gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 87 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΡΕΒΕΝΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (87)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Η κοινότητα του Αγίου Κοσμά (Τζιράκι), σύμφωνα με προφορικές διηγήσεις, δημιουργήθηκε από Ηπειρώτες (Μελιδόνιστα) που έφθασαν εδώ - 22 χλμ ΒΔ των Γρεβενών - κυνηγημένοι από Αλβανούς. Οι σημερινοί 70 κάτοικοί της θεωρούνται απόγονοι αυτών.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

ΜΕΓΑΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  6 χλμ ΒΔ της Καληράχης συναντάμε το χωριό Μέγαρο (Ραντοσίνστα) στα 950 μ. υψόμετρο. Σύμφωνα με κώδικα που βρέθηκε στο μοναστήρι της Ζάβορδας, το 1692 κατοικούσαν εκεί 31 χριστιανικές οικογένειες Κοπατσιαραίων. Την ίδια εποχή, το χωριό χωριζόταν σε τρεις οικισμούς: «Σελιό» (= φωτεινό χωριό) 4.5 χλμ ΒΑ, «Ραχοβίτσα» 4.5 χλμ Α και «Νιδρούζι» 5 χλμ ΒΔ. Κατά την παράδοση, οι οικισμοί αυτοί καταστράφηκαν από τους Τούρκους το 1765 και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν στο σημερινό Μέγαρο.
  Οι κάτοικοι του Μεγάρου μαρτυρούν πως το 1789-90 έμεναν στο χωριό δύο οικογένειες που υπηρετούσαν το Σεράι του Αλή Πασά (στρατιωτικός καταυλισμός Α του Μεγάρου, σε υψόμετρο 998 μ.) και πως την ίδια περίπου εποχή ο αντιπρόσωπος του Αλή Πασά στα Γρεβενά ονόμασε (χαρακτήρισε) νομό την περιοχή, η οποία υπαγόταν στο πασαλίκι Ιωαννίνων.
  Από το Μέγαρο κατάγεται ο Δημήτριος Τόλης, ο οποίος το 1919 πέθανε στη φυλακή, αρνούμενος να πληρώσει φόρο στους Ελληνες.
  Σήμερα στο χωριό κατοικούν 650 άτομα, των οποίων ο αριθμός το καλοκαίρι ανέρχεται στους 800. Ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ υπάρχουν ακόμα σιδηρουργοί και ελεύθεροι επαγγελματίες.
  Το Μέγαρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ζωντανότερους οικισμούς του νομού Γρεβενών. Η διαδρομή από την Καληράχη έως εδώ είναι πανέμορφη, με υπέροχη θέα προς τον ορεινό όγκο της Βασιλίτσας και του Σμόλικα. Πολύ θεαματικό είναι το τοπίο από τις κορυφές «Μοναχός δέντρος» (1.136 μ.) 6 χλμ Δ-ΝΔ, όπου υπάρχει δρυόδασος και άρκενθος και «Τζαμί» (1.172 μ.) 5 χλμ ΒΔ, με την ίδια σχεδόν χλωρίδα. Σύμφωνα με την παράδοση σ' αυτή τη θέση είχαν κατασκευάσει οι Τούρκοι ένα Τζαμί (εξ ου και το όνομα) επί Αλή Πασά, αφού καταστράφηκε ο οικισμός Νιδρούζι. Η κορυφή «Βερβένας» (1.192 μ.) 5.5 χλμ ΒΔ πήρε το όνομά της από κάποιον κλέφτη που σκοτώθηκε εδώ. Πλαισιώνεται από δρύες και άρκενθο. Ωραία θέα υπάρχει και από τις τοποθεσίες «Ορόσημα» (1.000 μ.) 2 χλμ Β, «Πύργος» 500 μ. από το χωριό και «Ανεμόμυλος» κοντά στο Πύργο.
  Από τη θέση «Κούφαλος» ξεκινάει ένα μικρό ποτάμι που ενώνεται με τα αντίστοιχα του «Αγίου Κοσμά» και των «Εκκλησιών» και καταλήγουν όλα μαζί στον ποταμό Γρεβενίτη. Εκεί φθάνουν και οι «Ποταμιές» που πηγάζουν από περιοχές Ν, ΝΔ και Β του Μεγάρου.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

ΤΡΙΚΟΚΚΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων η Τρικοκκιά (Τσαπουρνιά) ιδρύθηκε το 1860, όταν οι Χασιώτες της περιοχής έφυγαν από τους οικισμούς Καλαπόδι 6 χλμ ΒΑ, Παλιοχώρια 1 χλμ ΒΑ και Βαλάνι 3 χλμ Ν και δημιούργησαν τη νέα κοινότητα. Σήμερα το 90% των κατοίκων κατάγεται από την Ηπειρο, απ' όπου ήρθαν γύρω στο 1900. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 480 μ. στα όρια του νομού Γρεβενών με το νομό Τρικάλων. Συνολικά ζουν εδώ 600 άτομα (700 το καλοκαίρι), που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
  Η φύση γύρω από την κοινότητα της Τρικοκκιάς και τους οικισμούς της είναι εκπληκτική. Οι πεζοπόροι αλλά και οι ορειβάτες έχουν πολλές ευκαιρίες και εναλλακτικές λύσεις απόλαυσης τοπίου. Το δρόμο Τρικοκκιάς - Τριφυλλιού πλαισιώνουν δενδροστοιχίες πλατάνων. Στη διαδρομή από Γρεβενά προς Τριφύλλι - Τρικοκκιά οι γεωργικές καλλιέργειες (σιτηρά - αραβοσιτώνες) εναλλάσσονται με δασοσκεπείς εκτάσεις, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό συνδυασμό. Στο βάθος διαγράφονται η Βουνάσα και τα βουνά των Χασίων.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Κοσμά του Αιτωλού

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ (Δήμος) ΓΡΕΒΕΝΑ

Νομαρχία Γρεβενών

ΓΡΕΒΕΝΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Γρεβενών

ΓΡΕΒΕΝΑ (Δήμος) ΕΛΛΑΔΑ

Κοινότητα Μεσολουρίου

ΜΕΣΟΛΟΥΡΙ (Κοινότητα) ΓΡΕΒΕΝΑ

Κοινότητα Περιβολίου

ΠΕΡΙΒΟΛΙ (Κοινότητα) ΓΡΕΒΕΝΑ

Δήμος Χασίων

ΧΑΣΙΑ (Δήμος) ΓΡΕΒΕΝΑ

Κόμβοι, εμπορικοί

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Cambunii Montes

ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ (Βουνό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Cambunii Montes, a range of mountains forming the boundary between Macedonia and Thessaly, is a continuation of the Ceraunian mountains and terminates at Mt. Olympus on the east. The name of these mountains contains the root Bounos. The principal pass through these mountains is called Volustana by Livy, the modern pass of Servia. Leake remarks, that in the word Volustana the V represents probably the B, which was so common an initial in Macedonian names of places; the two last syllables, stana, are perhaps the Macedonian form of stena, and have reference to the pass, the entire name in Greek being Bolou stena. (Liv. xlii. 53, xliv. 2; Leake, Northern Greece, vol. iii. p. 338.)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αβδέλλα

ΑΒΔΕΛΛΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

http://www.grevena.gr/George/Atheod.htm

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Άγιος Γεώργιος

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ

Αηδόνια

ΑΗΔΟΝΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Αλατόπετρα

ΑΛΑΤΟΠΕΤΡΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Αμυγδαλιές

ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Αναβρυτά

ΑΝΑΒΡΥΤΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Βατόλακκος

ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Δασοχώρι

ΔΑΣΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ

Δασύλλιο

ΔΑΣΥΛΛΙΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

ΔΗΜΗΤΡΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
   Το αμέσως μεγαλύτερο χωριό, είναι η Δήμητρα δίπλα στο Καρπερό με 712 κατοίκους, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν ενιαία κοινότητα. Είναι χτισμένο πάνω στον οδικό άξονα Γρεβενών Δεσκάτης και ανάμεσα στο μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Ελλάδος, τον Αλιάκμονα και την Σιούτσα. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κι αυτοί με την γεωργία. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ειναι αρδεύσιμες, από το αρδευτικό του Αλιάκμονα, ένα έργο υποδομής σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Νομού Γρεβενών.
  Αξιες αναφοράς ειναι και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του εκπολιτιστικού συλλόγου της Δήμητρας με θέατρο, μουσική αλλά και πολλές άλλες εκδηλώσεις που γίνονται τον πρώτο μηνα του φθινοπώρου, τον Σεπτέμβριο, δίνοντας τόνο και χρώμα στα πολιτιστικά της περιοχής, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την περιοχή από ακτίνα πολλών χιλιομέτρων που δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τα πολιτιστικά. Ανάμεσα στα έργα του συλλόγου συγκαταλέγεται κι ένα μικρό πάρκο αναψυχής, που αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί και να το απολαύσει.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χασίων


Δοτσικό

ΔΟΤΣΙΚΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Οικισμός) ΓΡΕΒΕΝΑ

Ελεύθερο

ΕΛΕΥΘΕΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Έξαρχος

ΕΞΑΡΧΟΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Ζιάκας

ΖΙΑΚΑΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Καλλιθέα

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Καλόχι

ΚΑΛΟΧΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Καρπερό

ΚΑΡΠΕΡΟ (Κωμόπολη) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Κατάκαλη

ΚΑΤΑΚΑΛΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Κέντρο

ΚΕΝΤΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Κηπουρειό

ΚΗΠΟΥΡΕΙΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Το Κηπουρειό (Κηπόδιο) πήρε το όνομά του από τους κήπους που υπήρχαν στην περιοχή εξαιτίας των πολλών νερών .Η θέση που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 820 μ., 22 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών, επιτρέπει στον επισκέπτη να ατενίσει προς πολλά σημεία των Γρεβενών.
   Σύμφωνα με διηγήσεις των κατοίκων, νομάδες (κοπατσιαραίοι) που ζούσαν γύρω από το σημερινό χωριό στις θέσεις Γοργιανή, Σκίψη, Ταμπούρι και Ρασίφη συνενώθηκαν και δημιούργησαν το Κηπουρειό. Επί Τουρκοκρατίας το χωριό υπήρξε κεφαλοχώρι και ποθητή έδρα των Τούρκων λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ο αριθμός των κατοίκων του 200-300 το χειμώνα, ανέρχεται στους 500 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτοί ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.
   Στο δρυόδασος της Γόργιανης, όπου κρύβονταν πολλά άτομα κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο για να αποφύγουν τους Γερμανούς, υπάρχουν προσπελάσιμοι διάδρομοι με υπέροχες διαδρομές ανάμεσα στα δέντρα. Εκεί βρίσκονται και οι εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου και της Αγ. Τριάδας, που χρονολογούνται αρκετά παλιά και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημόσια δασοσκεπής έκταση κοινότητας Κηπουρειού κι αυτή με προσπελάσιμους δασόδρομους, όπου το δάσος εναλλάσεται με γεωργικές καλλιέργειες. Η περιοχή έχει κηρυχθεί βιότοπος αρκούδας και άλλων μεγάλων θηλαστικών (λύκος, αλεπού, αγριόγατα, κουνάβι, ζαρκάδι).
   Όπως διηγούνται στο Κηπουρειό, επί Τουρκοκρατίας στην τωρινή θέση του σχολείου έδρευε ο τούρκικος στρατός. Όταν χρειάστηκε αυτός να φύγει, για να διατηρηθεί μυστικότητα ο τούρκος αξιωματικός Μπεκίρης διέταξε τους κατοίκους του χωριού να κλειστούν στα σπίτια τους για να μη δουν την επιχείρηση. Οι Τούρκοι άφησαν πίσω τους μαγειρεία και ο στρατώνας τους χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο μέχρι το 1920.
   Μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζει η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου, που η ίδρυσή της ταυτίζεται χρονολογικά με την ίδρυση του χωριού. Όταν γιορτάζει ο άγιος γίνεται νηστεία μιας εβδομάδας, γιατί σύμφωνα με έναν παλιό θρύλο όταν το 1917 το χωριό μαστιζόταν και αποδεκατιζόταν από ασιατική γρίπη, οι κάτοικοί του νήστεψαν για να γιατρευτούν με τη βοήθεια του αγίου. Ενδιαφέρουσες ακόμα είναι οι εκκλησίες του Αγ. Νικολάου και της Αγ. Παρασκευής μέσα στο Κηπουρειό, καθώς και του Αγ. Γεωργίου στη θέση " Ταμπούρι" και του Αγ. Γεωργίου στη Λαγκαδιά.
   23 χλμ. Β του Κηπουρειού περνά ο Βενέτικος, στο δρόμο Κηπουρειού - Γρεβενών. Από εκεί όπως εξιστορείται, πέρασε το 169 π.Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Περσέας, κατευθυνόμενος προς τα Γιάννενα για ν' αντιμετωπίσει το βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο. Στη γέφυρα του Σπανού ο Βενέτικος ενώνεται με το Μικρό Ποτάμι. Η γέφυρα αυτή κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας (1864) και οφείλει το όνομά της στον επικεφαλής της εκτέλεσης του έργου, Σπανό. Σύμφωνα με το θρύλο το γεφύρι χτιζόταν αλλά έπεφτε. Οι εργάτες τότε μάζεψαν αυγά απ' όλη την περιφέρεια και αναμείξανε το ασπράδι τους με άμμο και νερό, χτίστηκε το γεφύρι μ' αυτά και δεν ξανάπεσε. Άλλη εκδοχή αναφέρει πως χρησιμοποιήθηκε η σκιά του εργολάβου για να στηθεί το γεφύρι και μάλιστα ο τελευταίος όταν πέθανε, θάφτηκε δίπλα σ' αυτό. Την ίδια εποχή χτίστηκε και το Μικρό Γεφύρι, 20 μ. πριν τη γέφυρα του Σπανού.
   Στην περιοχή του Κηπουρειού συναντάμε πολλές πηγές, όπως το Ταμπούρι 3 χλμ. στο δρόμο προς Κρανιά, τη Σκίψη 500 μ. από το χωριό, το πηγάδι του Μιχάλη, το Μπούνη 1 χλμ. Δ-ΒΔ του χωριού και το Σιόπωτο στον ε γκαταλειμμένο οικισμό Λαγκαδιάς, που ανήκει στο Κηπουρειό. Επίσης βρίσκουμε πολλές όμορφες πέτρινες βρύσες όπως η βρύση Σιλίμη, η βρύση Γκορτσιά, η βρύση Μανώλη και η βρύση Λαζαράκη.
   Η θέα από τις ράχες Παπαζήση (800 μ.) και Κάτσαρη (820 μ.), όπου στον εμφύλιο σκοτώθηκαν 17 άτομα, είναι εκπληκτική. Στη θέση Σταυροπόδι 3 χλμ. πριν το Κηπουρειό, υπάρχει μνημείο προς τιμήν των 40 γυναικόπαιδων που κάηκαν ζωντανά από τους Γερμανούς επί Κατοχής, στην καλύβα του Ελευθερίου. Περισσότερα στοιχεία για την περιοχή μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο του Αθ. Βλάχου, " Το πανόραμα του Κηπουρειού της Πίνδου".
   Στο Κηπουρειό κάθε χρόνο αναβιώνουν τα έθιμα του Φανού και του Καρναβαλιού. Επίσης του Αγ. Πνεύματος στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου στο δάσος της Γόργιανης μαζεύεται κόσμος απ' όλο το νομό Γρεβενών. Μετά τη δοξολογία ψήνονται στο προαύλιο αρνιά και ακολουθούν χοροί και παραδοσιακή μουσική. Στην πλατεία του χωριού γίνεται τριήμερο πανηγύρι στις 25- 26 και 27 Ιουλίου, με ψητά αρνιά, δημοτική μουσική και χορούς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Γρεβενών


Κληματάκι

ΚΛΗΜΑΤΑΚΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Κνίδη

ΚΝΙΔΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Κοσμάτι

ΚΟΣΜΑΤΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Κρανιά

ΚΡΑΝΕΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Κυπαρίσσι

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Κυρακαλή

ΚΥΡΑΚΑΛΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Λάβδας

ΛΑΒΔΑΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Μαυραναίοι

ΜΑΥΡΑΝΑΙΟΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Μεγάλο Σειρήνι

ΜΕΓΑ ΣΕΙΡΗΝΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Μεσολούρι

ΜΕΣΟΛΟΥΡΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Μηλέα

ΜΗΛΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Μικρολείβαδο

ΜΙΚΡΟΛΙΒΑΔΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Μοναχίτι

ΜΟΝΑΧΙΤΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Μυρσίνα

ΜΥΡΣΙΝΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Οροπέδιο

ΟΡΟΠΕΔΙΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Παλαιοχώρι

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Παναγιά

ΠΑΝΑΓΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Παρασκευή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Περιβόλι

ΠΕΡΙΒΟΛΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Πηγαδίτσα

ΠΗΓΑΔΙΤΣΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Πολυνέρι

ΠΟΛΥΝΕΡΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Ποντινή

ΠΟΝΤΙΝΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Πρόσβορο

ΠΡΟΣΒΟΡΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Πυλωροί

ΠΥΛΩΡΟΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Ροδιά

ΡΟΔΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Σαρακήνα

ΣΑΡΑΚΗΝΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Κοινότητα Σμίξης

ΣΜΙΞΗ (Κοινότητα) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Σμίξη

ΣΜΙΞΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Σπήλαιο

ΣΠΗΛΑΙΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Ταξιάρχης

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Τρικοκκιά

ΤΡΙΚΟΚΚΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Τρίκομο

ΤΡΙΚΩΜΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Φελλίον

ΦΕΛΛΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

Κοινότητα Φιλιππαίων

ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΙ (Κοινότητα) ΓΡΕΒΕΝΑ
(Following URL information in Greek only)

Φιλιππαίοι

ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Photo Album in URL, information in Greek only.

ΧΑΣΙΑ (Δήμος) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Ο Δήμος Χασίων αποτελείται από τρία Δημοτικά Διαμερίσματα με συνολική επιφάνεια 162.000 στρέμματα περίπου εκ των οποίων 56.500 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, 31.900 περίπου στρέμματα είναι βοσκότοποι και 67.800 στρέμματα είναι δάση, ενώ 4.600 στρέμματα αποτελούν εκτάσεις καλυπτόμενες από νερά (ποτάμια, λίμνες κ.λπ.)
  Αποτελεί τον μεγαλύτερο Δήμο του νομού Γρεβενών σε εισροές από την παραγωγή γεωργικών προιόντων, έχοντας ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο αρδευτικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας.
  Εκτός της φυτικής παραγωγής έντονη είναι και η δραστηριότητα της κτηνοτροφίας στο Δήμο μας και συγκεκριμένα έχουμε 6 κτηνοτρόφους να ασχολούνται με την αγελαδοτροφία με συνολικό αριθμό ζώων 262 και πενήντα δύο κτηνοτρόφους να ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία και με συνολικό αριθμό αιγοπροβάτων 8.655. Σε κάθε οικισμό τού Δήμου μας δραστηριοποιείται και ένας Γεωργικός Συνεταιρισμός. Οι Συνεταιρισμοί αυτοί είναι κυρίως πιστωτικοί αλλά δραστηριοπιούνται και στο χώρο των γεωργικών εφοδίων.
  Επίσης στην έδρα του Δήμου το Καρπερό, υπάρχει και ο Συνεταιρισμός γυναικών ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των παραδοσιακών εδεσμάτων και προιόντων γενικά της περιοχής μας.
  Στα αξιοθέατα της περιοχής μας περιλαμβάνονται τρείς Βυζαντινές Εκκλησίες καθώς και Εξωκκλήσια με μοναδική ιστορία και μεγάλη επισκεψιμότητα.
  Το πλατανόδασος της Σιούτσας το οποίο είναι σπάνιο στο είδος του και αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Ο ποταμός Αλιάκμονας αποτελεί σημείο αναφοράς των δύο οικισμών που διασχίζει και προσδίδει πολλές δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού και αναψυχής.
  Τα δύο γεωφράγματα που κατασκευάστηκαν εξελίχτηκαν σε δύο μικρές λίμνες με ιδιαίτερο μικροπεριβάλλον. Τα δρυοδάση της περιοχής μας που είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο του Δήμου μας αποτελούν πόλο έλξης των φυσιολατρών.
  Προοπτικές
Α) Κατασκευή φράγματος Ιλαρίωνα. Μετατροπή του οικοσυστήματος από ποτάμιο σε λιμναίο -προοπτική ανάπτυξης τουρισμού - αγροτουρισμού.
Β) Δημιουργία πειραματικού αγροκτήματος, καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, ανάπτυξη καινούριων καλλιεργειών, στροφή σε βιολογικές καλλιέργειες.
Ο Δήμαρχος Χασίων
Ανδρέας Α. Νάζος

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Χασίων


Σελίδες Υπουργείου Πολιτισμού

Νομός Γρεβενών

ΓΡΕΒΕΝΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
Στις ακόλουθες ιστοσελίδες θα βρείτε έναν interactive χάρτη με όλα τα μνημεία και μουσεία του νομού, με σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Σελίδες ιδιωτών & άλλες

Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Χάρτες

ΓΡΕΒΕΝΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ