gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 22 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Επαρχία ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Αξιοθέατα (22)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Μπεζενίκου

ΒΛΑΧΕΡΝΑ (Χωριό) ΛΕΒΙΔΙ
Στην κορυφή του μεγάλου βράχου που ορθώνεται πάνω από τη Βλαχέρνα υπήρχε μεσαιωνικό κάστρο, το κάστρο του Μπεζενίκου. Aπό το κάστρο αυτό οι Έλληνες προέβαλαν το 1458 ηρωϊκή αντίσταση κατά των στρατευμάτων του Μωάμεθ Β' του πορθητή. Το ίδιο συνέβη και το 1826 κατά την επέλεση τον ορδών του Ιμπραήμ

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Κάστρο Δαβιάς (Ταβίας)

ΔΑΒΙΑ (Οικισμός) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
  Κοντά στο χωριό Δαβιά, έδρα του Δήμου Φαλάνθου σώζονται υπολείμματα του κάστρου της μεσαιωνικής πόλης Ταβίας. Σύμφωνα με τους μελετητές παραμένει ακόμα ανεξακρίβωτο ποιον αρχαίο οικισμό διαδέχθηκε η μεσαιωνική αυτή πόλη, αφού δε έχουν γίνει ακόμα συστηματικές έρευνες. Το κάστρο βρίσκεται πάνω σε λόφο δίπλα από τη γέφυρα του ποταμού Ελλισσώνα. Σώζονται λείψανα του περιμετρικού τείχους, υπολείμματα τεσσάρων πύργων, μερικών κτισμάτων στο εσωτερικό του, ενώ διακρίνονται οι δύο πύλες του. Το κάστρο έχει κτισθεί πάνω στα λείψανα αρχαίου οχυρού-οικισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ορισμένα σημεία χρησιμοποιεί την αρχαία περιμετρική οχύρωση. Το κάστρο έχει τριγωνική μορφή, όπως και ο λόφος, με πλευρές 250x250x200 μ. Το μεγάλο εμβαδόν του κάστρου σε συνδυασμό με τα πολλά κτήρια στο εσωτερικό του μαρτυρεί ότι προστάτευε πολλούς κατοίκους. Φαίνεται όμως, ότι, η θέση του στη μέση του κάμπου και η ομαλότητα του εδάφους το καθιστούσε ευάλωτο από οργανωμένο στρατό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Το Φρούριο του "Γουλά"

ΝΕΣΤΑΝΗ (Χωριό) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Ο Γουλάς ή Κουλάς (= οχυρό) όπως αναγραφόταν σε παλαιότερα έγγραφα, έχει ερείπια του κάστρου του βυζαντινού οικισμού Κηπιανά ή Τσιπιανά. Στην κορυφή του υπάρχει ένας πύργος οχυρός και το εκκλησάκι του Αη Γιώργη όπως και ερείπια της Ανάλυψης με βυζαντινές τοιχογραφίες. Γιγάντινη η μορφή του Γουλά με τον κωνικό του όγκο. Οι πλαγιές του στενεύουν απότομα προς την κορυφή και μετά γυμνώνονται, πετρώνουν και καστρώνονται σαν φυσικό οχυρό κυκλώπειο, προσθέτωντας στο βουνό ένα πρόσωπο απολιθωμένου Γίγαντα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαντινείας


Κάστρο Ορχομενού (Καλπάκι)

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ (Χωριό) ΛΕΒΙΔΙ
  Στη θέση Καλπάκι, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, και πάνω σε χαμηλό ύψωμα, υπάρχουν τα ερείπια μεσαιωνικής οχύρωσης - Κάστρου. Είναι η τελευταίο μεσαιωνικό οχυρό που συναντάμε ανατολικά στην περιοχή του Μαινάλου και αποτελεί τμήμα των οχυρώσεων του αρχαίου Ορχομενού. Ξεχωρίζει μικρός πύργος διαστάσεων 7x10 μ. και ύψους 2-4 μ. στην κορυφή του λόφου, χτισμένος πάνω σε βράχο. Στην κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί δομικά υλικά από τις αρχαϊκές οχυρώσεις. Σε όλο το μήκος του πύργου εκτείνεται υπόγεια δεξαμενή. Πιθανή είναι η χρήση του και από τους Βυζαντινούς και από τους Φράγκους. Δίπλα του και ανατολικά υπάρχουν ερείπια και άλλου μικρότερου κτίσματος που είναι σκεπασμένο με πουρνάρια. Στην ανατολική και βόρεια πλευρά του πύργου υπάρχουν ίχνη θεμελίων τείχους τα οποία φαίνεται να προστάτευαν τον πύργο. Αν και ο πύργος δεν έχει οπτική επαφή με κανένα από τα υπόλοιπα κάστρα της περιοχής, φαίνεται ότι η θέση του έλεγχε τους δρόμους προς Κορινθία και Αργολίδα μέσω Κανδήλας και προς Αχαϊα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Κάστρο Παλαιοπύργου

ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ (Χωριό) ΛΕΒΙΔΙ
Στην κορυφή του υψώματος Μύτηκας κοντά στο χωριό Παλαιόπυργος Λεβιδίου, που δεσπόζει απέναντι από το λόφο του αρχαίου Ορχομενού, βρίσκονται λείψανα μεσαιωνικού κάστρου, που διατηρεί την ονομασία Παλαιόπυργος. Σώζεται ο πύργος του και μέρος της περιβόλου

Κάστρο Μουχλίου

ΠΑΡΘΕΝΙ (Χωριό) ΚΟΡΥΘΙΟ
  Πολύ κοντά στο Παρθένι, αριστερά από το δρόμο Αργους-Τρίπολη και μετά τον Αχλαδόκαμπο, είναι το ύψωμα Μουχλί, ένα παρακλάδι του βουνού Παρθενίου. Κατά τη βυζαντινή περίοδο υπήρχε εκεί βυζαντινό φρούριο και μεσαιωνική πόλη στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά του βουνού. Το φρούριο υπήρξε σύγχρονο με αυτό του Γουλά στη Νεστάνη. Η πόλη καταστράφηκε και κυριεύτηκε από το Μωάμεθ Β' περί το 1460. Στη συνέχεια επανιδρύθηκε από τους κατοίκους της παλαιάς πόλης Μούχλης με το όνομα Καινούργια Μούχλη, η οποία προοδευτικά ερημώθηκε και αντικαταστάθηκε από τα χωριά Αγιωργίτικα και Στενό, που βρίσκονται μετά απ' αυτή προς την κατεύθυνση της Τρίπολης. Από το κάστρο και την πόλη δεν σώξονται παρά λιγοστά ίχνη. Το πιο αξιόλογο σωζόμενο μνημείο είναι τα ερείπια της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστής ως Παναγίας του Μουχλίου (Μουχλιώτισσα). Πιθανότερη χρονολογία ανέγερσής της είναι το 1281μ.X.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Κάστρο Σιλίμνας

ΣΙΛΙΜΝΑ (Χωριό) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Πάνω στο διπλανό λόφο της Σιλίμνας υπάρχουν λέιψανα μεσαιωνικού κάστρου.

Κτίρια

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

ΤΡΙΠΟΛΗ (Πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ

Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο

Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Δωρεά του γιατρού Μαλλιαρόπουλου προς το Δήμο Τριπόλεως. Χτίστηκε με σχέδια του Αθηναίου νεοκλασσικού Αρχιτέκτονα ΑναστασΙου Γ. Μεταξά, ακριβώς στη θέση του πρώτου Καποδιστριακού Σχολείου που κατεδαφίστηκε το 1901. Θεμελιώθηκε πανηγυρικό το 1905 και εγκαινιάστηκε με μεγάλη επισημότητα το 1910 με παράσταση του θιάσου Ροζαλίας Νίκα και Ευτυχίου Βονασέρα. Είναι κεραμοσκεπές, ρυθμού νεοκλασσικού με στοιχεία Art Νουνeaυ. Η εσωτερική διακόσμηση από το Γάλλο καλλιτέχνη JοΙΙΥ υπήρξε ιδιαίτερα πολυτελής. Έχει 134 καθίσματα στην πλατεία και 80 στον εξώστη. Το Μαλλιαροπούλειο έχει κριθεί διατηρητέο κτίσμα (ΦΕΚ661/17.5.1976). Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως θέατρο και ύστερα ως κινηματογράφος.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Τριπόλεως


Δικαστικό Μέγαρο

Στο πεδίο του Αρεως. Νεοκλασσικό κτίριο, το οποίο θεμελιώθηκε επί υπουργίας του Αρκάδα Νικολάου Δημητρακόπουλου το 1914, για να περατωθεί ύστερα από μία εικοσαετία, το 1934.

Ιερατική Σχολή Τριπόλεως

Το μεγαλόπρεπο αυτό μέγαρο χτίστηκε το 1857, από το ζεύγος Δημητρίου και Μαρίας Γαληνού και η πανηγυρική εγκαθίδρυση της σχολής έγινε στις 7/12/1858.

Οικίες

Το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ

Αρχοντικό Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου

ΤΡΙΠΟΛΗ (Πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Αρχοντικό του γιατρού Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου, στην κεντρική πλατεία. Χτίστηκε το 1850 με πελεκητή πέτρα. Είναι θαυμάσιο κτίριο με τρεις στοές, όπου το ισόγειο υποχωρεί από την οικοδομική γραμμή "ως εν στοά", η οποία κοσμείται με τα έμπροσθεν ημικυκλικά τόξα, σε άψογη ξεστή λιθοδομή. Είναι υπόδειγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Τριπόλεως


Οικία Μαλούχου

Στην Πλατεία Πετρινού. Στο ισόγειο στεγαζόταν τα παλιό χρόνια το περίφημο Ζαχαροπλαστείο του Αναργύρου (Αρόκ). Είναι διόροφο γωνιακό κτίριο. Στις προσόψεις, γωνιές, πόρτες, παράθυρα, σκάλες, κοσμείται με μαρμάρινες πλάκες. Εντοιχισμένα πλάγια από τις πόρτες αγάλματα, καθώς επίσης στις γωνίες της στέγης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Τριπόλεως


Αρχοντικό Αθανασίου Σκάγιαννη

Στην οδό Γορτυνίας 10. Το κτίριο αυτό, πέρα από το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον του χάρις στην τονισμένη εξωτερική συμμετρία του, με την αψιδωτή εξώθυρα και τον υπερκείμενο μαρμάρινο εξώστη, είναι διπλά αξιόλογο, διότι σ" αυτό γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1896 ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης, εγγονός του Σκάγιαννη, από τη μητέρα του Κατίνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Τριπόλεως


Η Βίλλα του Τουρκοβασίλη

Ομορφες τοποθεσίες

Χώρος Αναψυχής Μεταμόρφωσης

ΑΡΑΧΑΜΙΤΕΣ (Χωριό) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Λίγο πριν το χωριό Αραχαμίτες βρίσκεται ο χώρος αναψυχής Μεταμόρφωση . Πρόκειται για ένα καταπράσινο τοπίο γύρω από το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος . Στο χώρο αυτό τελούνται κάθε χρόνο τον Αύγουστο οι Δημοβαλτετσιώτικοι Αγώνες Δημοτικού τραγουδιού και χορού καθώς και αρκετές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις ( πανηγύρι της Μεταμορφώσεως , γιορτή κερασιού κ.ά.).

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Βαλτετσίου


Αρκουδόρεμα

ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΙ (Οικισμός) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
  Μαγευτική και καταπράσινη τοποθεσία στην καρδιά του ελατόδασους του Μαινάλου, ανάμεσα στην Πιάνα και στο Λιμποβίσι και σε υψόμετρο 1200 μ. Απέχει 4χλμ από το Χρισοβίτσι. Η διαδρομή μέσα από τον άνετο ασφαλτόδρομο είναι υπέροχη. Η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλη χαράδρα του Μαινάλου και είναι κατάφυτη από έλατα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρχε εκεί, ένα ζωντανό κεφαλοχώρι, χωμένο μέσα στο δάσος, με το ίδιο όνομα. Τόπος ελεύθερος και αδούλωτος, χρησίμευσε σαν κρησφύγετο, καταφύγιο, ορμητήριο και τόπος ανεφοδιασμού και περίθαλψης των κλεφταρματολών. Από αυτό μάλιστα ξεκίνησαν και οι πρόγονοι (Τσεργίνης) του Θ. Κολοκοτρώνη για να εγκατασταθούν αργότερα στο Λιμποβίσι. Το Αρκουδόρεμα και το Λιμποβίστι, γνωστά και σαν Κολοκοτρωναίϊκα χωριά, συμπορεύονται στη ζωή, στην ιστορία, στο θρύλο, μέσα από μια κοινή μοίρα.
   Κατά τη δεύτερη Τουρκοκρατία, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν ενεργά στον τουρκικό ζυγό. Από το χωριό καταγόταν ο οπλαρχηγός Αδάμης Κορέλλας που έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά την Επανάσταση. Μια από αυτές έγινε στην περιοχή, στην οποία οι Αρκουδορεματίτες υπό την ηγεσία του Αδάμη Κορέλλα και του παπα-Δημήτρη έτρεψαν σε φυγή στρατιωτικό τμήμα του Ιμπραήμ και απελευθέρωσαν αιχμάλωτα γυναικόπεδα.
   Το χωριό μετά την απελευθέρωση εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Σήμερα διακρίνονται μόνο ελάχιστα χαλάσματα στη ρεματιά. Το μόνο κτίσμα που σώζεται στην περιοχή είναι το παλιό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στα δεξιά του δρόμου που συνδέει το Χρυσοβίτσι με το Λιμποβίσι, στο χείλος της ρεματιάς. Η εκκλησία, συντηρημένη σήμερα, είναι χτισμένη σύμφωνα με την επιγραφή το 1719. Είναι μονόχωρη και κεραμοσκέπαστη και είναι διακοσμημένη με εξαιρετικές παλαιές τοιχογραφίες του Ιερέα Γιώργου Κουλιδά και του γιού του Παναγιώτη το 1751. Στην αρχαιότητα, στην περιοχή αυτή του Μαινάλου βρισκόταν η αρχαία πόλη ΄΄Καλλίσται΄΄, όπου υπήρχε ο τάφος της Καλλιστούς, θυγατέρας του Λυκάονα, που γέννησε τον Αρκάδα. Στην τοποθεσία φτάνει κανείς από από το Χρυσοβίτσι μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, όπως και από διασταύρωση του δρόμου Πιάνας - Αλωνίσταινας - Βυτίνας, κοντά στην Αλωνίσταινα, όπως και Η περιοχή είναι ιδεώδης για πεζοπορία μέσα από μονοπάτια που διασχίζουν το Μαίναλο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Πύργοι

Ενετικός Πύργος Πάπαρη

ΠΑΠΑΡΗΣ (Χωριό) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πάπαρη υπάρχουν τα ερείπια ενός πύργου απομεινάρι από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Φράγκου ιππότη που εξουσίαζε την περιοχή, η οποία αποτελούσε φέουδό του. Είναι χτισμένος σε ένα αντέρεισμα του όρους Τσεμπερού και σε θέση η οποία αποτελεί φυσικό οχυρό και προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου όλης της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Βαλτετσίου


Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Nεοκλασσικά

ΤΡΙΠΟΛΗ (Πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ

Σπήλαια

Το σπήλαιο Κάψια

ΚΑΨΑΣ (Χωριό) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
  Το σπήλαιο Κάψια κατατάσσεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στα 100 κατάλληλα για αξιοποίηση σπήλαια του Ελληνικού χώρου (από τα 7500 συνολικά). Βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του χωριού Κάψια και ανήκει στο περίπλοκο σύστημα καταβόθρων του οροπεδίου της Μαντινείας. To σπήλαιο είναι γνωστό με το όνομα "καταβόθρες του Κάψια" και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1892. Η μέχρι σήμερα εξερευνημένη του έκταση είναι περίπου 6500 τμ.
  Το σπήλαιο έχει μήκος σε ευθεία 380 μ. και ο διάκοσμός του αποτελεί ένα σπάνιο μεγαλειώδες θέαμα συνδιασμού χρωμάτων, σχεδίων και συμπλεγμάτων των σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Η οροφή είναι γεμάτη από κατάλευκους σα χιόνι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες ύψους 1 - 1.20 μ. σχηματίζουν ένα αληθινό δάσος.
  Στο σπήλαιο βρέθηκαν ίχνη παλαιάς πλημμύρας και πλήθος από θραύσματα ανθρώπινων οστών και κρανίων, σκεπασμένα από λάσπη (πάχους μισού μέτρου) που καλύπτει το δάπεδο του σπηλαίου. Επίσης βρέθηκαν λυχνάρια που πιθανόν ανήκουν στους ύστερους ελληνικούς χρόνους (4ος και 5ος αι. μ.Χ. ).
  Στην αίθουσα "των Θαυμάσιων" παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο γνωστό ελληνικό σπήλαιο. Κόκκινα της φωτιάς κίτρινα της ώχρας και πρασινογάλαζα ανάμικτα με το κατάλευκο των σταλακτιτών, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα φυσικής τέχνης που περιμένει να βγει στο φως ...
  Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας υπογράφει Προγραμματική Σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας, Τομέας Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας) για την εκπόνηση της μελέτης αξιοποίησης του σπηλαίου Κάψια.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μαντινείας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ