gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 30 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΓΟΣ - ΜΥΚΗΝΕΣ Δήμος ΑΡΓΟΛΙΔΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (30)

Δημαρχεία

Δήμος Άργους - Μυκηνών

ΑΡΓΟΣ (Πόλη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τηλέφωνο: +3027513 60000
Φαξ: +3027510 23506

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Βρουστίου

ΒΡΟΥΣΤΙ (Χωριό) ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
Τηλέφωνο: +30 27510 91600
  Το Βρούστι, χτισμένο σε ύψος 650 μ., με το γραφικό του ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, τον ιστορικό πλάτανο, την κρήνη που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, τα παλαιά λιθόκτιστα κτίσματα, χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής τέχνης, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Από τους 281 κατοίκους του ελάχιστοι μένουν πλέον εκεί. Βρήκαν εύφορη γη και θαυμάσιο κλίμα, δούλεψαν σκληρά και πρόκοψαν στο παλιό χειμαδιό του χωριού, τα Σταθέικα. Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα βερίκοκων αποτελεί πηγή πλούτου για τους κατοίκους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ελληνικού

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (Χωριό) ΑΡΓΟΣ
Τηλέφωνο: +30 27510 86277
  Το Ελληνικό (με 395 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 379 κατά την απογραφή του 1991), ένας ημιορεινός συνοικισμός χτισμένος πάνω στη νοτιοανατολική πλαγιά του "Ευαγγελισμού".
  Δημιουργήθηκε από ορεινούς γεωργούς και κτηνοτρόφους, που ήρθαν εδώ παλαιότερα από την Κρύα Βρύση και το Τουρνίκι. Απαγκιάζει από το βοριά με το Μεγαλοβούνι, που έχει 700 μ. ύψος, γι’ αυτό και είναι εύφορο μέρος και μεγαλώνουν εύκολα στα χώματά του ελιές, καϊσιές, λεμονιές και πορτοκαλιές σε όλες τις ποικιλίες.
  Κτισμένο γύρω από την εκκλησιά του Αη Γιώργη εποπτεύει πάνω στο "Καστράκι", το μικρό λόφο στους πρόποδες του χωριού και στ’ ανατολικά του δρόμου. Στην κορφή του λόφου (95 μ. ύψος) ένα παράξενο αρχαίο οικοδόμημα: η Πυραμίδα του Ελληνικού ή των Κεγχρεών.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ηρας

ΗΡΑ (Χωριό) ΑΡΓΟΣ
Τηλέφωνο: +30 27510 31246

Δημοτικό Διαμέρισμα Ινάχου

ΙΝΑΧΟΣ (Χωριό) ΑΡΓΟΣ
Τηλέφωνο: +30 27510 31150

Δημοτικό Διαμέρισμα Καπαρελλίου

ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 71430
  Το Καπαρέλλι, 27 χλμ. από το Αργος, έχει 284 (με 358 κατοίκους στην απογραφή του 1951), κατοίκους και είναι πλαισιωμένο από πλούσια ορεινή βλάστηση ανάμεσα σε δύο γίγαντες, το Λύρκειον και το Αρτεμίσιο, με τις ψηλές κορφές, τα τρεχούμενα νερά, τις καρυδιές και τη μητρόπολή του, τον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, κυκλώνεται από αιώνιες κορφές και αρχαίες μνήμες.
  Απέναντί του προς νότο, το Ξεροβούνι (Μελιδόνι) τρυπάει τον ουρανό με τη μυτερή του κορφή, την Τσούγκα (1289 μ. ύψος). Στη ράχη του το Αρμενόκαστρο με τουρ θρύλους του. Από εκεί έρχεται και το εύγευστο νερό της κοινότητας. Πιο πάνω, δυτικά του χωριού, το "Παλιόκαστρο" και οι Πόρτες. Βόρεια η "Γουρνοσπηλιά".
  Από τις ζωντανές του λαϊκές παραδόσεις λίγες απομένουν ακόμα μαζί με μερικά όμορφα δημοτικά τραγούδια, που τραγουδιούνται σε όλα τα ορεινά με ντόπια λαϊκά όργανα, καραμούτζα, πίπιζα, τύμπανο και νταούλι.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυάς

ΚΑΡΥΑ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 75223
  Ανετος δρόμος 8 χλμ. με λίγες στροφές οδηγεί στον όμορφο χωριό της Καρυάς, το μεγαλύτερο και πιο συγκροτημένο ακόμα και σήμερα οικισμό της περιοχής (με 402 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 303 κατά την απογραφή του 1991), και ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Αργολίδας.
  Αγαπημένο καταφύγιο των ανθρώπων του κάμπου του Αργους, όταν θέλουν ν’ απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο και να παίξουν χιονοπόλεμο το χειμώνα, μια ορεινή ανάσα 20 μόνο χλμ από το Αργος, η Καρυά δικαιώνει την προσμονή το επισκέπτη της μόλις προβάλλει πανοραμική εμπρός του.
  Σαν σκηνογραφημένη σύνθεση ανάμεσα σ’ όλη τη μεγαλόπρεπη διαδοχή των ορεινών όγκων, με το Αρτεμίσιο (1771 μ. ύψος ) πίσω της και το Ξεροβούνι (1256 μ. ύψος) δεξιά της, αναπτύσσεται αμφιθεατρικά από τα ψηλά στα χαμηλότερα σαν ένα μεγάλο κοπάδι που κατηφορίζει για το χειμαδιό του.
  Το χωριό της Καρυάς αρχικά χτίστηκε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία (Μαλεβό) σκαλωμένο ψηλά από το φόβο των καιρών της σκλαβιάς, όπου υπάρχουν ακόμη ερείπια του Αη Δημήτρη και ίχνη οικισμού. Έπειτα, όταν ημέρεψαν τα χρόνια, κατηφόρισαν και οι άνθρωποι, για να γλιτώσουν από τα αγρίμια και το κρύο. Και από την Ελληνική Επανάσταση και ύστερα στέριωσαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό. Το 1829 η Καρυά απόκτησε και σχολείο αλληλοδιδακτικό.
  Χωριό που έζησε τον τρόμο του Ιμπραήμ - πέρασε από εκεί κι έκαψε κάμποσα σπίτια - αλλά και την έξαρση του Εικοσιένα. Δικό του γέννημα το πρωτοπαλλήκαρο του Κολοκοτρώνη, ο Γιαννάκος Νταγρές, όπως και οι Παναγιώτης, Σωτήρης και Κωνσταντίνος Νταγρές με σημαντική προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα. Η φήμη της παλληκαριάς και της σκληρής τους γνώμης σώθηκε σε πολλά δημοτικά τραγούδια.
  Το μεγαλοχώρι της Καρυάς είχε κάποτε 1.299 κατοίκους. Κτηνοτροφία, αμπέλια, χωράφια και ελιές οι ασχολίες τους. Μ’ όλο τον εκσυγχρονισμό του και τα ανακαινισμένα σπίτια του διατηρεί και σήμερα στις γραφικές παλιές γειτονιές τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια με τα χαγιάτια και τις αυλόπορτες. Ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η μητρόπολη της Καρυάς, προσελκύει ακόμα και σήμερα στις 29 Αυγούστου πολύ πανηγυριώτικό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα παλαιά σπίτια ένα-ένα ανακαινίζονται από ντόπιους, που επιστρέφουν στα πάτρια, και από ξένους που τ’ αγοράζουν το χωριό αποκτάει όψη σύγχρονου θέρετρου με τα μαγαζιά του και την όμορφη πλατεία στο κέντρο του, που διαμορφώθηκε πρόσφατα με πελεκητές πέτρες.
  Στον παραδοσιακό φούρνο της, που λειτουργεί στο χωριό τα τελευταία χρόνια και τροφοδοτεί ολόκληρη την περιοχή με ψωμί, μπορεί κανείς να προμηθευτεί νοστιμότατο χωριάτικο ψωμί και βουτήματα με εξαιρετικές γεύσεις, τώρα που οι νοικοκυρές δε ζυμώνουν πια και οι φούρνοι στις αυλές των σπιτιών δεν καπνίζουν.
  Στο κέντρο του χωριού το παλιό πετρόχτιστο κτίριο του δημοτικού σχολείου περιμένει ακόμα κάθε πρωί τους λιγοστούς μαθητές του, που επιμένουν να φοιτούν εκεί για να μη χάσει η Καρυά τη ζωή της. Τα καλοκαίρια και τις αργίες στο προαύλιό του μαζεύονται πολύ περισσότερα παιδιά ντόπιων και ξένων παραθεριστών, για ν’ απολαύσουν το παιχνίδι τους με μια απλή μπάλα, όπως τον παλιό καιρό, και να δροσιστούν με το γάργαρο νερό, που τρέχει από την πέτρινη βρύση στην άκρη της αυλής.
  Αν περπατήσει κανείς λίγα μέτρα προς την πάνω άκρη του χωριού, θα βρει ανάμεσα στα πλατάνια τα ερείπια των παλιών νερόμυλων της Καρυάς. Κάποτε δούλευαν μέρα-νύχτα με τα νερά, που έφταναν ως εκεί από τις φυσικές πηγές του Αρτεμισίου και εξυπηρετούσαν ολόκληρη την περιοχή. Οι εγκαταλειμμένες μυλόπετρες μέσα στα χαλάσματα μαρτυρούν ακόμα τα παλιά μεγαλεία τους.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κεφαλαρίου

ΚΕΦΑΛΑΡΙ (Χωριό) ΑΡΓΟΣ
Τηλέφωνο: +30 27510 86301
  Τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Αργος και στην παλαιά εθνική οδό προς Τρίπολη δεξιά του δρόμου η διακλάδωση οδηγεί στο Κεφαλάρι (με 455 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 602 κατά την απογραφή του 1991), ανάμεσα από περιβόλια, παλιές αγροτικές κατοικίες, σύγχρονες βίλες και παλιούς παραδοσιακούς νερόμυλους.
  Ο αρχαιότατος αυτός τόπος λατρείας με το γραφικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής είναι και σήμερα ένα ευλαβικό προσκύνημα για τους ντόπιους, αλλά μαζί και ένας δροσερός τόπος αναψυχής γύρω από τις πηγές του Ερασίνου, 7 χιλιόμετρα συνολικά από το Αργος, στο δήμο του οποίου ανήκει.
  Από τα σπηλαιώδη έγκατα και τις υπόγειες ροές των μεγάλων οροσειρών της Αρκαδίας ξεκινάει ο Ερασίνος. Είναι ένας ιδιότροπος ποταμός, αλλά και ιερός προστάτης του τόπου και των κατοίκων του, άλλοτε με την πλημμύρα και άλλοτε με την ξηρασία του. Με τα νερά του κινήθηκαν άλλοτε οι Μύλοι του Αργους. Δίπλα του το 1829 ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο χαρτοποιίας και το 1833 δημόσιο πυριτιδοποιείο. Μια πρώτη έκρηξη πυρίτιδας το κατάστρεψε το 1868, ενώ ακολούθησε και μια δεύτερη έκρηξη, δραματική, το 1908 με πολλά θύματα και ζημιές.
  Ομορφότατη η μικρή λίμνη, που σχηματίζουν τα νερά αμέσως μετά τις πηγές του και κάτω ακριβώς από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Γύρω της μεγάλα πλατάνια και στη σκιά τους εξοχικά κέντρα. Το τοπίο κορυφώνεται με τον πέτρινο κωνικό λόφο του Προφήτη Ηλία και το κάτασπρο εκκλησάκι στην κορυφή του, το όρος Χάον των αρχαίων.
  Το Κεφαλάρι είναι επίσης γνωστό για το σπήλαιό του, το οποίο παλιά ήταν κοίτη υπόγειου ποταμού. Ο αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι εδώ έβγαιναν τα νερά της Στυμφαλίας λίμνης και κάθε χρόνο τελούσαν μια οργιαστική γιορτή προς τιμήν του Πάνα και του Διόνυσου, την "Τύρβη". Στα τοιχώματα του σπηλαίου - το επισκέψιμο μέρος του οποίου δεν είναι μεγάλο, αλλά περιορίζεται σε 30 μέτρα βάθος περίπου - διακρίνονται μερικές σκαλιστές κόγχες, που πιθανότατα φιλοξενούσαν αναθηματικά ειδώλια. Στις αρχές του αιώνα έγινε μια πρόχειρη ανασκαφή και έφερε στο φως νεολιθική κεραμική το σπήλαιο όμως είχε κατοικηθεί από ανθρώπους πολύ νωρίτερα.
  Γερμανοί αρχαιολόγοι που έσκαψαν στο κέντρο της αίθουσας (ο R. Felsch το 1972 και ο L. Reisch το 1975-76) βρήκαν λεπίδες και αιχμές των αρχών της νεότερης παλαιολιθικής εποχής, δηλαδή περίπου του 35000 π.Χ.! Παρά τα σημαντικότατα ευρήματα δεν έγινε καμία άλλη ανασκαφή από τότε και έτσι η σπηλιά κρατάει φυλαγμένα τα μυστικά της δύο μέτρα κάτω από το δάπεδό της.
  Οι σπηλιές πάντως ήταν πάντα ελκυστικές ως χώροι λατρείας κι έτσι στα νεότερα χρόνια ήρθε και φώλιασε εδώ μέσα η Παναγιά η Κεφαλαριώτισσα. Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, της Παναγίας της Κεφαλαριώτισσας, χτίστηκε κατά την παράδοση από τον Λέοντα τον Α, αλλά έχει και συμπλήρωμα του Ιουστινιανού και άλλων αυτοκρατόρων. Ξαναχτίστηκε το 1833 - τα εγκαίνιά του το 1835 τα τίμησε και ο Πατριάρχης - και γιορτάζει την Παρασκευή μετά το Πάσχα, της Διακαινησίμου. Ακόμα και σήμερα προσελκύει πλήθος προσκυνητών, δε συνεχίζεται όμως η παλιά παράδοση του ξεφαντώματος.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κεφαλοβρύσου

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 71388
  Στα 4χλμ μετά το Δούκα συναντάμε το Κεφαλόβρυσο (γνωστό και ως Πάνω Μπέλεσι) (με 195 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 189 κατά την απογραφή του 1991). Στις υπώρειες του Λύρκειου όρους, μέσα στο πράσινο και στα δροσερά νερά, ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά ορεινά χωριά της Αργολίδας, που κατοικείται σήμερα από 60 περίπου οικογένειες, οι περισσότερες με δύο γεροντάκια μόνο μέλη τους, και απέχει μόλις 36χιλιόμετρα από το Αργος.
  Το όνομά του το χρωστάει στην περίφημη πηγή του, δίπλα στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, με το άφθονο νερό της, που κυλάει πάντοτε ανάμεσα στο χωριό και στους εγκαταλελειμμένους πια κήπους. Λένε ότι τα νερά της ξεκινάνε από υπόγειες λίμνες και σπήλαια με σταλακτίτες, χθόνια μυστήρια, και ορμητικά ξεχύνονται με τέτοια δύναμη, που χαλάει από καιρό σε καιρό τη μεγάλη πλατεία του χωριού.
  Έτσι όπως αναπάντεχα ξεπροβάλει το χωριό ισορροπημένο μέσα στις περήφανες πανύψηλες κορφές - Φραγκοκούκουρα 1648μ, Μαυροβούνι 1260μ - κορφές του Λύρκειου όρους, ριζωμένο μέσα στην πλούσια βλάστηση με πυκνές καρυδιές, λεύκες, λίγα οπωροφόρα και πολλά πλατάνια, που το αγκαλιάζουν από παντού, συναρπάζει τον επισκέπτη του.
  Κοσμογονικό γεγονός ο γάμος παλαιότερα στο Πάνω Μπέλεσι, τον γιόρταζαν με ιδιαίτερη ζωντάνια ακολουθώντας τα γνήσια λαϊκά έθιμα της περιοχής. Οι συμπεθέροι, χωρατατζήδες και εύθυμοι, και οι φίλοι του γαμπρού πήγαιναν στο συμπεθεριό της νύφης, που τους υποδεχόταν με μια πίττα, μια “τσιότρα” και ποτήρια για τα κεράσματα. Έφθαναν ύστερα κρατώντας το “Φλάμπουρο”, ένα καλάμι με ρόδι και δυο μαντήλια στολισμένο, ντυμένοι φουστανελάδες. Η προίκα φορτωνόταν στ’ άλογα: Ο γιούκος, τα σαϊσματα, οι μπατανίες, τα χιράμια, τα γιουρντιά (μάλλινα πανωφόρια), τα ράσα (καπότες), τα ζουνάρια. Βδομάδα ολόκληρη κρατούσε το γλέντι.
(Κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κουτσοποδίου

ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ (Χωριό) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  Το Κουτσοπόδι ως οικισμός φαίνεται ότι ιδρύθηκε στα μεσαιωνικά χρόνια, γύρω από τον ναό της Αγίας Κυριακής, ο οποίος με τη σημερινή του μορφή άρχισε να κτίζεται στις αρχές του αιώνα. Προϋπήρχε, ναΐσκος και νεκροταφείο. Σε απογραφή του 1700 αναφέρεται ότι το Κουτσοπόδι κατοικείτο από 75 οικογένειες, αριθμό μεγάλο για την εποχή. Σήμερα αριθμεί 2.360 ψυχές, σύμφωνα με την απογραφή του 1991 και φιλοξενεί εκατοντάδες οικονομικών μεταναστών, λόγω της ευφορίας του και της πλούσιας παραγωγής του.
   Μεγαλοχώρι το Κουτσοπόδι, τριγυρισμένο άλλοτε μ' αμπέλια, χωράφια δημητριακών, καπνού και κηπευτικά, φημισμένο για τ΄ άλογά του, το «Ιππόβοτον» του Αργολικού κάμπου, τώρα με κατάφυτο τον πλούσιο κάμπο του από εσπεριδοειδή, πνίγεται στις ανοιξιάτικες ευωδιές, φαντάζοντας σύγχρονο, προοδευτικό, ένα προάστιο του Αργους με ζηλευτή ευμάρεια.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κιβερίου

ΚΥΒΕΡΙ (Κωμόπολη) ΛΕΡΝΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 47349
  Στο Κιβέρι, σύμφωνα με τις περιγραφές των αρχαίων συγγραφέων τοποθετείται το Γενέσιον, δηλαδή το σημείο όπου πρωτοαγκυροβόλησε ο Δαναός. Προς τιμήν του γεγονότος αυτού είχε ανεγερθεί στην περιοχή αυτή ο ναός του Γενεσίου Ποσειδώνος.
  Οι ανασκαφές εργασίες στο Κιβέρι έφεραν στο φως Μυκηναϊκούς τάφους, αρχαίες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και ίχνη αρχαίου ναού στον Αη Λια.
  Δυο χιλιόμετρα νότια από το Κιβέρι, στον ορμίσκο του Αη Γιώργη αναβλύζει μεγάλη υποθαλάσσια πηγή γλυκού νερού, ο Ανάβαλος, που η αξιοποίηση του υδατικού του δυναμικού, με τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να επιλύσει το αρδευτικό πρόβλημα του Νομού κατά τρόπο ριζικό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιμνών

ΛΙΜΝΕΣ (Κωμόπολη) ΜΥΚΗΝΕΣ
Τηλέφωνο: +30 27510 83285

Δημοτικό Διαμέρισμα Λυρκείας

ΛΥΡΚΕΙΑ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
  Το πεδινό τοπίο έχει μετασχηματισθεί πια σε ορεινό. Το αργιλώδες χώμα του κάμπου λίγο-λίγο αλλάζει σε κοκκινωπά πετρόχτιστα, κατάλληλα για αμπέλια, ελιές, και τα περίφημα καπνά, που καλλιεργούνται εδώ στην πεδιάδα της Λυρκείας.
  Η Λυρκεία (με 837 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 613 κατά την απογραφή του 1991), άλλοτε Κάτω Μπέλεσι και πρωτεύουσα σήμερα του δήμου Λυρκείας, έχει πάρει το όνομά της από την προϊστορική πολιτεία Λύρκεια ή Λυγκεία. Τα λείψανα της πόλης αυτής και μέρος από τα τείχη της υπάρχουν κοντά στο σημερινό χωριό ΒΑ πάνω σ’ ένα λόφο, που λέγεται κι αυτός Παλιοκαστράκι και θα τον περάσουμε, όταν πάρουμε τη διακλάδωση που οδηγεί στο Κεφαλόβρυσο.
  Το χωριό της Λυρκίας είναι χτισμένο ανηφορικά, έχει 779 κατοίκους, και είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και φιλόπονα χωριά της Αργολίδας. Οι κάτοικοί του, οι Μπελεσιώτες, αξιοποιούσαν πάντοτε τα αποδοτικά τους χώματα με τη γεωργία, τις ελιές και τα καπνά και ανέκαθεν έστρεφαν τα παιδιά τους προς τα γράμματα, για να ξεφύγουν από τις δύσκολες συνθήκες ζωής.
  Περνώντας τη Λυρκεία θα πάρουμε τη διακλάδωση για το χωριό Δούκα Βρύση και θα συναντήσουμε παίρνοντας τις στροφές του δρόμου από κοντά τα τείχη της ακρόπολης της προϊστορικής Λυγκείας μέσα στην άγρια βλάστηση. Σ’ αυτή τη θέση επιζεί ο θρύλος της Υπερμήστρας, της μοναδικής από τις 50 θυγατέρες του Δαναού, που παράκουσε την πατρική διαταγή να σκοτώσει τον πρωτοξάδελφό της και άντρα της την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Από εδώ ασφαλής ο Λυγκέας, ο άντρας της, άναψε το δαυλό να την καθησυχάσει πως είναι σώος κι εκείνη με τον ίδιο τρόπο του απάντησε από τη "Λάρισα", το κάστρο του Αργους. Ο Παυσανίας, που βρήκε τη Λύρκεια, μας πληροφορεί πως η Λύρκεια, γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια, που πήρε το όνομά της από το Λύρκο που την έχτισε, ήταν έρημη τα χρόνια της εκστρατείας των Ελλήνων στην Τροία, γι’ αυτό και δεν την αναφέρει ο Όμηρος.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλανδρενίου

ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΙ (Χωριό) ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
Τηλέφωνο: +30 27510 71378
  Το Μαλαντρένι, ημιορεινό, κλεισμένο στον καταπράσινο περίγυρό του με λόφους και μικρές ρεματιές, στεφανωμένο από την Παναγιά τη Μυρτιδιώτισσα, που αγναντεύει τον κάμπο ως τον Αργολικό κόλπο, φημίζεται για το μανακίσιο λάδι και τα θαυμάσια κρασιά του. Παραδοσιακός οικισμός, με τη γραφικότητα του ημιορεινού ελληνικού χωριού αλλά και με έντονη σύγχρονη οικοδομική δραστηριότητα, είναι με ιδιαίτερη ευαισθησία φροντισμένος από τους άξιους δουλευτάδες κατοίκους του, που παραμένουν γαντζωμένοι στις ρίζες τους ως τα βαθιά γεράματα. Στο πανηγύρι του Μαϊθανασιού, αλλά και τις αποκριές οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού βρίσκουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία στους επισκέπτες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
  Χωριό χτισμένο σε ύψος 580 μέτρα, 35χλμ από το Αργος. Μικρό φτωχό χωριό, όπου ακόμα φαίνεται η αγωνία των κατοίκων του να καλλιεργήσουν ψηλά στις πλευρές του Λύρκειου τα πετροχώραφά τους με τις πεζούλες και τα φτωχικά χώματα. Τώρα τελευταία αρχίζει να βλέπει κι αυτό καλύτερες μέρες. Οι άνθρωποί του χτίζουν νέα σπίτια.
  Οσοι έχουν απομείνει εδώ ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τις ελιές και τις μικροκαλλιέργειες. Πάνω από το χωριό ΒΔ στο πέρασμα “Πόρτες” - η οδός του Πρίνου - η “μαρμαρένια σούδα”, μια θύρα λοξευτή και ροδιές από τα κάρα φαίνονται ακόμη. Διάφοροι φόβοι για στοιχειά, φαντάσματα κι αερικά είναι δεμένοι με τις “Πόρτες” κι ένας πανύψηλος επικίνδυνος φουστανελοφόρος ακόμη τριγυρίζει εκεί. Στη “Νεραϊδόστρατα” πάνω στο Αρτεμίσιο από καιρό σε καιρό ακούγονται, όπως λένε οι παλιοί Νεοχωρίτες, άσματα, ταμπούρλα και τουφεκίδι πάνω από τα σπίτια του χωριού, κάπου στ’ ανοιχτά στέρνα των βουνών.
(Κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Στέρνας

ΣΤΕΡΝΑ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 71455
  Χτισμένη κατάδρομα 6 χλμ. μετά το Χάνι του Παπαδόπουλου.
  Η Στέρνα (με 211 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 165 κατά την απογραφή του 1991), χωριό-πέρασμα πάνω στον ξερό το καλοκαίρι Ίναχο - 17 χιλιόμετρα συνολικά από το Αργος, υδρευόταν κάποτε από την πηγή Τσιρίστρα (8 χλμ. απόσταση ) απ' όπου έπαιρνε νερό και το Αργος. Ίχνη του παλαιού υδραγωγείου και κάποιου υδρόμυλου υπήρχαν λίγο έξω από το χωριό. Υπάρχει ακόμη μεγάλη χτιστή δεξαμενή-στέρνα παλιά των ρωμαϊκών ίσως χρόνων. Σ’ αυτήν και το χωριό χρωστάει τ’ όνομά του, καθώς και σε άλλες τεχνητές στέρνες, που έγιναν για να εξυπηρετήσουν τη στερημένη από νερό και πηγές περιοχή του.
  Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα το χωριό αυτό, αφού θεωρείται πια πεδινό και είναι πιο γνωστό από τον ομώνυμο κόμβο της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Τρίπολης, που οδηγεί στο Πανόραμα και στο Αργος. Αμέσως μετά τη Στέρνα επαρχιακή οδός διακλαδίζεται βορινά για το χωριό Γυμνό και τις κατασκηνώσεις του όρους Φαρμακά.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σχινοχωρίου

ΣΧΙΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
Τηλέφωνο: +30 27510 77277
  Το Σχινοχώρι πάνω στα ριζά του ορεινού όγκου Μπαχράμι, αγναντεύει τον Αργολικό κάμπο. Η Αρκουδόβρυση, ιστορική πηγή με μαγευτικό τοπίο, το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας ψηλά, ο πολυούχος Αγιος Δημήτριος, το Δημοτικό Σχολειό, τα σπίτια με τις παραδοσιακές αυλές συνθέτουν την εικόνα του αυθεντικού ελληνικού χωριού. Οι κάτοικοί του, κάποτε φημισμένοι τυροκόμοι, πρώτοι στη μαστοριά της Αργείτικης φέτας, σήμερα ασχολούνται όλο και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Απομεινάρια από το παρελθόν ο γκρεμισμένος νερόμυλος και, πολύ κοντά στο χωριό, ο οικισμός Χέλμη, που διατηρεί αρχαία αχνάρια. «Λυσίδαμος ανέθηκε.....» διαβάζουμε σε επιγραφή εντοιχισμένη σε παλιό οικίσκο. Και στο Μακρυνέρι ίχνη αρχαίας οδού και νεκροταφείου. Κάποιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εδώ θα πρέπει να ήταν η αρχαία κώμη Λύρκειο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Φρεγκαίνης

ΦΡΕΓΚΑΙΝΗ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 75295
  Φρέγκαινα, χωριό που ριζώθηκε εκεί κάποτε από τους Τουρνικιώτες για χειμαδιό τους, έχει σήμερα 104 κατοίκους (με 116 κατοίκους στην απογραφή του 1951).
  Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, που έχουν επικοινωνία πιο πολύ με το Αργος παρά με την Καρυά. Κρατάει ακόμη κάτι από το παλιό του χρώμα με τα πέτρινα σπίτια της συμπληρωμένα με σύγχρονες μοντέρνες κατοικίες, που πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο. Το ομορφότερο χαρακτηριστικό της είναι η εκκλησία της, οι Αγιοι Απόστολοι, στο ξάγναντο των χωραφιών της. Η Φρέγκαινα απέχει 16 χλμ. από το Αργος.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Κοινοτικά γραφεία

Κοινότητα Αχλαδοκάμπου

ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 81286
Φαξ: +30 27510 81286

Κοινότητα Αλέας

ΣΚΟΤΕΙΝΗ (Χωριό) ΑΛΕΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 73184, 73301
Φαξ: +30 27510 73184

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ