gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΒΔΗΡΑ Δήμος ΞΑΝΘΗ" .


Εορτές & πανηγύρια (7)

Εθιμικές

Το ψωμί της γαίας

ΑΒΔΗΡΑ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
  Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε στα Αβδηρα και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων των ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΩΝ, να φτιάχνεται από τις γυναίκες του χωριού το παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί, "το ψωμί της Γαίας". Φτιάχνεται με μεράκι και με τον πατροπαράδοτο τρόπο ζυμώνεται στην παραδοσιακή ξύλινη "Πινακωτή" και ψήνεται στους παλιούς φούρνους του χωριού. "Ενα ολάκερο μυστήριο. . . το θαύμα και η ουσία της ύπαρξης. Το μεδούλι της Παράδοσης. Του Χριστού το σεπτό Σώμα. Η ευγενής υλικότητα της ζωής. Το θεμέλιο της βρώσης, των πεινασμένων της Γης η πρωταξία. Το ψωμί. Της Ειρήνης το πρωτοπαίδι, του πολέμου η αρά, της Παράδοσης όσιο τιμαλφές μα της συγκαιρινής εποχής βιομηχανικό και άνοστο προϊόν."

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αβδήρων


Καθαρή Δευτέρα

ΑΒΔΗΡΑ (Λιμάνι) ΞΑΝΘΗ
Στο λιμανάκι των Αβδήρων, την Καθαρή Δευτέρα, γίνεται διαγωνισμός χαρταετού που συνοδεύεται από γλέντι με παραδοσιακή μουσική.

Θρακιώτικος γάμος - Καθαράς Δευτέρας

ΜΥΡΩΔΑΤΟ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Στον οικισμό του Μυρωδάτου αναβιώνει κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας , το έθιμο του "Θρακιώτικου γάμου", από τις γυναίκες του τοπικού Συλλόγου. Από νωρίς το πρωί ετοιμάζουν με κάθε λεπτομέρεια και σύμφωνα πάντα με τις παραδόσεις, την τελετή του γάμου. Με τρόπο μυσταγωγικό παρουσιάζουν όλο το μυστήριο, όπως ακριβώς γινόταν στην Ανατολική Θράκη, όπου ξεχωρίζουν τα παραδοσιακά τραγούδια και τα διάφορα γραφικά δρώμενα.

Γιορτή της Μπάμπως

ΝΕΑ ΚΕΣΣΑΝΗ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
8/1/2002
Το έθιμο της Μπάμπως, αναβιώνει κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου από τις γυναίκες της Νέας Κεσσάνης. Οι ρίζες του ξεκινούν από την μακρινή Ανατολική Ρωμυλία και είναι ένα ξεχωριστό έθιμο, που με σεβασμό και ευλάβεια διατηρείται και ζωντανεύει μέχρι σήμερα. Με το έθιμο αυτό τιμάται η "Μπάμπω" , η μαία του χωριού, ένα πρόσωπο ξεχωριστό για τις μικρές κοινωνίες εκείνης της εποχής και ειδικά για τις γυναίκες. Στο πρόσωπό της τιμάται η ζωή, η γονιμότητα , η γυναίκα, που μέσα από τις ωδίνες του τοκετού μεταμορφώνεται σε μάνα. Γι' αυτό η ημέρα της Μπάμπως είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις γυναίκες, οι οποίες αφού τελέσουν όλα τα έθιμα σύμφωνα με τις υποδείξεις των μεγαλύτερων, γλεντούν και διασκεδάζουν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια μέχρι αργά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αβδήρων


Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή της Σαρδέλας

ΛΑΓΟΣ (Λιμάνι) ΞΑΝΘΗ
Είναι η καθιερωμένη γιορτή των ψαράδων της περιοχής και εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουνίου στο Πόρτο Λάγος, με ζωντανή μουσική, άφθονο κρασί και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες.

Πανηγύρια

Αγίου Πνεύματος

ΜΑΝΔΡΑ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, είναι μέρα μνήμης για του κατοίκους της Μάνδρας, αφού συμπίπτει με την ημέρα του ξεριζωμού τους από την πόλη ΣΕΡΝΤΙΒΑΝ. Γιορτάζεται στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακή μουσική και χορούς από την Μικρά Ασία.

Σελίδες επίσημες

ΛΑΓΟΣ (Λιμάνι) ΞΑΝΘΗ
Τον Ιούλιο κάθε χρόνου γίνονται εκδηλώσεις ψαράδικης βραδιάς. Στις γραφικές ψαροταβέρνες θα γευθείτε φρέσκια σαρδέλα και άφθονο τοπικό κρασί.
Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου, στο χωριό Νέα Κεσσάνη γίνονται οι γιορτές της "Μπάμπως", όπου αναβιωνει το έθιμο της γυναικοκρατίας, ένα παλιό έθιμο της Αν. Θράκης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ