gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΙΕΡΕΑ Δήμος ΚΑΒΑΛΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (11)

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Pergamus

ΠΕΡΓΑΜΟΣ (Αρχαία πόλη) ΚΑΒΑΛΑ
A fortress in the Pieric hollow, by which Xerxes passed in his march, leaving Mt. Pangaeum on his right. It is identified with Pravista, where the lower maritime ridge forms a junction with Pangaeum, and separates the Pieric valley from the plain of Philippi.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αυλή

ΑΥΛΗ (Χωριό) ΚΑΒΑΛΑ
Σελίδες της Νομαρχίας Καβάλας

Δωμάτια

ΔΩΜΑΤΙΑ (Χωριό) ΚΑΒΑΛΑ
Το χωριό ονομαζόταν 'Σαμάκοβο'. Το 1924 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες μαζί με άλλες φυλές τους Θρακιώτες και τους Πόντιους. Τη σημερινή ονομασία του χωριού έδωσαν οι Μικρασιάτες από το χωριό τους Ντομάτια της Μ.Ασίας που έτσι λεγόταν εκεί , όμως εδώ έδωσαν την ονομασία Δωμάτια. Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού όπου με τα χρόνια μεγάλωσε και κατέβηκε προς τα κάτω. Με τον ερχομό τους οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν εκεί.. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού ήταν περίπου 1400 άτομα. Οι ασχολίες τους ήταν κυρίως οι καλλιέργειες των χωραφιών δημητριακά , όσπρια , καπνά και η κτηνοτροφία. (Σελίδες της Νομαρχίας Καβάλας, με φωτογραφίες)

Καραβαγγέλης

ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ (Χωριό) ΚΑΒΑΛΑ
Το χωριό Καραβαγγέλης βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Συμβόλου. Το βουνό πριν πάρει το όνομα Σύμβολο ονομαζόταν Πιέρια όρη. Ονομάστηκε έτσι από τους Πιέρες που διωγμένοι όπως ήταν από τους Μακεδόνες βασιλείς , ήρθαν και εγκαταστάθηκαν ανάμεσα στο Παγγαίο και τη θάλασσα. Όλη η περιοχή κάτω από το Παγγαίο ονομαζόταν Πιερικός κόλπος και έτσι ονομάστηκαν Πιέρια όρη, μετά βιβλικά όρη και τέλος Σύμβολο. Η παλιά ονομασία ήταν Ντεμπεκλή , ήρθε στα χέρια των Ελλήνων μετά το 1922 όταν έγινε η ανταλλαγή των λαών. Το χωριό πήρε μετά το όνομά του από τον δεσπότη Καστοριάς Καραβαγγέλη , ο οποίος πολέμησε με τα παλικάρια του εναντίον των Βουλγάρων. Όταν πια το χωριό ήρθε στα χέρια των Ελλήνων , άρχισε σιγά σιγά να διαμορφώνεται από τους κατοίκους του καλλιεργώντας τη γη με διάφορα σπαρτά όπως καλαμπόκι ,καπνό ,σιτάρι ,τα οποία καλλιεργούνται στο χωριό μέχρι σήμερα. (Σελίδες της Νομαρχίας Καβάλας)

Μελισσοκομείο

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (Χωριό) ΚΑΒΑΛΑ
Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Παγγαίο και επάνω στην παλιά εθνική οδό Θες/νίκης -Καβάλας. Είναι σχεδόν αμφιθεατρικό και ημιορεινό. Δίπλα του έχει ένα δασάκι που το χωρίζει από το διπλανό οικισμό που και αυτό ανήκει στην ίδια κοινότητα. Με την ανταλλαγή από Έλληνες Πόντιους εκτός από 2 - 3 Μικρασιατικές οικογένειες. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στους 300. Τα πιο σημαντικά προϊόντα που παράγει είναι ο καπνός , το καλαμπόκι , τα σταφύλια , το σιτάρι και διάφορα κηπευτικά . Τα τούρκικα σπίτια που υπάρχουν στο χωριό λέγεται ότι χτίστηκαν από Έλληνες Ηπειρώτες και Κοζανίτες , για αυτό λέγεται ότι είναι Μακεδονικού ρυθμού.

Μεσιά

ΜΕΣΙΑ (Χωριό) ΚΑΒΑΛΑ
Το χωριό πριν το 1922 ονομαζόταν Ρεχίμπλι. Οι κάτοικοι ήταν ντόπιοι. Το 1922 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ οι πρόσφυγες που προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη. Το χωριό τότε πήρε την σημερινή του ονομασία. Μεσσιά και η οποία έχει 230 κατοίκους που ασχολούνται σχεδόν όλοι αποκλειστικά με τη γεωργία. Οι σημαντικότερε καλλιέργειες είναι το σταφύλι, τα φουντούκια , το καλαμπόκι και σε μεγαλύτερο ποσοστό ο καπνός. (Σελίδες της Νομαρχίας Καβάλας, με φωτογραφίες)

Μεσορόπη

ΜΕΣΟΡΟΠΗ (Χωριό) ΚΑΒΑΛΑ
Σελίδες της Νομαρχίας Καβάλας

Μουσθένη

ΜΟΥΣΘΕΝΗ (Κωμόπολη) ΚΑΒΑΛΑ
Σελίδες της Νομαρχίας Καβάλας

Πέργαμος (σήμερα Μουσθένη)

ΠΕΡΓΑΜΟΣ (Αρχαία πόλη) ΚΑΒΑΛΑ
(Following URL information in Greek only)

Δήμος Πιερέων

ΠΙΕΡΕΑ (Δήμος) ΚΑΒΑΛΑ
(Following URL information in Greek only)

Πυργοχώρι

ΠΥΡΓΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΑΒΑΛΑ
Μικρός οικισμός που ανήκει στην κοινότητα Μελισσοκομείου. Οι κάτοικοι Πόντιοι και Μικρασιάτες ασχολούνται με την καλλιέργεια του καπνού , του καλαμποκιού ,λίγου σταριού. Ο οικισμός περιβάλλεται από δύο ρεματιές με πολλά δέντρα. Ο κεντρικός δρόμος σχηματίζει δακτύλιο , ενώ οι υπόλοιποι είναι στενοί , ελικοειδής χωματένιοι. Στο κέντρο είναι η εκκλησία και το σχολείο. Τα παλιά σπίτια είναι πέτρινα , μονώροφα και διώροφα με στέγες από σχιστόπλακες. Τα νέα είναι από μπετόν ,τούβλα και στέγη με γαλλικά κεραμίδια. Τα παλιά σπίτια ερημώνονται και τα περισσότερα έχουν εγκαταλειφθεί. (Σελίδες της Νομαρχίας Καβάλας)

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ