gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ Μοναστήρι ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ".


Προσκυνήματα (2)

Μοναστήρια

Μονή Προυσσού

   Η Ιερά Μονή Προυσσού είναι ένα από τα λίγα μοναστηριακά σύνολα που σώζονται στην περιοχή Ευρυτανίας. Αποτελείται από το καθολικό και από μία πτέρυγα κελλιών.
   Το καθολικό του τιμάται στην Παναγία Προυσιώτισσα, είναι ναός σταυροειδής με τρούλλο, χρονολογείται στα 1754, στα δυτικά διασώζει κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι, ενώ οι τοιχογραφίες που φιλοτέχνησαν οι ζωγράφοι Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου χρονολογούνται στα 1785. Στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική δυτική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υφίστανται δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης που χρονολογείται στα 1810.
   Πραγματοποιήθηκαν αναστηλωτικές εργασίες στο καθολικό, όπως και εργασίες συντηρήσεως των τοιχογραφιών.
   Σήμερα λειτουργεί ως μονή.

Μονή Προσσού (Προυσσού)

Σύμφωνα με την παράδοση η ίδρυση τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου 829-842 μ.χ. και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας στο σπήλαιο της Ευρυτανίας. Η πρώτη πενηνταετία του 9ου αιώνα έχει καθιερωθεί ως χρόνος ίδρυσης. Το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές και πυρπολήθηκε από πολλούς επιδρομείς με τελευταίους τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου 1944. Αξιόλογα είναι το ρολόι του μοναστηριού που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε ένα μικρό λοφίσκο, το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι και είναι χτισμένο το 1754. Νότια των Αγίων Πάντων σώζεται ως σήμερα το περίφημο «Σχολείο των Ελληνικών Γραμμάτων», σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων. Στο Μοναστήρι λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με πολλά εκθέματα, όπως χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία, ένα σπαθί του 1821 που μπορεί να ανήκε στον Καραϊσκάκη καθώς και πολλά παλιά άμφια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ