gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΑΜΑΤΑ Επαρχία ΜΕΣΣΗΝΙΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (6)

Εθιμικές

Ιπποδρομίες

ΠΛΑΤΥ (Χωριό) ΑΡΦΑΡΑ
Στο Πλατύ, ένα μικρό όμορφο χωριό του μεσσηνιακού κάμπου, γίνονται κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγ. Γεωργίου ιππικοί αγώνες, έθιμο που έχει τις ρίζες του γύρω στο 1800. Η παράδοση αναφέρει ότι άρχισαν να γίνονται ιππικοί αγώνες, στους οποίους έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι, που γυμνάζονταν στην ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως αγγελιοφόροι στην προετοιμαζόμενη τότε επανάσταση κατά των Τούρκων. Παραπλανούσαν τους Τούρκους λέγοντας ότι οι αγώνες έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα και δινόταν έτσι η ευκαιρία σε οπλαρχηγούς να μαζεύονται και να ανταλλάσσουν απόψεις για τον Αγώνα. Σε ανάμνηση των γεγονότων αυτών συνεχίζεται και σήμερα το έθιμο στον ίδιο χώρο που γινόταν και παλιά.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Ιστορικές αναμνήσεις

Σαϊτοπόλεμος, Κυριακή του Πάσχα

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Η Καλαμάτα είναι γνωστή για ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα... θορυβώδες έθιμο. Σε ανάμνηση του ηρωισμού που επέδειξαν οι Μεσσήνιοι επί Τουρκοκρατίας, οι οποίοι σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εφευρετικότητα των Ελλήνων αλλά και ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσω της αριθμητικής υπεροχής. Ετσι κάθε χρόνο ανήμερα το Πάσχα πλήθος ανθρώπων συγκεντρώνεται στο γήπεδο Μεσσηνιακού όπου 10 - 15 ομάδες των 15 έως 30 ατόμων επιδίδονται σε ένα εκκωφαντικό σαϊτοπόλεμο.

Εκδηλώσεις Εθνικής Αντίστασης

ΣΑΪΔΟΝΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Από το 1998 και μέχρι σήμερα στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου γίνονται εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Εθνική μας αντίσταση και τα θύματα. Το μνημείο ανακαινίστηκε το 1996 με την προσθήκη νέων πλακών και την καταγραφή των πεσόντων και θυμάτων των πρώην δήμων Καρδαμύλης και Λεύκτρου. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Σύλλογος των Σαϊδονιτών, το Τοπικό Συμβούλιο και οι αντιστασιακές οργανώσεις Μεσσηνίας.

Το κείμενο παρατίθεται το Οκτώβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λεύκτρου


Πανηγύρια

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Στο χωριό πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι παρακάτω πολιτιστικές εκδηλώσεις:
1) Το Πάσχα ψήνονται αρνιά στη σούβλα και όλο το χωριό γιορτάζει.
2) Στις 6 Αυγούστου , εορτή της εκκλησίας του χωριού γίνεται παραδοσιακό γλέντι.
3) Τον Αύγουστο επίσης γίνεται Παζάρι παραδοσιακών προϊόντων που είναι φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού.

Υπαπαντής του Σωτήρος

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
2/2/2002
Ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος βρίσκεται στην Καλαμάτα στα πόδια του φράγκικου κάστρου και είναι βυζαντινού ρυθμού με διπλά κωδωνοστάσια, ενώ θεμελιώθηκε το 1839 και εγκαινιάσθηκε το 1879. Στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα λαμπρής εορτής για τον Ναό, καθιερώθηκε από το 1884 η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας στην πόλη, που την λαμπρύνουν οι επίσημοι και πλήθη πιστών. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που είναι «Βρεφοκρατούσα» ή «Ελεούσα» είναι τοποθετημένη σε θρόνο με επίχρυσα κεντημένα άμφια, στολισμένη από τάματα πλήθους πιστών και η ζωγράφιση της αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Σελίδες επίσημες

ΕΞΩΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Kάθε καλοκαίρι οργανώνονται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις : τα πανηγύρια του Σωτήρα και της Υπαπαντής , ο αγώνας δρόμου , η αναβίωση του λαϊκού παιχνιδιού "Μόρα", οι μουσικές βραδιές , οι εκθέσεις λαογραφικού, ιστορικού ή εικαστικού περιεχομένου , ενώ από το 1999 λειτουργεί Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενείται στο Δημοτικό Σχολείο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ