gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΡΑΣΙΑ Χωριό ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Πρασιάς

ΠΡΑΣΙΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
  Πρώην Ζελενίτσα, σε υψόμετρο 760 μέτρα. Η σημερινή ονομασία της προήλθε επειδή η περιοχή είναι συνεχόμενες κλιμακωτές πεζούλες σε μορφή πρασιάς. Το χωριό είναι στους πρόποδες του Ντελιδημίου, και αποτελείται από τους οικισμούς Φουσιανά (750 μέτρα υψόμετρο), Βασιλέσι (830 μέτρα) Κυπαρίσσι και Μεταξάδες. Ο οικισμός "Κυπαρίσσι" πήρε το όνομά του από το μεγάλο Κυπαρίσσι το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Εκεί ο Πάτερ Κοσμάς ο Αιτωλός προφήτεψε επί τουρκοκρατίας: «Αν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή, η Ελλάς θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από τη ρίζα του η Ελλάς δεν θα ελευθερωθεί». Ακόμη και σήμερα ξεχωρίζει η ξεραμένη κορυφή του. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που χτίστηκε το 1938 και είναι μονόκογχη, χωρίς τρούλο σε σχέδιο βασιλικής. Θα συναντήσουμε επίσης το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και την εκκλησία της Γέννησης του Χριστού με αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες 17ου αιώνα, αλλά και αρκετά ερειπωμένα ξωκλήσια. Στη θέση Κάστρο λέγεται ότι βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα και θεμέλια αρχαϊκού οικισμού. Στα Φουσιανά υπάρχει η παλιά Εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου με αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες του 1679 στο ιερό Βήμα και στο γυναικωνίτη. Η εκκλησία αυτή ανήκει στο παλιό μοναστήρι της Παναγίας που πυρπολήθηκε το 1823 από το Μουσταή Πασά της Σκόνδρας.
  Το Βασιλέσι φέρεται ως πρωτεύουσα των αρχαίων Αγραίων, γεγονός που πιστοποιούν τα πολλά αρχαία ευρήματα, που δυστυχώς κατέληξαν σε ιδιωτικές συλλογές. Στον οικισμό αυτό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου που ανήκει στο ομώνυμο μοναστήρι που έχει επιγραφή 1652 και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου με εικόνες από το 1602. Πάνω από το Βασιλέσι υπάρχει η γυφτοσπηλιά.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ