gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Χαρακτηριστικά του τόπου για το τοπωνύμιο: "ΞΑΝΘΗ Πόλη ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ".


Χαρακτηριστικά του τόπου (2)

Αξιόλογες οικιστικές περιοχές

  Ο επισκέπτης της περιοχής έχει την ευκαιρία να δει μέσα από τους παραδοσιακούς οικισμούς της ζωή της ύστερης οθωμανικής κατοχής. Βέβαια, πολλά παραδοσιακά κτίρια καταστράφηκαν, στην παλιά Ξάνθη όμως, όπως και στην Γενισέα, Σταυρούπολη, Εχίνο, Κιμμέρια, Αβδηρα, Χρύσα, στα χωριά των Πομάκων και της περιοχής Σταυρούπολης, έχουμε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά αγροτικά και κτηνοτροφικά σπίτια. Το χαγιάτι, η πέτρα, το κεραμίδι, οι καπνοδόχοι, είναι κοινά χαρακτηριστικά όλων των τύπων κατοικιών. Η επαφή με τη Δύση έδωσε τα νεοκλασικά αρχοντικά που μπορούμε να θαυμάσουμε κυρίως στον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Ξάνθης.
  Η Ξάνθη με τις παλιές εκκλησίες, τις πλατείες, τα χάνια, τις καπναποθήκες δείχνει τον πολιτισμό του προηγούμενου αιώνα.
(κείμενο: ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (1999, 2001).

Διάφορα

  Ο πλούτος και η διαχρονικότητα διασώζεται σε πολλούς τομείς,στη γλώσσα, στα ήθη, στα έθιμα, στους χορούς, στα τραγούδια και στις ενδυμασίες. Βέβαια, κοντά στους εντόπιους υπάρχουν και διασώζονται στον εικοστό αιώνα, αρμενικοί (αξιόλογη αρμενική κοινότητα), ποντιακοί, μικρασιάτικοι, ανατολικοθρακιώτικοι, βορειοθρακιώτικοι σκοποί. Και επιπλέον, ηπειρώτικοι, μακεδονικοί, θεσσαλικοί, πελοποννησιακοί, κρητικοί, κυπριακοί, που αρμονικά αναπτύσσονται στο χώρο της Ξάνθης. Να προσθέσουμε και τον ποικίλο πολιτισμό των Μουσουλμάνων για να σχηματίσουμε το πολιτιστικό πανόραμα της περιοχής.
(κείμενο: ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ