gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ Χωριό ΛΑΠΠΑΙΟΙ".


Πληροφορίες για τον τόπο (5)

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Αργυρούπολη

  Η Αργυρούπολη απέχει 27 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο στο 21ο χιλιόμετρο βγαίνοντας από τον παλιό δρόμο Ρεθύμνου - Χανίων. Βρίσκεται πάνω σ' ένα λόφο με υπέροχη θέα της γύρω κοιλάδας. Οι μαρτυρίες του πλούσιου παρελθόντος της βρίσκονται σ' όλα τα κτίρια του χωριού. Το χωριό διαθέτει φυσικές τρεχούμενες πηγές και πλούσια βλάστηση. Ένας περίπατος ανάμεσα στα δέντρα της θα σας μείνει αξέχαστος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


In the place that in the present days stands Argiroupolis was the ancient city of Lapa. As myths say, king Agamemnon, the hero of the Trojan war, created Lapa. Lapa was one of the most important cities of western Crete during Roman times. It controlled the area around it from the north to the south coast. It had two harbours, one on the north coast of Crete and another on the south. It is said that its harbour was Finix on the south coast of Crete in present-day Loutro. In the Greek wars they were allies of Knossos but when Knossos destroyed Lyttos the people of Lapa accepted the Lyttoans in their city. Lapa was also important during Byzantine times till it was destroyed by the Arabs in 828 A.D.

Αργυρούπολη

  Η σημερινή Αργυρούπολη είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Λάππα, για τη δημιουργία της οποίας υπάρχουν αρκετές εκδοχές, με επικρατέστερη αυτή η οποία υποστηρίζει ότι ιδρύθηκε από τον Λάππα τον Ταρραίο (η Τάρρα ήταν πόλη στις νότιες ακτές της δυτικής Κρήτης, στη θέση της σημερινής Αγ.Ρουμέλης), ενώ αργότερα έλαβε μέρος στην εκστρατεία των Ελλήνων κατά της Τροίας.
  To 1050 π.Χ.. κατακτήθηκε από τους Δωριείς και στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε ξεχωριστό κράτος, το οποίο περιελάμβανε τις σημερινές επαρχίες Ρεθύμνης καί Σφακίων και μέρος των επαρχιών Αγ. Βασιλείου και Αποκορώνου και είχε δύο λιμάνια, την Υδραμία στις βόρειες και τον Φοίνικα στις νότιες ακτές της Κρήτης, ενώ το 333 π.Χ. συμμετείχε στην εκστρτατεία του Μ. Αλεξάνδρου κατά των Περσών.
  Στον πόλεμο μεταξύ Κνωσού και Λύττου (221-220 π.Χ.) που κατέληξε στην καταστροφή της δεύτερης, συμμάχησε αρχικά με την Κνωσό και στη συνέχεια με τη Λύττο, για να δεχθεί, μετά την καταστροφή της, τους πρόσφυγες Λυττίους.
  Η Λάππα διατήρησε την αυτονομία της ως το 67 π.Χ. οπότε κατακτήθηκε από τον Ρωμαίο Στρατηγό Κόιντο Καικίλιο Μέτελο, τον επονομαζόμενο Κρητικό, μετά από δύο χρόνια σκληρής πολιορκίας. Αργότερα, το 31 π.Χ., την περίοδο της σύγκρουσης του Μάρκου Αντωνίου με τον Οκταβιανό, τον μετέπειτα Αύγουστο, η Λάππα πήρε το μέρος του Οκταβιανού, ο οποίος όταν επεκράτησε και έγινε Αυτοκράτορας, ξανάκτισε την πόλη, η οποία γνώρισε νέα περίοδο ακμής και ευημερίας, παρεχώρησε δε στη Λάππα ειδικά προνόμια, όπως το δικαίωμα να κόβει δικά της νομίσματα. Την περίοδο αυτή κτίστηκαν πολλές οικοδομές, υδραγωγείο χωρητικότητας 600 κ.μ. και πολλά άλλα δημόσια έργα, πράγμα που μαρτυρούν τα πολυάριθμα ερείπια, που σώζονται μέχρι σήμερα.
  Την μεταχριστιανική εποχή διαδόθηκε ο Χριστιανισμός και άρχισαν οι διωγμοί. Κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του Γάιου Μέσσιου Κουίντου Τραιανού Δεκίου, στη Ρώμη, το 250 μ.Χ.. θανατώθηκαν οι πέντε παρθένες από τη Λάππα, οι Μαρία Μάρθα Θέκλα Μαριάμνη και Εναθά.
  Το 350 μ.Χ. η Λάππα έγινε έδρα Επισκοπής, απο τον Απ. Τίτο, η οποία ανήκε στην Εκκλησία της Ρώμης, ενώ το 600 μ.Χ. η Εκκλησία της Κρήτης υπήχθη στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Επίσκοποι της Λάππας έλαβαν μέρος σε διάφορες Οικουμενικές Συνόδους.
  Η Λάππα ως πόλη διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της πρώτης Βυζαντινής περιόδου, το 823 μ.Χ., οπότε κατέλαβαν την Κρήτη οι Σαρακηνοί, οι οποίοι και την κατέστρεψαν εντελώς.
  Το 980 μ.Χ. ξαναιδρύθηκε η Επισκοπή, η οποία μεταφέρθηκε στο σημερινό χωριό Επισκοπή, όπου βρίσκεται καί η έδρα του σημερινού Δήμου Λαππαίων.
  Το 961 μ. Χ., μετά την ανάκτηση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά, η Λάππα δόθηκε ως φέουδο στους Χορτάτσηδες μέχρι το 1182, οπότε φαίνεται να παραχωρήθηκε στη Βυζαντινή οικογένεια των Αρυροστεφανιτών η Αργυρόπουλων.
  Το 1211 η Λάππα πέρασε στην περίοδο της Ενετοκρατίας, μαζί με όλη την Κρήτη και κατοικήθηκε από φεουδάρχες, με χαρακτηριστικά τα οικόσημα και εμβλήματα στο άνω μέρος των θυρών. Στην περίοδο αυτή επικρατέστερη ονομασία της είναι Πόλη, αντί Λάππα. Τότε ανακαλύφθηκαν στην περιοχή κοιτάσματα αργύρου, στα οποία οφείλεται ίσως το σημερινό όνομα του χωριού, ενώ κατ΄ άλλους στο όνομα της οικογένειας Αργυρόπουλων, όπως προαναφέρθηκε.
  Το 1299 οι Ενετοί παρεχώρησαν την πόλη στον Αλέξιο Καλλέργη, με την ομώνυμη συνθήκη ειρήνης. Τα σημαντικότερα γεγονότα, από τη νεώτερη ιστορία της Κρήτης, που συνέβησαν στην περιοχή της Αργυρούπολης είναι τα παρακάτω.
- Το 1867 μεταφέρθηκε εδώ η έδρα της Γενικής Συνέλευσης των Κρητών.
- Το Σεπτέμβριο του 1867 συνεδρίασαν εδώ οι Αρχηγοί της Κρητικής Επανάστασης και αποφάσισαν τη συνέχιση της.
- Την 3 Φεβρουαρίου 1878 ψηφίστηκε στην Αργυρούπολη η ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ