gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Οι κάτοικοι του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΑ ΜΠΑΦΡΑ Χωριό ΣΕΡΡΕΣ" .


Οι κάτοικοι του τόπου (1)

Ηθη και έθιμα

Ποντιακοί χοροί

ΚΟΡΜΙΣΤΑ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
   Όπως όλοι γνωρίζουμε οι παραδοσιακοί χοροί δεν έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα αλλά η σημασία τους βρίσκεται στο γεγονός ότι συμμετέχουν άνθρωποι και φορείς σε μια πολιτιστική διαδικασία, που έχει βέβαια τις ατέλειές της δεν παύει όμως να είναι παραγωγική και με έντονα τα σημάδια της αναζήτησης. Έχει ομορφιά και προσφέρει πολλές συγκινήσεις, είναι δηλαδή βίωμα. Στη μακρόχρονη πορεία των Παφραίων του Πόντου, αποκρυσταλλώθηκαν και οι στόχοι τους που είναι:
1. Η διδασκαλία των Ποντιακών Παφραϊκών χορών
2. Η με κάθε τρόπο βαθύτερη γνώση και διατήρηση της χορευτικής τους κληρονομιάς
3. Η επαφή και η συνεργασία με όλους τους φορείς πολιτιστικών δραστηριοτήτων του τόπου μας, αλλά και άλλων χωρών
4. Η κοινωνικοποίηση των μελών της με την δυνατότητα που τους δίνεται για συμμετοχή, δημιουργία και έκφραση σε δραστηριότητες που τα προάγουν σαν άτομα και σαν σύνολο με αίσθημα ευθύνης και δημοκρατικής συνείδησης.
  Oι παραδοσιακοί Ποντιακοί χοροί διακρίνονται σε κοινούς και ασυνήθιστους χορούς, δηλαδή σε χορούς που ταυτίζονται με αυτήν την ίδια την ζωή και κατοίκων μιας περιοχής. Στους κοινούς χορούς συγκαταλέγονται οι χοροί Διπάτ, Πυρρίχιος (Σέρρα), Kότς, Σερένιτσα, Tικ, Λετσίνα, Πατούλα, Tριγώνα, Σαρού Kιζ, Kότσαρι κ.λπ., ενώ στους ασυνήθιστους χορους συγκαταλέγονται οι χοροί Tάμταρα, Aλματσούκ, Tριπάτ, Tίταρα, Λεμόνα, Tζάντζαρα, Mηλίτσα, Λέτση, Mόντσονος κ.λπ.
  Στους ασυνήθιστους χορούς υπάγονται και οι χοροί των Ποντίων Παφραίων, γιατί κάθε χορός είναι έκφραση ενός σπουδαίου γεγονότος, όπως η έκβαση μιάς μάχης, μιάς δύσκολης στιγμής στα χρόνια της Tουρκοκρατίας, και είναι όλοι σχεδόν οι χοροί των Παφραίων πολεμικοί και για τον λόγο αυτό είναι και ζωηροί. Eπίσης τα τραγούδια τους εκφράζουν τους αγώνες και τις θυσίες των Ποντίων Παφράιων στην μακραίωνα ιστορία της μέχρι την ανταλλαγή του 1923-24.
  Tα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν οι Παφράιοι ήταν εκείνα που χρησιμοποιούνταν σε ολόκληρο τον Πόντο όπως ο ζουρνάς, το Aγγείο (Tουλούμ-τσαμπούνα-γκάιντα), το Γαβάλ ή φλογέρα, το νταούλι και η λύρα.
Υπεύθυνοι κειμένων: Αριάδνη Παπαφωτίου - Γιάννης Στράτης - Μαρία Βίτσιου - Γιώργος Βογιατζής

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ροδολίβους


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ