gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΤΑ Πόλη ΗΠΕΙΡΟΣ" .


Προσκυνήματα (13)

Εκκλησίες

Αγία Θεοδώρα

ΑΡΤΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
Ναός κτισμένος κατά το πρώτο ήμισυ του 13ου αιώνα, από την Θεοδώρα. Αρχικά αποτελούσε το καθολικό γυναικείας μονής (μονή Αγίου Γεωργίου). Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Θεοδώρα μόνασε στο μοναστήρι αυτό. Εκεί πέθανε και τάφηκε. Επειδή σε όλη τη ζωή της η Θεοδώρα ανέπτυξε μεγάλη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, μετά τον θάνατό της οι κάτοικοι την ανεγνώρισαν ως αγία και πολιούχο της Αρτας, μετονόμασαν δε τον ναό σε ναό Αγίας Θεοδώρας. Η μνήμη της γιορτάζεται στις 11 Μαρτίου από τους κατοίκους της Αρτας και των γύρω περιοχών. Ο αρχικός ναός είχε τον τύπο τρίκλητης βασιλικής με πολλά ελληνιστικά στοιχεία. Τα κιονόκρανα του καθολικού, προερχόμενα από αρχαίο ή παλαιοχριστιανικό ναό παρουσιάζουν ενδιαφέρον όπως και ο μαρμάρινος διάκοσμος του κυρίως ναού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Αρτας


  Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας συνδέει τη σημερινή με τη βυζαντινή Άρτα, αφού εκτός από το κτίσμα έχουμε εντός αυτού αριστερά της νότιας εισόδου το τάφο της Πολιούχου Αγίας Θεοδώρας, ο οποίος αποτελείται από δύο μέρη: το κύριο σώμα, δηλαδή τη σαρκοφάγο, και το επάνω από αυτή κιονοστήρικτο επιστύλιο.
  Όπως μας πληροφορεί ο βιογράφος της Αγίας Θεοδώρας μοναχός Ιώβ, ο ναός ιδρύθηκε το 13ο αιώνα απ’ την ίδια την Αγία Θεοδώρα προς τιμή του Αγίου Γεωργίου και λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι.
  Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας και αυτός της Παρηγορήτισσας αποτελούν την έκφραση της αισθητικής αντίληψης στο χώρο της τέχνης κατά τη δημιουργική περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
(κείμενο: Απόστολος Δ. Τρομπούκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας ´Αρτας.

Αγιος Βασίλειος

Kομψός Βυζαντινός ναός μορφής μονόκλιτης βασιλικής ο οποίος βρίσκεται φωλιασμένος στην καρδιά της κάτω πόλης. Ο ναός έχει πλούσια εξωτερική κεραμοπλαστική διακόσμηση, που δίνει χάρη και γραφικότητα στο μνημείο. Τα εφυαλωμένα αβακίδια και δύο εφυαλωμένοι πίνακες (των Τριών Ιεραρχών και της Σταυρώσεως) της ανατολικής πλευράς του ναού αποσπούν την προσοχή του επισκέπτη. Ο ναός θεωρείται νεότερος της Παρηγορήτισσας, ίσως των αρχών του 14ου αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Αρτας


  Βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Τουρκοπάζαρου της ´Αρτας. Ο ναός χρονολογείται στο τέλος του 14ου αιώνα, ενώ το σωζόμενο στρώμα τοιχογραφιών το 17ο αιώνα. Κατά τον 17ο αιώνα ειχε εγκατασταθεί στον περίβολό του η Ελληνική Σχολή του βαθύπλουτου Καστοριανού Μανολάκη. Πρώτοι ερευνητές που αναφέρουν το ναό του Αγίου Βασιλείου είναι ο Ρώσος αρχιμανδρίτης Αντωνίνος το 1886 και ο μητροπολίτης Σεραφείμ το 1884.
  Είναι μονόκλιτη βασιλική που φέρει δύο κογχωτά παρεκκλήσια: το νότιο τιμάται στη μνήμη του Αγ. Γρηγορίου και το βόρειο στη μνήμη του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Εξωτερικά φέρει πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο και δύο εφυαλωμένες εικόνες στο αέτωμα της ανατολικής πλευράς: των Τριών Ιεραρχών και της Σταύρωσης. Εσωτερικά είναι κατάγραφος.
  Το 1979 έγινε στερέωση τοιχογραφιών και καθαίρεση κονιαμάτων. Το 1980 επισκευή στέγης, στερέωση τοιχοποιίας. Το 1991 ανακατασκευή στέγης και το 1994 ηλεκτροφωτισμός. Είναι ενοριακός ναός, που όμως λειτουργεί μόνο την ημέρα που τιμάται.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Αγιος Βασίλειος της Γέφυρας

  Ο Ναός αυτός βρίσκεται κοντά στη γέφυρα της ´Αρτας και αριστερά της εθνικής οδού ´Αρτας-Ιωαννίνων.
  Με βάση των στοιχείων της τεχνικής κατασκευής, αλλά και από τα ευρήματα των ανασκαφών, ο καθηγητής Παναγ. Βοκοτόπουλος τοποθετεί την ίδρυση του μνημείου περίπου στο 900 μ.Χ.
  Το πιο εντυπωσιακό από τα εξωτερικά γνωρίσματα αυτού του ναού είναι ο επιβλητικός τρούλος του, αλλά και ο καλαίσθητος κεραμοπλαστικός του διάκοσμος με τις οδοντωτές του ταινίες.
(κείμενο: Απόστολος Δ. Τρομπούκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας ´Αρτας.

Αϊ Μάρκος

  Πρόκεται για ένα μικρό ναό που κτίστηκε το 1770 στη θέση παλαιότερου ναού ο οποίος κάηκε το 1692 επί Γκιαούρ Μπέη.
(κείμενο: Α. ΑΓΓΕΛΗ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας ´Αρτας.

Ναός Αγίων Αναργύρων Αρτας

Τηλέφωνο: +30 26810 27533
Φαξ: +30 26810 28610

Μοναστήρια

Μονή Κάτω Παναγιάς

ΜΟΝΗ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Μοναστήρι) ΑΡΤΑ
Τηλέφωνο: +30 26810 27660, 24829
  Κτίστηκε το 13ο αιώνα από τον Μιχαήλ Δούκα Κομνηνό, Δεσπότη του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Την εποχή της Τουρκοκρατίας επονομάζεται "Παναγία της Βρύσεως" επειδή βρισκόταν κοντά σε κάποια βρύση. Το σιγίλλιο του Πατριάρχη Ιερεμίου Β' (1591) αναφέρει ότι η Μονή Κάτω Παναγιάς είχε προσαρτήσει ως μετόχι τη Μονή της Παρηγορήτισσας.
  Ο ναός ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής. Είναι σταυρεπίστεγος με εγκάρσια καμάρα. Στην ανατολική πλευρά απολήγει σε τρεις ημιεξαγωνικές αψίδες, ενώ στη δυτική φέρει μεταγενέστερο νάρθηκα. Εξωτερικά έχει πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο (πλίνθινη επιγραφή, σταυροειδές συμπίλημα), εσωτερικά είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.
  Το 1969 επισκευάστηκε η στέγη και τα παράθυρα της βόρειας και νότιας πλευράς. Από το 1994 άρχισε η συντήρηση των τοιχογραφιών. Το 1995 αντικαθίσταται η στέγη και επισκευάζεται η τοιχοποιία του ναού. Τα έργα συνεχίζονται. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ