gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Οικονομία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Οικονομία (3)

Ανάμεικτα

Αλιάκμoνας και Δήμος Χασίων

ΧΑΣΙΑ (Δήμος) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Ο ποταμός Αλιάκμωνας αποτελεί σημείο αναφοράς για τόν Δήμο μας. Διασχίζει το ένα από τα τρία Δημοτικά Διαμερίσματα και τους δύο από τους έξι οικισμούς. Σημαντική στο ποτάμιο αυτό σύστημα είναι η παρουσία του ρέματος της Σιούτσας που διασχίζει όλα τά Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου και αποτελεί σημαντικό παραπόταμο του Αλιάκμωνα.
  Ανάμεσα στά οικοσυστήματα που παρατηρούνται στο Δήμο μας, όπως οι βοσκότοποι, τα δάση φυλλοβόλων δρυών, δάση πλατάνων, οι παρόχθιες καί υγροτοπικές διαπλάσεις που δημιουργεί ο Αλιάκμωνας και όλο το υγρό στοιχείο που σχετίζεται μ' αυτόν, αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό οικοσύστημα της περιοχής μας. Αποτελεί σημαντικό ενδίαιτημα της πανίδας η οποία απαριθμεί περίπου 70 είδη πτηνών, μεταξύ αυτών ο μαυροπελαργός και ο μπούφος τα οποία είναι προστατευόμενα είδη, 30 είδη αμφιβίων, ερπετών καί θηλαστικών όπως το ζαρκάδι, ο λαγόγυρος, η βίδρα και ο λύκος, θηλαστικά τα οποία μάλιστα περιλαμβάνονται και στο κόκκινο βιβλίο απειλούμενων σπονδυλοζώων τής Ελλάδας.
  Οι παρόχθιες διαπλάσεις του ποταμού φιλοξενούν όλα τα παραπάνω ζωικά είδη τα οποία είτε ενδιαιτούν αποκλειστικά σε αυτές (βίδρα), είτε τις χρησιμοποιούν ως καταφύγιο η ενδιαίτημα αναπαραγωγής, καλύπτοντας τις ανάγκες τροφοληψίας στά γειτονικά οικοσυστήματα.
  Από τα παραπάνω μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε την σημαντικότητα του ποταμού και της λεκάνης απορροής του στη βιοποικιλότητα της περιοχής μας, καθώς και της μεγάλης ευθύνης που έχουμε για την προστασία του συγκεκριμένου οικοσυστήματος και γενικότερα του φυσικού πλούτου που κληρονομήσαμε.
  Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι οι ωφέλειες πού προκύπτουν για την περιοχή από τον ποταμό Αλιάκμονα είναι κυρίως δύο:
1) Ο ποταμός συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και συγκεκριμένα της αγροτικής παραγωγής μέσω ενός μικρού φράγματος καί ενός αρδευτικού δικτύου που καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης 18.000 περίπου στρεμμάτων στούς οικισμούς Καρπερού καί Δήμητρας.
2) Δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες να αναπτύσουν δραστηριότητες αναψυχής όπως το ψάρεμα, το ράφτινγκ, το κυνήγι.
Γεώργιος Καλαμάρας
Γεωπόνος Α.Π.Θ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Χασίων


Σελίδες επίσημες

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ (Δήμος) ΓΡΕΒΕΝΑ

ΤΡΙΚΟΡΦΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Η Οικονομική ζωή του χωριού δεν διαφέρει από αυτή των άλλων χωριών της περιοχής. Σήμερα στο χωριό υπάρχουν δυο μικρές κτηνοτροφικές μονάδες και λίγοι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την μαστορική.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ