gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΡΟΝΝΟΙ Αρχαία πόλη ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ" .


Ιστορία (1)

Ανάμεικτα

Ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία

ΠΡΟΝΝΟΙ (Αρχαία πόλη) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ
  Πριν τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της δεκαετίας του 1990, η περιοχή του Πόρου (που ανήκει στο Δήμο Ελειού Πρόννων) ήταν γνωστή κυρίως για τη σημαντική παρουσία της κατά την κλασική αρχαιότητα, τότε που η Κεφαλονιά ήταν διαιρεμένη σε τέσσερις πόλεις-κράτη, της Κράνης, της Σάμης, της Πάλης και των Πρόννων. Η περιοχή ανήκε στην επικράτεια της πόλης των Πρόννων που περιλάμβανε όλη τη νοτιανατολική περιοχή της Κεφαλονιάς έως τα μεσόγεια, με το σημερινό λιμάνι του Πόρου στα ανατολικά, καθώς και τις περιοχές Ελειού, Κατελειού και Σκάλας.
  Τη σπουδαιότητα της πόλης-κράτους των Πρόννων κατά την κλασική περίοδο μαρτυρούν τα λείψανα δύο ισχυρών ακροπόλεων, μια στο λόφο Παχνί στην περιοχή του σημερινού Πόρου και μια δεύτερη στο ονομαζόμενο Κάστρο της Συριάς, σημερινό Παλαιόκαστρο, μία απότομη κορυφή στο εσωτερικό στην περιοχή των χωριών Ασπρογέρακας, Πάστρα και Κορνέλο, νότια του Πόρου, που εποπτεύει όλο το ΝΑ τμήμα του νησιού. Στην ακρόπολη του Παλαιοκάστρου σώζεται μεγάλο μέρος του οχυρωματικού περίβολου της πόλης και κατά μία άποψη, εκεί τοποθετείται το κέντρο της πόλης-κράτους των Πρόννων.
  Η δεύτερη ακρόπολη με τα επιβλητικά τείχη της βρίσκεται στο όρος Παχνί, το ύψωμα πάνω από το σημερινό οικισμό του Πόρου. Ορισμένοι ταυτίζουν αυτή - και όχι το Παλαιόκαστρο - με την πρωτεύουσα των αρχαίων Πρόννων. Η ακρόπολη καταλαμβάνει μια επίπεδη κορυφή, το Ανω Παχνί, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κόλπο του Πόρου, προς τα νοτιοδυτικά. Από εκεί ο λόφος κατεβαίνει προς τα βορειοδυτικά και σχηματίζει μία δεύτερη χαμηλότερη κορυφή, πάνω από το φαράγγι του Πόρου, που ονομάζεται "Κάτω Παχνί" και αποτελεί μέρος της πεζοπορικής διαδρομής. Η οχύρωση περικλείει όλη αυτή τη μεγάλη έκταση. Κοντά στη βορειοδυτική γωνία της επίπεδης κορυφής της ακρόπολης σώζεται επίσης μία πύλη, οι πλευρές της οποίας είναι κτισμένες με μεγάλους πολυγωνικούς ογκόλιθους. Το νότιο τείχος κατεβαίνει προς την πλευρά του φαραγγιού ακολουθώντας την κλίση του βουνού. Σε επιφανειακές έρευνες στα ανατολικά και νοτιοανατολικά του Παχνιού έχουν κατά καιρούς εντοπιστεί κομμάτια κεραμικής, πιθανά προϊστορικής. Επίσης έχουν έρθει στο φως κατάλοιπα σπιτιών, προϊστορικά χρόνια.
  Η ξυλεία από τα έλατα του βουνού του Αίνου, που ανήκε εν μέρει στην επικράτεια των Προνναίων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της περιοχής σε σημαντική ναυτική και στρατηγική δύναμη από τους προϊστορικούς έως και τους ιστορικούς χρόνους.
  Η ιστορία των Πρόννων παραμένει σκοτεινή κατά τους ιστορικούς χρόνους και μόνο η συμμετοχή της στην Β Αθηναϊκή Συμμαχία το 375 π.Χ. είναι γνωστή. Ο Φίλιππος Δ της Μακεδονίας εγκατέλειψε τη σκέψη να την πολιορκήσει λόγω της φυσικής οχύρωσής της. Την ιστορική συνέχει μαρτυρούν τα ελληνιστικά νεκροταφεία των Πρόννων και οι ρωμαϊκές βίλες στη Σκάλα και στον Κατελειό.
(κείμενο: Γεράσιμος Αντζουλάτος)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ