gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 82 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΡΕΘΥΜΝΟ Νομός ΚΡΗΤΗ" .


Αξιοθέατα (82)

Βυζαντινά & Μεταβυζαντινά μνημεία

Ενετική έπαυλη

ΒΙΖΑΡΙ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Στο Βιζάρι, κοντά στο κέντρο του χωριού, υπάρχουν τα ερείπια του Palazzo dei Saonazzi και του ηλιακού ρολογιού του.

Βυζαντινές εκκλησίες

Βασιλική Βιζαρίου Ρεθύμνου

Τηλέφωνο: +30 28210 56119, 53033
Φαξ: +30 28210 56118

Βυζαντινός ναός Αγίας Μαρίνας

ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Κοντά στο χωριό Καλόγερος βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Δεν φαίνεται από απόσταση και είναι αρκετά δύσκολο να τη βρείτε. Είναι τοποθετημένη κοντά σε μια ερημική σπηλιά και περιλαμβάνει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Βυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ (Χωριό) ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
  Στις Μαργαρίτες υπάρχουν υπέροχα δείγματα Βυζαντινών εκκλησιών όπως αυτές του Αγίου Ιωάννη, με τοιχογραφίες από το 1383.

Βυζαντινός ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Η Βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου βρίσκεται στη μικρή πλατεία του χωριού. Έχει μια κομψά χαραγμένη μπροστινή πόρτα κι ευχάριστες διακοσμήσεις στα παράθυρα. Υπάρχει μονάχα μια τοιχογραφία στην εκκλησία, αυτή της Σύλληψης της Θεοτόκου, η οποία έχει πολύ υψηλή ποιότητα. Η καμπάνα έχει παραστάσεις του Μιχαήλ Αρχάγγελου και τη χρονολογία 1601 πάνω.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Διάφορα

Οδός Αρκαδίου

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Αυτός ο δρόμος είναι ο εμπορικός δρόμος του Ρεθύμνου. Τα υπέροχα βενετικά κτίσματα με τις κομψές πόρτες τους θυμίζουν τη σημασία τους κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Οι Βενετοί έχτισαν μια σειρά από μαγαζιά και σπίτια στην οδό Αρκαδίου (βόρεια πλευρά) κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής. Πιο πριν τα εντυπωσιακά κτίρια της οδού Αρκαδίου ήταν σχεδόν στην άκρη του νερού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Οδός Σουλίου

  Ήταν μια σημαντική εμπορική περιοχή, γεγονός για το οποίο μικρή απόδειξη αποτελούν τα μαγαζιά. Κατασκευαστές παπουτσιών καθώς και ναυτικών ειδών βρίσκονταν εκεί κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εποχής.

Θρησκευτικά μνημεία

Ναός Σωτήρα Χριστού

ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Η οροφή της εκκλησίας έχει δυστυχώς καταρρεύσει πρόσφατα, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει ότι κάποτε ήταν μια θαυμάσια εκκλησία. Στον πίσω τοίχο υπάρχει η παράσταση ενός παιδικού προσώπου κοντά στο παράθυρο. Η παράδοση λέει ότι ένα παιδάκι από το χωριό Φουρφουράς στην απέναντι πλευρά της κοιλάδας είχε δει ένα φως σ' αυτό το σημείο, το οποίο οδήγησε στην ανακάλυψη της εικόνας της Παναγίας. Κάθε χρόνο, στις 6 Αυγούστου τα δύο χωριά γιορτάζουν μαζί σ' αυτή την τοποθεσία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ

ΑΞΟΣ (Χωριό) ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ
  Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος στο κέντρο του χωριού, είναι μια δίκλιτη εκκλησία με το ένα κλίτος πλατύτερο από το άλλο και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Μπροστά από το Μιχαήλ Αρχάγγελο υπάρχει μια μεσαιωνική βρύση που λειτουργεί ακόμα.

Βασιλική Αγίας Παρασκευής

  Τα ερείπια της Αγίας Παρασκευής, μιας τρίκλιτης βασιλικής που χρονολογείται από το 12ο αιώνα φαίνονται ακόμα στον κύριο δρόμο του χωριού.

Βασιλική Αγίου Δημητρίου

ΒΙΡΑΝΕΠΙΣΚΟΠΗ (Οικισμός) ΑΡΚΑΔΙ
  Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι μια τετράκλιτη βασιλική που φαίνεται ότι ήταν η επισκοπή του Αρίου για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Το ένα κλίτος διατηρείται κι έχει θόλο. Τα κλίτη ήταν ενισχυμένα με καμάρες και κολόνες. Υπάρχουν καμάρες με τούβλα και η πόρτα είχε κι αυτή μια ενδιαφέρουσα οδοντωτή καμάρα πάνω της. Ο Αγιος Δημήτριος χτίστηκε στο σημείο που υπήρχε ένας αρχαίος ναός της Θεάς Αρτεμης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγία Ειρήνη

  Ανασκαφική έρευνα που διηξήχθη το 1959 έφερε στο φως τρίκλιτη βασιλική του 10ου ή των αρχών του 11ου αιώνα που μάλλον αποτέλεσε επισκοπική έδρα.
  Ηταν χτισμένη πάνω στα ερείπια ιερού, πιθανότατα ελληνιστικών χρόνων.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Αγιος Γεώργιος

ΓΕΝΗ (Οικισμός) ΡΕΘΥΜΝΟ
Μισοερειπωμένη εκκλησία έξω από το χωριό.

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Γουλεδιανών

ΓΟΥΛΕΔΙΑΝΑ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Στη θέση Ονυθέ, στα ΝΑ του χωριού Γουλεδιανά που βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλ. από το Ρέθυμνο, έχει αποκαλυφθεί τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική με πλούσιο ψηφιδωτό διάκοσμο. Χρονολογείται στον 6ο ή 7ο μ.Χ. αιώνα.

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αρχαίας Ελεύθερνας

ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ (Αρχαία πόλη) ΑΡΚΑΔΙ
Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας, στη θέση Κατσίβελος. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με πλούσιο ψηφιδωτό διάκοσμο που χρονολογείται στον 6ο ή 7ο μ.Χ. αιώνα.

Αγιος Γεώργιος

ΚΑΡΙΝΕΣ (Χωριό) ΛΑΜΠΗ
Σώζονται ερείπια του ναού, με υπολείμματα τοιχογραφιών.

Μονή Αρκαδίου

ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ (Μοναστήρι) ΡΕΘΥΜΝΟ
Τηλέφωνο: +30 28310 83136
Φαξ: +30 28310 83137
  Η Μονή Αρκαδίου βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. περίπου, στις βορειοδυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη, 23 χμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου. Αν και η παράδοση συσχέτιζε την ίδρυση της μονής με τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αρκάδιο (5ος αι.), η έρευνα κατέδειξε ότι η ίδρυση και το όνομα της μονής θα πρέπει να οφείλονται σε κάποιον μοναχό Αρκάδιο. Σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία το Καθολικό της Μονής κτίστηκε το 1587 αντικαθιστώντας παλαιότερη εκκλησία. Ο ναός που σώζεται σήμερα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, απόρροια της Βενετοκρατίας στην Κρήτη. Το μοναστήρι αποτελείται από ένα συγκρότημα κτιρίων, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει το Καθολικό, ενώ τα κελλιά των μοναχών, οι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι παρατάσσονται περιμετρικά μιας μεγάλης κεντρικής αυλής. Στα χρόνια της ακμής της η Μονή Αρκαδίου ήταν ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια της Κρήτης, σημαντικό κέντρο αντιγραφής χειρογράφων, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής στον ευρύτερο ελληνορθόδοξο χώρο.
  Με την έκρηξη της μεγάλης Κρητικής Επανάστασης του 1866, 943 Έλληνες - στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα - κατέφυγαν στη μονή που πολιορκήθηκε από τους Τούρκους. Στις 8 Νοεμβρίου ο Κωστής Γιαμπουδάκης ανατίναξε τη μονή βάζοντας φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της. Πολιορκητές και πολιορκημένοι θάφτηκαν στα συντρίμμια του μοναστηριού που έκτοτε καθιερώθηκε ως πανανθρώπινο σύμβολο ελευθερίας.
  Στη Μονή λειτουργεί σήμερα μουσείο, όπου εκτίθενται τα εκκλησιαστικά και ιστορικά κειμήλια που διασώθηκαν της καταστροφής του 1866. Μεταξύ αυτών μεταβυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα, χρυσοκέντητα άμφια, καθώς και το λάβαρο και όπλα της εξέγερσης του 1866.

Εκκλησία της Πρώτης Βυζαντινής Περιόδου

ΠΑΝΟΡΜΟΣ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Στην Πάνορμο έχουν βρεθεί τα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, μια χριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα. Η εκκλησία έχει τρία κλίτη, που το καθένα διαχωρίζεται από το άλλο με τέσσερις κολόνες. Έχουν βρεθεί τμήματα των κιονόκρανων. Μπροστά από την εκκλησία στη δεξιά γωνιά των κλίτων υπάρχει ένας νάρθηκας και μπροστά του ένα atrium (?*) το οποίο έχει κορινθιακές κολόνες γύρω από τη δεξαμενή, όπου πιθανότατα τελούνταν βαφτίσεις. Για να φτάσετε στην εκκλησία ακολουθήστε τον κύριο δρόμο που οδηγεί μέσα στο χωριό μέχρι το ταχυδρομείο της Πανόρμου. Απέναντι στ' αριστερά της πλατείας υπάρχει πινακίδα προς την Αγία Σοφία. Ο δρόμος πηγαίνει κάτω από τον εθνικό δρόμο και σε 100 μέτρα οδηγεί στην Αγία Σοφία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Στα ΝΔ του χωριού Πάνορμο που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλ. ανατολικά του Ρεθύμνου ανεσκάφη το 1948 η μεγαλύτερη παλαιοχριστιανική εκκλησία της Κρήτης. Πρόκειται για μια ξυλόστεγη βασιλική του 5ου μ.Χ αιώνα που ήταν αφιερωμένη στην Αγία Σοφία.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΠΑΤΣΟΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Στον Πατσό βρίσκονται τα ερείπια Βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας με τοιχογραφίες. Η εκκλησία της Παναγίας σύμφωνα με τον Gerola (ένα Ιταλό ιστορικό και φωτογράφο, ο οποίος επισκέφτηκε την Κρήτη το 1902) είχε εννέα θόλους ( ! ). Οι άνθρωποι στην περιοχή μιλούν επίσης για μια εκκλησία της Παναγίας, η οποία είχε 101 πορτοπαράθυρα. Η οροφή της εκκλησίας όμως έχει πέσει. Κάποιοι τοίχοι και μερικές τοιχογραφίες υπάρχουν ακόμα. Το περιβάλλον θυμίζει αρχαίο ναό. Ένα μικρό μονοπάτι από το κέντρο του χωριού οδηγεί προς την εκκλησία. Δυστυχώς ούτε εδώ έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός της Παναγίας

ΠΡΙΝΟΣ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στο Δρακόνερο βρίσκεται εδώ. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με θόλο στο κέντρο. Εξωτερικά έχει πολύ σπάνιες κι όμορφες διακοσμήσεις γύρω από την πόρτα, μοναδικές στην Κρήτη. Ένας τάφος μέσα στην εκκλησία στηρίζεται σε κεφάλια λιονταριών, αγγέλους και λουλούδια. Στο ψηλότερο σημείο του βρίσκεται ένα οικόσημο, πιθανότατα της οικογένειας Zangaroli. Μέσα στην εκκλησία επίσης υπάρχουν θαυμάσιες και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες. Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στο πλάι του φαραγγιού και δεν είναι ορατή από το δρόμο.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Τζαμί του Νερατζέ

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Σ' αυτό το κτίριο ο δήμος διοργανώνει δημόσιες συναυλίες. Το τζαμί αυτό ήταν αρχικά η εκκλησία της Παναγίας και αργότερα του Αγίου Νικολάου. Κάποτε βρισκόταν εδώ η εκκλησία Santa Maria, αργότερα ο Άγιος Νικόλαος. Ο ανατολικός κι ο βόρειος τείχος του τζαμιού αποτελούν αυθεντικά τμήματα του Ναού της Santa Maria όπως και η εξωτερική πόρτα με τους κορινθιακούς κίονες και τις καμάρες. Οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε τζαμί το 1657. Το τζαμί αυτό ήταν το μεγαλύτερο και το πλουσιότερο του Ρεθύμνου, κι ο μιναρές του σχεδιάστηκε για ν' αντανακλά αυτό του το μεγαλείο. Το παρεκκλήσι έχει μία επιγραφή που φανερώνει ότι χρησιμοποιήθηκε ως βιβλιοθήκη από τον κληρικό Muslim. Η εκκλησία μετά την αποχώρηση του Muslim από την Κρήτη έγινε Άγιος Νικόλαος, αλλά ποτέ δεν ανέκτησε τη λάμψη της ως χώρος λατρείας. Η περιοχή που μόλις περιηγηθήκατε ήταν κάποτε η βενετική πλατεία του Ρεθύμνου, τα σύνορα της οποίας ήταν η εκκλησία της Παναγίας (το Τζαμί του Νερατζέ), η βενετική στοά, το συντριβάνι του Ριμόντι και ο πύργος του ρολογιού, ο οποίος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Το τζαμί Νερατζές που σήμερα χρησιμοποιείται ως Ωδείο, ήταν στα χρόνια της βενετοκρατίας η εκκλησία της Παναγίας των Αυγουστινιανών. Οι Τούρκοι το μετέτρεψαν το 1657 σε τζαμί, το τζαμί Γαζή Χουσεϊν ή Νερατζέ, και το 1890 πρόσθεσαν μεγάλο μιναρέ με δύο εξώστες κατασκευασμένο με τις περίφημες πέτρες από το χωριό Αλφά. Το παρεκκλήσι της Παναγίας στα δυτικά της που ήταν αφιερωμένο στο Σώμα του Χριστού μετατράπηκε και αυτό σε ιεροσπουδαστήριο. τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία οτυ κτηρίου αυτού είναι το θύρωμα και οι τρεις τρούλοι του.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας

  Στρίψτε δεξιά (ανατολικά) κάτω προς την οδό Γερακάρη και θα δείτε, αν κοιτάξετε προς τα πάνω, το Τζαμί της Βελιδέ Σουλτάνας (που ονομάστηκε έτσι από τη μητέρα του Σουλτάνου). Η Πολιτεία έχει περιφράξει το τζαμί γι' αυτό και δεν μπορείτε να μπείτε μέσα, αλλά ακόμα κι έτσι προσθέτει κάτι στο ανατολίτικο παρουσιαστικό της πόλης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Τζαμί Καρά Μουσά

  Στη θέση αυτή αρχικά βρισκόταν το Μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε τζαμί μετά τη μάχη του Ρεθύμνου και το μετονόμασαν δίνοντας του το όνομα του διοικητή των ναυτικών τους δυνάμεων. Έχει ένα τετράγωνο σχέδιο στο πάτωμα και το μιχράμπ δείχνει προς την κατεύθυνση της Μέκκα. Μπροστά από το τζαμί υπάρχει και ένα μαυσωλείο. Επίσης, έξω από το τζαμί και μπροστά στο δρόμο, υπάρχει μια τουρκική κρήνη, ενώ υπάρχει μια ακόμη που βλέπει προς το ίδιο το τζαμί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Τζαμί Βελί Πασά

  Αυτό το τουρκικό τζαμί βρίσκεται στην περιοχή Μασταμπάς. Πιστεύεται ότι χτίστηκε πάνω στη βενετική εκκλησία του Αγίου Ονούφριου. Το τζαμί έχει κάποια χαρακτηριστικά μοναδικά όπως η κυρίως πόρτα κι ο μιναρές του που είναι ο παλαιότερος στο Ρέθυμνο (1789). Σήμερα στο τζαμί γίνονται επισκευές.

Βενετσιάνικη εκκλησία Αγίου Φραγκίσκου

Ήταν η εκκλησία μοναστηριού Φραγκισκανών Μοναχών. Εκτός από το ναό σώζονται και δύο παρεκκλήσια ακριβώς ανατολικά του. Εντυπωσιακό είναι το θύρωμα της εισόδου με κιονόκρανα σύνθετου ρυθμού.

  Δίπλα στο τζαμί θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (1453), που αποτελεί ένα σημαντικό βενετικό μνημείο του Ρεθύμνου. Αυτό το εξαιρετικό βενετσιάνικο μνημείο είναι μία μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη οροφή και με κάποια σημεία της μεταγενέστερα χτισμένα όπως το πάτωμα, τα παράθυρα και η κεντρική πόρτα. Το εσωτερικό της είναι με τόση λεπτομέρεια και ακρίβεια κατασκευασμένο που είναι βέβαιο πως κατασκευάστηκε από ένα ταλαντούχο τεχνίτη. Η εκκλησία, αν και είναι κλειστή για επισκευές, αποτελεί δείγμα εντυπωσιακής τεχνικής όπως φαίνεται από τη βόρεια πόρτα της.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Βασιλική πρωτοβυζαντινής περιόδου

ΣΕΛΛΙ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Εκεί κοντά, σ' ένα οροπέδιο πάνω από το χωριό Γουλεδιανά, ανασκάφτηκαν τα ερείπια μιας τρίκλιτης βασιλικής με μωσαϊκό πάτωμα της Πρώτης Βυζαντινής Περιόδου.

Βυζαντινός ναός Θεοτόκου

ΣΚΟΥΛΟΥΦΙΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Η σκεπή της εκκλησίας της Παναγίας έχει πέσει αλλά παραμένουν τα θαυμάσια ανάγλυφα στις πόρτες και στα παράθυρα. Η εκκλησία βρίσκεται στην αυλή του σχολείου.

Αγία Παρασκευή

  Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είναι ορατή στ' αριστερά δίπλα στο δρόμο, καθώς φεύγετε από το χωριό και πηγαίνετε προς Ερφοίο, όμως έχει καταρρεύσει.

Μονή Χαλέπας

ΤΣΑΧΙΑΝΑ (Οικισμός) ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ
  Το εγκατελειμένο Μοναστήρι του Χαλεπά βρίσκεται στο λόφο πάνω από το Χωριό Τσαχιανά Μυλοποτάμου κι έχει καταπληκτική θέα προς την κοιλάδα. Η εκκλησία του Μοναστηριού είναι δίκλιτη βασιλική χωρίς θόλο. Πάντως το μοναστήρι είναι πολύ παλιό αν και δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το πότε άρχισε να λειτουργεί. Στ' αριστερά της κεντρικής πόρτας υπάρχει μια βρύση με χαραγμένες παραστάσεις. Το μοναστήρι ήταν κέντρο της επαναστατικής δραστηριότητας κατά των Τούρκων και καταστράφηκε το 1821. Σήμερα είναι ανενεργό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


About 500 meters above the Tsachiana village there is an abandoned Monastery called Halepa. The monastery church is a double-aisled basilica without a dome and is very old with a very little information about it's beginning or it's end. To the left of the main door there is a fountain with relief carvings. The monastery was a centre of revolutionary activity against the Turks and it was destroyed in 1821.

This text is cited Jan 2004 from the Interdynamic S.A. URL below, which contains image


Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Το Φρούριο Μονοπάρι

ΜΟΝΟΠΑΡΙ (Οικισμός) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
Μετά τη Δ΄ Σταυροφορία η Kρήτη πέρασε στα χέρια του Βονιφάτιου του Μομφερρατικού που αργότερα την πούλησε τους Βενετούς. Το 1206 όμως ο Γενουάτης πειρατής Ερρίκος Πεσκατόρε κατέλαβε το νησί, το οχύρωσε και η Βενετία κατόρθωσε να το πάρει πίσω το 1210. Ένα από τα φρούρια που έχτισε ο Pescatore ήταν και το Μονοπάρι (Bonripario) λείψανα του οποίου μπορεί να δει κανείς στην κορυφή του απόκρημνου λόφου Κάστελλος, κοντά στο χωριό Ανω Βαλσαμόνερο. Η θέση, από μόνη της οχυρή, επέβαλε την ανέγερση τείχους μόνο στη βόρεια πλευρά του λόφου που ήταν και η μοναδική που έδινε τη δυνατότητα πρόσβασης. Παρά το ότι το φρούριο δεν έχει αναστηλωθεί μπορεί να δει κανείς δύο σειρές τείχη στη βόρεια πλευρά με τρεις πύργους προστασίας της εισόδου του καθώς και τα απομεινάρια 3 κτηρίων, δύο από τα οποία θα πρέπει να ήταν αποθήκες, μιας στέρνας και ενός πηγαδιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Φορτέτζα

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
Τηλέφωνο: +30 28310 40150-6, 23653, 58842
Φαξ: +30 28310 40159, 58843
  Το φρούριο της Φορτέτζας κατασκευάστηκε μεταξύ 1573-1580 από τους Βενετούς, προκειμένου να προστατεύσει τους κατοίκους από την Τουρκική απειλή. ΄Εχει αστερόμορφο σχήμα, τρεις πύλες και έξι προμαχώνες. Το φρούριο περιέκλειε τα οικήματα του Διοικητή και του Συμβούλου, χώρους στρατωνισμού και σταυλισμού, αποθήκες πυρομαχικών, δεξαμενή ύδρευσης και κατοικίες που καταστράφηκαν μεταγενέστερα.
  Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του Φρουρίου είναι:
  Η κατοικία των Συμβούλων. Αποτελείται από ισόγειο και όροφο, με μεγάλα δωμάτια. Επρόκειτο για μεγάλο επιβλητικό κτίριο, που χρησιμοποιήθηκε και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, πιθανόν ως κατοικία αξιωματούχου. Το πρότυπό του πρέπει να αναζητηθεί στα Ιταλικά Αναγεννησιακά παλάτια.
  Η κατοικία του Ρέκτορα. ΄Ηταν επιβλητικό συγκρότημα κτιρίων, του οποίου σώζονται ερείπια.
  Καθεδρικός ναός. Θεμελιώθηκε το 1583 και ήταν αφιερωμένος στον ΄Αγιο Νικόλαο. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τέμενος του Sultan Ibrahim. Πρόκειται για μεγάλο τετράγωνο οικοδόμημα στεγασμένο με τρούλλο. Σώζεται η βάση του μιναρέ και το μιχράμπ.
  Πυριτιδαποθήκες. Μέσα στο φρούριο σώζονται δύο πυριτιδαποθήκες. Είναι ορθογωνικά κτίσματα με σκαφοειδή θόλο και θυρίδα αερισμού. Οι τοίχοι τους είναι χοντροί με μικρές πόρτες και διαθέτουν δεύτερους χώρους για την καλύτερη ασφάλεια της πυρίτιδας.
  Αποθήκη πυροβολικού. Αποτελείται από ισόγειο και όροφο, καλυμμένο με δύο καμάρες. Η είσοδος του ισογείου έφερε τοξωτό υπέρθυρο. Το ξύλινο πάτωμα του ορόφου στηριζόταν σε τρεις πεσσούς. Κατασκευάστηκε για τη φύλαξη κανονικών και διαφόρων εξαρτημάτων του πυροβολικού.
  Πιθανό Επισκοπικό Μέγαρο. Αποτελείται από δύο κτίσματα, από τα οποία το μεγαλύτερο διαθέτει έναν ενιαίο χώρο, που καλύπτεται με καμάρες, ενώ το μικρότερο προστέθηκε μεταγενέστερα. Θεωρείται ως επισκοπικό μέγαρο, λόγω της γειτνίασής του με τον καθεδρικό ναό.
  Στο χώρο δεν έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές ανασκαφικές έρευνες. Κατά καιρούς έχουν γίνει δοκιμαστικές τομές, στα πλαίσια ευρύτερων σωστικών επεμβάσεων στα υφιστάμενα μνημεία.
  Αναστηλωτικές και στερεωτικές επεμβάσεις έχουν παλαιότερα πραγματοποιηθεί από τη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ο αρχιτέκτων Δ. Πικιώνης είχε εκπονήσει μελέτη αξιοποίησης της Φορτέτζας, η οποία προέβλεπε θέατρο για παραστάσεις μεσαιωνικού Κρητικού δραματολογίου, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ. Σήμερα ο Δήμος Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προτείνει μελέτη αναστήλωσης, αναβάθμισης και αξιοποίησης του χώρου του μνημείου.

Φρούριο Φορτέτζα

  Οταν οι Βενετοί ήρθαν στο Ρέθυμνο εγκαταστάθηκαν στο Castel Vecchio , στον πρώτο οικιστικό πυρήνα της πόλης. Το Castel Vecchio καταλάμβανε μια πολύ μικρή περιοχή και περικλείονταν από οχυρωματικό περίβολο. Αργότερα η επέκταση του οικισμού έξω από τα τείχη του castel vecchio, επέβαλε την κατασκευή νέου τείχους που θα περιέκλειε μεγαλύτερη έκταση. Πράγματι ανάμεσα στο 1540 και το 1570 οχυρώθηκε ο νέος οικισμός με τείχη που σχεδίασε ο M. Sanmicheli.
  Το νέο οχυρωμένο οικιστικό συγκρότημα περιελάμβανε μεγαλοπρεπή πόρτα εισόδου, την Porta Guora, που οδηγούσε στην κεντρική πλατεία στην οποία βρισκόταν τα λαμπρά δημόσια κτήρια, ανάμεσα στα οποία η Loggia, η κρήνη Rrimondi και ο πύργος του ρολογιού. Το 1571, με την επιδρομή του Ουλούτζ Αλή ισοπεδώθηκε το τείχος και δημιουργήθηκε η ανάγκη για την οχύρωση του λόφου του Παλαιοκάστρου με σκοπό να μεταφερθεί εκεί και ολόκληρη η πόλη. Πράγματι, μετά από πολλές δυσκολίες ανάμεσα στο 1573 και το 1578 χτίστηκε η Fortezza αλλά η πόλη ποτέ δεν μεταφέρθηκε μέσα στα τείχη της.
  Δύο χρόνια μετά την καταστροφή του 1571, στις 13 Σεπτεμβρίου 1573, ο ρέκτορας Alvise Lando έβαλε τα θεμέλια του κάστρου που θα κατασκευαζόταν σύμφωνα με τα σχέδια που είχε κάνει ο Sforza Palavicini. Μετά από πολλές τροποποιήσεις τα έργα στο φρούριο ολοκληρώθηκαν το 1590. Ο γενικός σχεδιασμός του φρουρίου έγινε με βάση τις αμυντικές λύσεις που είχαν ήδη υπαγορευθεί από την χρήση της πυρίτιδας: η κάτοψη δηλαδή έγινε πολυγωνική με προμαχώνες και τα ίδια τα τείχη πλατιά και με κλίση. Στην πραγματικότητα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, μπόρεσαν να κατασκευασθούν μόνο τρεις προμαχώνες στα νότια και τα ανατολικά, ενώ στα βόρεια σχηματίστηκαν τρεις αιχμές. Γενικά ο σχεδιασμός του περιβόλου του φρουρίου δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη η αμυντική του ικανότητα. Η μη κανονικότητά του λόγω του βραχώδους εδάφους, η έλλειψη τάφρου, η περιορισμένη ελεύθερη έκταση γύρω απ΄ αυτό λόγω της άρνησης των κατοίκων να κατεδαφίσουν τα σπίτια τους ήταν μερικοί βασικοί παράγοντες που αποδυνάμωναν την αμυντική αποτελεσματικότητά του. Αντίθετα η πολεοδομική οργάνωση του εσωτερικού χώρου, με την απομάκρυνση των δημόσιων κτιρίων από τα τείχη, την τοποθέτηση των πυριτιδαποθηκών στην ακίνδυνη βόρεια πλευρά και τη διαμόρφωση πλατείας στο κέντρο, ήταν μάλλον ορθά μελετημένη. Τα βασικότερα κτίρια που περιλαμβάνονται στο εσωτερικό του φρουρίου είναι: η αποθήκη του πυροβολικού, όπου φυλασσόταν τα κανόνια και ο οπλισμός, η κατοικία των Συμβούλων όπου διέμενε ο ένας από τους δύο βενετούς Συμβούλους της πόλης, η κατοικία του Ρέκτορα, ένα πολυτελές και μεγαλόπρεπο κτήριο στην κεντρική πλατεία του φρουρίου, όπου διέμενε ο ρέκτορας.
  Στα δυτικά της κεντρικής πλατείας της Φορτέτζας, απέναντι από τον κεθεδρικό ναό κατασκευάστηκε το κτιριακό συγκρότημα της κατοικίας του Ρέκτορα, τμήμα του οποίου διατηρείται ως τις μέρες μας. Το κτίριο που θεμελιώθηκε το 1575 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1582 εγγαινίασε με την παραμονή του ο ρέκτορας Anzolo Barocci, ο οποίος εξακολούθησε να κάνει μετατροπές ως το 1584, μια και το θεωρούσε ιδιαίτερα ψηλό κι εκτεθειμένο στο ύψωμα του Αγίου Αθανασίου, στα δυτικά της πόλης. Η επιβλητικότητα και η πολυτέλειά του μαρτυρούνται στα έγγραφα της εποχής όπου αναφέρεται ότι είχε 49 πόρτες, 81 παράθυρα, δύο σκάλες κι εξώστες. Δυστυχώς όμως τίποτα δε σώζεται σήμερα από το συγκρότημα αυτό εκτός από τμήμα των φυλακών που ο Barocci κατασκεύσε στα ανατολικά της κύριας κατοικίας, και ο καθεδρικός ναός, που βρίσκονταν απέναντι από το επιβλητικό συγκρότημα της κατοικίας του ρέκτορα και ήταν αφιερωμένο στον Αγιο Νικόλαο. Στα ερείπια του καθεδρικού ναού του San Nicolo, χτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το τέμενος του Sultan Ibrahim. Ο τεράστιος ημισφαιρικός τρούλος, η κόγχη του μιχράμπ στο κέντρο της ΝΑ πλευράς και ο μιναρές που υψώθηκε δίπλα στην είσοδο αποτέλεσαν τα στοιχεία που προσδιόριζαν το νέο, μουσουλμανικό, χαρακτήρα του κτιρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


  Η Φορτέτσα κυριαρχεί στο Ρέθυμνο και φημίζεται ως το μεγαλύτερο βενετσιάνικο κάστρο που χτίστηκε ποτέ. Είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει καταφύγιο σε ολόκληρο τον πληθυσμό και περιλαμβάνει στρατώνες, μία εκκλησία, ένα νοσοκομείο και αποθήκες.
   Οι Βενετοί έκτισαν τη Φορτέτσα σε μια μεταβατική περίοδο για τις στρατιωτικές κατασκευές. Το δέκατο πέμπτο αιώνα άρχισαν να χρησιμοποιούνται για τις στρατιωτικές δραστηριότητες κανόνια και μπαρούτι, γεγονός που προκάλεσε το σχεδιασμό κάστρων που να αντέχουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Οι Βενετοί στο Ρέθυμνο δεν είχαν αρκετούς πόρους για να ολοκληρώσουν τη Φορτέτσα σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα για τις αμυντικές κατασκευές. Επέτρεψαν στα σπίτια της πόλης να είναι κοντά στα τείχη χωρίς να αφήνουν χώρο για τάφρο, γεγονός που μαζί με άλλους συντελεστές, όπως η επιδημία χολέρας στο κάστρο, βοήθησαν στην εύκολη νίκη των Τούρκων εισβολέων το 1645.

  Αξιόλογα κτίσματα του φρουρίου:
Κύρια Πύλη: Η κεντρική πύλη βρίσκεται ανάμεσα στους προμαχώνες του Αγίου Λουκά και του Αγίου Νικολάου που ήταν οι προστάτες της. Υπάρχει ένα τούνελ που περνάει ανάμεσα στα τείχη, αρκετά ψηλό για να επιτρέπει την κίνηση των στρατιωτών, των βαγονιών και των πυροβόλων.
Οπλαποθήκη: Η αποθήκη των πυροβόλων είναι το πρώτο κτίριο που συναντάτε δεξιά καθώς μπαίνετε. Το κάτω πάτωμα χρησιμοποιόταν για να αποθηκεύουν τα κανόνια ενώ ο ελαφρύς οπλισμός φυλασσόταν στο δεύτερο πάτωμα. Οι επίπεδες στέγες των κτιρίων βοηθούσαν στη συγκομιδή νερού, το οποίο στη συνέχεια φυλασσόταν σε δεξαμενές. Εδώ βρίσκονται και δείγματα υδραγωγείου.
Δεξαμενές: Υπήρχαν αρκετές δεξαμενές στο κάστρο. Οι επίπεδες οροφές μάζευαν το νερό που κατέβαινε με σωλήνες στις δεξαμενές. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτής της τεχνικής συναντάται στον προμαχώνα του Αγίου Ηλία, ο οποίος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό σημείο του κάστρου στα αριστερά της πυριτιδαποθήκης. Το δωμάτιο είναι ανοικτό και είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις του κάστρου.
Αρχηγείο του Επισκόπου: Υπάρχουν μερικά ερωτηματικά για το αν αυτό ήταν το αρχηγείο του επισκόπου γιατί κάποια ερείπια δεν ταιριάζουν με καμιά περιγραφή του επισκοπικού παλατιού.
Τζαμί του Ιμπραήμ Χαν: Μετά από μια τουρκική επίθεση καταστράφηκε ο καθεδρικός ναός της πόλης και οι Βενετοί αποφάσισαν να χτίσουν ένα καινούριο μέσα στη Φορτέτσα. Οι Τούρκοι τον μετέτρεψαν σε τζαμί μετά την κατάληψη του Ρεθύμνου και το ονόμασαν έτσι από το όνομα του Σουλτάνου. Το μιχράμπ (θέση του ιερέα που έχει κατεύθυνση προς τη Μέκκα) βρίσκεται στον ανατολικό τοίχο.
Κατοικία του Κυβερνήτη: Το αρχικό κτίριο ήταν πολύ μεγάλο, δεν έχει απομείνει όμως σχεδόν τίποτα απ' αυτό.
Πυριτιδαποθήκες: Δύο ή τρεις αποθήκες έχουν διατηρηθεί. Οι Βενετοί τις έκτισαν σε απομονωμένα σημεία μέσα στο κάστρο, σε σημεία που τα τείχη ήταν ενισχυμένα για να αντιστέκονται στα βόλια των κανονιών ενώ υπάρχουν τρύπες εξαερισμού, έτσι ώστε να διατηρείται η πυρίτιδα στεγνή.
Κατοικία Συμβούλου: Σώζεται η μία οικία, όπου κατοικούσε ο ένας από τους δύο συμβούλους, ο ρόλος των οποίων ήταν να ελέγχουν τους κατοίκους του Ρεθύμνου. Υπάρχουν ευρήματα από ένα τουρκικό μπάνιο στην πάνω νοτιοδυτική γωνία.
Αποθήκες: Οι Βενετοί έχτιζαν τις αποθήκες, υπόγειες και μη, στο βόρειο τοίχο για να είναι ασφαλείς από επιθέσεις. Παρατηρήστε τις οπές εξαερισμού στους τοίχους. Ο δρόμος για την Πύλη βρίσκεται ανάμεσα σ' αυτά τα δωμάτια.
Μη Αναγνωρισμένα Κτίρια: Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ελάχιστα γι΄ αυτά τα κτίρια. Το προπέτασμα τσιμέντου στην ανατολική πλευρά χρονολογείται από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οδηγεί στο δωμάτιο όπου φυλακίστηκαν οι κρητικοί αγωνιστές της αντίστασης που εκτελέστηκαν από τους Ναζί.
Κατοικίες Πολιτών: Οι κάτοχοι αυτών των σπιτιών ήταν φτωχοί, γι΄ αυτό και η κατασκευή των σπιτιών ήταν κακή, με συνέπεια να έχουν σωθεί ελάχιστα ερείπια απ' αυτά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Κρήνες

Κρήνη Ριμόντι

Η περίφημη κρήνη Rimondi, που βρίσκεται στη σημερινή πλατεία του Πλατάνου και στο αλλοτινό κέντρο της βενετσιάνικης πόλης, οικοδομήθηκε το 1626 από τον ρέκτορα της πόλης Α. Rimondi. Αποτελείται από τρεις γούρνες στις οποίες τρέχει νερό από τρεις κρουνούς σε σχήμα λεοντοκεφαλής. Πάνω στις γούρνες «πατούν» τρεις ραβδωτοί κιονίσκοι που επιστέφονται από κορινθιακά κιονόκρανα. Πάνω απ΄ αυτά αναπτύσσεται θριγκός στη μεσαία ζώνη του οποίου, ακριβώς πάνω από τους κιονίσκους, αναπτύσσονται τέσσερα φουρούσια σε σχήμα φύλλων άκανθας. Στην ίδια ζώνη διαβάζονται οι λέξεις : LIBERALITATIS και FONTES.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Η κρήνη στο Ρουσσοσπίτι

ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Στο χωριό Ρουσσοσπίτι που απέχει 10 χιλ. από το Ρέθυμνο, μαζί με πολλά άλλα βενετσιάνικα κτήρια βρίσκεται και περίφημη κρήνη που χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Ο Gerola τη χαρακτηρίζει «χαριτωμένη» και δεν έχει άδικο αν την παρατηρήσει κανείς προσεκτικά. Αποτελείται από ημικυκλική κόγχη εκατέρωθεν της οποίας αναπτύσσονται ζεύγη κιονίσκων που υποβαστάζουν το επιστήλιο. Ο κρουνός έχει μορφή λεοντοκεφαλής.

Κτίρια

Τα ιδιωτικά κτήρια

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Εκτός από τα δημόσια κτήρια που χτίζονταν κατά τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της Βενετίας, και στον τομέα των ιδιωτικών οικοδομημάτων έγινε μια ανάλογη προσπάθεια. Βέβαια τα σπίτια και τα μέγαρα των πόλεων και της υπαίθρου της Κρήτης, παρά τις προσπάθειες, ποτέ δεν κατάφεραν να γίνουν μικρά βενετσιάνικα παλάτια κυρίως για οικονομικούς λόγους αλλά και εξαιτίας της έντονης παράδοσης της κρητικής αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερα μάλιστα στα απλά ιδιωτικά σπίτια οι αναγεννησιακές επιδράσεις της δυτικής αρχιτεκτονικής εκφράζονται μόνο στην πρόσοψη της οικίας και μάλιστα στο θύρωμα της εισόδου. Τα θυρώματα αυτά, άλλοτε απλά και άλλοτε λαμπρότερα με παραστάδες, κίονες και περίτεχνους θριγκούς, αντιπροσωπεύουν όλους τους ρυθμούς της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής: δωρικό, ιωνικό, κορινθιακό και σύνθετο.
Τα σπίτια της πόλης του Ρεθύμνου: Οι ιδιωτικές κατοικίες του βενετσιάνικου Ρεθύμνου, άλλοτε απλούστερες και άλλοτε πολυτελέστερες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να στολίζουν τα στενά και τους δρόμους της παλαιάς πόλης. Όπως είπαμε, κατά κανόνα οι αναγεννησιακές επιδράσεις περιορίζονται στο θύρωμα που μπορεί να έχει ευθύγραμμο ή ημικυκλικό ανώφλι με κατά κανόνα ανθεμωτό κλειδί στο τόξο.
Το μέγαρο στην οδό Αρκαδίου 154: Το πολυτελές αυτό κτίριο οικοδομήθηκε στα τελευταία χρόνια της βενετοκρατίας. Φέρει επιγραφή γραμμένη σε ελληνική κι τούρκικη γραφή και τη χρονολογία 1844 που προφανώς αντιστοιχεί σε χρονολογία ανακαίνισης του κτηρίου. Στο μέγαρο εντυπωσιάζει το θύρωμα με τους δωρικού τύπου κίονες και το τριγωνικό αέτωμα.
Θύρωμα οικίας στην οδό Κλειδή 13: Συχνά στα θυρώματα με ημικυκλικό ανώφλι διακοσμείται ο κενός χώρος των πλευρικών τριγώνων, όπως στην περίπτωση αυτή όπου έχει τοποθετηθεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που απεικονίζει γυμνά παιδιά που κυνηγούν πουλιά. Στην επίστεψη του θυρώματος με τα κορινθιακά
κιονόκρανα διαβάζουμε την επιγραφή : QUI SPERAT IN DEO SUBLEVABITUR ( =όποιος ελπίζει στο Θεό θα ανακουφιστεί).
Θύρωμα οικίας στην οδό Αρκαδίου 48: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θυρώματα της πόλης του Ρεθύμνου με κορινθιακά επίκρανα στις παραστάδες του και γοτθικές επιδράσεις στα κιονόκρανά του. Το ημικυκλικό ανώφλι στα πλευρικά του τρίγωνα διακοσμείται με ερωτιδείς. Εντυπωσιακή είναι και η ανάγλυφη άκανθα στα κλειδί του τόξου.
Θύρωμα οικίας στη οδό Βερνάρδου 30: Το εντυπωσιακό αυτό θύρωμα φέρει λατινική επιγραφή με χρονολογία 1607 και το οικόσημο της οικογένειας Clodio.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Βενετικό Κτίσμα, (Οδός Αρκαδίου 48)

Μέγαρο (Οδός Αρκαδίου 50)

Κάγκελα (Οδός Αρκαδίου 64)

Βενετική στοά

Η Loggia, ο χώρος δηλαδή όπου γινόταν οι συσκέψεις των ευγενών για να συζητήσουν πολιτικά και οικονομικά θέματα οικονομικά και πολιτικά, ήταν ένα λαμπρό κτήριο στο κέντρο της πόλης. Οικοδομήθηκε τον 16 αιώνα με σχέδια του διάσημου βενετού αρχιτέκτονα Michel Snamicheli. Το κτήριο που διατηρείται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, είναι τετραγωνικής κάτοψης και έχει αψιδωτές τις τρεις πλευρές του (εκτός της δυτικής). Είναι χτισμένο κατά το ισοδομικό σύστημα και εντυπωσιάζουν τα φουρούσια του γείσου. Στην αρχική του μορφή το κτήριο παρέμενε ανοικτό και είχε τετράριχτη στέγη, πράγμα που δε συμβαίνει σήμερα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


  Έχει επιβιώσει μέσα στους αιώνες διατηρώντας σχεδόν τέλεια το σχήμα της. Η βενετική στοά αποτελούσε μέρος της κοινωνικής ζωής των Βενετών με χώρους που προορίζονταν τόσο για την διασκέδαση όσο και για τις επαγγελματικές τους ασχολίες. Προσέξτε τις δύο αγαλμάτινες βρύσες με τα ανθρώπινα πρόσωπα στο δυτικό τοίχο. Κάθε ένας από τους τρεις τοίχους που φαίνονται έχει τρεις ημικυκλικές καμάρες. Η μεσαία καμάρα προοριζόταν για είσοδος. Είναι κλειστή επειδή η Πολιτεία πρόκειται να επισκευάσει το εσωτερικό της.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Τουρκικό δημοτικό σχολείο

Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται η είσοδος ενός τούρκικου δημοτικού σχολείου, το οποίο ακόμα και σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο (ελληνικό). Η είσοδος του με τις δύο καμάρες είναι πανομοιότυπη με την είσοδο της Φορτέτσα, αλλά με ανάγλυφα σχέδια αμπελιών, λιονταριών, τζαμιών κι ένα μισοφέγγαρο. Η άλλη πόρτα του σχολείου (στη δυτική πλευρά) έχει μία επιγραφή, που επιβεβαιώνει ότι ένα σχολείο θηλέων ιδρύθηκε στον ίδιο χώρο το 1796. Στο βόρειο άκρο της σχολικής αυλής υπάρχει ένας τουρκικός τάφος ενός ήρωα της μάχης του Ρεθύμνου σε πολύ καλή κατάσταση. Από την αυλή του σχολείου φαίνεται πολύ όμορφα το Τζαμί του Νερατζέ κι ο μιναρές του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Λίμνες

Λίμνη του Πρέβελη

ΠΡΕΒΕΛΗ (Διάσημη παραλία) ΡΕΘΥΜΝΟ
Στις εκβολές του Μέγα Ποταμού, εκεί που καταλήγει το περίφημο Κουρταλιώτικο φαράγγι σχηματίζεται η περίφημη λίμνη του Πρέβελη ή παραλία του Φοίνικα. Για να φθάσει κανείς εκεί αρκεί να ακολουθήσει το δρόμο προς τη Μονή Πρέβελη και λίγο πριν φθάσει στο μοναστήρι να στρίψει αριστερά σε χωματόδρομο , να τον ακολουθήσει μέχρι το τέρμα και να παρκάρει. Στη συνέχει θα πρέπει να περπατήσει μέχρι την αμμώδη παραλία που πραγματικά τον αποζημιώνει καθώς μοιάζει με τροπικό τοπία γεμάτο φοίνικες. Ο χείμαρρος που εκβάλει στη θάλασσα και η άγρια βλάστηση αποτελούν ένα θαυμάσιο θέαμα που ο καθένας πρέπει να απολαύσει

Οικίες

Το θύρωμα της Αμνάτου

ΑΜΝΑΤΟΣ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Ανάμεσα στα αρκετά βενετσιάνικα σπίτια του χωριού Αμνάτος που απέχει 18 χιλ. από το Ρέθυμνο, ξεχωρίζει αυτό με το εντυπωσιακό θύρωμα με την αετωματική επίστεψη και την επιγραφή: INITIUM SAPIENTE TIMOR DOMINI (=Αρχή Σοφίας Φόβος Κυρίου).

Βενετική εξώθυρα του θησαυροφυλακίου

  Στο κέντρο του χωριού βρίσκονται τα ερείπια του Βενετικού θησαυροφυλάκιου του 16ου αιώνα, με μια μεγάλη διακοσμημένη πόρτα.

To Μέγαρο στο Μούντρος

ΜΟΥΝΤΡΟΣ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
Το βενετσιάνικο μέγαρο του χωριού Μούντρος διαθέτει θαυμάσιο θύρωμα με επιγραφή από την Αινειάδα του Βιργιλίου. Υπάρχει η άποψη ότι το συγκεκριμένο θύρωμα μιμείται το θυρωμα της ανατολικής, κεντρικής εισόδου της Φορτέτσας.

Βενετικό Σπίτι

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
Το σπίτι του δεκάτου έκτου αιώνα που βρίσκεται (στην οδό Αρκαδίου 154) είναι το μεγαλύτερο βενετικό κτίσμα στο Ρέθυμνο. Η ημερομηνία πάνω από την πόρτα αναφέρεται σε επισκευές. Τα καλυμμένα ξύλινα γείσα είναι ένα από τα πιο σημαντικά του χαρακτηριστικά.

Η βίλα Clodio

ΧΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΙ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Η θαυμάσια αυτή εξοχική κατοικία της οικογένειας Clodio βρίσκεται ΝΑ του χωριού Χρωμοναστήρι. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η αναστήλωσή του.

Ομορφες τοποθεσίες

Κοιλάδα Αμαρίου

ΑΜΑΡΙ (Επαρχία) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Η Κοιλάδα Αμαρίου νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου απλώνεται από τη βόρεια ως τη νότια Κρήτη και έχει μήκος 25 χιλιόμετρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400-500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κορυφή του Ψηλορείτη (2.545 μέτρα) βρίσκεται στα ανατολικά της και η κορυφή Κέδρος (1.777 μέτρα) στα δυτικά. Είναι ένα από τα κυριότερα περάσματα από το βορρά προς το νότο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κρήτης. Η Κοιλάδα του Αμαρίου είναι εύφορη και καλλιεργούνται σ' αυτή πολλές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων. Ένας μεγάλος αριθμός καλοδιατηρημένων βυζαντινών εκκλησιών υπάρχει στην κοιλάδα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Το Οροπέδιο Νίδα

ΙΔΗ (Βουνό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Στην περιοχή του Ψηλορείτη, σε απόσταση 79 χιλ. από το Ρέθυμνο βρίσκεται το περίφημο οροπέδιο της Νίδας, όπου και το Ιδαίον Αντρον, το σπήλαιο που φιλοξένησε το νεογέννητο Δία.
Στη Νίδα, που το καλοκαίρι χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος, μπορεί να θαυμάσει κανείς τα περίφημα μιτάτα, τις πέτρινες θολωτές κατασκευές όπου διαμένουν οι βοσκοί. Ακόμα στη Νίδα υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί κατά τους χειμερινούς μήνες.

  Το οροπέδιο Νίδα είναι μια εύφορη πεδιάδα σε ύψος 1.400 μέτρα πάνω στον Ψηλορείτη κι απέχει 24 χιλιόμετρα από τ' Ανώγεια, 78 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο κι 60 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Χρησιμοποιείται ως θερινός βοσκότοπος. Στη Νίδα μπορείτε να δείτε τον παραδοσιακό χώρο παραγωγής τυριού, τα μιτάτα, το χιονοδρομικό κέντρο του Ψηλορείτη και τη σπηλιά Ιδαίον Αντρον που θεωρείται τόπος γέννησης του Δία. Ένα μονοπάτι από το Ιδαίο Αντρο οδηγεί μετά από τέσσερις περίπου ώρες περπάτημα στην κορυφή του Ψηλορείτη. Το οροπέδιο είναι ιδιαίτερα γνωστό στους λάτρεις των άγριων λουλουδιών, που επισκέπτονται την άνοιξη το νησί για ν΄ απολαύσουν το ήπιο κλίμα και να συγκεντρώσουν τα σπάνια είδη φυτών, για τα οποία φημίζεται η Κρήτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μιτάτα (Τυροκομεία)

  Στο δρόμο για τη Νίδα και στο ίδιο το οροπέδιο, βρίσκονται τα μιτάτα, μικρά δωμάτια όπου φτιάχνεται το τυρί. Τα μιτάτα είναι χτισμένα από πέτρα και η οροφή τους είναι ένας θόλος κατασκευασμένος σύμφωνα με την Μινωική μέθοδο, δηλαδή τοποθετώντας πέτρες σε στρώματα γύρω από το κέντρο του κύκλου μέχρι να κλείσει.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Περιοχές Φυσικού Κάλλους

ΡΕΘΥΜΝΟ (Νομός) ΚΡΗΤΗ

Οροπέδιο Σπηλίου

ΣΠΗΛΙ (Κωμόπολη) ΛΑΜΠΗ
  Το Σπήλι αποτελεί το σημείο εκκίνησης πεζοποριών στο οροπέδιο που βρίσκεται από πάνω του. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης μπορείτε να θαυμάσετε τη σπάνια κρητική χλωρίδα.

Παλιοί νερόμυλοι

Παλιός μύλος και υδραγωγείο

ΒΙΖΑΡΙ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Ένας ενδιαφέρων παλιός μύλος βρίσκεται επίσης κοντά στο Βιζάρι. Είναι τοποθετημένος στη δυτική άκρη της τεχνητής λίμνης που υπάρχει κάτω από το Βιζάρι. Η υδροδότηση του μύλου ξεκινά από την τεχνητή λίμνη.

Πηγές

Πηγές Αγίας Δύναμης

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ (Χωριό) ΛΑΠΠΑΙΟΙ
Σε απόσταση 27 χιλ. από το Ρέθυμνο, ακολουθώντας την παλαιά εθνική οδό Ρεθύμνου - Χανίων, φθάνει κανείς στην Αργυρούπολη. Το χωριό είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Λάππας και αξίζει να επισκεφθεί κανείς τις πλούσιες πηγές στη θέση Αγία Δύναμη όπου μέσα στο σπήλαιο υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι.

Σπήλαια

Σπήλαιο Γερανιού

ΓΕΡΑΝΙ (Λιμάνι) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
Στο σπήλαιο του Γερανίου με τον θαυμάσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο και τις 6 αίθουσες, η αρχαιολογική έρευνα εκτός από τρεις ανθρώπινους σκελετούς, έφερε στο φως και πλήθος οστέινων και λίθινων εργαλείων νεολιθικής εποχής. Βρέθηκε επίσης σπουδαίο παλαιοντολογικό υλικό που θα πρέπει να ανήκε σε πάνω από εκατό ενδημικά ελάφια που θα πρέπει να είχαν πεθάνει στο τέλος της εποχής του Πλειστόκαινου. Οι σκελετοί ανήκαν σε ανθρώπους που πιθανότατα παγιδεύτηκαν μέσα στο σπήλαιο ίσως λόγω κάποιου σεισμού.

Σπηλιά Σεντόνι ή Σφεντόνι

ΖΩΝΙΑΝΑ (Χωριό) ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ
Το σπήλαιο Σφεντόνη στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου (47 χιλ. από το Ρέθυμνο στο δρόμο Ρέθυμνο -Πέραμα - Αξός) διαθέτει 14 θαλάμους με πολύ πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το μήκος του είναι 550 μ. και η συνολική επιφάνεια που καλύπτει 3.330 τ.μ. Τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική έρευνα εντόπισε νεολιθική εγκατάσταση μέσα στο σπήλαιο. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο.

  Η Σπηλιά Σεντόνι βρίσκεται κοντά στα Ζωνιανά. Είναι μια θεαματική σπηλιά, πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Έχει μήκος 550 μέτρα και καλύπτει μία έκταση 3.300 τετραγωνικών μέτρων. Το όνομα Σεντόνι, σύμφωνα με τους ντόπιους προέρχεται είτε από το όνομα ενός αγωνιστή της ελευθερίας είτε από ένα κλέφτη που τη χρησιμοποίησε σαν κρυψώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Ιδαίον Αντρον

ΙΔΗ (Βουνό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Στο οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη, σε απόσταση 24 χιλ. από τα Ανώγεια και 78 χιλ. από το Ρέθυμνο βρίσκεται το Ιδαίον Αντρον. Το τεράστιο άνοιγμα της εισόδου του Ιδαίου Αντρου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1538μ. είναι αυτό που αρχικά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Πρόκειται για ένα σπήλαιο μεγάλων διαστάσεων το οποίο διαθέτει μεγάλη κεντρική αίθουσα και πλευρική στοά μήκους 22 μέτρων. Το σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογική παράδοση ανατράφηκε ο Δίας, αποτέλεσε σπουδαίο λατρευτικό κέντρο τόσο στα μινωικά όσο και στα ρωμαϊκά χρόνια. Οι ανασκαφικές εργασίες που διενεργούνται στο εσωτερικό έχουν αποδώσει πλούσια και σημαντικά ευρήματα ανάμεσα στα οποία κεραμική, χρυσά κοσμήματα, μετάλλινα αντικείμενα και φυσικά οι γνωστές χάλκινες ασπίδες. Επειδή η έρευνα είναι σε εξέλιξη το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο.

Σπηλιά Μελιδονίου

ΜΕΛΙΔΟΝΙ (Χωριό) ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
Η ανασκαφική έρευνα που διενεργείται στο σπήλαιο του Μελιδονίου έχει βεβαιώσει ότι το σπήλαιο δεν έπαψε να χρησιμοποιείται και να αποτελεί λατρευτικό κέντρο από τα πρώιμα νεολιθικά χρόνια έως και τα ρωμαϊκά. Σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία είναι συνδεδεμένο με τη λατρεία του Ερμή. Το σπήλαιο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στα νεώτερα χρόνια, κυρίως δε στην τουρκοκρατία όταν 370 κάτοικοι του Μελιδονίου πολιορκημένοι από τους Τούρκους πέθαναν από ασφυξία μέσα στο σπήλαιο τον Ιανουάριο του 1834. Στο ηρώο που βρίσκεται στον πρώτο θάλαμο του σπηλαίου φυλάσσονται τα οστά τους. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο.

  Η Σπηλιά του Μελιδονίου βρίσκεται περίπου 1.800 μέτρα βορειοδυτικά του χωριού και παρουσιάζει ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών της ευρημάτων, μερικά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου. Η σπηλιά ήταν το μυθικό σπίτι του Τάλω, του μπρούτζινου γίγαντα που προστάτευε την Κρήτη από τους εχθρούς της, κάνοντας το γύρο της δύο φορές την ημέρα. Ο μύθος λέει ότι η Μήδεια έβγαλε το καρφί που έκλεινε τη μοναδική φλέβα του, με συνέπεια ο Τάλως να πεθάνει από αιμορραγία. Το σπήλαιο ήταν χώρος λατρείας, αφιερωμένος στον Ταλαίο Ερμή κατά τα Κλασικά Χρόνια. Στη σπηλιά αυτή διαδραματίστηκε ένα τραγικό γεγονός το 1824, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής. Τρακόσιοι σαράντα άντρες και γυναικόπαιδα είχαν πεθάνει από ασφυξία εκεί γιατί αρνήθηκαν να παραδοθούν στους Τούρκους, οι οποίοι άναψαν φωτιά στην είσοδό της. Μια πλάκα μνημονεύει το γεγονός αυτό, δίπλα σ' ένα κοινό τάφο που υπάρχει στη σπηλιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Σπήλαιο Αγίου Αντωνίου στην Πατσό

ΠΑΤΣΟΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
Στο σπήλαιο το Αγίου Αντωνίου στην Πατσό αποτελεί ένα ακόμα σπήλαιο με λατρευτικό χαρακτήρα μια και, όπως έχει αποδειχθεί από τις αρχαιολογικές έρευνες, αποτέλεσε σημαντικό κέντρο λατρείας από τα υστερομινωικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία στο σπήλαιο λατρευόταν ο Ερμής Κραναίος. Η εκκλησία που βρίσκεται στο σπήλαιο είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο, προστάτη των παιδιών. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο.

  Κοντά στον Πατσό, βρίσκονται δύο σπηλιές στο λόφο Σωρός. Στο σπήλαιο του Ερμή του Κρανέου υπήρχε τόπος θυσιών κατά την αρχαιότητα. Δεν έχουν γίνει ακόμα συστηματικές ανασκαφές αλλά περιοδικά έχουν βρεθεί αντικείμενα των Μινωικών, των Ελληνιστικών και των Ρωμαϊκών χρόνων. Το σπήλαιο του Ερμή του Κρανέου είναι γνωστό στους ντόπιους ως σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου, επειδή έχει χτιστεί μια μικρή εκκλησούλα του Αγίου Αντωνίου μέσα. Το σπήλαιο (υπάρχει πινακίδα) βρίσκεται μέσα σ' ένα πανέμορφο πάρκο σ' ένα μικρό φαράγγι. Πιστεύεται ότι ο Πατσός έχει χτιστεί πάνω σε παλαιότερη πόλη. Περίπου 300 μέτρα μακρύτερα προς τα νότια βρίσκεται η Φουρναρέ, ένα άλλο σπήλαιο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Patsos village hasn't any historical interest but near the village there are two caves in the hill of Soros with great interest. The cave of Ermis Kraneos (Hermes of the Fountain) was a sacred site in antiquity. No systematic excavation has been done yet, but people have found objects from the Minoan, Greek and Roman eras. The cave of Ermis Kraneos is known to the locals as Agios Antonios Cave because of the small church of Agios Antonios that has been built within it. The cave is within a beautiful park in a small gorge. It is believed that Patsos has been built on top of an older site. About 300 metres the north there is another cave, Fournare.

This text is cited Jan 2004 from the Interdynamic S.A. URL below, which contains image


Σπήλαια

ΡΕΘΥΜΝΟ (Νομός) ΚΡΗΤΗ

Τείχη

Μεγάλη Πύλη

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Η Πύλη Γκουόρα, είναι το μοναδικό απομεινάρι του βενετικού τείχους της πόλης. Παρ' όλο που δε φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή, το όνομα της κάποτε ήταν "Μεγάλη Πόρτα". Πολυσύχναστοι εμπορικοί δρόμοι κυκλώνουν την πύλη σήμερα.

Φαράγγια & Χαράδρες

Το φαράγγι του Κοτσυφού

ΚΑΝΕΒΟΣ (Οικισμός) ΡΕΘΥΜΝΟ
Το φαράγγι του Κοτσυφού ξεκινάει από το χωριό Κάννεβος και καταλήγει στον Πλακιά. Στο σημείο της αφετηρίας του είναι πολύ στενό με πλάτος περίπου 10μ. το οποίο σταδιακά αυξάνεται και φθάνει τα 600μ.. Το συνολικό του μήκος είναι 1.800 μ., και οι σχεδόν κατακόρυφες πλευρές που φθάνουν το ύψος των 600. Μέσα στο φαράγγι υπάρχει μικρός ναός, χτισμένος μέσα σε βραχώδη κοιλότητα. To φαράγγι της Πατσού, εύκολο στη διάβασή του και αξιοποιημένο από τη δασική υπηρεσία σε συνδυασμό με την σπηλαιώδη εκκλησία του Αγ. Αντωνίου, αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για μικρές εκδρομές και πικ-νικ.

Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι

ΚΟΞΑΡΕ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Το Κουρταλιώτικο φαράγγι με τις επιβλητικές πλαγιές που φθάνουν τα 600 μέτρα, έχει είσοδο από το χωριό Κοξαρέ και καταλήγει στη λιμνη του Πρέβελη Είναι ένα θαυμάσιο φαράγγι που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Ακολουθώντας τα σκαλοπάτια που βρίσκονται πλευρικά του δρόμου Κοξαρέ - Ασώματος φθάνουμε στο βάθος του φαραγγιού, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το φαράγγι διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός που στο σημείο αυτό ονομάζεται Κουρταλιώτης.

  Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι βρίσκεται 23 χιλιόμετρα ακριβώς νότια από το Ρέθυμνο, στο δρόμο Ρέθυμνο - Αρμένοι - Κουρταλιώτικο Φαράγγι. Τα βουνά "Κουρούπα" (984 μ) και "Ξηρό Όρος" (904μ) σχηματίζουν το Κουρταλιώτικο Φαράγγι. Το φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ και ακολουθεί την κοίτη του Κουρταλιώτικου ποταμού. Στα μισά του δρόμου που περνάει μέσα από το φαράγγι υπάρχουν πάρκινγκ και μονοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στο τέλος του φαραγγιού υπάρχει μία περιοχή που θυμίζει τροπική λίμνη, η Παραλία με τους Φοίνικες. Το φαράγγι είναι στενό και έχει άγρια ομορφιά. Ο ποταμός που το διασχίζει διακλαδώνεται σε πέντε διαφορετικά ρυάκια που ενώνονται σχηματίζοντας πέντε μικρές λιμνούλες και έναν καταρράκτη. Αρκετά είδη άγριων ζώων και πουλιών συναντώνται στο φαράγγι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


To φαράγγι της Πατσού

ΠΑΤΣΟΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
To φαράγγι της Πατσού, εύκολο στη διάβασή του και αξιοποιημένο από τη δασική υπηρεσία σε συνδυασμό με την σπηλαιώδη εκκλησία του Αγ. Αντωνίου, αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για μικρές εκδρομές και πικ-νικ.

Το Πρασσανό φαράγγι

ΠΡΑΣΙΕΣ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Το Πρασσανό φαράγγι που ξεκινά νότια του χωριού Πρασσές προσφέρει μια τρίωρη διαδρομή μέσα από εντυπωσιακά τοιχώματα βράχων και μερικές σχετικά δύσβατες προσπελάσεις που κάνουν το πέρασμά του εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Φαράγγια

ΡΕΘΥΜΝΟ (Νομός) ΚΡΗΤΗ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ