gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΙΛΚΙΣ Επαρχία ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (16)

Βυζαντινοί οικισμοί

Παλαιοχριστιανικός οικισμός

ΚΟΛΧΙΔΑ (Οικισμός) ΚΙΛΚΙΣ
  Νοτίως του Κιλκίς, κοντά στο Γαλλικό ποταμό, στο χωριό Κολχίδα ανασκαφές έχουν ανακαλύψει ολόκληρο παλαιοχριστιανικό οικισμό και μέρη τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αι. στην οποία διατηρούνται ακόμη ίχνη από βυζαντινές τοιχογραφίες του 12ου αι.
  Το παλαιοχριστιανικό κτίριο μετατράπηκε τον 9ο ή 10ο αι. σε καθολικό μοναστηριού, ενώ την ίδια εποχή δημιουργήθηκαν και οι λοιπές απαραίτητες εγκαταστάσεις (εξωτερικός περίβολος, κελιά, αποθήκες, στέρνες νερού). Στον απέναντι λόφο χτίστηκε την ίδια εποχή η μικρή τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου και να λειτουργεί το ασκητάριο μέσα στο σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής. Το μοναστήρι καταστράφηκε τον 11ο αι. από άγνωστη αιτία.

Διάφορα

Αλσύλλιο της Ξυρόβρυσης

ΚΙΛΚΙΣ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
5 χιλιόμετρα από την πόλη του Κιλκίς βρίσκεται το άλσος της Ξυρόβρυσης. Ένας περίπατος ανάμεσα στα πυκνά δένδρα ξεκουράζει και αναζοωγονεί.

Αλσος Πεδινού

ΠΕΔΙΝΟ (Κωμόπολη) ΚΙΛΚΙΣ
Στο χωριό Πεδινό 13 χιλιόμετρα από την πόλη του Κιλκίς έχει δημιουργηθεί ένας πανέμορφος χώρος αναψυχής, με υποδομή που ταιριάζει απόλυτα στο ειδυλλιακό καταπράσινο περιβάλλον. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φύση, να ετοιμάσει πρόχειρο φαγητό, να ακούσει το κελάηδημα των χιλιάδων πουλιών και να ξεκουραστεί κάτω από τις αιωνόβιες δρύς.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Βυζαντινό κάστρο 14ου αι.

ΠΑΛΙΟ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ (Οικισμός) ΚΙΛΚΙΣ
Νοτιοανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιλκίς βρίσκεται το Παλαιό Γυναικόκαστρο. Σε λόφο κοντά στο χωριό βρίσκεται το ομώνυμο κάστρο. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ΄ Παλαιολόγο (1328 - 1341) για να ενισχύσει την άμυνα της Θεσσαλονίκης από τις επιδρομές που πραγματοποιούνταν από το Βορρά. Ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν τόσο καλά οχυρωμένο και ασφαλές ώστε θα μπορούσαν να το υπερασπιστούν ακόμη και γυναίκες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Κιλκίς


Καταρράκτες

ΚΑΤΩ ΣΟΥΡΜΕΝΑ (Συνοικία) ΚΙΛΚΙΣ
Καταρράκτης ύψους 100 μέτρων σε τοπίο με πλούσια βλάστηση πλατάνων, σφένδαμου και φράξου.

Μνημεία

Διασυμμαχικό Μνημείο

ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ (Κωμόπολη) ΚΙΛΚΙΣ
  Στη μνήμη των πεσόντων 40.000 νεκρών και 100.000 περίπου τραυματιών, αναπήρων και αγνοουμένων στρατιωτικών των συμμάχων χωρών της ΑΝΤΑΤ, με πρωτοβουλία του τέως Διευθυντού ΔΕΠΑΘΑ/ΓΕΕΘΑ και ήδη από το 1980 Υπάτου Προέδρου των Ενώσεων Συμμάχων Πολεμιστών του Μακεδόνικου Μετώπου 1916-18 (ΕΣΠ-ΜΜ) στρατηγού ε.α. Δεμέστιχα Δημητρίου, αναγέρθηκε το έτος 1977, με δαπάνες των συμμάχων χωρών, Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου στο ύψος του 60ου χιλιομέτρου της νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων.   Ο χώρος του μνημείου, εκτάσεως 14 περίπου στρεμμάτων, που κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μέσα στη ζώνη μάχης των αντιπάλων, παραχωρήθηκε από τον ευπατρίδη Καραθόδωρο Χρήστο.
  Το Μνημείο είναι πεντάπλευρο και σε κάθε πλευρά του είναι γραμμένη ομοιότυπη εγγραφή για κάθε σύμμαχο χώρα, κατά σειρά Ελλάδα - Μ. Βρετανία- Γαλλία - Ιταλία - Σερβία.
  Υπάρχει επίσης η επιγραφή: « Στα παιδιά της Γαλλίας - Μ. Βρετανίας-Ελλάδας-Ιταλίας και Σερβίας, τα οποία πιστά στις εντολές των προγόνων του πολέμησαν μαζί σ' αυτά τα μέρη και έπεσαν για την Ελευθερία και για την παγκόσμια Ειρήνη 1915-1918».
  Παραπλεύρως του μνημείου υπάρχει τοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των πρωτεργατών προέδρων των Διασυμμαχικών Ενώσεων Ιδρυτών του Μνημείου.
  Απέναντι (βόρεια) του μνημείου, έχουν τοποθετηθεί οι προτομές των κατά τα έτη 1916-18 Πρωθυπουργών των συμμάχων χωρών, κατά σειρά από αριστερά προς δεξιά Ιταλίας Βιτόριο Ορλάντο, Γαλλίας Αριστείδης Μπριάντ, Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος, Σερβίας Νίκολα Πασότς. Η προτομή του Άγγλου πρωθυπουργού Λιόϋδ Τζώρτζ θα τοποθετηθεί σύντομα.
  Γενικά ο χώρος του μνημείου είναι αξιοποιημένος, προσιτός και ορατός, ελεγχόμενος και συντηρούμενος από την Ένωση Ελλήνων Πολεμιστών και το Στρατό.
  Κάθε χρόνο το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου, εορτάζεται η επέτειος της μεγάλης Νίκης «Διασπάσεως του Μακεδόνικου Μετώπου» από τις συμμαχικές δυνάμεις το Σεπτέμβριο του 1918.
  Παρίστανται Έλληνες και ξένοι επίσημοι (πολιτικές-στρατιωτικές, προξενικές αρχές), αντιπροσωπείες των συμμαχικών ενώσεων, στρατιωτικοί ακόλουθοι, τοπικές ενώσεις, σύλλογοι και πλήθος κόσμου της περιοχής.
  Η απόφαση να ανεγερθεί το Μνημείο στην Ελλάδα, αντί της γειτονικής χώρας των Σκοπίων (Γευγελή-Μοναστήρι-Σκόπια), ήταν εξαιρετικά εμπνευσμένη και επιτυχής για την πατρίδα μας, καθόσον αφενός αναβαθμίστηκε ο ρόλος και η συμβολή μας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφετέρου προβάλλεται η χώρα μας και ο τουρισμός μας.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο του Δικαίου Βασιλειάδη "Ιστορία του Πολυκάστρου"

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πολυκάστρου


Βρετανικό Κοιμητήριο

  Το Καρασούλι βρισκόταν πίσω από το Μέτωπο της Δοϊράνης και το αναφερόμενο κοιμητήριο χρησιμοποιήθηκε αρχικά για νεκρούς του Σταθμού Αναγνωρίσεως θυμάτων του Μετώπου από το Σεπτέμβριο του 1916. Τότε περιελάμβανε 500 περίπου τάφους και εφάπτονταν σε ένα Γάλλο - ιταλικό στρατιωτικό κοιμητήριο. Μετά την ανακωχή, το μέγεθος του Κοιμητηρίου τριπλασιάσθηκε με τη μεταφορά σε αυτό νεκρών από τα κοιμητήρια των Χατζή Μπάρι Μα (μεταφέρθηκαν τον Απρίλιο του 1919), της Τσαουσίτσας ( μεταφέρθηκαν το Νοέμβριο του 1920) και του Καλίνοβου (μεταφέρθηκαν το Δεκέμβριο του 1920).
  Σήμερα στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πολυκάστρου υπάρχουν τάφοι 1421 Βρετανών στρατιωτών , πέντε στρατιωτών του Ελληνικού Εθνικού Στρατού, εννέα μέλη του Μακεδόνικου Σώματος Ημιόνων, τρεις από το Μακεδόνικο Εργατικό Σώμα και έναν Έλληνα οπαδό του Εργατικού Σώματος.
  Το Κοιμητήριο καλύπτει μια περιοχή 11.161 τετραγωνικών γυαρδών. Δημιουργήθηκε και συντηρείται από την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή στρατιωτικών τάφων. Αρχιτέκτων ήταν ο Robert Gorimer.
  Στις 11 Νοεμβρίου κάθε έτους τελείται μνημόσυνο όλων των μνημείων της Β. Ελλάδας στην Σταυρούπολη θεσσαλονίκης.
  Υπάρχει, επίσης, η εξής επιγραφή : «Βρετανικόν Στρατιωτικόν Κοιμητήριον. Η γη όπου κείται το κοιμητήριο τούτο φόρος ευγνωμοσύνης του ελληνικού λαού εδόθη προς αιώνιαν ανάπαυσιν των κατά πόλεμον 1914-1918 ενδόξως πεσόντων μαχητών των συμμαχικών στρατών. Τιμή και Δόξα εις αυτούς. Their Name Lively For Evermore».
  Στις 4 Νοεμβρίου τελείται μνημόσυνο όλων των μνημείων της Β. Ελλάδας στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο του Δικαίου Βασιλειάδη "Ιστορία του Πολυκάστρου"

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πολυκάστρου


Ομορφες τοποθεσίες

Χίλια Δένδρα

ΔΟΪΡΑΝΗ (Χωριό) ΚΙΛΚΙΣ
Απέχει 4 χιλιόμετρα από το χωριό Δοϊράνη . Εδώ έχει διαμορφωθεί ένας χώρος αναψυχής σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στη μέση μιας συστάδας από γέρικες βελανιδιές.

Πηγές

Πηγές Μεταλλικού Νερού

ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ (Χωριό) ΚΙΛΚΙΣ
Βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλμ. από την πόλη του Κιλκίς. Προσφέρει πράσινο, μεταλλικό νερό και την ευκαιρία να ακούσει κανείς το τραγούδι των αηδονιών στη μικρή ρεματιά έξω από το χωριό.

Πλατείες & κήποι

Βαλκανικός Βοτανικός κήπος Κρούσσια

ΔΥΣΩΡΟΝ (Βουνό) ΚΙΛΚΙΣ
   Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος που δημιουργείται στα Κρούσια, συνολικής έκτασης 310 στρεμ., είναι από τους νεότερους Βοτανικούς Κήπους στην Ευρώπη. Σε οικόπεδο το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κρουσσίων στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. δημιουργήθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Βοτανικού Κήπου. Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου φιλοξενούνται αρωματικά και φαρμακευτικά είδη της Ελληνικής Χλωρίδας, παραδοσιακές ποικιλίες των οπωροφόρων δένδρων και καλλωπιστικών θάμνων και πολυετή ποώδη είδη.Οι μελέτες και οι εργασίες υλοποίησης του έργου ξεκίνησαν το 1996. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί βασικές υποδομές του έργου όπως : οριοθέτηση με ξύλινη και μεταλλική περίφραξη συνολικού μήκους 5.600 μ., διάνοιξη του κεντρικού και των περιφερειακών δρόμων συνολικού μήκους 7.000 μ., χώροι στάθμευσης, τεχνικά έργα μεταφοράς νερού άρδευσης, κατασκευή υπόγειου δικτύου νερού άρδευσης και ξύλινες κατασκευές. Ανοίχτηκαν δύο τεχνητές λίμνες επιφάνειας 1.400 τ.μ. για να φιλοξενήσουν διάφορα είδη υδρόβιων φυτών. Βελτιώθηκε το υπάρχον δάσος δρύος και προετοιμάσθηκαν οι χώροι για τις νέες φυτεύσεις των αυτοφυών ειδών της Βαλκανικής Χλωρίδας.Η φυσική βλάστηση του Βοτανικού Κήπου είναι κυρίως δασική με κυρίαρχα είδη τα Quercus pubescens Willd, Q frainetto Ten, Carpinus orientalis Miller, Fraxinus ornus L., σε έκταση περίπου 150 στρ. Σκοπός της διατήρησης του φυσικού δάσους είναι η μελέτη της ανάπτυξής του. Στα υπόλοιπα περίπου 150 στρέμματα θα φιλοξενηθούν τα υπόλοιπα είδη της Βαλκανικής Χλωρίδας τα οποία θα διαχωριστούν σε φυσικά οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν τις πέντε βασικές ζώνες βλάστησης της Ελλάδας. Δημιουργούνται περιβάλλοντα με μακί και φρύγανα, λειβάδια, αλπική και υποαλπική ζώνη και Arboretum. Οι ταξινομικές σχέσεις του φυτικού υλικού, η οικολογική προσαρμογή και η ιστορία των αυτοφυών φυτών με κύριο στόχο την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του Βοτανικού Κήπου.
Στόχοι
  Ο σκοπός της δημιουργίας του Βοτανικού Κήπου και του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης είναι η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της αυτοφυούς Βαλκανικής Χλωρίδας, η εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα σε μια τράπεζα ζωντανού φυτικού υλικού και η εξυπηρέτηση των αναγκών αναψυχής και τουρισμού που παρουσιάζει ο σύγχρονος άνθρωπος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
  Τα αναμενόμενα οφέλη από τον Βοτανικό Κήπο είναι :
•Η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της αυτοφυούς Βαλκανικής και Μεσογειακής Χλωρίδας.
•Η ενίσχυση των παραμεθορίων περιοχών μέσω της τουριστικής αναβάθμισης και της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών απασχόλησης.
•Η ανάπτυξη διακρατικής συνεργασίας με τις Βαλκανικές χώρες σε θέματα συλλογής, διατήρησης, αξιολόγησης και ανταλλαγής φυτικού αυτοφυούς υλικού.
•Η ανάπτυξη πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων σε Βαλκανικό επίπεδο.
•Η επισήμανση ειδών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση και η λήψη μέτρων για την προστασία τους.
•Η διατήρηση σπόρων του αυτοφυούς υλικού σε εγκαταστάσεις μακρόχρονης διατήρησης.
•Η δημιουργία εργαστηρίου στο ΕΘΥ.Ι.ΑΓ.Ε. Θεσσαλονίκης για την συλλογή, διατήρηση, αξιολόγηση και πολλαπλασιασμό αυτοφυούς γενετικού υλικού της Βαλκανικής Χλωρίδας και η εμπορική αξιοποίησή του στην ανθοκομία.
•Η εκπαίδευση μαθητών, εκπαιδευτών, σπουδαστών, γεωτεχνικών, ερασιτεχνικών και άλλων ομάδων
Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
   Αυτοφυή είδη της Ελληνικής και Βαλκανικής Χλωρίδας Οργανωμένες εξερευνητικές αποστολές συλλογής είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μοναδικής συλλογής αυτοφυών ειδών της Ελληνικής και Βαλκανικής Χλωρίδας.
Φυτώριο
  Η αναγνώριση, διατήρηση και ο πολλαπλασιασμός των αυτοφυών ειδών γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με συγκεκριμένο πρωτόκολλο για κάθε φυτικό είδος. Κτιριακές εγκαταστάσεις Εξοπλισμός Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του εξοπλισμού του Βιοχημικού εργαστηρίου, του εργαστηρίου πολυμεσιακών εφαρμογών, των θερμοκηπιακών μονάδων, των επίπλων καθώς και των γεωργικών μηχανημάτων . Οι κτιριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν χώρους εργαστηρίων, γραφεία, αμφιθέατρο και αποθηκευτικούς χώρους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Κιλκίς


Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Ξεκινώντας από το Κιλκίς

ΚΙΛΚΙΣ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Αρκετές είναι οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης για να αναγνωρίσει αυτό τον πλούσιο σε εναλλαγές τοπίων Νομό της Βόρειας Ελλάδας. Μπορεί πάντως να ξεκινήσει την κάθε περιπλάνηση του στο χώρο και την ιστορία από την πρωτεύουσα, που είναι το Κιλκίς.
  Η πόλη είναι χτισμένη γύρω από τον λόφο του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο ομώνυμος μεταβυζαντικός ναός (1832) με σπάνιες τοιχογραφίες.
  Στους πρόποδες του ίδιου λόφου υπάρχει το σπήλαιο του Κιλκίς, διώροφο, με έκταση που ξεπερνά τα 1000 τ.μ. Ο επάνω όροφος διαθέτει μία σπάνια διακόσμηση από κοραλλιογενές υλικό, που του δίνει μια εξαιρετική ομορφιά και το κατατάσσει 17ο ανάμεσα στα 10.000 καλύτερα σπήλαια στον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η παραμονή μέσα στο σπήλαιο είναι θεραπευτική για μια σειρά από αναπνευστικές παθήσεις.
  Κατεβαίνοντας από το λόφο του Αγίου Γεωργίου συναντά κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο, που ανάμεσα στα άλλα στεγάζει τον μέχρι πρότινος μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κούρο της αρχαίας Ευρωπού του 6ου π.Χ. αι., τα τέσσερα μνημειακά αγάλματα από το ηρώο στο Παλατιανό, καθώς και μία σειρά από κεραμικά της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, γλυπτά και επιτύμβιες στήλες ελληνιστικών και ρωμαϊκών κυρίως χρόνων.
  Το μικρό Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο των ηρώων θυμίζει την ιστορική πορεία της περιοχής μέσα από τα πολεμικά γεγονότα των αρχών του αιώνα μας. Επίσημη γιορτή και αναπαράσταση της μεγαλύτερης από αυτές τις πολεμικές νίκες των Ελλήνων, της μάχης Κιλκίς-Λαχανά γίνεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.
  Ακόμα στις αρχές του Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο, η πόλη υποδέχεται ένα μεγάλο εμπορικό πανηγύρι, ενώ τα "Μωμογέρια" αποτελούν επίσης ένα παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνει την 1η Ιανουαρίου.
  Επίσης στο Λαογραφικό Μουσείο του Κιλκίς θα βρει ο επισκέπτης στοιχεία και αντικείμενα του λαϊκού μας πολιτισμού που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα του Νομού. Μόλις 7 χιλιόμετρα από το Κιλκίς βρίσκεται το Μεταλλικό, ένα γραφικό καταπράσινο χωριό που διαθέτει πηγές μεταλλικού νερού.
  Στο Δήμο Κιλκίς, κοντά στην ανατολική όχθη του Γαλλικού ποταμού υπάρχει επίσης το χωριό Κολχίδα στο οποίο ανασκαφές αποκάλυψαν έναν ολόκληρο παλαιοχριστιανικό οικισμό, καθώς και μέρη τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα στην οποία διατηρούνται ακόμα τμήματα βυζαντινών τοιχογραφιών του 12ου αιώνα.
  Στην περιοχή αυτή ετοιμάζεται ο "παραμυθότοπος", χώρος δημιουργίας και αναψυχής, με αναπαραστάσεις Βαλκανικών μύθων.
  Κοντά, μέσα στο σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι και αυτό τοιχογραφημένο την ίδια εποχή, υπάρχει η ενδιαφέρουσα μικρή τρίκλιτη εκκλησία του Αϊ Γιάννη.
  Στο χωριό Χωρύγι, επίσης, θα βρείτε ένα επιβλητικό μεγαλιθικό μνημείο προϊστορικών χρόνων στην κορυφή ενός χαρακτηριστικού λόφου.
  Νοτιότερα βρίσκεται το Παλαιό Γυναικόκαστρο με το χαρακτηριστικό κάστρο του, που έχει το ίδιο όνομα. Χτίστηκε το 13ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο στη μικρή κορυφή ενός απόκρημνου λόφου, για να ενισχύει την άμυνα από τα βόρεια της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.
  Τα ερείπιά του δεσπόζουν και σήμερα εκεί. Ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν τόσο καλά οχυρωμένο, ώστε θα μπορούσαν να υπερασπιστούν ακόμα και γυναίκες.
   Στον ίδιο λόφο του Γυναικόκαστρου έχουν ανασκαφεί μια σειρά από τάφοι της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, χαρακτηριστικοί για τις ιδιόμορφες ταφές που περιείχαν.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Κιλκίς


Σπήλαια

Σπήλαιο του Κιλκίς

Στους πρόποδες του Λόφου του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται το Σπήλαιο του Κιλκίς το οποίο έχει έκταση που ξεπερνά τα 1000 μ2 και εκτείνεται σε δυο ορόφους. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1925. Το 1960 έγινε η πρώτη χαρτογράφησή του, ενώ οι εργασίες αξιοποίησής του κράτησαν έξι χρόνια. Συγκαταλέγεται στα δέκα σημαντικότερα σπήλαια του Ελλαδικού χώρου, για τα μοναδικά πέτρινα κοράλλια που διαθέτει. Το μήκος των διαδρόμων του είναι 500 μέτρα ενώ η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή στους 17 C όλο το χρόνο. Το σπήλαιο προσφέρεται για οργανωμένες και μεμονωμένες ξεναγήσεις ενώ η Δημοτική Αρχή δρομολογεί ήδη την ανάπτυξή του ως σπηλαιολογικού θεραπευτικού κέντρου για το άσθμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Κιλκίς


Σπήλαιο του Κιλκίς

Τηλέφωνο: +30 23410 20054

Σπήλαιο Ζωοδόχου Πηγής

ΚΟΛΧΙΔΑ (Οικισμός) ΚΙΛΚΙΣ
Με τοιχογραφίες και μικρή τρίκλιτη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ