gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 42 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΡΕΘΥΜΝΟ Νομός ΚΡΗΤΗ" .


Εορτές & πανηγύρια (42)

Ανάμεικτα

ΛΑΠΠΑΙΟΙ (Δήμος) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Οι βοσκοί γιορτάζουν την "κούρα" στο τέλος της άνοιξης. Στην εορτή του Αγίου Γεωργίου κατεβάζουν τα πρόβατά τους στην εκκλησία για αγιασμό και τα αρμέγουν, μοιράζοντας το γάλα στους παρευρισκομένους (Καρωτή-Επισκοπή). Μετά τον τρύγο ακολουθούν τα "καζανέματα" για να βγει η ρακή.
  Όλες οι θρησκευτικές γιορτές είναι "ζωντανές" και ξεχωρίζει η σημαντική γιορτή της Παναγίας (8 Σεπτεμβρίου) στα Μυριοκοκέφαλα που γίνεται μεγάλο προσκύνημα.
  Όλες αυτές οι γιορτές είναι ευκαιρία για φαγοπότι και γλέντι.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λαππαίων.

Αποκριάτικες

Καρναβάλι

ΜΕΛΑΜΠΕΣ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
Τηλέφωνο: +30 28320 29499, 22888

Καρναβάλι, τρίτη εβδομάδα Αποκριάς

ΜΕΡΩΝΑΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
Τηλέφωνο: +30 28330 22001
Παρέλαση Καρναβαλιού και των αποκριάτικων αρμάτων μέσα από το Μέρωνα. Κατάληξη στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι με χορό, τραγούδι και φαγητό.

Εθιμικές

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις

ΜΕΛΑΜΠΕΣ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
Παραδοσιακά κάλαντα στους δρόμους του χωριού με συνοδεία λύρας Μελαμπιανών καλλιτεχνών, όπου τα έσοδα διατίθενται για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Θεία Λειτουργία και παραδοσιακό γλέντι.

Πρωτοχρονιάτικες Εκδηλώσεις

Παραδοσιακά Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στους δρόμους του χωριού, κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, Θεία Λειτουργία σε ξωκκλήσι του χωριού και παραδοσιακό γλέντι.

Το κυνήγι του θησαυρού

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
Μαζικότερη εκδήλωση από πλευράς συμμετοχής στο Ρέθυμνο είναι "το κυνήγι του θησαυρού". Το αγαπημένο παιχνίδι ρεθεμνιωτών κάθε ηλικίας διεξάγεται δύο εβδομάδες πριν το καρναβάλι και στην πραγματικότητα αποτελεί ένα μαραθώνιο όπου δοκιμάζονται το μυαλό το σώμα και τα νεύρα. Αν και λόγω του βαθμού δυσκολίας, που εχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα, είναι σχεδόν αδύνατο σε κάποιο μη μυημένο ή ντόπιο να πάρει ουσιαστικά μέρος, εν τούτοις ειναι πραγματική εμπειρία να παρακολουθήσει μια ομάδα σε δράση.
Το Κυνήγι του Θησαυρού στο Ρέθυμνο βοήθησε τους νέους της πόλης μας να μάθουν σε βάθος την ιστορία της, να ακουμπήσουν τα μνημεία της να ανιχνεύσουν κάθε λεπτομέρεια στο χρόνο. Μια παράμετρος του παιχνιδιού ωστόσο που αξίζει να σημειωθεί είναι η διαχείρισή του από τους ίδιους τους παίχτες.
Σημαντικό είναι επίσης το "παιδικό κυνήγι του θησαυρού" που διεξάγεται μια εβδομάδα πριν το μεγάλο. Τέλος κάθε καλοκαίρι την "Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού" ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης οργανώνουν κυνήγι θησαυρού για τους επισκέπτες μας με έπαθλα πακέτα διακοπών στην πόλη μας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Αναβίωση Κρητικού Γάμου, Φεβρουάριος-Μάρτιος

ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
Αναβίωση Κρητικού γάμου με όλα τα εθιμικά.

Εορτές εποχιακών προϊόντων

Αγροτικές Εορτές

ΡΕΘΥΜΝΟ (Νομός) ΚΡΗΤΗ
  Εκτός από τις θρησκευτικές γιορτές πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι αγροτικές και κτηνοτροφικές γιορτές που οργανώνονται με αφορμή την παραγωγή κάποιου προϊόντος, τη δοκιμή της σοδιάς ή κάποια κτηνοτροφική διαδικασία. Οι γιορτές αυτές αναπτύχθηκαν ως συνέπεια απαραίτητων και συχνά σκληρών διαδικασιών τις οποίες για να φέρουν σε πέρας συγκεντρώνονταν πολλοί μαζί προκειμένου να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Στο τέλος της εργασίας ο νοικοκύρης, για να ευχαριστήσει τους «εθελοντές», οργάνωνε τραπέζι και γλέντι. Πρόκειται δηλαδή για αναγκαστικές αγροτικές εργασίες μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι της υπαίθρου καταφέρνουν να ομορφαίνουν κάθε φορά τη ζωή τους αναπτύσσοντας ισχυρούς φιλικούς δεσμούς, διασκεδάζοντας και εκφράζοντας τον ενθουσιασμό και τη λατρεία τους για τη φύση και την παραγωγική διαδικασία. Έτσι ο τρύγος, το μάζεμα δηλαδή των σταφυλιών, που πραγματοποιείται μέσα στο Σεπτέμβριο, αποτελεί ένα πραγματικό πανηγύρι με πολύ κέφι και τραγούδι που συνεχίζεται στο «πάτημα» των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού και τσικουδιάς. Επακόλουθη γιορτή είναι το «καζάνι» όπου γίνεται η απόσταξη της τσικουδιάς. Η παραγωγή πληθώρας άλλων προϊόντων δίδει την ευκαιρία για πραγματοποίηση γιορτών. Τέτοια είναι τα γλέντια που γίνονται κατά την συγκομιδή των κερασιών, των καρυδιών και κάποτε και κατά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Ένα άλλο εντυπωσιακό γλέντι αυτή τη φορά από τον κόσμο της κτηνοτροφίας είναι το κούρεμα των προβάτων, η λεγόμενη «κουρά» που γίνεται την άνοιξη. Οι κτηνοτρόφοι των ορεινών χωριών προσκαλούν φίλους και συγγενείς, κουρεύουν τα πρόβατα και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και φαγοπότι.

Γιορτή Κρητικού Κρασιού

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
Μέσα στη δροσερή καρδιά του Ρεθύμνου και κάθε καλοκαίρι, διοργανώνεται από την Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου η Γιορτή Κρητικού Κρασιού. Με πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, από κρητικά και λαϊκά συγκροτήματα κάθε βράδυ, προσφέρεται στους χιλιάδες επισκέπτες της γιορτής μια εικόνα φολκλόρ ελληνικής διασκέδασης. Η κατανάλωση κρασιού φτάνει σε υψηλά επίπεδα πράγμα απολύτως φυσικό αφού το κρασί προσφέρεται δωρεάν. Ο επισκέπτης θα βρει κρασιά όλων των μεγάλων παραγωγών της Κρήτης και είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς σχεδόν όλες τις γεύσεις και αποχρώσεις των φημισμένων κρητικών κρασιών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Ιστορικές αναμνήσεις

Επέτειος

ΛΑΜΠΙΝΗ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
20/1

Καρναβάλια

Καρναβάλι στο Ρέθυμνο

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Σελίδες Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού

Πανηγύρια

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΑΝΩ ΒΑΛΣΑΜΟΝΕΡΟ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
14/8 - 15/8

Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
6/8

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΑΝΩΓΕΙΑ (Οικισμός) ΡΕΘΥΜΝΟΝ
15/8

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΑΞΟΣ (Χωριό) ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ
15/8/2002

Αγίων Αποστόλων

ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
30/6

Αγίου Γεωργίου

ΓΕΡΑΝΙ (Λιμάνι) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ

Κοιμήσεως της Θεοτόκου

14/8/2002 - 15/8/2002

Αγίου Ανδρέα

ΓΩΝΙΑ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
30/11/2002

Κοιμήσεως Θεοτόκου

14/8/2002 - 15/8/2002

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
15/8/2002

Αγίου Κυρίλλου

ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
18/1

Το Γενέσιον της Θεοτόκου

ΚΑΛΟΝΥΚΤΗΣ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
8/9

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΚΑΛΥΒΟΣ (Χωριό) ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ
15/8/2002

Αγίας Παρασκευής

ΚΑΤΩ ΒΑΛΣΑΜΟΝΕΡΟ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
26/7

Σωτήρος Χριστού

ΜΑΛΑΚΙ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
6/8

Αγίου Πνεύματος

Αγίας Παρασκευής

ΜΕΛΑΜΠΕΣ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
26/7

Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (Δήμος) ΡΕΘΥΜΝΟ
21/5

Αγίου Παντελεήμονος

ΠΡΙΝΕΣ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
27/7

Θρησκευτικές Γιορτές

ΡΕΘΥΜΝΟ (Νομός) ΚΡΗΤΗ
  Οι κάτοικοι του Ρεθύμνου από νωρίς ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους στα γράμματα και τις τέχνες αλλά και για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στις πατροπαράδοτες ενασχολήσεις τις σχετικές με τη φύση, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, που τα κρατούν ζωντανά και τα αναβιώνουν με ευλάβεια σε κάθε γωνιά του νομού φροντίζοντας να τα μεταδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Έτσι, τόσο η καθημερινή ζωή όσο και οι ξεχωριστές μέρες που ορίζονται είτε από τις θρησκευτικές είτε από τις κοινωνικές ανάγκες και τις ανάγκες της εκτόνωσης και της διασκέδασης, είναι οργανωμένα γύρω από πλαίσιο σταθερών αξιών που παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο. Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της λαϊκής παράδοσης του Ρεθύμνου, όπως άλλωστε και ολόκληρης της Κρήτης, είναι τα έθιμα που σχετίζονται με τις γιορτές για οργανώνονται για να δοξαστεί ο Θεός, η φύση, η παραγωγή αλλά και η ίδια η ζωή.
  Ξεκινώντας από τις θρησκευτικές γιορτές μπορούμε να πούμε ότι ξεχωριστά γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, τα Θεοφάνια, η Αποκριά, το Πάσχα, η Κοίμηση της Θεοτόκου και οι ονομαστικές γιορτές των Αγίων. Τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή γεμάτη θαλπωρή, ηρεμία, μυρωδιές και γεύσεις της παραδοσιακής κουζίνας και ζαχαροπλαστικής που τις μέρες εκείνες στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ξεχωριστές δημιουργίες. Τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου, γιορτάζονται στα λιμάνια όπου οι ιερείς πραγματοποιούν τον Αγιασμό των Υδάτων πετώντας το σταυρό στη θάλασσα. Τότε οι βουτηχτές πέφτουν στο κρύο νερό και αγωνίζονται να πιάσουν το σταυρό ενώ τα πλοία και οι βάρκες γεμίζουν με χαρμόσυνους ήχους τον αέρα. Ακολουθεί η Αποκριά και η Καθαρή Δευτέρα μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, ανάλογα με την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, κατά την οποία γιορτάζεται η έναρξη της Σαρακοστής, των 40 ημερών δηλαδή νηστείας πριν από το Πάσχα. Η αποκριά είναι η τελευταία μέρα κατανάλωσης κρέατος ενώ την Καθαρή Δευτέρα που ξεκινάει η νηστεία η ύπαιθρος πλημμυρίζει με κόσμο που διασκεδάζει πετώντας παράλληλα τον χαρταετό.
  Χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας είναι το Πάσχα. Το θρησκευτικό συναίσθημα αυτή την περίοδο είναι αρκετά έντονο μια και ο εορτασμός του Πάσχα δεν περιλαμβάνει μόνο την Κυριακή της Ανάστασης αλλά και ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία πραγματοποιείται το τελετουργικό της προετοιμασίας της μεγάλης γιορτής. Ο κόσμος παρακολουθεί καθημερινά τις απογευματινές και βραδινές λειτουργίες, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή στολίζεται ο επιτάφιος με αρωματικά άνθη και το βράδυ γίνεται η περιφορά τους στις γειτονιές όπου οι πιστοί ακολουθούν ψάλλοντας και ραίνοντας με ροδοπέταλα. Το επόμενο βράδυ, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση, οι πιστοί παίρνουν με τις λαμπάδες τους το «Αγιο Φως», το μεταφέρουν στο σπίτι τους και κάθονται στο γιορτινό τραπέζι για να απολαύσουν τη μαγειρίτσα και να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά. Την Κυριακή του Πάσχα όλοι ξεχύνονται στις εξοχές για να σουβλίσουν το αρνί και να γιορτάσουν την ανάσταση του Χριστού και τον ερχομό της άνοιξης. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, είναι μια ακόμα μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας που συνδυάζεται με καλοκαιρινές διακοπές και εξορμήσεις σε παραλίες. Στις θρησκευτικές γιορτές εντάσσεται και ο εορτασμός της ονομαστικής γιορτής των Αγίων και μάλιστα εκείνων που είναι προστάτες και πολιούχοι πόλεων και χωριών. Ιδιαίτερα δε στα χωριά στη γιορτή του προστάτη Αγίου πραγματοποιούνται πανηγύρια στις πλατείες με κρητικό γλέντι και παραδοσιακού χορούς.
  Τα πανηγύρια, τα περισσότερα από τα οποία πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν τόπο συνάντησης των παραθεριστών και μια πραγματική διέξοδο διασκέδασης για τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Αγίου Ιωάννη

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
24/6/2002

Σωτήρος Χριστού

ΡΟΥΣΤΙΚΑ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
6/8

Προφήτη Ηλία

20/7

Αγίου Γεωργίου

ΣΑΪΤΟΥΡΕΣ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ

Αγίας Παρασκευής

ΣΙΣΑΡΧΑ (Οικισμός) ΡΕΘΥΜΝΟ
26/7

Κοιμήσεως Θεοτόκου

15/8

Αγίου Πνεύματος

ΣΠΗΛΙ (Κωμόπολη) ΛΑΜΠΗ
Τηλέφωνο: +30 28320 23023

Τιμίου Σταυρού

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΙΑΝΑ ΜΕΤΟΧΙΑ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
14/9 - 15/9

Πασχαλινές

Εορτασμός Πάσχα

ΜΕΛΑΜΠΕΣ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
Τηλέφωνο: +30 28320 41547
Καντάδα, Κρητικό γλέντι

Τρίτη μέρα του Πάσχα

ΣΠΗΛΙ (Κωμόπολη) ΛΑΜΠΗ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ