gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Πανίδα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Πανίδα (4)

Links

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ (Δήμος) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  Οι άριστες αυτές οικολογικές συνθήκες της περιοχής αποτελούν ιδανικό τόπο για την επιβίωση μεγάλων και μικρών θηλαστικών και πτηνών. Τα σημαντικότερα άγρια ζώα, πτηνά και ερπετά του οικοσυστήματος της περιοχής είναι αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια, αλεπούδες, λύκοι, λίγκες, κουνάβια, λαγοί, σκαντζόχοιροι, σκίουροι κ.ά. Από πλευράς πτηνών υπάρχουν πέρδικες, φάσες, γύπες, κίσσες, κοτσίφια, βλαχοκυριαρίνες, τσαλαπετεινοί, δρυοκολάπτες, κουκουβάγιες και μερικά ζευγάρια βασιλαετών και χρυσαετών. Τα κυριότερα ερπετά της περιοχής είναι η δενδρογαλιά, η έχιδνα, η σαϊτούρα, ο τυφλίτης, φυλλοδάκτυλος και η χελώνα.
  Από πλευράς ψαριών ο Εύηνος ποταμός συντηρεί ακόμη κάποια είδη ψαριών με εξέχουσα την άγρια πέστροφα αλλά και χέλια, γλανίδια, στροσίδια, τσερούκλες, χαμοσούρτηδες και Ευηνογωβιούς. Στα νερά του Εύηνου βρίσκουν επίσης καταφύγιο σε ορισμένες περιοχές και βίδρες.
  Αυτός ο πλούτος της άγριας πανίδας προκαλεί την προσέλευση κυνηγών απ' όλα τα μέρη Χώρας και η εκτός κανόνων θήρα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους μείωσης βασικών ζώων και πτηνών που πολλές φορές φθάνουν στα όρια της εξαφάνισης ορισμένων από αυτά.
κείμενα: Γιάννης Χαλάτσης, φωτογραφίες: Παναγιώτης Τσούσης

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου


Αναφορές αρχαίων συγγραφέων

Σκιλλούς

ΣΚΙΛΛΟΥΣ (Αρχαία πόλη) ΗΛΕΙΑ
Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο Σκιλλούντας ήταν τόπος κυνηγιού αγριογούρουνων και ελαφιών (Παυσ. 5,6,6).

Αξιόλογες επιλογές

Τα άλογα του Πεταλά

ΣΤΡΑΤΟΣ (Κωμόπολη) ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
  Στα όρια του Στράτου θα συναντήσει ακόμα ο επισκέπτης τα άγρια άλογα του Πεταλά. Πρόκειται για αγέλη 500 περίπου άγριων αλόγων, που κινούνται σε ένα χώρο τριακοσίων περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ομώνυμη περιοχή. Αποτελούν τη μεγαλύτερη αγέλη της Ευρώπης, γεννήθηκαν σε άγριες συνθήκες και χαρακτηρίζονται απ’ το στενό τους σώμα, τον τριγωνικό λαιμό, την ελαφριά χαίτη, τα καπούλια που κατεβαίνουν απότομα και τον χοροπηδηχτό καλπασμό. Πιστεύεται ότι ανήκουν σε σπάνια ράτσα της οροσειράς της Πίνδου και συνθέτουν κοινά χαρακτηριστικά με τα άλογα των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας (2003) .

Σελίδες επίσημες

ΑΧΑΪΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
Ο Ν.Αχαίας είναι πλούσιος σε πανίδα και κυρίως σε ορνιθοπανίδα. Η γεωγραφική θέση του νομού, το ανάγλυφο του εδάφους και το κλίμα είναι οι παράγοντες οι οποίοι κάνουν την Αχαία σημαντική από πλευράς πανίδας. Τα τελευταία 35 χρόνια η επέκταση και εντατικοποίηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων αύξησαν τις πιέσεις και τις απειλές σε βάρος της πανίδας οδηγώντας σε σοβαρή κάμψη τους πληθυσμούς πολλών ειδών. Τα σημαντικότερα είδη πανίδας στο νομό συναντώνται στις ορεινές περιοχές, στις δασικές εκτάσεις και τους υγροβιότοπους (Στροφυλιά, ποταμοί, έλος Αγυιάς). Οι βιότοποι του νομού κατοικούνται από τα κοινά είδη που συνήθως αποτελούν θηράματα

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ