gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ Κωμόπολη ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ" .


Κεντρικές σελίδες (4)

Ανάμεικτα

Αλεποχώρι

ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Από τους Μεταξάδες ο δρόμος συνεχίζει βορινά και περνά με μεγάλο γεφύρι τον Ερυθροπόταμο, που έρχεται από τη Βουλγαρία. Κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είναι το Αλεποχώρι, το παλιό χωριό που ήταν στη διασταύρωση των δρόμων, από το Ορτάκιοϊ στο Διδυμότειχο. 'Hρθαν όμως οι πόλεμοι, χώρισαν τα κράτη και απόμεινε το Αλεποχώρι πλάι στην οροθετική γραμμή με τη Βουλγαρία. Το χωριό είναι ονομαστό, για την παλιά του εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.
Κατ' εξοχήν, τιμούνται στον Νομό 'Εβρου ο Αγιος Αθανάσιος και πολλές παλιές εκκλησίες έχουν το όνομα του (Κορνοφωλιά, Σουφλί, Λάβαρα, Διδυμότειχο, Μεταξάδες και αλλού). 'Ετσι και εδώ στο Αλεποχώρι. Η εκκλησία, είναι κτισμένη με άσπρες πλάκες και χωρίς παράθυρα και καμπαναριό, ταπεινή στην εμφάνιση και στο ύψος και καταχωμένη κατά ένα μέρος μέσα στη γη, για να μην προκαλεί τον αλλόπιστο κατακτητή. Λένε πως ήταν το "Κρυφό σχολειό" της περιοχής και της εποχής που οικοδομήθηκε (1729). Είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο της ίδιας εποχής.

Ελαφοχώρι

ΕΛΑΦΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Το Ελαφοχώρι, είναι ξακουστό, γιατί σε αρχαίο τύμβο, πλάι στα τελευταία σπίτια, αποκαλύφτηκε Μακεδονικός τάφος μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.. Αποτελείται από δρόμο, προθάλαμο και κυρίως θάλαμο με κιβωτιόσχημη κλίνη και είναι σκεπασμένος με ημικυλινδρική καμάρα.

Λάδη

ΛΑΔΗ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Η Λάδη είναι φυτώριο μορφωμένων. Μικρός στάθηκε ο γεωργικός κλήρος, προβληματική η αποκατάσταση των νέων και η μόνη λύση οι σπουδές που τις ευνοούσε η κλίση των παιδιών στα γράμματα. Οι ξενιτεμένοι στη Γερμανία, επένδυσαν εδώ τους καρπούς των κόπων τους, στήνοντας ωραία και σύγχρονα σπιτικά. 'Εξω από το χωριό στο δρόμο για το Διδυμότειχο, είναι η μεγάλη Τούμπα (τύμβος). Πραγματικός λόφος το τεχνητό αυτό ύψωμα, ίσως να κρύβει στα σπλάχνα του τον τάφο κάποιου σημαίνοντα άρχοντα των αρχαίων Θρακών. Από την μεταγενέστερη ρωμαϊκή εποχή, κατάλοιπο είναι η μεγάλη πόλη, που τώρα αποκαλύπτεται στο κοντινό χωριό Δόξα, ένδειξη της σπουδαιότητας της περιοχής.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Μεταξάδες

ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
  Τελευταίο στη σειρά προς τα βουλγαρικά σύνορα, είναι το χωριό των Μεταξάδων, έδρα του ομώνυμου Καποδιστριακού δήμου. Πήρε το όνομά του, από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την παρασκευή του μεταξιού. Eχει γίνει γνωστό από πολλά τραγούδια που αναφέρονται σ' αυτό. "Στης Θράκης μας τα' απάτητα βουνά, που η δόξα βασιλεύει, Στους Μεταξάδες εκεί ψηλά, το θρόνο έχει η λευτεριά...."
  Το παλιό του όνομα, ήταν Τουκμάκι. Eτσι έλεγαν το σφυρί των λιθοξόων, των μαστόρων που δούλευαν την πέτρα. Η πέτρα έβγαινε άφθονη και καλής ποιότητας, από τα τοπικά λατομεία και με αυτήν ως πρώτη ύλη, οι ντόπιοι τεχνίτες, δημιούργησαν ένα χωριό, που είναι η ποίηση της πέτρινης κατασκευής με άφθονα δείγματα ωραίων σπιτιών και ποικιλία σχεδίων.
  Εντυπωσιακή από πλευράς κατασκευής, εκτός από τη νέα εκκλησία, είναι και η μεταβυζαντινή του Αγίου Αθανασίου, με τις παλιές επιτύμβιες στήλες του 17ου και του 18ου αιώνα. Μαζί μ' αυτές και τα παλιά μνημεία, διατηρείται και κάτι από την ψυχή των παλιών ανθρώπων του τόπου.
  Τα πανηγύρια διατηρούν ακόμα τη λάμψη τους, όπως αυτό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ομώνυμο Μοναστήρι με τον χώρο δασικής αναψυχής και του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου. Εκεί, θ' ακουστούν και τα παλιά τραγούδια. "Στο χωρίον Μεταξάδες Γιάννης Δήμαρχος..."

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ