gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 119) τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΩΑΝΝΙΝΑ Νομός ΗΠΕΙΡΟΣ" .


Αξιοθέατα (119)

Βουνά

ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ (Δήμος) ΚΟΝΙΤΣΑ
Το Αλπικό του Γράμμου
  Το γυμνό από δενδρώδη βλάστηση αλπικό τοπίο, είναι ένα από τα μοναδικά και σε τόσο μεγάλη έκταση στη χώρα μας. Το ανάγλυφο είναι αρκετά πολύπλοκο, άλλοτε με ήπιες και άλλοτε με απότομες κλίσεις, διάστικτο με αγριολούλουδα και τρεχούμενα νερά σε βραχώδεις σχηματισμούς. Η διάσχιση του βουνού από την Αετομηλίτσα ή το Πληκάτι προς το χωριό Γράμμος και η διαδρομή προς την αλπική λίμνη του Γράμμου και την κορυφή αποτελούν τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές για τους ορειβάτες. Η θέα από πολλές κορυφές είναι εντυπωσιακή.
Κάμενικ - Γκόλιο - Βαρτζιομπάν
  Βουνά γνωστά από την περίοδο του εμφυλίου και τη γειτονία με τα ατμούχα λουτρά του Αμάραντου (Ίσβορος). Δασωμένα στις παρυφές με κωνοφόρα και φυλλοβόλα, με μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας, η οποία δημιουργεί ανεπανάληπτη ποικιλομορφία χρωμάτων και μορφών στο τοπίο.
Γύφτισσα
  Εντυπωσιακό βουνό με απόκρημνους βραχώδεις σχηματισμούς που κατεβαίνουν ως το Σαραντάπορο ποταμό. Η εναλλαγή μεταξύ μαύρης πεύκης και οξυάς καθώς και η άπλετη θέα προς τις γύρω κορυφές και το γειτονικό και πάντα χιονισμένο Σμόλιγκα δίνουν μια ανεπανάληπτη εικόνα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαστοροχωρίων


Γέφυρες

Μεσογέφυρα

ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ

Γέφυρα Μισίου

ΒΙΤΣΑ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

Γέφυρα Καστανώνα & Φλαμπουραρίου

ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ (Χωριό) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

Γέφυρα Καπετάν Αρκούδα

Γέφυρα Γκαλογιάννη ή Αδαμίδη

ΔΟΛΙΑΝΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γέφυρα Κολιντιρούσια

Γέφυρα Καλαριτών

ΚΑΛΑΡΙΤΕΣ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γέφυρα "Μυλος Στέφου Γούλα"

ΚΑΛΟΥΤΑΣ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

Γέφυρα Πλακίδα ή Καλογερικό

Γέφυρα στο Μερίσσι

Γέφυρα Κλειδωνιαβίστας ή Βοϊδομάτη

ΚΛΕΙΔΩΝΙΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ

Γέφυρα Κόνιτσας

ΚΟΝΙΤΣΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γέφυρα Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη

ΚΟΥΚΟΥΛΙ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γέφυρα Ντούτσου ή Κοκκόρου

Θεογέφυρο

ΛΙΘΙΝΟ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γέφυρα Χάνι Παππά

ΜΟΛΙΣΤΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ

Γέφυρα της Μπαλτούμας ή της Κυράς

ΜΠΑΛΤΟΥΜΑ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γέφυρα Μπουραζάνι

ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ (Οικισμός) ΚΟΝΙΤΣΑ

Γέφυρα Ζέρμας ή Καντσίκου

ΠΛΑΓΙΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Χαμηλά στο στένωμα του Σαραντάπορου, στο σύνορο της Δροσοπηγής με την Πλαγιά, ξεπροβάλλει επιβλητικά το δίτοξο πέτρινο γεφύρι με το οξυκόρυφο τόξο του. Ο νεοσύστατος Δήμος Μαστοροχωρίων με μεγάλη χαρά χρησιμοποίησε ως σήμα του Δήμου σχέδιο του γεφυριού. Σήμερα βλέπουμε ένα σύμπλεγμα από τρία γεφύρια το ένα δίπλα στο άλλο, με τρία διαφορετικά υλικά κατασκευής και χτισμένα στους τρεις τελευταίους αιώνες. Το παλιό πέτρινο απέχει μια ανάσα από το σιδερένιο και λίγο παραπέρα το τσιμεντένιο πάνω στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Κοζάνης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαστοροχωρίων


Γεφύρι Πλάκας

ΠΛΑΚΑ (Οικισμός) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  Είναι το μεγαλύτερο σε άνοιγμα πέτρινο γεφύρι στην Ηπειρο, ίσως και στον Ελλαδικό χώρο, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων και ύψος περίπου 18 με 20 μέτρα. Διαθέτει, επίσης, εκατέρωθεν δυο μικρά, ανακουφιστικά τόξα, ανοίγματος 6 μέτρων.
  Το γεφύρι ολοκληρώθηκε το 1866. Κτίστηκε και κατέρρευσε δυο φορές, τα έτη 1860 και 1863. Γεφυρώνει τον Αραχθο ποταμό και βρίσκεται στα ιδιοκτησιακά όρια Αρτας - Ιωαννίνων του συνοικισμού Πλάκας Ραφταναίων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Το γεφύρι της Πλάκας

  Η ονομαστή "Γέφυρα της Πλάκας" στέκει περήφανη από το 1866, μεγαλοπρεπής σύντροφος του Αραχθου, ευεργετώντας τους κατοίκους των Τζουμέρκων. Είναι αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα, που αποσπά το θαυμασμό απ' όποιον τη διαβαίνει ή την αντικρίζει από κοντά ή μακριά.
  Εχει συνολικό μήκος 61μ. και ύψος 19.70μ. Η μεγάλη καμάρα λεπτή και αέρινη έχει άνοιγμα 39μ.
  Τη σχεδίασε και έχτισε ο μαστρο-Μπέκας στις αρχές του Ιουλίου του 1866. Εντατικά εργάστηκε το πολυπληθές συνεργείο και το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έλαβαν τέλος οι εργασίες.
  Ο Μελισσουργιώτης εκπαιδευτικός Νικόλαος Παπακώστας στο βιβλίο του "Ηπειρωτικά - Α' Τόμος - Αθαμανικα" (σελ. 431) αναγράφει ότι η όλη δαπάνη του έργου ανήλθε σε 187.000 γρόσια, τα οποία διέθεσαν η Κοινότης Μελισσουργών (96.000γρ.) η Κοινότητα Πραμάντων (32.000 γρ.) και οι άλλες Κοινότητες (Αγναντα κλπ.) 48.900 γρ. και ο φιλάνθρωπος I. Λούλης (κύριος χρηματοδότης) έδωσε 2.000 γρόσια ακόμη για την περάτωση του έργου. Αναγράφει ακόμη ότι οι κάτοικοι των γειτονικών προς την γέφυρα χωριών, μεταξύ των οποίων και οι Ραφτανίτες διέθεσαν την προσωπικήν τους εργασία, η δε Κοινότητα Αγνάντων προσέφερε ακόμη και την απαραίτητη για την κατασκευή του έργου ξυλεία (δοκοί και σανίδες).
  Πρέπει να σημειωθεί ότι η γέφυρα λειτούργησε ευεργετικά για τους Τζουμερκιώτες από το χρόνο της κατασκευής της μέχρι το 1881 (15 χρόνια συνολικά), που τα περισσότερα χωριά της περιοχής απέκτησαν τη Λευτεριά τους, ύστερα από την προσάρτησή τους στο Ελληνικό Κράτος, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βερολίνου.
  Από τη στιγμή, που τα σύνορα της Ελλάδας ορίστηκαν στον ποταμό Αραχθο, η επικοινωνία στις μεθοριακές περιοχές και η χρησιμοποίηση της γέφυρας έγινε προβληματική και σχεδόν αδύνατη. Οι Τούρκοι έκλεισαν ερμητικά τα σύνορα και η μέσω της γέφυρας διακίνηση ανθρώπων, ζώων και η μεταφορά τροφίμων και υλικών ουσιαστικά σταμάτησε. Οι κάτοικοι για λίγα χρόνια χάρηκαν το όμορφο γεφύρι τους. Τους εκδικήθηκαν οι τύραννοι, γιατί ήταν πια ελεύθεροι οι Τζουμερκιώτες. Ο αποκλεισμός αυτός και η οικονομική δυσκολία των ορεινών χωριών, εκφράστηκε με Δημοτικό τραγούδι (Ν. Παπακώστας), ως εξής:
Ανάθεμά σε Πιτροπή και συ βρε Κουμουνδούρε,
με το κακό που κάματε στην Αρτα, στα Τζουμέρκα,
το σύνορο που βάλατε στης Αρτας το ποτάμι,
Κλείστηκ' η Αρτα κλείστηκε, κλείστηκε το Τζουμέρκο.
Θα στηρηθή και το ψωμί. που νάβρει να δουλέψη;
Ο κάμπος έμ'νε στην Τουρκιά και τα καλά λιβάδια,
Το βιό όλο και χάνεται, σ' αγρίδια βοσκοτόπια.........
  Στα χρόνια αυτά, που ο ποταμός Αραχθος ήταν το σύνορο (1881-1912), στην Πλάκα λειτούργησε τελωνειακός σταθμός (αντίστοιχος Τούρκικος στο Βροδό) και στεγάστηκε μόνιμη στρατιωτική φρουρά στο Στρατώνα της.
  Αυτό κράτησε μέχρι την Απελευθέρωση και της υπόλοιπης Ηπείρου (1912-1913). Από τότε το Γεφύρι της Πλάκας, που μοιάζει ζωγραφιά σπουδαίου ζωγράφου, αποδόθηκε οριστικά στους κατοίκους της όλης περιοχής και απετέλεσε το καμάρι των Τζουμέρκων.
  Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (1939-1944) και την κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του φασιστικο-ναζιστικού άξονα, η γέφυρα της Πλάκας διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους της άγονης και ορεινής περιοχής των Τζουμέρκων στις κινήσεις τους προς τα πεδινά και πλουσιότερα χωριά των κάμπων. Προς τα 'κει οι δυστυχούντες κάτοικοι ταξίδευαν με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (χειμώνα - καλοκαίρι) για να βρουν δουλειά και να προμηθευτούν τροφή (καλαμπόκι κατά κύριο λόγο) για να επιβιώσουν. Διευκόλυνση μεγάλη προσέφερε η γέφυρα και στις Αντιστασιακές Οργανώσεις και στα ένοπλα τμήματα του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των αγώνων για την Εθνική αποκατάσταση της χώρας μας. Οι σκληροτράχηλοι και ανελέητοι Γερμανοί στρατιώτες κατά τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις στο χώρο των Τζουμέρκων (Οκτώβριος 1943), για να εκδικηθούν την περιοχή και ν' αφήσουν περισσότερα ερείπια και συμφορές πίσω τους, προσπάθησαν, φεύγοντας προς τα Ιωάννινα, να ανατινάξουν το γεφύρι. Λίγο χαμηλότερα της καμάρας (προς το συνοικισμό της Πλάκας) άνοιξαν βαθιά τρύπα και τοποθέτησαν δυναμίτες. Αφού πέρασαν απέναντι στο "Βροδίτικο", πυροδότησαν το φυτίλι και αδιάφοροι πήραν τον ανήφορο.
  Ευτυχώς η Γέφυρα δεν έπαθε σημαντική ζημιά. Τινάχτηκε ένα κομμάτι του κτίσματος, άνοιξε κάποιο χάσμα, αλλά η γέφυρα και κατά κύριο λόγο η καμάρα άντεξαν στην πίεση και τον κραδασμό. Στο χάσμα σύντομα οι τεχνίτες τοποθέτησαν χονδρά ξύλα, κάρφωσαν σανίδες και η κίνηση κατοίκων, ανταρτών, φορτηγών ζώων συνεχίστηκε κανονικά. Αργότερα μετά την απελευθέρωση της Πατρίδας μας επισκευάστηκε κανονικά το ρήγμα της Γέφυρας με τη χορήγηση κρατικού χρηματικού ποσού.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πέριξ της Γέφυρας χώρο και τον ευρύτερο του συνοικισμού της Πλάκας και των πλησίον της οικισμών, έλαβαν χώρα επανειλημμένα σκληρές συγκρούσεις των αντίπαλων ανταρτικών τμημάτων (ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ) κατά τη διάρκεια της καταστροφικής για την Ελλάδα εμφύλιας διαμάχης.
  Εκεί κοντά στη Γέφυρα βρίσκεται και το σπίτι, όπου στις αρχές του 1944 έγινε η συνάντηση των αντιπροσώπων των αντιστασιακών Οργανώσεων (ΕΔΕΣ ΕΛΑΣ - ΕΚΚΑ) και του Αγγλου σύνδεσμου.
  Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διάφορα θέματα και επιδιώχθηκε η Ενότητα και η Συνεργασία των ανταρτών. Στη συνέχεια υπογράφηκε η περιβόητη "Συμφωνία της Πλάκας", που δυστυχώς πολύ σύντομα παραβιάστηκε.
  Αυτό το σπίτι με τελευταία απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας χαρακτηρίστηκε "Διατηρητέο Μνημείο". Θα παραμείνει ανέπαφο, να θυμίζει σκληρά και απαράδεκτα γεγονότα και να φρονηματίζει, όσο είναι δυνατό, τις νεότερες γενιές.
  Σήμερα το αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα, η θαυμαστή και στέρεα Γέφυρα της Πλάκας είναι, κατά κάποιο τρόπο, Αρχαιολογικό μνημείο, γιατί σπάνια πια τη διαβαίνουν άνθρωποι και φορτηγά ζώα.
  Με την ανάπτυξη νέων τρόπων ζωής, δημιουργήθηκε η ανάγκη κατασκευής καινούργιας, σύγχρονης γέφυρας, για τα τροχοφόρα. Χαμηλότερα της ωραίας τοξοτής γέφυρας μετά Τη "Σμίξη" του Ραφτανίτη ποταμού με τον Αραχθο, στη θέση που ονομάζεται "Παλιογιοφύρια" σε χώρο, που ανήκει στον οικισμό "Φράστα" - Αγνάντων, κατά το έτος 1960 έγιναν τσιμεντένια βάθρα και τοποθετήθηκε Στρατιωτική Γέφυρα (σιδερένια) με ξύλινο δάπεδο τύπου "Μπέλεϊ". Από τότε η συγκοινωνία με όλα τα χωριά και τους συνοικισμούς των Τζουμέρκων γίνεται άνετα και χωρίς κανένα εμπόδιο.
  Στο χώρο της νέας Γέφυρας της Πλάκας λειτουργούν καφενεία, καταστήματα τροφίμων και εμπορευμάτων καθώς και πρατήριο βενζίνας για την εξυπηρέτηση της περιοχής.
  Ομως, καθώς περνάει ο κάθε ταξιδιώτης τον ασφαλτοστρωμένο αυτοκινητόδρομο και τη νέα γέφυρα, θέλει δε θέλει, θα στρέψει το βλέμμα του και θ' αντικρίσει απέναντι στο βάθος, την παλιά τοξοτή Γέφυρα, που όμορφη και περήφανη προβάλλει αχνοθώρητη, σιωπηλή και απομακρυσμένη απ' τα σύγχρονα.
  Θυμίζει περασμένους καιρούς, ξεχασμένα βάσανα και πόθους των προγόνων μας και συγχρόνως διεγείρει το θαυμασμό μας για τις τεχνικές ικανότητες, την επιμονή, την υπομονή και την αφοσίωση στο κοινό καλό, των παλιών μαστόρων γεφυροποιών, που νομίζω πως, πάντα πρέπει να τους μνημονεύουμε. Εμείς, που γευόμαστε πια τα άφθονα σύγχρονα αγαθά του πολιτισμού, ας ανάβουμε πάντα κάποιο νοερό κεράκι στη μνήμη τους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Πραμάντων


Γέφυρα Αστερινού Σαγιάνου

ΣΚΑΜΝΕΛΛΙ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γέφυρα Χατζηπαρτάλη

Γεφυρα Χατσίου

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Θρησκευτικά μνημεία

Μονή Διχουνίου

ΔΙΧΟΥΝΙ (Οικισμός) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +3026583 60100
Φαξ: +3026580 31540

Μονή Ταξιάρχη

ΖΑΛΟΓΓΟ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  Ο Ταξιάρχης βρίσκεται πάνω στον απόκρημνο βράχο του Ζαλόγγου, ανατολικά του σύγχρονου μνημείου των Σουλιωτισσών, κοντά στη μονή Αγίου Δημητρίου. Ο ναίσκος είναι μονόχωρος με πρόσθετο νάρθηκα στα δυτικά. Πιθανόν κτίστηκε το 1883, στη θέση Βυζαντινού ναού. Ηταν ερειπωμένος από τον καιρό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το 1975 - 1976 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανέλαβε την αναστήλωση του. Σήμερα λειτουργεί ως εξωκκλήσι. Το μνημείο κτίστηκε το 1883, στη θέση Βυζαντινού ναού.

Τζαμί Ασλάν Πασά

Τηλέφωνο: +30 26510 25989

Τζαμί Βελή Πασά

Τηλέφωνο: +30 26510 25989

Τάφος Αλή Πασά - Φετιχέ Τζαμί

Τηλέφωνο: +30 26510 25989

Τζαμί Σουλεϊμάν

ΚΟΝΙΤΣΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Το Τζαμί που έδωσε εντολή να χτιστεί ο Σουλτάνος Σουλειμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής, ο οποίος πέρασε από την Κόνιτσα το 1536 όταν καθυπέταξε την ορεινή Αλβανία και εξεστράτευσε εναντίον της Κέρκυρας, την οποία δεν κατάφερε να κυριεύση.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Ιωαννίνων

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
Το Κάστρο, χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο που προβάλλει στη λίμνη Παμβώτιδα, είναι στη σημερινή του μορφή αποτέλεσμα των εκτεταμένων εργασιών που έγιναν από τον Αλή-πασά στις αρχές του 19ου αι. Τα τείχη που έχτισε ενσωμάτωσαν σε πολλά σημεία τμήματα της βυζαντινής οχύρωσης. Μέσα στο τείχος διαμορφώνονται δύο ακροπόλεις: η ΒΑ ακρόπολη και η ακρόπολη Ιτς Καλέ. Στη ΒΑ ακρόπολη ήταν χτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης. Σήμερα στην κορυφή της δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν πασά (1618). Η ακρόπολη του Ιτς Καλέ (σημαίνει "εσωτερικό φρούριο") βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του κάστρου. Στο κέντρο της υπάρχει το Βυζαντινό Μουσείο, χτισμένο στη θέση που βρισκόταν τον 19ο αι. τα σεράγια του Αλή-πασά. Αριστερά του Βυζαντινού Μουσείου βρίσκονται το Φετιχιέ τζαμί (1795) και ο τάφος του Αλή-πασά.
Το κάστρο υπήρξε ο αρχικός πυρήνας της πόλης. Από τη βυζαντινή πόλη, που είχε 18 μοναστήρια και πλήθος εκκλησιών, σώζονται σήμερα μόνο τα ερείπια ενός βυζαντινού λουτρού του 13ου αι. στην αυλή του Δημοτικού σχολείου. Απέναντι από το λιθόκτιστο αυτό κτίριο βρίσκεται το Σουφαρί Σεράι, η σχολή ιππικού του Αλή-πασά. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται επίσης και η Εβραϊκή Συναγωγή, το μοναδικό μνημείο που σώζεται από την άλλοτε ισχυρή εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων. Αξιόλογα είναι επίσης τα παλαιά αρχοντικά της πόλης, όπως το σπίτι του Δεσπότη, το αρχοντικό Μίσιου και το σπίτι του πασά Καλού στα τείχη του κάστρου.
Ενας περίπατος στα γραφικά δρομάκια του Κάστρου ξαναζωντανεύει τους θρύλους του Αλή-πασά και της κυρα-Φροσύνης, τις μνήμες του βυζαντινού παρελθόντος αλλά και της νεώτερης ιστορίας της πόλης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών


Προμαχώνας " Λιθαρίτσια"

Κάστρο της Κόνιτσας

ΚΟΝΙΤΣΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Οχυρά Μπιζανίου

ΝΕΟ ΜΠΙΖΑΝΙ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  Πρόκειται για απόρθητα φρούρια των Τούρκων που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου του Μπιζανίου.
  Κατασκευάστηκαν υπό την εποπτεία του Γερμανού στρατάρχη Γκολτς κατά τα έτη 1909-1912 αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Προφανώς οι Τούρκοι ανέμεναν αυτόν τον πόλεμο και είχαν λάβει τα μέτρα τους. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα οχυρά είναι το μπετόν - αρμέ. Είναι σε ημικυκλική τροχιά. Είναι δε αθέατα από την πλευρά που επρόκειτο να δεχτούν επίθεση, εκτός από το στόμιο των πυροβόλων που ήταν ορατό. Ο πυροβολητής είναι καλυμμένος και μόνο όταν πρόκειται να σκοπεύσει βγάζει το κεφάλι του. Τα οχυρά βλέπουν και έχουν στραμμένα τα κανόνια προς την νότια πλευρά, γιατί από εκεί περιμένουν επίθεση αλλά και μερικά προς ανατολάς.
  Κατά τη διάρκεια του πολέμου πολλά οχυρά υφίσταντο ζημιές από το δικό μας πυροβολικό αλλά επιδιορθώνονταν στη διάρκεια της νύχτας ή σε κάποια ανάπαυλα του πολέμου.
  Γενικά τα οχυρά του Μπιζανίου ήταν πανίσχυρα, κατασκευασμένα σε μια πανίσχυρη οχυρή τοποθεσία που δεσπόζει του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και όλων των γύρω περιοχών και καλώς την επέλεξαν οι Τούρκοι. Υπάρχουν ακόμη σ' αυτή τη θέση σε μικρή απόσταση από τα οχυρά ερειπωμένα κτίρια που χρησίμευαν σαν αποθήκες πυρομαχικών και άλλων εφοδίων και σαν καταλύματα, καθώς και δεξαμενές για νερό.
  Δίκαια λοιπόν, και προ πάντων λόγω της τέτοιας οχύρωσης του, το Μπιζάνι ονομάστηκε από όσους έλαβαν μέρος στα γεγονότα, φοβερό, τρομερό, απόρθητο, ανδροφόνο άπαρτο κάστρο κ.τ.λ.
  Πληροφορίες για τη θέση και τα σχέδια των οχυρών έδωσαν πολλοί Έλληνες πατριώτες και προ πάντων ο υπολοχαγός του τουρκικού στρατού ομογενής μας ο Νικολάκης Μιζαντζιό-γλου ο αλλιώς γνωστός Νικολάκης Εφέντης, πράγμα που του στοίχισε το μαρτυρικό του θάνατο, όταν αποβιβάστηκε στη Σμύρνη μετά το τέλος του πολέμου. Κατά τη γερμανική κατοχή τα οχυρά οι κατακτητές τα χρησιμοποίησαν ως φυλάκιο του στρατού τους.
  Σήμερα τα οχυρά του Μπιζανίου βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως σχεδόν τα άφησαν οι κατακτητές και μπορεί να τα δει κανείς, αν ανέβει την ελικοειδή οδό πάνω στο λόφο του Μπιζανίου, που οδηγεί σ' αυτά και να αφήσουν στον επισκέπτη μια καλή εμπειρία, πέρα από τη γοητεία και την ελευθερία που δημιουργεί, το τοπίο που δεσπόζει σ' όλη την περιοχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Μπιζανίου


Καταρράκτες

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ (Χωριό) ΔΩΔΩΝΗ
  Δύο καταρράκτες εξαιρετικής ομορφιάς μέσα σε οργιαστική βλάστηση από πλατάνια. Έκαναν μεγάλη εντύπωση στους περιηγητές του περασμένου αιώνα που τους επισκέφτηκαν με πρώτο τον λόρδο Βύρωνα.
  Βρίσκονται κοντά στο χωριό Καταρράκτης (Γλύζιανη) του νομού Ιωαννίνων.
(κείμενο: Γ. ΡΗΓΙΝΟΣ, Μ. ΠΑΣΙΑΚΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Θεσπρωτίας.

Κτίρια

Χάνι Καμτσικά

ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

Δημαρχείο Ιωαννίνων

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26510 79921

Αρχοντικό Μίσιου

  Είναι κτισμένο σε σχήμα Π, με σαφή διαχωρισμό των χώρων κατοικίας που βρίσκονται στον όροφο και των αποθηκευτικών - βοηθητικών χώρων που βρίσκονται στο ισόγειο. Με λιθόκτιστη τοιχοποιία, εμφανή στο ισόγειο, επιχρισμένη στον όροφο και φέρει κεραμοσκεπή στέγαση.
  Το αρχοντικό Μίσιου ανήκει σε μια από τις σημαντικότερες και πιο παλιές οικογένειες της Ηπείρου. Το 1844, μετά από πυρπόλυση, κτίσθηκε το υπάρχον αρχοντικό. Είναι έργο του λαϊκού αρχιτέκτονα και πρωτομάστορα Νικόλαου Γεωργίου Πανταζή ή Λιόλη. Υπήρξε κατάλυμα πολλών εξεχόντων προσωπικοτήτων. Το 1941 βομβαρδίστηκε. Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν ικανοποιητικά. Από το 1947-1953, στέγασε την υπηρεσία ανοικοδόμησης του Υ.Δ.Ε. Το 1988, το κτίριο αγοράσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  Σήμερα, επισκευάζεται από την 6η Εφορεία Νεότερων Μνημείων.

Κτίρια 8ης Μεραρχίας

Τηλέφωνο: +30 26510 21501

Κτίριο Στρατολογίας

Τηλέφωνο: +30 26510 25350

Στοά Μπαράτσα

Τηλέφωνο: +30 26510 23006

Λαογραφικό Μουσείο Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών

Τηλέφωνο: +30 26510 20515

Εβραϊκή Συναγωγή

Τηλέφωνο: +30 26510 25195

Στοά Λούλη

Τηλέφωνο: +30 26510 22511

Στοά Λούλη

Πρόκειται για μια από τις λίγες στοές που απόμειναν και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό και αξιόλογο δείγμα στοϊκών οικοδομημάτων. Βρίσκεται στις οδούς Ανεξαρτησίας & Χατζηκώστα στα Γιάννενα, είναι ενιαία και αποτελεί ένα συγκρότημα μονόροφων και διόροφων κτισμάτων με αρκετά στοιχεία λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερο ενδιάφερον παρουσιάζουν, η συμμετρική διάταξη των ανοιγμάτων και τα επιμέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως είναι τα περίτεχνα κιγκλιδώματα, τα φουρούσια των μπαλκονιών, το τοξωτό ανώφλι με τη σιδεριά στην είσοδο της στοάς και το διακοσμητικό πλαίσιο του ανωφλίου των ανοιγμάτων.
Σήμερα, οι ισόγειοι χώροι είναι ενοικιασμένοι και χρησιμοποιούνται ως καταστήματα και βιομηχανικοί χώροι εκτός της στοάς (ξυλουργείο - σιδηρουργείο).
Στα πλαίσια αναστηλωτικών έργων έγινε επέκταση - επανακατασκευή τμήματος της Στοάς και αποκατάσταση της στέγης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Φιλαρμονική Δήμου

Τηλέφωνο: +30 26510 26279

Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή

Τηλέφωνο: +30 26510 36231

Καπλάνειο Μέγαρο

Τηλέφωνο: +30 26510 25288

Μενδρεσές Βελή Πασά

Τουρκικά Μαγειρεία Βελή Πασά

Ζωσιμαία Σχολή

Τηλέφωνο: +30 26510 29876

Ρολόι Κεντρικής Πλατείας

Ταχυδρομείο

Τηλέφωνο: +30 26510 26500

Δήμος Ιωαννιτών

Τηλέφωνο: +30 26510 79921
Φαξ: +30 26510 75739

Οικία Χαμκως

ΚΟΝΙΤΣΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  Στην ´Ανω Κόνιτσα σώζεται ερειπωμένο το αρχοντικό του Ζεινέλ Μπέη, πατέρα της Χάμκως και μητέρας του Αλή-Πασά. Στο μεγαλύτερο μέρος του συγκροτήματος της οικίας Χάμκως υλοποιείται στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης ΥΠΠΟ-ΤΑΠ-ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ, η στερέωση και η αποκατάσταση της Κούλιας (Πύργου), των βοηθητικών κτιρίων και των ερειπίων της ανασκαφής για να αποδοθούν στο Δήμο Κόνιτσας, σαν αρχαιολογικό - πολιτιστικό Πάρκο. ´Αμεσα αποκαθίσταται η Κούλια, Πύργος στον οποίο θα φιλοξενηθεί έκθεση για τα Πυργόσπιτα στην Ελλάδα. Επίσης για το μέλλον προβλέπεται η λειτουργία υπαίθριου θεάτρου και αναψυκτηρίου ώστε να γίνει ο χώρος σημείο αναφοράς πολιτιστικών εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κόνιτσας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Κόνιτσας


Αρχοντικό Χουσεϊν Μπέη Σίσκο

ΜΕΡΟΠΗ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Το πρώην Δημοτικό σχολείο Μερόπης - Παλαιοπύργου, χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ιστορικό διατηρητέο μνημείο από την 6η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Στέρνα του Λαδιά

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ
Τηλέφωνο: +30 26530 61392

Κτιριακό Συγκρότημα Μεν. Θέμελη

Τηλέφωνο: +30 26530 61229

Ιεροδιδασκαλείο Νησιού Ιωαννίνων

ΝΗΣΙ (Νησί) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26510 21986

Οικίες

Οικία Καραγιάννη Σπύρου

ΒΙΤΣΑ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ
Τηλέφωνο: +30 26530 61350

Οικία Θεοφάνη Σκεύη

Οικία Γιαννακόπουλου Αλεξ.

ΕΛΑΤΗ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ
Τηλέφωνο: +30 26530 61492

Οικία Αθανασίας Σωτηριάδου

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26510 32875

Οικία Χρυσ. Παπαγεωργίου

Τηλέφωνο: +30 26510 36156

Οικία Ισμήνης Τζαβέλλα

Αρχοντικό Μίσιου

Είναι κτισμένο σε σχήμα Π, με σαφή διαχωρισμό των χώρων κατοικίας που βρίσκονται στον όροφο και των αποθηκευτικών - βοηθητικών χώρων που βρίσκονται στο ισόγειο. Με λιθόκτιστη τοιχοποιία, εμφανή στο ισόγειο, επιχρισμένη στον όροφο και φέρει κεραμοσκεπή στέγαση. Το αρχοντικό Μίσιου ανήκει σε μια από τις σημαντικότερες και πιο παλιές οικογένειες της Ηπείρου. Το 1844, μετά από πυρπόλυση, κτίσθηκε το υπάρχον αρχοντικό. Είναι έργο του λαϊκού αρχιτέκτονα και πρωτομάστορα Νικόλαου Γεωργίου Πανταζή ή Λιόλη. Υπήρξε κατάλυμα πολλών εξεχόντων προσωπικοτήτων. Το 1941 βομβαρδίστηκε. Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν ικανοποιητικά. Από το 1947-1953, στέγασε την υπηρεσία ανοικοδόμησης του Υ.Δ.Ε. Το 1988, το κτίριο αγοράσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σήμερα, επισκευάζεται από την 6η Εφορεία Νεότερων Μνημείων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Αρχοντικό Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα

ΜΕΤΣΟΒΟ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ