάμε το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής που γιορτάζει με πανηγύρι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Χωριό κοντά στην Μεγαλόπολη και 12 χιλ. από το Λεοντάρι.

ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό χωριό κοντά στη Μεγαλόπολη. Ο δρόμος από εκεί κατευθύνεται πρός τα χωριά Ραψομάτη, Ρούτσι και Βουτσάρα

ΡΑΨΟΜΜΑΤΗΣ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης, κοντά στο δρόμο Μεγαλόπολης-Τρίπολης. Είναι χτισμένο στην πλαγιά και απέχει 3 χιλ. από το χωριό Μαλλωτά.

ΣΟΥΛΙ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης κοντά στο δρόμο προς την Καλαμάτα. Είναι κοντά στα όρια με τη Μεσσηνία.

ΤΡΙΛΟΦΟ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό ορεινό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης στο δρόμο για τα Λυκόχεια.

ΤΡΙΠΟΤΑΜΟ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό χωριό κοντά στη Μεγαλόπολη, δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στο Ισαρη και στο όρος Λύκειο. Κοντά είναι το χωριό Χωρέμης. Κοντά από το χωριό περνά ο ποταμός Αλφειός.

ΧΙΡΑΔΕΣ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό χωριό κοντά στο Δερβένι Μεγαλόπολης.

ΧΡΑΝΟΙ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Λίγο μετά τη Μεγαλόπολη και πριν το Δερβένι, πολύ κοντά στά όρια με το νομό Μεσσηνίας, βρίσκονται οι Χράνοι, ένα όμορφο Αρκαδικό χωριό. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στους 100, που το καλοκαίρι, όπως συμβαίνει με όλα τα χωριά της Αρκαδίας, υπερδιπλασιάζονται.
  Σημείο αναφοράς του χωριού είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του, σε όμορφη τοποθεσία γεμάτη με πλατάνια. Η θέα και από την κάτω πλευρά και την πάνω πλευρά του χωριού είναι εξαιρετική. Κοντά του, ένας παραπόταμος του Αλφειού χωρίζει το τελευταίο τούτο χωριό από τη Μεσσηνία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΧΩΡΕΜΗ (Χωριό) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
  Μικρό χωριό κοντά στη Μεγαλόπολη, στο δρόμο που οδηγεί στο Ισαρη και στο όρος Λύκειο. Σε μικρή απόσταση κυλά ο ποταμός Αλφειός, ενώ κοντά είναι το χωριό Απιδίτσα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ